Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mniej mleka dla 2 latka

Polecane posty

Gość gość

pytanie o opinię drogie mamy..... Nasza pediatra podczas kontroli 26 miesięcznej córki kazała..ograniczyć mleko. Bo córa dużo waży (jest na górnym limicie i waży 15 kilo). Jest takiej budowy, urodziła się już 4 kilowa i nie można powiedzieć że jest tłusta, na pewno jest duża, bo i też wzrostowo przekroczyła już 90 cm. Je to co jej podam, 4 posiłki na dzień (z podwieczorkiem), nie ma podjadania pomiędzy, je warzywa i owoce. Pije do pół litra mleka, bo rano i wieczorem kubek mleka. I tutaj pediatra powiedziała - odjąć jeden kubek, to tylko dodatkowe kalorie.... Upewniłam się czy aby na pewno wg niej nie jest potrzebne całe to mleko 2 latkowi, to potwierdziła że nie. Do tej pory byłam zadowolona z wizyt u niej, ale to mleko mnie bardzo zdziwiło :) co o tym myślicie?

Gość gość
Bo mleko to tez posilek. Mojej kuzynce pediatra powiedziala to samo bo jej synek tez wazy duzo.

Gość gość
Ale powiedziała czym masz zastąpić taki posiłek mleczny? To prawda w sumie, że w tym wieku córka już tak nie potrzebuje mleka, ale i tak coś jej będziesz musiała przecież podać zamiast tego. Córka faktycznie waży dużo, ja mam 5,5 letnią córe i waży ona 16,8 kg.

Gość gość
no nie powiedziała..... wiadomo je też nabiał w innej postaci. Ale jakoś zawsze wydawało mi się wręcz obowiązkowo picie tego mleka 2 razy dziennie, szczególnie dla takich maluchów co rosną szybko.... Jest cięzka, każdy jak ją podnosi to się dziwi, bo nie sprawia wrażenia dziecka tak cięzkiego ;) a tu taki worek maly ziemniaczków! :) Lekarka powiedziała że oczywiście nie ma schudnąć, tylko po prostu zrównoważyć a raczej spowolnić przybieranie na wadze przez kolejny rok.

Fakt, mleko to posiłek, więc to tak jakby jadła ich 6. Mnie też się wydaje, że mleko jest bardzo ważne w diecie takiego dziecka, ale ja nie jestem lekarzem :) w każdym razie mój ma 19 mcy i od jakiegoś czasu w ogóle nie chce pić mleka, tak więc ja mam odwrotny problem. Z butli nie chce, z kubka nie chce. Jedynie toleruje mleko w porannej kaszce. Tak więc ma tylko jeden mleczny posiłek, mnie to martwi, ale widać jemu wystarcza.