Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naprwde smakuja Wam dania wigilijne

Polecane posty

Gość gość
A ja lubię karpia , najbardziej w galarecie i rybę po grecku i kapustę z grzybami i pierogi też . I robimy sobie częściej niż tylko na wigilię:D

Gość gość
I uwielbiam wigilijne potrawy, bo kojarzą mi się z dzieciństwem. Może nie są to jakies wyszukane potrawy, ale jakie pyszne

Gość gość
Uwielbiam

Gość gość
to juz wiem gdzie wtym roku spedze wigilie! w MIKROREGIONIE !!hahhahaaaaa zabiore tam cala rodzine, j***c krewetki z warszafk, kij im w oko araczej w czulka, wbijam w tym roku do ciebie, wszak masz jedno wolne miejsce dla zblokanego goscia, no chyba ze to u was tradycja dla plebsu droga kaszubko? ;D

Gość gość
oj kobitki kobitki,jak mi nie mial kto wigilii zrobić,to sernik sam upiekłem,śledzika po sułtańsku sam zrobiłem,usmażyłem racuchy,barszcz z torebki miałem,rybkę w galarecie też kupiłem i miałem fajną wigilię,a wy ty cudujecie,wymyślacie,chyba za dużo w d... macie:o

Gość gość
Ten dzial to zbior najwiekszych debilek, niekulturalnych krzykaczek z bazaru. I to to wychowuje dzieci :o maciory nie matki

Gość gość
:D:D:D:D:D

Gość gość
wieprzowina :D

Gość gość
gość dziś a ty tu przypadkiem raz na cztery lata wpadasz :D

Gość gość
Oczywiscie, nawet nie mam dzieci. Weszlam w temat z glownej, by napisac, ze lubie potrawy wigilijne, ale po przeczytaniu tych waszych debilnych klotni co jest lepsze stwierdzilam jak wyzej. Pa

Gość gość
karpia trzeba umieć zrobić. Jak zrobi moja mama to jest taki sobie, natomiast koleżanka zawsze robić na wigilie do pracy i wtedy zjadam 3 kawałki. Smak jest nieporównywalny. Choć przypuszczam, że i tak pewnie niektórym by nie smakował, bo ludzie maja różne gusty. Dla mnie z całego jedzenia i tak najważniejsze i najpyszniejsze sa makówki. Uwielbiam :)

Gość gość
A co to są te makówki? Ja jestem z kuj-pom i u nas nie robi się tego, tylko kluski z makiem, ale ja ich nie lubię. Z wigilijnych dań lubię barszczyk czerwony z uszkami, ale normalnie robię- tzn. zabielam śmietaną i mąką. Moja mama robiła bez smietany, że niby bardziej postny i mi nie smakował, zawsze wyjadałam same uszka :) Poza tym lubię kapustę z grzybami, rybę smażoną, ale nie karpia. I to tyle, jeżeli chodzi o wigilijne potrawy. A jeszcze czasami zjem pierogi z kapustą i grzybami, ale muszą być dobrze zrobione. Nie lubię kompotu z owoców suszonych, śledzi, łazanek.

Gość gość
Ja pierogi z kapustą i grzybami bardzo lubię, zwłaszcza że u nas nie były nigdy profanowane pieczarkami (widziałam i taką wersję), kapusta też zawsze kiszona i gotowana- jadłam też takie ze świeżej, to nie to. Jeszcze bardziej mi smakują odsmażane później. Uszka też bardzo lubię, zresztą w ogóle jestem fanką grzybów. Nie przepadam za karpiem, chociaż u mnie w domu robi się go na dwa sposoby, tzn. w panierce i pieczonego z cebulką, nie szaleję też za barszczem kiszonym, wolę gotowany, ale przyznaję że kiszony świetnie do uszek pasuje. Za to bardzo lubię barszcz biały na grzybkach i zawsze to potem podjadam przez całe święta. Makiełek nie jadam bo w ogóle mi to połączenie nie podchodzi, ale jestem w tym jedyna. A kompot z suszu to już zwieńczenie wszystkiego :) Czyli generalnie- tak, lubię. I nie wiem co ma do tego "ubóstwo" tych dań- tradycyjnie to miała być skromna i postna wieczerza. Drożej nie znaczy smaczniej. Nie wiem co lepszego w pasztecikach zamiast pierogów, o tarcie z kozim serem nie będę się wypowiadać, jak ktoś lubi takie zapachy zamiast kapuścianych, kwestia gustu... nie uważam żeby tradycyjne potrawy były jakimś powodem dla wstydu. Poza tym od paru lat są już w rodzinie delikatne ustępstwa, jak pierogi również ruskie dla maluchow i dorsz dla tych którzy karpia nie lubią.

Gość gość
Uwielbiam barszcz z uszkami :)

jestem glodna:))))Na zupe grzybowa ,kutie ,makowiec,,drozdzowe pierogi :)))) :))))

Gość manilkamunia
Naprawdę? Karp śmierdzi Ci mułem?to ja nie wiem skąd masz takie ryby. Ja się napatrzyłam w sklepach na te biedne karpie w wannach i teraz kupuję tylko świeżo odławiane ze stawu hodowlanego u państwa Suchanowskich pod łodzią. Nie wiem może ja nie czuję 'mułu' w karpiu, ale dla mnie święta są raz w roku, i te dania które wtedy jemy też są dla mnie w jakiś sposób wyjątkowe..

Gość rafciu
Karbala (2015) dostępny już do pobrania oraz online >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala >>>http://ma0.pl/r/sqcKarbala Środek wojny w Zatoce Perskiej. 3 kwietnia 2004 roku do irackiego miasta Karbala przybywają pielgrzymi celebrujący święto Aszura. Niespodziewanie, w pełnym ludzi mieście, dochodzi do zamachów, które poprzedzają atak na strategiczny City Hall – siedzibę lokalnych władz i policji. Na placu boju pozostaje jedynie, pozbawiona wsparcia, garstka polskich i bułgarskich żołnierzy. Dochodzi do jednej z najbardziej bohaterskich bitew Polaków po II wojnie światowej. Stając oko w oko ze śmiercią, polscy żołnierze przeżywają 4 dni piekła. Heroiczna postawa, determinacja i wola walki sprawiają, że polsko-bułgarska formacja nie tylko wygrywa bitwę, ale wychodzi z niej bez straty jednego żołnierza.

Gość elizkaplok
Ja lubię smakować nowe potrawy. nowych pomysłów szukam tutaj https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/ros%C3%B3%C5%82-z-karpia. Zawsze przed świętami robię wersję próbna, jak nam smakuje serwuje na świąteczny stół. Dzięki temu nasze święta nie są nigdy nudne, a goście zaskoczeni nowymi daniami.

Gość gość
Ja przepadam po prostu za tymi daniami! Delikatne, subtelne, niecodzienne, kompot z suszu- cos niesamowitego, uwielbiam karpia, ja go robie smażonego, oraz po staropolsku- gotowany w piwie, polecam.

Gość gość
Mi smakuja nasze polskie dania , moja babcia robila najlepsza na swiecie zupe grzybowa ( barszcz z uszkami tez uwielbiam) robila tez przepyszna kutie . Uwielbiam pierogi pod kazda postacia , uwielbiam ryby ( tylko karpia nie toleruje , wali mulem jest tlusty i ma w ....uj osci ) och a jakie ciasta wypiekala , makowce , pierniki z bakaliami polane czekolada :) dla mnie polskie potrawy wigilijne to smaki dziecinstwa ktore przypadlo na lata 80 , na stn wojenny , kiedy to w sklepach byly puste polki a moja babcia czarodziejka zawsze miala czekolade , migdaly i karmelizowana skorke pomaranczy . Teraz po 20 latach mieszkania poza Polska z czystym sercem mowie ze nasza polska wigilia to same rarytasy a tarty z lososiem , kapary czy sery przerozne uzywam i jem na codzien , to zaden cymes

Gość gość
Czy ktoś wie, czy w Warszawie można kupić piernika do moczki?

Gość gość
wiele z tych potraw na co dzień już się nie jada, a święta to jedyna taka okazja aby do nich wrocic. w święta wszyscy stajemy sie katolikami, ale gdy ostatnio intronizowano Chrystusa to było tyle krytyki, zlosci. zalatuje to silna hipokryzja

Gość gość
lubie i nie jem ich na co dzien jak niektorzy co wcinaja pierogi z kapusta i barszczyk z uszkami nawet latem.smakuja i pachna swietami i naleza do swiat.podobnie choinki sie nie ma w domu"do dekoracji", ani nie slucha koled w mp3 przez caly rok

Gość gość
Kocham kluski z makiem ale trzeba je umieć zrobić, czasami i mojej mamie nie wyszedł mak, nie tak przyprawiony. U nas ta potrawa ma największe wzięcie, bo wszystkie inne zdarza się nam jeść w ciągu roku, natomiast kluski z makiem tylko raz w roku i tylko u nas w domu.

Gość gość
No szczególnie nafaszerowany hormonami i cuchnący paszą hodowlany łosoś jest super... Kapucha z grzybami + ziemniaki z olejem lnianym to moje ulubione danie wigilijne.

Gość gość
Święta i związane z nimi zwyczaje to tradycja. Dla wielu osób nie jest to żadne religijne przeżycie tylko czas, w którym celebruje się życie z rodziną. Równie dobrze można powiedzieć, że w święta wszyscy jesteśmy poganami, bo gros zwyczajów świątecznych zostało zaczerpniętych ze pogańskich tradycji.

Gość gość
Ja uwielbiam barszcz z uszkami, mogłaby się na nim skończyć wigilia jak dla mnie :D

Gość gość
( tylko karpia nie toleruje , wali mulem jest tlusty i ma w ....uj osci ) x Kupujesz karpia który waży 2 kg. Taki nie posiada tłuszczu. Mułu można się pozbyć w bardzo prosty sposób. Wypatroszoną tuszkę ryby nabijasz na duży widelec, taki drewniany może być i zanurzasz na chwilę we wrzątku. Po tym zabiegu ścierasz nożem łuski i one ci zejdą razem ze wszystkim, co jest fe. Zostaje taka delikatna skórka. Możesz namoczyć w mleku, obłożyć na kilka godzin cebulą i czosnkiem. Co do ości, to każda ryba niefiletowana ma od uja ości.

Gość gość
Nie lubie wigilijnych potraw. Najczesciej nic nie jem. Nawet ciasto mi nie podchodzi bo robia makowca i keksa BLEEE.