Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naprwde smakuja Wam dania wigilijne

Polecane posty

Gość kar w galarecie
kapusta wigilijna i uszka z barszczem,nigdy nie smakują tak,jak w wigilię,oczywiście lubię wynalazki,ale tradycja to tradycja

Gość gość
U mnie na stole wigilijnym nie może zabraknąć : Karpia w galarecie, karpia w zalewie octowej, barszczu grzybowego + ziemniaki okraszone cebulą smażoną na oleju rzepakowym nierafinowanym, pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z grzybami, sos grzybowy, kasza jaglana z suszoną śliwką, kutia, makówki, łamaniec wigilijny, kompot z suszu, śledzie. Kocham pierogi z sosem, barszcz grzybowy, kutie i makówki. Zjem też inne dania, ale te to moje ulubione. Taki smak dzieciństwa. Wigilię zawsze spędzamy z moimi rodzicami. Teściowie mają tylko barszcz czerwony, beznadziejne pierogi i pangę :-o.

Gość gość
przestancie!! narobilyscie mi takiego smaka ze szok!! :D

Gość gość
Nie smakuja, jedziemy do tesciow, tesciowa tradycjonalistka, cos skubne z grzecznosci jedynie, by nie bylo jej przykro, bo sie narobi niemilosiernie przy pichceniu. W domu dla nas i tak usmaze ryby, zrobie swoj bigos i zmodyfikowanna salatke wg naszych gustow (tej typowej warzywno-ziemniaczanej niee lubimy).

Gość gość
Przestańcie być złosliwe, nie smakuja mi dania wigilijne i tyle,nie dlatego że źle gotuje bo jadałam je w wielu domach,a jedzenie jest faktycznie dla ubogich, no sory ale łazanki z kapustą to raczej droga wyszukana potrawa nie jest

Gość gość
Ja też musze udziwniac bo moja rodzina w zyciu tych tradycyjnych by nie ruszyła,jak jedziemy do kogos w gości to cos podziubiemy z grzeczności,ale jeszcze u nikogo mi "wigilia" nie smakowała

Gość gość
Ja robie te potrway dla tradycji aby dzieci wiedziały co to sa prawdziwe świeta i tak ich prawie nikt nie je i wiekszośc musze wyrzucac

Gość gość
Och światowe damy polskimi prostymi potrawami dla biedaków gardzą :P Po prostu gotować nie umiecie jak wasze mamy ot tyle, oczywiscie byliscie w setkach domów i wszędzie było błeeee (jedzie mi czołg na ręce) :D no i jeżeli autorko z wigilii znasz tylko karpia który faktycznie na stoły wigilijne wszedł za komuny i nie jest tradycyjną potrawą i rzadko kto umie go przyrządzić no i ta kapucha o której piszesz to współczuję :) bo u mnie na Kaszubach mam milion potraw z różnych ryb no i pikantny barszczyk palce lizać :D Tylko przez twoje szlachetne łososiowo kaparowe gardło mógłby i tak nie przejść hahaha bujaj wroty

Gość gość
gość dziś Ja robie te potrway dla tradycji aby dzieci wiedziały co to sa prawdziwe świeta i tak ich prawie nikt nie je i wiekszośc musze wyrzucac x hahahaha bo nie umiesz gotowac trollu :) dla "tradycji prawdziwych świąt" to może zamów raz u Wierzynka albo się naucz? gwarantuje ci, że będą pyszne :D

Gość gość
a ty pewnie gotujesz lepiej niż gordon ramsey

Gość gość
tak bo ty napewno gotujesz jak w warzynku,najlepiej zgłoś sie do masterchefa

Gość gość
"to takie niesmaczne ubogie potrawy" Bzdura, nie są niesmaczne, jak się potrafi gotować.Kupi dobrej jakości karpia, odmulonego, takiego prawie słodkiego.usmaży tak,że smakuje jak faworki:) Barszcz na zakwasie takim prawdziwym z borowikami, antonówką, rarytas:) Byli u nas na Wigilię ostatnio Włosi, a oni na sam widok karpia mieli mdłości, ale po filetowaniu dali się namówić i byli w szoku,że jednak jest bardzo dobry.Inny, ale dobry, za to zjedli całą sałatkę śledziową z buraczkami, sami byli zdziwieni, bo zapach śledzia był dla nich wcześniej nie do zniesienia. Byli to ludzie, którzy absolutnie nei znali polskich smakó, nie byli do nich przyzwyczajeni. Skoro piszesz niesmaczne, to dosmaczyć nie potrafisz, jak to mówią złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy.

Gość gość
Och, uszka uwielbiam i zawsze lepię - nawet kiedy spędzamy święta u rodziny męża (a jest Włochem) też zawsze robię barszcz z uszkami i wszystkim smakuje! Pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grzybami sama, ryba w galarecie, kutia, lin w śmietanie, sałatka jarzynowa, kluski z makiem, ryba po grecku, śledzie w różnych odsłonach, łazanki.... Uwielbiam świąteczne jedzenie!!! Nie jadam tylko karpia - nigdy nie przepadałam, poza tym mam jeszcze wspomnienia z dzieciństwa, kiedy karpia wpuszczało się do wanny :O

Gość gość
nie gotuję jak Wierzynek ale nie robię niczego na pokaz jak idiotka, która musi pokazac dzieciom rzekomo prawdziwe święta a potem wyrzucić wszystko, bo wszystko można dostosować i doprawić po swojemu, no ale to trzeba minimum umiejętnosci tylko dla was to cud na miarę master chefa. Nie robię karpia, filet z dorsza zapiekany w piekarniku też jest dobry, barszcz robię zwykły z buraków tylko bardziej korzennie go przyprawiam i dodaję makaron domowy zamiast uszek i też jest pyszny, pierogi zawsze robi moja mama i są ekstra. Tak dostosowałam wigilię do smaków rodziny nie odbiegając od tradycji zresztą karp to chyba tradycja od czasów gierka więc dla mnie to nie tradycja. Może po prostu macie smaki wypaczone syfem?

Gość gość
tepa dzido a może raz byś pomyślała i doszła do wniosku ze moze po prostu ktos nie lubi takiego jedzenia chociazby był przygotowywany przez najlepszego szefa kuchni na świecie

Gość gość
nie gotuję jak Wierzynek ale nie robię niczego na pokaz jak idiotka, która musi pokazac dzieciom rzekomo prawdziwe święta a potem wyrzucić wszystko, bo wszystko można dostosować i doprawić po swojemu, no ale to trzeba minimum umiejętnosci tylko dla was to cud na miarę master chefa. Nie robię karpia, filet z dorsza zapiekany w piekarniku też jest dobry, barszcz robię zwykły z buraków tylko bardziej korzennie go przyprawiam i dodaję makaron domowy zamiast uszek i też jest pyszny, pierogi zawsze robi moja mama i są ekstra. Tak dostosowałam wigilię do smaków rodziny nie odbiegając od tradycji zresztą karp to chyba tradycja od czasów gierka więc dla mnie to nie tradycja. Może po prostu macie smaki wypaczone syfem? x wiec nie robisz światecznych potraw tylko para swiateczne,akurat dorsza jemy na codzien i normalny barszcz z buraków też,i mylisz sie odbiegasz od tradycji

Gość cołko prowda
gość dziś a ty pewnie gotujesz lepiej niż gordon ramsey gość dziś tak bo ty napewno gotujesz jak w warzynku,najlepiej zgłoś sie do masterchefa xxx żałosne, że przygotowanie kilku prostych potraw aby były smaczne to dla was kunszt na miarę finałów kulinarnych talent show :o

Gość gość
para świąteczne to są te kapary i śmierdzący ser nie czepiejcie się kulinarnych przepisów, bo akurat nie wszędzie tradycją jest barszcz czy karp :o więc nie wam oceniać co test tradycją co? bo w TV pokazują jak Warszawa żre barszcz, karpia i kapustę? hahaha :P powiem wam, że do tego zmodyfikowanego barszczu z makaronem mam tzw uleżały ser z grzybami, makiełki, kluski z powidłami i jeszcze kilka innych tradycyjnych rzeczy o których nie macie pojęcia, bo jesteście z innego regionu. Jak myslicie, ze jest jakaś ogólna wigilia dla całej Polski to jestescie głupie jak but :D

Gość gość
ty sie kaszubska wredoto nie udzielaj bo akurat nie ma wiekszej mendy niz kaszub,dla mnie mozesz jesc nawet szczury

Gość gość
Skoro ktoś nie lubi karpia, barszczu, uszek itp, to niehc je to co lubi, a nie udaje,że robi wigilię, niech to nazwie kolacją świąteczną i po sprawie.Po co pokazywac dziecim wywalenia jedzenia, którego nikt nie lubi, w jakim celu na lekcja?

Gość gość
hahha pozabijacie sie zaraz:D najchetnej to byscie sie pewnie poobrzucaly tymi wigilijnymi potrawami;D stare a glupie

Gość gość
Ja uwielbiam wigilijny barszcz z uszkami, nigdy nie smakuje tak jak w wigilie. Karpia nie lubie ale mamy rozne rodzaje ryb, pyszna jest nototenia.

Gość gość
Co za maciorzyska z was, krzyczcie dalej, co za patologia

Gość wigilija
dokładnie u mnie nigdy nie ma niczego z kapustą ani barszczu za to mam pieczone drożdżowe pierogi z masłem, czosnkiem, ziołami i ziemniakami lub grzybami i owczym serem. Zupę z jęczmienia na zakwasie i ryby rzeczne podawane zazwyczaj na zimno. Mówicie, że jadłyście w różnych domach i nigdzie nie smakowało? hahaha no skoro za swój powiat nie wyjechałyscie to się nie dziwię. Pozwiedzajcie sobie mikroregiony etnograficze to zobaczycie jakie sa wigilie :) zreszta nie wiem czy jest sens i tak powiecie, że to nie to samo co wasze sushi, rurole, beszamele i krewetki w Warszawce i kit z wami myślcie dalej że cała Polska żry karpia :D

Gość gość
nie no zaraz sie posikam, karp za komuny przebil karpia zajerzdzajacego mulem, kluchy i kapusta dla plebsu, nie umiesz gotowac, nie stac cie, twoja matka gotuje syf, kapary na wigilie gotuja pseudokosmopolitki czy chuj wie co hahahaha ide po popcorn;D

Gość ja nie ta z kaszub
dziś wredoto i szczury powiadasz co za język i klasa hmmmm :o przyganiał kocioł garnkowi

Gość gość
mi bardzo smakują, kocham pierogi z kapustą i grzybami, rybkę po grecku też, mniam :D karpia nie lubię, ale u mnie w rodzinie sporo osób lubi, więc robię. Nie wszystko ładuję na wigilię, ale "podstawowe", które praktycznie wszyscy lubią to robię :)

Gość gość
A u mnie nie ma barszczu czerwonego, tylko grzybowy. Pyszności ;).