Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Naprwde smakuja Wam dania wigilijne

Polecane posty

Gość gość
Uwielbiam wigilijne potrawy. Robię ich więcej i jemy je przez całe święta.

Gość gość
Bardzo lubię wigilijne dania, może to magia tego wieczoru i otoczenie bliskich, kochanych osób sprawia, że wszystko mi smakuje. Tradycyjnych dań wigilijnych nie zamienię na inne, również wegetariańskie i smaczne.

Gość gość
Jestem z lubelskiego i u nas zawsze byl barszcz czerwony na Wigilie. Natomiast moja tesciowa (mieszkalismy z mezem na sasiednich wsiach) robi na Wigilie barszcz z kapusty kiszonej, zwyklej i grzybow. Do tego obowiazkowo ziemniaki w mundurkach, obierane przez wszystkich domownikow tuz przed zasiadnieciem do stolu, polane prawdziwym rzepakowym olejem z cebulka. Moj maz nie wyobraza sobie swiat bez tego dania, wiec w tym roku przygotuje:). Bede robila rowniez rybe po grecku, bo bardzo lubie, sledzie w occie i po sultansku, salatke jarzynowa (u nas standard w Wigilie). Na drugi dzien swiat mam juz zrobiony bigos z grzybami, wedzonym boczkiem, dzemem sliwkowym, podlany winem :). Boze Narodzenie ja robie, wiec podam gosciom najpierw obiad- zwykly rosol i na drugie klops nadziewany suszonymi pomidorami z pestkami dyni i feta, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy + swieza salatka z pekinki, papryki, kukurydzy i ogorka z sosem ziolowo koperkowym. W innym watku pisalam, ze w tym roku wedzilam wedliny na swieta- boczek i schab, wiec tez beda na stole. Przepyszne! Do tego bedzie jeszcze schab w galarecie ze sliwkami, galareta drobiowa, salatka z ananasem i feta. no i pewnie to, co zostanie z Wigilii, czyli salatka jarzynowa i dwa rodzaje sledzi oraz ryba po grecku. Co do karpia- uwielbiam, czekam calym rokiem na niego, bo mojego meza brat robi super karpia. W tym roku spedzamy Wigilie oddzielnie, bo my jedziemy do mojej babci, wiec raczej na karpia sie nie zalapie. Chyba ze przyniosa go na Boze Narodzenie do nas, jesli im zostanie ;).

Gość gość
Nie nie cierpie tych dan a co za tym idzie nie lubie wigili. Matka narobi I wciska a ja siedze nad pustym talerzem.

Gość gość
Lubie bardzo ryba smażona , kapusta z grzybami , pierogi mmm sałatka jarzynowa z majonezem , Lubie tłuste i ciężkie dania .

Gość gość
My przyrządzamy sobie różne dania, co kto lubi. Rzadko jestesmy na święta w Polsce, bo nie lubimy tej gonitwy wokół kuchni żeby potem usiąść i być zbyt zmęczonym, by jeść i się cieszyć rodzinnym spotkaniem. mieszkamy w Szkocji. mamy jedno dziecko, 7-letnie., Na Wigilię zwykle mamy gości. zwykle jest to jakaś para z dzieckiem, niekoniecznie Polacy. W tym roku maż i ja robimy po równo tak: bigos bez mięsa (już jest); barszcz z warzyw, nie z koncentratu, z dużą ilością suszonych borowików i z octem balsamicznym; pierogi z kapustą i grzybami; halibut i łosoś wędzony; sałatka z sałaty lodowej, awokado, pomidorkow małych, czerwonej cebuli, z miechunką, granatem oraz pestkami dyni; marchewki i brukselka pieczone z olejem kokosowym, syropem klonowym i ziołami oraz cebulką. ciasto to sernik domowy robiony "na parze" oraz pierniki z polskiego sklepu, moze też zrobię brownies.

Gość gość
lubie pierogi z kapusta i grzybami, ryby oprocz karpia, zurek wigiliny. u tesciowej jest grzybowa ale pyszna. lubie tez makowki taka slaska potrawa