Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Tydzien przed chrzcinami zostalam bez chrzestnej

Polecane posty

Gość gość

czy moze byc tylko 1 chrzestny?

Gość gość
W wyjatkowych sytuacjach tak.

Gość gość
tydzien to duzo czasu, by znalezc nowego rodzica chrzestnego, w koncu szuka sie go w najblizszej rodzinie, to powinno pojsc gladko.

Gość wifigdańsk
ja słyszałąm ze chrzestna musi byc a nie musi byc ojciec chrzestny ale moze byc tez np swiadkowa chrztu jesli ci ktos w osttaniej chwili zrezygnował a chcesz jednak miec 2kę rodziców.to zn taka roznica miedzy matką chrzestną a swiadkowa chrztu ze ta druga moze być bez spowiedzi czy jakos tak-ale to tylko słyszałam,lepiej się jeszcze dowiedz u proboszcza.

Gość gość
jest jeszcze zona brata meza.

Gość gość
swiadkiem chrztu moze byc osoba ochrzczona ale nie bedaca katolikiem.

Gość gość
gdy chrzestny nie jest osobiście znany proboszczowi, wymagane jest zaświadczenie z parafii zamieszkania, że jest osobą wierzącą i praktykującą. Takze najlepiej zwrocic sie z tym pytaniem do proboszcza.

Gość gość
u nas to posrane. sopstra miala byc chrzestna alke ze ma tylko slub cywilny nie moze byc. natomiast zostala chrzestna za granicy. i tam nie bylo problemu.

Gość gość
czy ja wiem, czy to takie glupie. Wiara chrzescijanska kieruje sie dosc surowymui zasadami w kwestii moralnosci. Chrzestny ojciec czy matka maja byc wzorem dla dziecka, wiec osoba zyjaca w grzechu wg Kosciola (czyli bedaca w zwiazkiu nie usankcjonowanym sakramentem malzenstwa) takich warunkow nie spelnia. Czy to dobre czy zle nie mnie oceniac. Ale jesli aspirujemy do wspolnoty, ktora rzadzi sie jakimis zasadami, to albo te zasady szanujemy, albo nie ubiegamy sie o 'czlonkowstwo'.

Gość gość
U nas ze ślubem cywilnym też może być, tak myślę. Osoba niewierząca może, to taka z cywilnym tym bardziej. Tylko niektórzy księża robią problemy.

Gość gość
Chrzestni muszą być wierzący, bo zobowiązują się do pomocy w wychowaniu dziecka w wierze. Ja na 2 tyg przed zostałam bez chrzestnej, ale koleżanka się zgodziła i szybko doniosła oświadczenie z parafii.

Gość gość
Zauważmy że prawo wymaga przynajmniej jednego chrzestnego. Nie trzeba się więc tłumaczyć, że musi być np. brat bo nie ma nikogo drugiego, kogo można o to poprosić. Warto zauważyć, że nie musi to być ktoś z rodziny (Należy wybrać jednego tylko chrzestnego lub chrzestną, albo dwoje chrzestnych (Kan. 873)) Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto: jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania; ukończył 16 lat, chyba, że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku; jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej; nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest (Kan. 874). Te rewelacje zaczerpnelam z tej oto strony: http://krolowapolski.brzegdolny.pl/pyt11.html

Gość gość
My mamy tylko 1 chrzestna. Nie było z tym problemu.