Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pierwsza wizyta u chirurga twarzowo szczękowego

Polecane posty

Gość gość

tzw. konsultacja, u Pana Krzysztofa Dowgierda. Czy muszę mieć skierowanie do niego? Czy NFZ pokrywa koszty leczenia (operację żuchwy, mam progenię) ? Co powinnam ze sobą mieć i jak to zdobyć (mam już zdjęcie pantomograficzne) ?

Gość HakuKaku
Skierowanie od Ortodonty? Szczepienie na Żółtaczkę lub poziom przeciwciał.

Gość gość
pytam serio

Gość HakuKaku
Piszę serio. Idziesz prywatnie- płacisz. masz skierowanie od ortodonty/Chirurgaz szpitala - idziesz na NFz( operacja na Nfz) Nfz pokrywa koszty, ale czeka się na operację długo... To poważny zabieg. Badania na wzw sa ważne.tak samo informacje o : chorobach przewlekłych, cukrzycy, epilepsja,grupa krwi. Progenia idzie w parze z ortodoncją. Potem pacjent, powinien nosić aparat na zęby.

Gość gość
Czyli jak pójdę na NFZ to będę o wiele dłuzej czekać (ile?)a prywatnie szybciutko będzie?Jakie będą koszty prywatnie + od kogo skierowanie?

Gość gość
panstwowo to mozesz sobie poczekac nawet 2 lata (zalezy gdzie mieszkasz, najlepiej sie operowac w waw lub wro). operacje moga ci tez w kazdej chwili odwolac - wiadomo jaka jest nasza sluzba zdrowia (problemy, niedofinansowanie, przepychanki, balagan). prywatnie jest to koszt 16-20 tys. w zaleznosci od tego jaki zabieg bedziesz miala (jedno czy dwuszczekowy). prywatnie nie potrzebujesz zadnego skierowania - idziesz do chirurga, potem umawiasz sie do ortodonty.

Gość gość
Ja najpierw leczylam sie u ortodontki potem jak orto powiedziala ze juz jestem gotowa to poszlam do WIMu do Wawy i pol roku na nfz czkalam u dr Przybysza. Jestem rok po operacji.

Gość gość
Ja osobiscie zaczelam od ortodontki potem aparatem mi pristowala. Wyrywalam do mojego zgryzu czwórki gorne idolne plus osemki. Mialam zgryz otwarty. Ale nie kazdy ortodonta chcial sie podjac. Ja szukalam i dopiero 3 sie podjela.

Gość gość
I oczywiscie operacje mialam w aparacie ortodontycznym po potem do niego przyczrpiaja gumki lub jak ja mialam druty w Wimie.

Gość gość
gość dziś beznadzieja. najlatwiej to powyrywac zdrowe zeby :O sa inne sposoby, ale orto czesto ida na latwizne, a pozniej implanty i czlowiek pol zycia traci na leczenie. jesli proponuja wyrwanie trzeba zasiegnac drugiej opinii i trzeciej i do skutku. jesli wszyscy stwierdza, ze bez wyrwania sie nie da to dopiero wtedy wyrywac.

Gość gość
A osemki do operacji to koniecznosc. Najpierw sie zorientuj a potem oceniaj, bo jak sie czyta takie glupoty a nic sie na temat operacji nie wie to glowa boli. Ja wiem z autopsji a juz pisalam ze bylam u 3 innych glupia c ipo

Gość gość
uspokoj sie, bo jeszcze zawalu dostaniesz :D co, prawda w oczy kole? :D to, ze trzeba usunac osemki wie kazdy, bo tam idzie linia ciecia podczas operacji, ale wyrywania innych zdrowych zabow podejmuja sie partacze, ktorzy chca isc na skroty. takiego sobie wybralas, wiec to juz twoja sprawa, ale nie pisz glupot, bo jeszcze ktos ciebie poslucha, pomysli, ze to normalna praktyka, a pozniej bedzie lazil z zapadnieta twarza i wywalal 20.000 na implanty.

Gość gość
Ja najpierw leczylam sie u ortodontki potem jak orto powiedziala ze juz jestem gotowa to poszlam do WIMu do Wawy i pol roku na nfz czkalam u dr Przybysza. Jestem rok po operacji. jak długo leczyłaś sie u ortodontki? To najpierw iść do ortodonty? Byłam i dała mi wizytówkę do chirurga twarzowo - szczękowego.

Gość gość
nie chcę chodzić na konsultacje i płacić 100 zł skoro on i tak mnie odeśle do ortodnty, gdzie iść w końcu?

Gość gość
gdzie isć najpierw?

Gość HakuKaku
hmm, Kto Ci stwierdził taką wadę? ( progenię) Sama? Ile masz lat- ? ( pytam, to istotne, jak b. młoda/y -czy jeszcze kościec rośnie) -czy to Ci doskwiera w wyglądzie, śpisz z otwartą buzią? Problem z gryzieniem, wyraźną mową? - sprawdź tutaj info :http://forum.gazeta.pl/forum/w,22,4490100,4546300,Re_Progenia_warto_sie_operowac_.html?v=2 www.progenia.org Pozdrawiam

Gość gość
1.Progenię stwierdziła u mnie pani ortodontka. 2.Mam 19 lat. 3.Nie przeszkadza mi w gryzieniu (może natomiast niedokładnie rozdrabniam pokarm), nie śpię z otwartą buzią, ale zazwyczaj mam otwartą buzię delikatnie, np teraz jak piszę, tak mi wygodniej, leciutko opuszczam żuchwę, chyba z przyzwyczajenia, śpię też z otwartą ale usta mam zamknięte, nie chrapię. Mam za to kompleks krzywej twarzy i ust, niby nic nie widać ale ja widzę i nie lubię jak mi ktoś robi zdjęcie bo często widać tą krzywiznę ;( Moja dentystka u której leczyłam zęby od małego, nie widziała progenii lub uznała że to nie jej problem, a gdyby napisała mi skierowanie to operację miałabym za darmo (tak przynajmniej wyczytałam w internetach) a tak amm 19 lat, ukończyłam 18 r życia i muszę płacić 18 tyś. a że rodzice biedni sama muszę tą kwotę uzbierać :(

Gość gość
bo nie da rady zeby mi ta moja dentystka npisała ze przed 18 r życia miałam progenię i będę miala leczenie w ramach NFZ?

Gość gość
w ramach nfz mozesz zrobic operacje (dlugie kolejki), ale leczenie ortodontyczne po 12 rz. jest platne i zadne zaswiadczenie od dentystki (:D) ci tu nie pomoze! jezeli zal ci 100zl na konsultacje to najlepiej w ogole zapomnij o leczeniu, bo to sa olbrzymie pieniadze. za zwykly metalowy aparat zaplacisz min. 3000 zl, pozniej raz na kilka tygodni ok. 250 zl za wizyte, jak ci dojdzie jakis dystraktor itp. zabulisz dodatkowo. do tego obowiazkowe wyciski, ewentualne piaskowanie + skaling. nie majac pieniedzy nawet w to nie wchodz, bo jak zaczniesz leczenie musisz dokonczyc (aparat ma na celu odmaskowanie wady czyli jej pogorszenie). najpierw idz do orto, zrobi ci wyciski, zdjecia, przygotuje plan leczenia. pozniej idz do chirurga.

Gość gość
serio najpierw do orto? Bylam na konsultajci i dała mi facetka wizytówkę Dr.Dowgierda do Szpitala dzieciecego w Oln, ale zapisałam się prywatnie bo spytala mnie o skierowanie sekretarka i mam na lutego, to co zarejestrowac się na NFX publicznie iw ziąć skierowanie od lek rodzinnego?

Gość gość
odmaskowac czyli będe wygladała o wiele gorzej?

Gość gość
Kochani mam ostatnie pytanie, mam 19 lat to juz nie mam szans na leczenie w ramach NFZ? Podajcie mi nr do klinki, szpitala gdzie ew. dowiem się jakie sa terminy :(

Gość HakuKaku
Musisz wziąć skierowanie od swojego lekarza rodzinnego i udać się do chirurga szczękowo-twarzowego . I tam wpiszesz się na listę na operację, na taką operację czeka się około roku i to też zalezy od szpitala ,czasami krócej. Masz zabieg refundowany, jeśli wykonasz go w placówce, która wykonuje operacje na NFZ. Olsztyn Oddział chirurgii szczękowej: Olsztyn, ul. Niepodległości 44 tel. 89/ 532 62 48 Myślę, że ci którzy mają tą wadę nie aż tak widoczną gdy np. wygląda ona tak jak wyglądała moja (żuchwa za długa o 4 mm, zęby przednie górne stykały się końcami z dolnymi) to powinni pomyśleć o kamuflażu, który również jest zadowalający.

Gość gość
jakim kamuflażu? Mozesz cos więcej?Ps dziękuję za nr! :)

Gość gość
Idę jednak na NFZ jutro idę do lek. rodzinnego po skierownaiu i tu mam pytanie ... mam mu powiedzieć do którego szpitala ma mi wypisac skierowanie czy on sam wypisze? To skierowanie jest konkretnie do jakiegoś lekarza czy po prostu ze stwierdza wadę?