Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

bez konserwantów

Polecane posty

Gość gość

Nie znalazłam podobnego tematu, a sprawa wydaje mi się istotna. Proponuję umieszczać tu produkty, które w zalewie wszechobecnej chemii uchowały się cudem i nie zawierają przede wszystkim sztucznych KONSERWANTÓW oraz innych szkodliwych dla zdrowia syntetycznych dodatków. - kiełbasy firmowe Piotr i Paweł: z Liszek, wiejska z cielęciną, wiejska, - ketchupy: Krokus, Hellmann's, McDonald's, Pudliszki - wędliny Konspol z serii Natura - sery żółte firmy Frico na wagę: gouda holenderska Mild, maasdam holenderski, Mimolette - ser żółty Sejdamer z Mlekpolu - majonez Kielecki

Gość gość
Z tymi ketchupami i majonezami to nie wierze :p

Gość gość
dlaczego nie? ja sama robię czasami ketchup do słoików, nie dodaję żadnych konserwantów i trzyma się dobrze

Gość gość
nie wiem, po co robienie list, jak wystarczy w sklepie skłąd przeczytać

Gość gość
przeczytać skład wszystkich produktów?

Gość gość
dzisiaj WSZYSTKO zawiera chemie, jedzenie bez chemii po prostu nie istnieje :( a na dodatek nasi politycy nas uraczyli ostatnio zatwierdzajac do wprowadzenia na rynek zabojcze zmodyfikowane badziewia w postaci GMO. jeszcze widac za malo sie trujemy....:-o

Gość gość
tak, przeczytać skład wszystkiego, co chcesz do koszyka włożyć.., co w tym skomplikowanego?

Gość gość
Jajka od moich kurek sa zdrowe bo zadnej paszy przemyslowej nie daje tylko zboze od rolnika a reszta (warzywa,owoce,zielonka ) z warzywnika.I co z tego jak placa mi klienci jak za jajko fermowe,zjesc dobre to dobrze ,ale placic to juz nie.

Gość gość
Już dawno postanowiłam ograniczyć chemię o tyle o ile to tylko możliwe.Hoduję kury,które karmię wyłącznie pszenicą i owsem,poję serwatką i cały rok suszem z pokrzyw dokarmiam,latem na zielonej trawce się "pasą" i mam jajka w 100% ekologiczne,hoduję kogutki ekologiczne,kaczki ekologiczne,sama robię wszystkie wyroby masarskie z mięsa kupionego z świniaka kupionego u gospodarza,mięso karmione jak za dawnych lat,bez pasz przemysłowych,badane weterynaryjnie,mleko i nabiał typu masło,ser śmietana kupuję u rolnika,jak nie robię wędzonek,to piekę mięso,robię pasztety,pieczenie,mąkę kupuję w młynie,uprawiam wszystkie warzywa w swoim ogrodzie,oczywiście bez grama nawozów i oprysków,mam duży sad wszystko co się da zamykam w słoiki,soki słodzę owocami nie cukrem tzn.do soku z bardzo słodkich owoców np.gruszki czy b.słodkie winogrona dodaję mniej słodkie np.jabłka,porzeczki,aronie,często do soków z jabłek i gruszek dodaję sok z młodej pokrzywy,używam przypraw wyłącznie ziołowych,które sama robię,mam w ogródku grządkę z ziołami,które potem suszę,suszę też marchewki,pietruszki,cebulę,por,lubczyk korzeń i liście,następnie rozdrabniam je blenderem na proszek,dodaję sól morską i używam do przyprawiania zup,sosów itp.Chleb piekę sama,bułki piekę,jest z tym dużo pracy ale warto,by ograniczyć do minimum to cholerstwo,aha!!!Całkowicie wykluczyłam z diety cukier,to jest dopiero chemiczny syf!Zastąpiłam go stevią - naturalnym słodzikiem roślinnym!

Gość gość
a to ciekawe co piszesz :D Od kiedy cukier to chemiczny syf?! Przecież to produkt pochodzenia w 100% naturalnego- sacharoza z buraków!

Gość gość
co innego wpływ na organizm a co innego żarcie jako chemiczny syf:), sacharoza pozyskana z buraka to produkt pochodzenia naturalnego-jednak bedę się przy tym upierać. A ten słodzik ze stewii to ciekawe jak jest produkowany :P

Gość gość
Do przyzadzania własnych soków ,wyrobów i rożnych potraw bez konserwantów polecam Thermomix..urządzenie do kuchni ,zastępuje 12 innych urządzeń...akurat jestem jego użytkowniczka od 10 lat...teraz juz sprzedawca wiec wiem o czym pisze....i polecam 07467497755 Grazyna

Gość gość
Pożeraczka cukru ma pewnie żywej wagi 120 kg,jest uzależniona od cukru,który w 100 gramach 400 kalorii,jedz ,jedz paniusiu a dupa niech ci rośnie w szerz:) dorobisz się miażdżycy,cukrzycy,chorób serca - pójdziesz do lekarza i zapytasz"panie doktorze czemu ja choruję?czemu jestem taka tłuściutka?

Gość gość
do gościa powyzej: rozczaruję cie :) , jestem szczupłą kobiet ą po 50-ce, która nie je i nie lubi słodyczy,to po pierwsze, po drugie wyraźnie napisałam ,że co innego żywność syfiasta a co innego wpływ zywności na zdrowie. Sól kamienna jest jak najabrdziej naturalna a spozywanie jej w nadmiarze szkodzi niesamowicie zdrowiu. Poza tym , mam watpliwości czy słodzik ze stewii jest produkowany bez tej całej syfiastej chemii-jak sugeruje ktoś powyżej. No chyba, że jest zdrapywany z rośliny w stanie naturalnym :D

Gość gość
Ja używam stevii ale w postaci rosliny - susz roślinny,ale w tabletkach nawet lekarz poleca,ma 0 kalorii i polecana jest dla diabetyków i chcących być szczupłymi,zarówno z buraka jak i ze stevii aby wyprodukować słodkie używają pewnie jakiś odczynników,ale lepiej juz stevią słodzić niż cukrem ,który w 1 łyżeczce ma 40 kalorii,nic jedzone w nadmiarze nie sprzyja naszemu zdrowiu:( nie unikniemy paskudztw chemicznych,bo są wszędzie,mięso które kupujemy pochodzi w większości ze zwierząd ,które faszeruje się antybiotkami,karmione są paszami z GMO,w paszy są przyspieszacze wzrostu,mączki kostne i rybne:pżeby jeść zdrowo trzeba by było jeść tylko to co się samemu wyprodukuje tak jak ja,mieszkam na wsi i hoduję kurki nieśne,brojlery do pieczenia i na rosołki,mleko prosto od krowy,świnki żywione jak za dawnych czasów,warzywa i owoce bez najmniejszej ilości chemii,mąkę z własnych zbóż bez nawozów rosnących,kasze z młyna ekologicznego:)

Gość gość
dzis udalo mi sie wynalezc powidlas liwkowe - sliwki i cukier bez zabnego gownianego syropu glukozowo- jakiegostam, Miedzychód.

Gość gość
weszłam na stronę tej firmy od powideł, chwalą się, że do swoich produktów nie dodają konserwantów, wzmacniaczy smaków, sztucznych barwników i aromatów mają masę różnych słoikowych przetworów, mięsne też muszę zapolować na te słoiki, nie zwróciłam wcześniej na nie uwagi

Gość gość
to naucz się czytać SKŁADY, w sklepach jest masa badziewia, ale jest też wiele bardzo dobrych produktów bardzo RÓŻNYCH firm

Gość gość
skąd tyle agresji? nie chcesz pisać na temat, to nie pisz i tyle

Moje ostatnie odkrycie bez konserwantow :) (bardzo zwracam na to uwage) mąka TRADYCYJNA pszenna z młynu w szadku bez żadnych konserwantów (sprawdzałam dwa razy) spulchniaczy wybielaczy i reszty tego co pchają do pszennej mąki na ogół ;/ 100% pszenica i to super jakosci. od razu widac po wypiekach i pierogach ze jest duzo lepsza jakosc... :)

Gość gość
czekam z utęsknieniem, kiedy konsumencka presja w końcu wymusi na producentach rezygnację z syropu glukozowo-fruktozowego i tłuszczu palmowego. Pamiętacie, jak przyszła moda na to żeby unikać glutaminianu sodu? Teraz masa produktów już go nie zawiera (albo jest ukryty pod nazwą ekstrakt drożdżowy :p). ale się pilnują przynajmniej Mam nadzieję, że niebawem coraz więcej produktów będzie bez syropu g-f i utwardzonego oleju palmowego. na razie niestety coraz więcej, ze smutkiem czytam etykiety produktów, które zawsze kupowałam, a teraz zmienia im się skład na gorszy. Nie ma zakupów na których bym nie czytała wszystkiego, i coraz mniej nadaje się do kupienia. Masakra

Gość gość
Skarbie i co z tego,że 100% mąka bez konserwantów i tych innych pierdzielników,jak dziś aby zboża i to wszystkie dobrze plonowały są wysoko nawożone nawozami sztucznymi,pola co jakiś czas pryskana Randapem od uporczywych chwastów,pryskane innym chemiami to jak tu mówić o zdrowej żywności bez chemii,ja staram się maksymalnie je ograniczać,hoduję kury niosące jaja,biegają po sadzie i jedzą wyłącznie ziarna przez nas uprawianych zbóż(na oborniku),chowam kurki,kaczki,gęsi(ekologicznie)na mięsko,mięso wieprzowe lub wołowe kupuję od zaufanego rolnika,który karmi świnki jak za dawnych lat.Uprawiam duży ogród warzywny i robię przetwory,nie używam żadnej chemii,mam duży sad z jabłoniami,gruszkami,brzoskwiniami,czereśniami,wiśniami,orzechami,malinami,jeżynami,winogronami,borówkami,żurawinami, śliwkami,jagodami goi - wszystko w słoiki pakuję,mrożę lub suszę,chleb pieczemy w domu,wędliny robimy we własnym zakresie,mięsa piekę,niestety na mąkę w 100 % ekologiczną nie ma szans,bo cóż z tego,że wożę pszenicę i żyto do młyna i jest ono ekologiczne jak młynarz i tak ma zbiorniki zasypane innym zbożem i mąkę co prawda dostaję bez konserwantów ale pewnie pryskaną i nawożoną:(

Gość gość
Dodałabym jeszcze soki z koncentratów (np. od firmy http://tab.pl/), ponieważ pozyskiwane są w sposób naturalny poprzez odparowywanie wody, dzieki czemu zachowują wszystkie skłądniki odżywcze.

Gość gość
Bez konserwantów są produkty, które przygotowuje się w domu, wtedy widzimy mniej więcej co jemy. Ale jak nie ma czasu gotować to trzeba się ratować możliwie jak najmniej przetworzonymi produktami. Od dawno kupuję sery, wędliny, owoce i warzywa od lokalnych dostawców albo na bazarkach, albo bezpośrednio - mam kilku zaprzyjaźnionych pod Warszawą. Jednak to co mi się najlepiej udało to pyszne przetwory od eterno. Trafiłam na ich stronę przypadkiem i zakochałam się od pierwszej dostawy. Przetwory mają takie jak robiła moja babcia, 100% staropolskie przepisy, polecam :)