Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Gość Zuzanna Amelia ææ
Topik sie zacina. Znowu nie pogadamy

Cal ,Ty jezdzilas samochodem ,a ja łozkiem :-). Tak mi sie kreci w glowie ,musze lezec .Wstalam aby sie troche ochlapac woda :-) i wylaczyc lapka .Ide dalej do lozka ,normalnie jestem poddenerwowana i przestraszona . Do jutra 🖐️

Z okazji tego wzniosłego wydarzenia rodzinnego o którym wspominał Saam, cokolwiek to jest na wszelki przypadek składam serdeczne życzenia🌼 i przesyłam moc dobrej energii dla wszystkich uczestników🌼🌼🌼 o dobrej nocy ludziki;)

Witam pięknie w sobotnie przedpołudnie. Od rana internet bawi się ze mną w kotka i myszkę raz jest raz go nie ma Na razie się pokazał , więc piszę by powiedzieć że u mnie w nocy porządnie popadało i nadal jest pochmurno. Ze wstępnych prognoz wynika że cały najbliższy tydzień ma być mokry i chłodny. Kurcze a nie dałoby się tego tak wypośrodkować? zamiast temp 30 st i susza, to niższa temp a deszcz na przemian ze słońcem...eh teraz to marzenie, ale kiedyś tak bywało. Wczoraj miałam gości, co prawda pisałam że przyjedzie synio z wnusią, ale nie przewidziałam że nawiedzi mnie też kuzyn z żoną. Dawno obiecywali że przyjadą a że byli w mim mieście załatwiać jakieś sprawy w ZUSie to wpadli na chwilę a ta chwila przedłużyła się do wieczora :D Po ich odjeździe już nie miałam siły na kompa, tym bardziej że w TV Gwiazdy tańczyły :D Nie wiem jak Wy, ale zwykle miałam jakąś parę, której kibicowałam od pierwszego programu a teraz nie mam. Wszyscy świetnie tańczą, aż dziwne że dopiero pierwszy odcinek a niektórzy tańczą tak jak najlepsza para w ostatnim etapie. macie kogoś upatrzonego ? Komu kibicujecie i czy w ogóle oglądacie ten program ? Daa, słoneczko Ty nasze, mam nadzieję że dziś lepiej się czujesz. Pewnie te zawirowania z ciśnieniem spowodowały wir w Twojej głowie. Pewnie w nocy też padało a deszcz nie zawsze działa dobrze na nasz organizm. Życzę Ci byś dziś wstała od razu do pionu i cały dzień była pełna energii i chęci do pisania👄 Calinessa, widzę że w dalszym ciągu się dokształcasz, brawo, im więcej umiesz, tym większej pewności siebie nabierasz a Tobie to właśnie jest potrzebne. Tak sobie myślę że jak czytam o czym Ty się dowiadujesz na lekcjach, czy doczytujesz w necie, to uważam że dziś nie zdałabym żadnego egzaminu. Coraz trudniejsze tematy, coraz więcej wiedzy wymagają a i tak teraz jest więcej wypadków niż kiedyś, kiedy nie było aż takich wymagań na egzaminie. Fakt że dawniej i ******* ulicach był o wiele mniejszy, ale naprawdę jestem pewna że dziś nie zdałabym egzaminu nawet z tą wiedzą i doświadczeniem, bo książkowej wiedzy to nie posiadam. Wiesz taka promocja 1 zeta do zakupów to raczej nie promocja, przynajmniej ja się na nią nie nabieram, bo wiem że ta złotówka dodana klientowi przy kasie, jest odebrana 10 razy w cenie towarów, więc nie ma coś się oszukiwać, że to jakaś promocja. Też przypuszczam, że Saamowi mogła powiększyć się rodzina, ale może niekoniecznie,przez narodzenie nowego członka, tylko przez przyjęcie do niej już dorosłej osoby. Może wyjechał do rodziny na wesele i dlatego nie ma z nami kontaktu. Tym bardziej mnie takie wytłumaczenie przekonuje, że niedawno nabył garnitur a do przyjęcia nowego członka rodziny (maleńkiego) garnitur potrzeby chyba nie jest. No ale mam nadzieję, że nam wyjaśni po powrocie,chociaż bardzo oględnie, byśmy nie gubiły w się domysłach. Zostawiam poranną kawę wraz z morską bryzą; http://i1.ryjbuk.pl/7f8dda9bdab9ed00f258cab9958d6abd76bd76bf/poranna-kawa1-jpg zielona też już zaparzona; http://www.fakt.pl/m/crop/-758/0/faktonline/635642602779494160.jpg zapraszam i życzę wszystkim pięknego dnia🌼

Dzien Dobry 🖐️ Hej Ferdzi 👄 Co prawda dzis wstalam do pionu ,oczywiscie nie tak g***townie ,a powolutku ,ale jestem jak zwykle pobudzona (nie nowosc ). Czekam na dostawce gazu ,jeszcze sie gaz nie skonczyl ,a powinien sadzac po moich zapiskach i wole juz sie zaopatrzyc na zas ,mam dwie butle ,anizeli Ulan mialby wozic np. jutro samochodem . W tej chwili Ulan wyszedl z wanny i przyszedl do mnie goly jak swiety turecki :-) i prosil aby go obejrzec :-) .Pytam 'a co Ty ,on na to ,ze kazali sie ogladac ,w sensie czy jakies twory nie rosna .A obracal sie jak baletnica :D Po gazowniku pojedziemy na sklepy ,lista niby krotka ,ale zabiore co najmniej dwie torby :-)

Oczywiscie zycze bardzo przyjemnego dnia 🌻 U mnie pieknie swieci slonce .

Uf ,juz mam dosc ,a jeszcze roboty od groma Bylismy na sklepach ,opieklam zeberka i sie dusza ,upieklam murzynka tak wlasciwie z inicjatywy syna przyjezdnego ,bo gdy przyjezdzal zawsze kupowal ze swojej ulubionej cukierni paczki ,jableczniki i sernik .Dzis zapytalam czy tez mu kupic ,powiedzial 'nie ,moze upieczesz murzynka z wisniami i upieklam . Teraz dopiero nastawilam ziemniaki na dzisiejszy obiad (syn dojezdza do domu ,o ,juz slysze ,ze idzie :-) Ferdzi ,ja za bardzo nie sledze Tanca z Gwiazdami ,kiedys tak ,a potem mi sie znudzil . Ide dalej orac :-)

dzień dobry :) o prosto z pracy...humor mi się zepsuł bo trzeba zostać godzine dłużej😭 Ferdzi :) dzięki za herbatke, dobrze to ujęłas z tą nauką. Ja też obstawiam, że Saam ma weselisko bo tyle przygotowań czynił.. miłej soboty...ide do roboty

Hej Daa hej Calinessa Widzę Daa, że jak jednego dnia słabujesz, to drugiego odrabiasz zaległości w dwójnasób. No ale miałaś fajne widoki z rana, tak Ułana na golasach oglądać i to jeszcze dokładnie :D :P to się nie dziwię że się nakręciłaś :D oczywiście to żart :D Znowu zaszalałaś z zakupami i w kuchni. Fajnie, jednak że masz trochę zajęcia, to pozwoli Ci nie myśleć o słabościach. Mniam, aż tu pachnie ciasto z wiśniami...i tu pytanie ...ten murzynek jest przełożony wiśniami, czy wiśnie są w cieście? Zastanawiam się też dlaczego w bloku nie masz gazu ziemnego ? czy to znaczy że w kuchni jest, albo był, piec węglowy ? Calinessa, mam nadzieję że już kończysz pracę, czy ta godzina to zastępstwo, czy aż taki nawał klientów? Ja też dziś nie próżnowałam, wyrobiłam ciasto na chleb. Wyszły mi dwa w wąskich keksówkach i jeden duży w szerokiej keksówce. Poza tym piekę teraz ciasto sama nie wiem jak go nazwać, ale coś w rodzaju szarlotki, tyle że na cieście francuskim i przykryte też ciastem. Miałam trochę jabłek a że nie chce mi się już przerabiać na marmolady, to usmażyłam je na maśle z dodatkiem cukru brązowego, cukru waniliowego i cynamonu, dodałam też żurawinę i dwie łyżki bułki tartej, to wszystko wyłożyłam na połowę ciasta a przykryłam drugą połową. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Użyłam ciasta francuskiego, bo ostatniej kontroli szuflad w zamrażarkach, wyszło że mam chyba sześć czy siedem :D No to kiedyś trzeba je jakoś wykorzystać. Kurcze nie wiem co się dzieje ale u mnie jest inwazja os😭 Okna mam pozamykane a one wciąż wchodzą, nie wiem którędy, chyba przez wentylację:( Idę wyjąć ciasto i chyba ukatrupić następną osę, bo słyszę jak burczy

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam sobotnio. Ale brzydki dzien dzisiaj. Posiedze z Wami

Gość gość
pozdrawiam 🖐️

Ferdzi ,wprowadzalismy sie do nowego bloku i od poczatku mielismy gaz butlowy . Jesli chodzi o wisnie w murzynku ,to rzucam je na wierzch ciasta ,one sie zatapiaja w trakcie pieczenia .To jest murzynek tez z powidlami ,ja daje dzem z owocow lesnych . :-) zaszalalas z zapasem ciasta francuskiego :-) .Dobre sa rogaliki lub koperty z ciasta francuskiego z powidlami sliwkowymi i kostka czekolady .

w takim razie chyba do każdego ciasta można dołożyć wiśnie i będzie super, muszę to wypróbować. A jakich wiśni używasz? suszonych mrożonych czy takich z syropu? Myślę że to uciążliwe z tym gazem w butlach. Właściwie nie myślę, tylko wiem, bo kiedyś dawno też tak miałam. Na szczęście teraz mam ziemny gaz i nie wyobrażam sobie tego pilnowania czy jeszcze jest czy się kończy. No, ale jak masz dwie butle, to zawsze masz zapas, tylko kwestia podłączenia. Przed chwilą oglądałam na Galileo filmik o pomidorach. Matko jedyna nie wiedziałam że jest ich aż takie mnóstwo odmian, ja znałam może 10 :O a jest ich około 200. Dobrze że są na świecie pasjonaci, którzy z powodzeniem uprawiają wszystkie te gatunki. O mamcia, niektóre to nieziemskie rarytasy. Widziałam pomidor który w środku ma jakby truskawkę, albo żółte o smaku bananowym...szkoda że u nas nie ma aż tylu odmian. W sumie to sama też zawaliłam, bo nie zostawiłam sobie nasionek z koktajlowych żółtych sopelków, a są i ładne i smaczne. W tym roku udały mi się pomidory i bardzo mnie to cieszy. Nie wyrzuciłam ani jednego zepsutego. Nawet pierwszy raz w życiu zrobiłam pomidorki kiszone. Pierwsze już zjedzone, kilka słoików czeka na okres zimowy. Mam nadzieję że mi się nie zepsują, tylko będą podobnie jak ogórki, zakonserwowane kwasem mlekowym.

Gość Zuzanna Amelia ææ
Macie dziewczyny jakis przepis na ciasto bez jajek ?

muszę Was przestrzec przed zakupem mąki razowej z melvity. Już drugi raz mam w mące robale, normalnie nic już nie kupię z tej firmy

zamiast chleba żytnio- razowego mam żytnio- pszenny... już kiedyś zgłaszałam w sklepie że tak się dzieje ale jak widać nic się nie zmieniło...

a rogaliki czy pierożki z ciasta francuskiego też lubię, ale ostatnio poza zakupem ciasta nic z niego nie robiłam, bo jakoś nie ma amatorów. Pewnie dopiero z okazji świąt wykorzystam ****ardziej..