Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pobieranie moczu do analizy u niemowlaka

Polecane posty

Gość gość

Witajcie poszukuje mamuski która ma już badanie moczu swojej pociechy za sobą i mogłaby mi coś pomóc bo kompletnie nie wiem jak to zrobić ;/ Przyklejenie tego worka - tu raczej wszystko jest dla mnie jasne ale czy później jak już uda mi się złapać ten mocz to czy mam z tego woreczka go przelać do jałowego pojemniczka? Czy mam razem z woreczkiem go tam wsadzic? Nie dopytałam dokładnie lekarki i teraz mam mały problem.

Gość gość
Wloz cały woreczek do kubeczka. Nic nie przelewaj.

Gość gość
Przerabiałam to i u chłopca i u dziewczynki. Jeśli masz chłopca to nie baw się w woreczki. Mocz można złapać "w locie". Wystarczy zdjąć pieluchę poczekać z gołą pupą ze 4-5 min i się zsiusia :))

Gość gość
Ja przelewałam z woreczka do pojemniczka, ale nie pytałam czy tak ma być.

Gość gość
Potwierdzam to co cisze gość u chłopaka. Po zdjeciu pieluchy najlepiej przetrzeć octaniseptem. Zimno sprawi że syn się zsika a ty do pojemniczka złapiesz czysty mocz. Tylko sobie wcześniej naszykuj otwarty pojemnik :)

Gość gość
A u dziewczynki tak jak pisza. Caly woreczek do pojemniczka, w szpitalu tak kazali robic.

Gość gość
U Nas woreczki sie nie sprawdzaly, z cora bylo gorzej wiec podmyta lezala bez pieluchy a ja siedzialam z kubkami na mocz w rece i sie udalo podstawic

Gość gość
Mój synek miał już wykryta w życiu plodowym wadę układu moczowego, i od urodzenia przynajmniej raz w miesiącu miał pobierany mocz na badanie ogólne i posie. Tylko pipierwszy raz bawiłam się z woreczkiem, a później opracowalam własną metodę, którą chcę się podzielić. Od razu po spaniu, rozbieralam synka od pasa w dół i sama siebie też :) i wchodzilismy do wanny, tam go podmywalam woda z szarym mydłem, i potem ręcznikiem papierowym podsuszalam (jak do posiewu to jeszcze lekko odciagalam napletek psikalam oktaniseptem i wacikiem przemywalam siusiaczka), potem siadalam na skraju wanny z bobaskiem pół leżącym na moim brzuchu, tak by nasze nogi były w wannie i siusiu tez tam leciało, naszykowany miałam pojemniczek, nóżki bobasa rozchylalam i szeptalam psipsipsi i jak zaczynał robić to lapalam środkowy strumień do jałowego pojemnika. Sposób z dziewczynką tez się sprawdza, bo z córką testowalam. Jak dziecko jest trochę starsze to można to zamienić w zabawę pt. Robimy fontannę do wanny.

Gość gość
nie można psikać octaniseptem ani używać żadnych płynów dezynfekujących!!!!!! to zaburza zupełnie wynik badania!

Gość gość
No jak nie można? Oczywiście że można, a nawet trzeba. Mocz ma być jałowy, a nie z bakteriami ze skóry, szczególnie posiew. Z resztą tak robią pielęgniarki w szpitalu.

Gość gość
Oczywiście że niczym nie wolno przecierać! Najlepiej "złapać " mocz, to nie łatwe, ale najbardziej wiarygodne.

Gość gość
A niby dlaczego nie wolno zdezynfekować skóry? Wyjaśnisz może to?

Gość gość
A co tu wyjaśniać, żeby nie zaburzać wyniku.

Gość gość
żadnych płynów dezynfekujących- jeśli piguły w szpitalach tak robią to popełniają błąd. Można przetrzeć tylko wodą z mydłem, nic więcej.

Gość gość
Można przemywać tylko wodą, albo wodą z jakimś srodkeim do mycia dla dzieci. Przy chłopcu, takim, który już stoi problemu nie ma.. jak się obudzi, to rozbierasz wstawiasz do wanny/brodzika i czekasz.. mówisz dziecku, że będziesz łapała siku do kubka.. jak starsze i rozumie, to będzie stało, a nawet próbowało trafić, przy młodszym trzeba będzie się trochę natrudzić.. a jak nie będzie sikało, to można odkręcić wodę.. to powinno pomóc.

Gość gość
Też słyszałam, że nie można octaniseptem dezynfekować, tylko umyć mydłem. Octanisept może sfałszować wyniki na fałszywie dodatnie.

Gość gośćasp
Oszalały z tym octaniseptem :O do posiewu moczu jest konieczny !!!!! Bez sensu łapać mocz na posiew ze wszystkimi bakteriami ze skóry i z pod napleta . Potem dziecko bierze anrybiotyk na bakterie która miało na skórze .w każdym szpitalu wam to powiedzą . Na neurologii robią to tak: mycie gazikiem jałowym , przegotowaną woda,potem dezynfekcja (octenisept lub riwanol) najlepiej łapać do kubka ze środkowego strumienia.

Gość gośćasp
Sorry miało być na nefrologii , zresztą na urologii czy chirurgii tez tak robią na posiew dezynfekcja sisiora !!!