Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość nerok

Ciemnogród w Polsce Przeczytajcie dalej pakujcie w koperty

Polecane posty

Gość gość nerok

Jestem katoliczką ale nie cierpię kolędy. Każdy ma prawo do wyboru i jeśli chcę przyjąć księdza to dzwonie do kancelarii kościola i umawiam wizytę. Jeśli mam ochotę dać datek na kościół to wrzucam pieniądze do skarbony kościoła i nikt nie musi mi zapisywać w księgach kościelnych ile dałam. Chodzenie po kolędzie to przezytek staroświecki. Zaglądanie komuś w życie i sprawdzanie jak żyję., albo jeszcze uświadamianie co robię źle. Każdy dorosły człowiek wie co robi i ponosi odpowiedzialność za swoje czyny. Pan Jezus też na pewno nie zgadza się z poczynaniami kapłanów. W biblii jest zapisane "jestem tam gdzie wy jsteście" i nie pisze że trzeba budować świątynie za grube pieniądze. Smutne jest to że starzy ludzie nie mają pieniędzy na życie a ostatnie grosze oddają na kościól. Ciekawe czy jak umrą to ksiądz pochowa ich za darmo. Raczej nie, a jesli już gdzieś pod płotem na cmentarzu komunalnym pochowa ich miasto za pieniądze podatników, Jestem wierząca ale to co robią księża z wiarą to przechodzi ludzkie pojęcie. Dlatego uważam tak a nie inaczej.

Gość gość
akurat jak ich pochowa pod płotem to chyba nie bardzo im bedzie przeszkadzać.

Gość gość
a ja ci powiem tak sa ksieza i panowie ksieza spojrz na klasyczny przyklad Hoser/Lemanski ja mam jeszcze inny przyklad do dolozenia ale przez litosc nie doloze wiec zadajmy sobie pytanie jesli oni sami zra sie miedzy soba to jak chca pokoj wprowadzac?

Gość gość
U nas ksiądz chodzi i nigdy nie wolał pieniędzy i ja nigdy nie dawałam kasy i nie.słyszę żeby znajomi dawali?? dziwi mnie to

Gość gość
dzisiaj "ksiądz" to już nie jest misja/powołanie, to po prostu zawód jak każdy inny, zawód który ma przynosić korzyści finansowe.

Gość gość
No to nie jesteś katoliczką, tylko pseudokatoliczką. Psujesz opinię prawdziwym wyznawcom.

Gość Jakie to żenujące
Mądrze napisany post..W mojej parafii każdego miesiąca przychodziły 2 kobiety z ramienia kościoła i pobierały kasę w naszym bloku, nie mówiąc o tym że płaciłam za opłatek i dawałam w kopertę 50 zł. podczas wizyt księdza. Gdy zmarł mój mąż, nie było taryfy ulgowej.MUSIAŁAM zapłacić 700 zł. za pochówek! Gdy przypomniałam księdzu o tym, wówczas odpowiedział,że pogrzeb to jest usługa na cmentarzu! Od tej pory.Przestałam płacić na kościół, baby zbierające na kościół - przepędziłam i księdza nie przyjmuję.Osobiście na klatce powiedziałam księżulkowi dlaczego nie chce mieć z nimi nic wspólnego! Moim Dzieciom powiedziałam żeby nie chodzili do księdza gdy umrę.Chcę mieć pogrzeb świecki.Mam ich w głębokim poważaniu!

Gość gość
Kościół powinien wszystkie swoje działania opierać na prawie. Jak na razie to jest dziki zachód i samowolka.

Masz calkowita racje. W koncu cos sie musi zmienic, coraz wiecej ludzi musi byc zmeczona tym glupim zwyczajem.

Gość gość
Coraz więcej osób odchodzi od kościoła.Sami są sobie winni! Nic w zamian, tylko u nich liczy się kasa, kasa. Widzę jak ksiądz ma wizyty w naszym bloku.44 lokatorów i odwiedza od godz.16.Godz.17 był już po "robocie".Prosty wniosek że ludzie nie życzą sobie takich odwiedzin:D