Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaprosić? nie zaprosić? problem

Polecane posty

Gość gość

Hey! planujemy z narzeczonym wziąć szybko ślub, wczoraj u moich rodziców stworzyliśmy wstępną listę gości, chcemy zaprosić najbliższą rodzinę, znajomych wychodzi w dużym zaokrągleniu 65 + 9 dzieci /najstarsze ma 8, 6, 5 lat, kolejne 2 i reszta poniżej 2 latek więc nie wiem czy będzie komplet 9 dzieci / problem pojawił się z 2 zamężnymi kuzynkami / jedna aktualnie w ciąży, druga ma prawie roczniaka/ chciałam je zaprosić, ciocia to moja chrzestna, kuzynki w 2013 i 2014 miały śluby - jakkolwiek to nazwać, za granicą są prawie od dzieciaka, ale myślę o nich pozytywnie, kuzynka w 2013 roku robiła ślub cywilny, ze względu że zaszła w ciążę, nie zaprosiła nikogo z polski, nie było zawiadomienia, dowiedzieliśmy się od cioci, na fb pogratulowałam, w sumie było dla mnie dziwne, że nawet dziadków nie zaprosili, po jakimś czasie dostaliśmy kilka zdjęć pocztą, rozmowy telefoniczne druga kuzynka brała w 2014 - cywilny, też zaszła w ciążę tym razem rodzice otrzymali zawiadomienie, ale nie zostali zaproszeni, "delegacja" była w postaci babci i cioci/babcia sama bałaby się latać samolotem :)/ po jakimś czasie brat otrzymał do przekazania dla rodziców płytę ze zdjęciami i filmem oraz wódkę weselną /akurat był ze swoją dziewczyną w mieście rodzinnym sióstr/ przy tworzeniu listy dowiedziałam się od rodziców, że nie powinnam zapraszać kuzynek, bo oni czują się że tak powiem urażeni... niby miał być/ma być - nie wiem - ślub kościelny w polsce, ale mogą być to plotki, bo jak się dowiedzieli jaki są to koszty to ponoć zrezygnowali - ale nie wiem skąd są takie informacje czy to prawda, czy też nie i mam dylemat zaprosić, zawiadomić? a co jak "może" będą robić wesele w polsce? chociaż z drugiej strony kuzynka ma jakoś koło 34 lat druga 31 małe dziecko + drugie w drodze .... nie chciałabym myśleć prostoliniowo, nie zaprosili, nie zawiadomili to ja ich też nie - a może powinnam? i zaprosić wujka z ciocią? nie wiem już sama, jak to widzicie? nie było żadnego konfliktu, czy coś, myślę o nich pozytywnie, ale z drugiej strony faktycznie, nawet nie otrzymałam zawiadomienia - jako kuzynka

Gość gość
Jeśli Ty chcesz kuzynki zaprosić to nie widzę przeciwwskazań, żeby tego nie robić. To Twoje wesele i Twoi goście a nie Twoich rodziców. Rozumiem, że rodzice mogą mieć żal do kuzynek że ich nie zaprosili ale dlaczego ich żal i poczucie urażenia mają wpływać na Twoje relacje z kuzynkami?

Gość gość
ja bym zaprosiła. w sumie jak siedzą za granicą i mają malutkie dzieci to wątpie żeby chciało im się ruszyć dupę. Ciebie to nic nie kosztuje

Gość gość
Też tak mówiłam rodzicom, z jednej strony ich rozumiem, ale moim zdaniem nie powinno mieć to wpływu, zwłaszcza ze dziwnie bym sie czuła gdybym zaprosiła kuzyna i kuzynkę którzy nie mieli ślubu i nie wiem jakie bedą robic i czy mnie zaprosza, a je jako jedynie nie zapraszę bo brały slub cywilny /a w przyszłości moze kościelny chociaż kto wie/

Gość gość
Też tak mówiłam rodzicom, z jednej strony ich rozumiem, ale moim zdaniem nie powinno mieć to wpływu, zwłaszcza ze dziwnie bym sie czuła gdybym zaprosiła kuzyna i kuzynkę którzy nie mieli ślubu i nie wiem jakie bedą robic i czy mnie zaprosza, a je jako jedynie nie zapraszę bo brały slub cywilny /a w przyszłości moze kościelny chociaż kto wie/

Gość gość
Dziewczyno, ale co twoi rodzice mają do gadania w kwestii gości na twoim weselu? co tu jest do wyjaśniania niby? chcesz to zapraszasz, nie chcesz, to nie zapraszasz. A urazy rodziców są śmieszne, i nie mają nic wspólnego z tym jak ty powinnaś postąpić.

Gość gość
Ja bym zaprosiła... Różne mogą być powody, dla których Twoje kuzynki nie zaprosiły na swój ślub rodziny. Ja wychodziłam za mąż za Polaka w 2003 roku w Belgii, "delegatami" na naszym ślubie byli tylko ze strony męża jego rodzice, z mojej strony mama i siostra, ale siostra bez męża[siostra przyleciała na własny koszt, szwagier postanowił nieco oszczędzić, rozumiem go]. A nas po prostu nas nie było stać na podjecie większej liczby gości. Nikt się nie obraził. W 2007 roku, już w Polsce odbył się ślub kościelny - zaprosiliśmy wszystkich, kuzynostwo również.

Gość gość
Zaprosić. Nie masz żadnego powodu do urazy. Równie dobrze mozesz obrazic sie na kuzynke, która nigdy nie wyszła i nie wyjdzie za mąż, bo też nie będziesz miała okazji pobawić sie na jej weselu, tak samo jak u tej, która tylko podpisala papierki w urzędzie i nie zapraszała nikogo.

Gość gość
Dziękuje za odpowiedzi, bardzo mi pomogły :) miałam chwilowe zawahanie, mętlik ponieważ postawiłam sie w sytuacji rodziców, to nasza bliska rodzina /i wlasnie dlatego głupio byloby mi je nie zaprosic, zwłaszcza ze nie ma zadnych konfliktów/ ale wiem ze to nasz slub i podejmujemy decyzje :)