Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Omijanie ginekologa

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie ile najdluzej nie bylyscie u ginekologa? Bez porodow i doleglwiosci - wiek 30-35 lat, jeden partner, nie bylam 4 lata....

Gość gość
Nie bierzesz tabletek anty? Jak sie zabezpieczacie?

Gość gość
Nie uprawiamy seksu.

Gość gość
Ja podobnie, chyba nawet dłużej nie byłam. Antykoncepcji w postaci tabletek nie stosuje i nie mam zamiaru.

Gość gość
nie nie biore tabletek, nie zawsze trzeba sie zabezpieczac (przeciez sa tez pary ktore chca miec dzieci), ale to akurat nie moj przypadek - my uzywamy prezerwatyw

Gość gość
Ja nie bylam juz 5lat a powinnam bo mialam torbiel na jajniku. Nawet nie poszlam na kontrole bo sie boję. Ale chyba bede musiala sie przelamac bo myslimy o dzidziusiu.

Gość gość
Ja tylko jak byłam w ciąży to chodziłam na wizyty, przeważnie były bez badań na fotelu, samo USG. No i porody, ale to połozne mnie badały, nie lekarze. Normalnie nie chodzę wcale

Gość gość
Pytam bo w wielu krajach sa rozne teorie, wiem ze w Polsce zaleca sie chodzenie do lekarza raz w roku (o ile nic sie nie dzieje), ale juz np. w Australii specjalisty sie nie odwiedza (badania - odpowiednik cytologii - robi sie samemu, ewentualnie pielegniarka..) - jesli cos jest nie tak to lekarz interpretuje wyniki itp. A poniewaz ja sie przeprowadzalam - a gdzies tam mam wpojone zeby co najmniej raz w roku.... wiec troche sie przestarszylam....(caly czas wizyte odkladalam na pozniej..) Tabletek nie biore bo jestem przeciwniczka - czulam sie po nich zle (bralam dawno temu przez 3 lata), na poczatku zwiazku...

Gość gość
Ja nie chodzę. Tak samo jak profilaktycznie nie chodzę do lekarza rodzinnego, kardiologa, neurologa, laryngologa i dodajcie sobie kogo jeszcze chcecie. Możecie mówić, że to ciemnogród, mam to w 4 literach. Nikt mnie nie przekona, że akurat do tego lekarza trzeba chodzić profilaktycznie raz w roku, mimo że nic nie dolega.

Gość gość
Raz na 2 lata robie cytologie , milam robiony zabieb wypalana nadrzerka, teraz jest ok

Gość gość
A ja nie rozumiem kobiet które "omijają" ginekologa. Badać się trzeba raz na jakiś czas i tyle. Już nie mówię, że co roku ale chociaż co dwa. I nie rozumiem jak można się wstydzić/krępować itp. Lekarz jak każdy inny. I uwierz mi ma wyyebane na twoją psiochę, bo on w gabinecie siedzi cały dzień i co 20 minut ogląda inną :-)

Gość gość
Każdy robi jak uważa. To, że w innych krajach nie chodzi się profilaktycznie do specjalistów wynika z tego, że lekarz ogólny w większym stopniu zajmuje się pacjentem i z byle czym nie kieruje do specjalisty. Lekarz rodzinny leczy infekcje intymne, zapalenia uszu, pospolite wysypki. Także badania profilaktyczne, w tym cytoligia należa do podstawowej opieki.

Gość gość
Widzisz w moim przypadku nie chodzi o wstyd ani nic takiego - dlaczego mialabym sie wstydzic? U mnie to raczej roztargnienie/ i tak jak napisalam brak czasu na zapoznanie sie z lokalna procedura (w gre wchodza roznice kulturowe - jesli mieszkasz w Honh Kongu). A co do terorii - to pisalam w kazdym kraju (a mieszkalam przez te cztery lata w 4 roznych) jest inaczej, zalezy jak maja system ustawiony, w niektorych nie chca kierowac do specjalisty - jesli czlowiek jest zdrowy (specjalista jest od szczegolnego przypadku..). Naprawde argumentu ze wstydem to nie pojmuje - nie wiem skad Ci przyszlo do glowy, ze sie wstydze (moge zrozumiec nastolatke i pierwsza wizyte), ale dosrosla kobieta raczej nie ma problemu z wizyta u lekarza - jesli chodzi o wstyd

Można nie chodzić, a potem mieć nadżerkę w 3 stadium, jak moja znajoma. Chodzę do gina raz na rok, kontrolnie. Co 2 lata robię cytologię, na zaproszenie z NFZ. Mój znajomy zignorował zalecone badania, a po 3 latach, okazało się, ze ma nieuleczalnego raka jelita grubego, i umiera. W kazdej chwili mogę dostać wiadomośćo jego śmierci...

Gość bubu_
wiekszosc ludzi omija lekarzy w mysl zasady 'jak pojde zaraz mi cos znajdzie.' strach i tyle. rozumiem, ze sa przypadki, ktore nie maja czasu albo sa zbyt roztargnione, ale ja bym kontrolnie chociaz raz w roku krew i mocz robila na twoim miejscu. no i oczywiscie jezeli mowa o ginie to cytologie. jesli nic ci sie nie dzieje z okresem, nie masz infekcji itp. to w sumie po co chodzic?

Gość gość
no walsnie o to mi chodzi - nie mam komplikacji - przeciez do onkologa nie pojde zeby mi zbadal wszystkie oragany (nawet jesli moge za to zaplacic z wlasnej kieszeni) na wypadek ze cos moge miec.. starzejemy sie i wiedomo ze zdrowie sie troche pogorszyc moze - ale to kwestia edukacji ... stad troche to zganiam na moja polska edukacje ktos pisal o zaawansowanej nadzerce - przeciez to daje objawy...ignorowanie objawow to juz troche niepowazna sprawa, tak sadze;/ ale zeby o tym wiedziec to potrezbne jest wiedza/edukacja - chocby w zakresie tego ktore objawy powinny byc alarmujace... jak mam wysoka goraczke to ide do lekarza bo moze to byc niebezpieczne - ale jak nie mam to nie ide do lekarz na wszelki wypadek...