Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego niemieckie obozy smierci nazywa sie nazistowskimi?

Polecane posty

Gość gość
gość dziś dlaczego mówicie o Niemieckich obozach? mówienie o Niemieckich obozach to jak mówienie o niemieckim Wrocławi i Szczecinie, obozy śmierci są na terenie Polski więc są to polskie obozy xxx To samo powinieneś powiedzieć o niemieckich fabrykach i marketach na ziemiach polskich. Ten Kaufland jest polskim sklepem. :)

Gość gość
Sam pomyśl, ile razy tutaj ludzie piszą, że Islamistów trzeba wybić albo coś w tym stylu. Niemcy sobie to samo myśleli o Żydach, tyle że wtedy to było jeszcze popędzane słusznością ideologii, i to co teraz bezmyślnie paplają frustraci przed monitorem wtedy stawało się rzeczywistością, bo nie było uważane za zło. X pomyślałaś nad przyczyną tego co się obecnie dzieje ? skąd się to bierze jaki jest powód przyczyna narastającego rasizmu ? Obecne przemiany w Europie jakie mają miejsce są początkiem tego co nie uniknione - wojny !

Nie chce mi się wierzyć, że gimnazjaliści mają takie pojęcie o II wojnie światowej ale o to się nie będę kłócić, bo mało znam gimnazjalistów.

Chcesz powiedzieć, że za dzisiejszy wzrost rasizmu odpowiedzialne są Niemcy? W takim razie nie uważasz za ironię faktu, że w Polsce procentowo jest więcej rasistów niż w Niemczech? Jak się to ma do tezy o ich udziale w tym spadku tolerancji?

Gdyby było tak, jak mówisz, Niemcy by byli dziś największymi rasistami, a z tego co wiem, największa nietolerancja jest we Francji i Rosji. Że o państwach islamskich nie wspomnę.

Gość gość
>>>W porządku, przyznaję, nie wzięłam pod uwagę działań Prus w przeszłości, ale kurczę, tak na logikę, naprawdę wierzysz, że w świecie istnieje jeden ród, który jest złem wcielonym i tym właśnie rodem są Niemcy?<<< Pracowałem i piłem wódkę z przedstawicielami kilku narodów. Mieszkając wśród nich można wyłapać pewne różnice. Twierdzę, że KAŻDY naród MA PEWNE PREDYSPOZYCJE. Nie twierdzę, że Niemcy są złem wcielonym :D. Twierdzę tylko, że jest to jedyny naród, którego cechy pozwalają na dokonywanie tego, co robili od najdawniejszych czasów. Oni po prostu LUBIĄ nie myśleć i wykonywać rozkazy. W przetwórni, w której kiedyś pracowałem, padła szafa rozdzielcza. Mamy pewną wiedzę w tym zakresie, więc mogliśmy to spróbować naprawić, w ciągu kwadransa. Zabroniono nam. Cały zakład czekał kilkanaście godzin na przyjazd "specjalistów". W międzyczasie RĘCZNIE ładowano, to co normalnie ładowały maszyny. Kiedy indziej odkryliśmy maszynę która od 5 lat nie była używana. Żaden idiota nie wpadł na pomysł, że wystarczy przełożyć kable we wtyczce (trójfazowej), by mogła współpracować ze standardem tamtych gniazd. W Polsce, albo w Rosji od razu ktoś uprościłby sobie robotę, ale w Niemcach to było verboten :D. Po cichu podłączyliśmy maszynę, która naszą przewidzianą na 12 godzin robotę, wykonywała w ciągu godziny :), a my mogliśmy się wyspać :D. Mógłbym podać jeszcze dużo konkretnych przykładów, ale chcę zachować anonimowość. U nich ROZKAZ zawsze będzie stał nad własnym pomyślunkiem :(.

Gość gość
>>>Nie chce mi się wierzyć, że gimnazjaliści mają takie pojęcie o II wojnie światowej ale o to się nie będę kłócić, bo mało znam gimnazjalistów.<<< Mam kolegów - nauczycieli :).

Gość gość
niemcy sa odpowiedzialni za obecna sytuacje gospodarczo polityczna za globalizacje która nawarstwia rasizm

No, jeżeli chcesz na to patrzeć w ten sposób to zgoda. Faktem jest, że oni podobnie jak kraje sąsiadujące, nie potrafią wielu rzeczy sami zrobić bez konkretnego polecenia. I to bardzo konkretnego. To sama mogę potwierdzić, bo też miałam z takimi przypadkami do czynienia. Czyli tak jak sugerowałam, w pewnym sensie są słabi psychicznie. A my na przykład jako Polacy jesteśmy narodowo silni, ale tak zawistni, że wolimy jeść chleb z wodą przez miesiąc żeby mieć lepszy wóz od sąsiada. No, ale przynajmniej nie dajemy się pierwszemu lepszemu psycholowi przekabacić.

Gość gość
wracajac do tematu: geneza nazewnictwa jest BLEDNA. niemcy dokonali na sobie lobotomii pamieciowej nazywajac wlasne czyny nazistowskimi odcinajac sie od nich. prawda jest, ze niemcy byly, sa i beda niemcami i zadna sila nie zrobi z nich nikogo wiecej ani mniej ani tym bardziej nikogo innego w zadnym okresie czasu. wstydza sie swojej historii?? ok, kazdy by sie wstydzil, ale nie ma sie co oszukiwac ze to ktos inny za nich wlaczyl, mordowal i palil w krematoriach. ani japonczycy nie zmienili swej nazwy na tamten okres czasu, ani zadna inna nacja, wiec niemcy nie powinni byc inni tylko dlatego, ze na nich skupila sie cala nienawisc za to co zrobili. i dlatego powinnismy wszyscy wrocic do PRAWDZIWEGO nazewnictwa obrazujacego tylko prawde: to były , sa i beda niemieckie obozy smierci.

Gość gość
Oni po prostu LUBIĄ nie myśleć i wykonywać rozkazy. XXX 100% prawdy ! marionetki bez honoru są jak kredki bez kolorów !

Ja bym się nie czepiała nazewnictwa, bo tu chodzi owszem o to, żeby się odżegnać od przeszłości i czy to takie dziwne, że ktoś, kto nie miał żadnego wpływu na to, co robił jego przodek, nie chce, żeby go ludzie z nim utożsamiali? Weź pod uwagę, że to odżegnywanie się to nie tyle jest po to, żeby ludzie zapomnieli, co Niemcy zrobili, tylko po to, żeby współczesny Niemiec nie był kojarzony z dawnymi nazistowskimi Niemcami. Jakbym była taką np rosjanką to też bym nie chciała, żeby wszyscy stawiali mnie w nazewnictwie na równi z moimi przodkami sowietami, którzy gwałcili po wsiach matki i rozstrzeliwali ojców. Oczywiście, że to ten sam naród, ale może oni chcą właśnie podkreślić tę różnicę, że dzisiejsi dorośli nie mają z tymi konkretnymi działaniami już nic wspólnego prócz więzi krwi, które są od nich przecież niezależne. Inna sprawa, że sami siebie oszukują, bo nigdy ludzie nie zapomną, że naziści to byli głównie Niemcy. Że gimnazjaliści tego nie wiedzą to może wynikać z ogólnego zidiocenia młodzieży, bo ja też chodziłam do gimnazjum może trochę dawno ale mam też rodzinę młodszą i jakoś wszyscy młodzi się orientują, kto był kim w II wojnie światowej. Także jeśli już to ja bym kładła nacisk na poprawienie edukacji historycznej w ogóle, a nie tyle na określenie "nazistowskich obozów".

Gość gość
Poprawienie edukacji nie tylko z zakresu Historii ! UE chce wszystkie kraje zrównać , rozmyć ich niezależność kulturową i obyczajową , jest to niezgodne z np naszym postrzeganiem życia , nie musimy się z tym zgadzać , nie musimy w tym uczestniczyć . UE za bardzo stara się wchodzić z buciorami za próg naszego domu. Na wzór niemieckiego prawa nasza konstytucja miała być ponad unijnym prawem. Tak się nie stało. Teraz żeby ocalić nasz kraj przed zarazą możemy tylko z UE wyjść i wejść na nowych zasadach !

Tak , tylko świnie przy korycie nie dopuszczą do tego, bo tak im wygodnie, musielibyśmy chyba na ulice wyjść ze sztachetami, żeby coś ruszyło.

Gość gość
No cóż Nie udało się zawojować Europy w trakcie wojen to trzeba to zrobić pokojowo a my się jak barany dajemy prowadzić na rzeź :D

Gość gość
Niemcy od kilkuset lat maja cel gospodarczego i politycznego uzaleznienia europy od siebie. Co juz w wiekszosci jest zrobione ! przez ostatnie 20 lat zniszczono: POLSKI przemysł motoryzacyjny, farmaceutyczny, stoczniowy, tekstylny, ursus, kable ożarów, niemcy kontrolują energetykę, ciepło, wodę, chcą poczty, kolei, itp - Polacy tylko do roboty - rasa panów wkroczyła ostro!!! nawet kauflany, lidle, materiały budowlane - no wszystko jest w rękach zachodu - dlatego pensje polaków są niższe 4 razy niż za odrą lub w grecji !

Gość gość
Ogolnie ciekawy temat. Ostatni bodajze Spiegel udostepnil 12 filmow, w korych zydzi opowiadli o tym jak udalo im sie przezyc Ausschwitz. Jedna starasza babka opowiadala, jak to "polacy"(!) sie z niej smiali, gdy nazisci (!) wyrzucali ja z domu. Uzyla slowa polacy (a mogla uzyc antysemici), uzyla slowa nazisci (a mogla uzyc niemcy). Slowa w jakis sposob ksztaltuja rzeczywistosc w ktorej zyjemy i w naszym interesie jest bronic prawdy historycznej. To niemcy zbudowali obozy, ewentualnie niemieccy nazisci. Pozdrawiam i zycze rozumu!

A najgorsze jest to, że jest to już grubo za daleko zaszło i my teraz możemy tylko klękać na kolana i błagać bogatszych żeby nam taniej ropę sprzedawali albo po kawałku oddawać coraz więcej interesów żeby zdobyć kasę na zalepianie powiększającej się stale dziury budżetowej. Żyć się odechciewa.

Gość gość
Wspolczesny niemiec ma byc kojarzony ze zbrodniami hitlerowskimi, bo wspolczesny niemiec jest potomkiem (corka lub synem lub wnukiem, wnuczka) nazistow. Moze mu sie to podobac lub nie ale tak jest.

Gość gość
Oddajmy polskie dowody osobiste i zamienmy je na niemieckie! I po co byla ta cala 2 wojna swiatowa? Po co walka o niepodleglosc Polski? Skoro teraz i tak z kazdym dniem tracimy ta wywalczona niepodleglosc, a Niemcy robia z nami co im sie podoba ! Polski już dawno nie ma...... Polska sprzedana , a Polacy rozpędzeni po świecie.Mój dziadek pewnie się w grobie przewraca, bo oddał życie za Ojczyznę Polskę,Teraz Jesteśmy którymś tam niemieckim landem.To było wiadomo od początku przecież, do czego ten podły naród zmierza.

Gość gość
nie mowie o rosji, tylko o 2 krajach niemcy i polska

A ja mówię o nazewnictwie, które jest przedmiotem tego tematu a jak wiadomo w nazewnictwie zasady czy tam kryteria powinny być konsekwentne. Tylko o użycie słów mi chodzi.

Gość gość
Największe Szkopskie powojenne osiągnięcie to wymyślenie nazistów. Po rzezi, jaką zgotowali całemu światu w czasie II wojny światowej, wydumali, że nie chcą za nią brać odpowiedzialności, więc winę od lat zrzucają właśnie na wykreowanych przez siebie nazistów ! Zakłamańcy !

Gość gość
a ja uwazam ze nie masz racji, tak jak pisalam wczesniej powinno byc napisany niemcy, uzasadnilam to wyzej paapap

Gość gość
>>>Tylko o użycie słów mi chodzi.<<< Przecież nie mówimy o obecnych Niemcach per: hitlerowcy. Oni byli i są Niemcami. A jeżeli chodzi o historię, to coraz więcej młodych ludzi uważa, że rozkaz do Powstania Warszawskiego wydali Rosjanie, a jedna panienka była strasznie zdziwiona, że to Niemcy, a nie Rosjanie zrównali Warszawę z ziemią i do powstańców strzelali.

Ok, ale mnie teraz o to się rozchodzi, że jeśli chcemy mówić o obozach "niemieckie obozy" to mówmy o Katyniu "rosyjska zbrodnia". Albo wóz albo przewóz, nie lubię niekonsekwencji w słownictwie, ale nikt Wam nie każe mojego zdania podzielać.

Gość gość
>>>Jakoś na Rosjan nie mówi się Sowieci, a też są ich potomkami. No więc gdzie tu konsekwencja.<<< Rosjanie są potomkami Rosjan, a nie żadnych Sowietów. Słowo sowiety wywodzi się od rosyjskiego słowa sowiet, czyli w tłumaczeniu na język polski „rada”. Po rewolucji rządziły w Rosji tzw. rady (sowiety), czyli odpowiednik naszych rad gminnych. Tak więc to słowo nie ma nic wspólnego z nazwą narodu, a jest stosowane do nazwania okresu rządów komunistów w Rosji. Słowo sowieci ma w Polsce znaczenie pejoratywne i jest chętnie stosowane przez wszelkiej maści prawicowców.