Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego niemieckie obozy smierci nazywa sie nazistowskimi?

Polecane posty

Gość gość
>>>Ok, ale mnie teraz o to się rozchodzi, że jeśli chcemy mówić o obozach "niemieckie obozy" to mówmy o Katyniu "rosyjska zbrodnia"<<< Przecież wszyscy tak mówią :).

Bez względu na pochodzenie słowa sam piszesz, że jest to określenie pejoratywne, tak samo jak określenie "naziści", więc bardziej istotne tu jest samo nacechowanie obu określeń. A ja słyszałam zawsze o zbrodni katyńskiej lub zbrodni sowieckiej, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek słyszała określenie "zbrodnia rosyjska" w mediach czy literaturze. Skoro twierdzisz, że funkcjonuje to cóż, nie mam dowodów, żeby udowodnić, że rzeczywiście równolegle stosuje się oba określenia.

Gość gość
>>>Skoro twierdzisz, że funkcjonuje<<< Posłuchaj wypowiedzi cicierewicza :D, albo innego kacyka tej bandy :(.

Gość gość
W takim wypadku czy Polacy też byli nazistami? Bardzo często słyszałam że Polacy wydawali Żydów Niemcom, ci którzy ukrywali jakiś Żydów robili to w tajemnicy przed polskimi sąsiadami. Ponieważ sąsiedzi też zydowskiego narodu nienawidzili. Zresztą jak zapytam jakąś starszą osobą i Żyda to zachowują się tak jakby to było zło konieczne. Zresztą do dziś jest tak że Polacy pomimo że Żydów raczej nie znają, dość popularne jest powiedzenie że w Sejmie siedzą Żydzi, istnieją kawały o Żydach które raczej są obraźliwe. Nie jest to tak że podczas II wojny światowej polacy przyklaskiwali Niemcom. Bardzo proszę mi to wytłumaczyć

Gość gość
Up

Gość gość
>>>Bardzo proszę mi to wytłumaczyć<<< Proszę bardzo. Niemcy MORDOWALI Żydów, dlatego Żydzi uciekali przed nimi i kryli się w różnych miejscach. Gdy np. Niemcy znaleźli Żyda w piwnicy jakiegoś domu, to potrafili WYMORDOWAĆ wszystkich mieszkańców tego budynku za ukrywanie Żyda. Dlatego ludzie przepędzali OBCYCH Żydów, ze swoich domów. Dlaczego mieli ryzykować życie swoje i swoich najbliższych, dla zupełnie obcego człowieka? Żydzi ukrywający się w lesie, szukali jedzenia w chłopskich obejściach. Mówiąc prościej: kradli to jedzenie. Wtedy chłopi musieli prawie całą żywność oddawać Niemcom. Im samym zostawało tyle, by przeżyć. Chłop nie miał pojęcia: kto go okrada. Zgłaszał sprawę policji. Ta łapała Żyda. A potem mówiło się, że to chłop wydał Żyda Niemcom. Byli też tzw. szmalcownicy, którzy zajmowali się wydawaniem Żydów za pieniądze. Byli oni jednak w mniejszości i reszta społeczeństwa nimi gardziła (AK wydawało na nich wyroki śmierci). Dużo więcej Polaków pomagało ZNAJOMYM Żydom w przeżyciu. Np. z moim ojcem chował się przez całą wojnę młody Żydek. Było to ogromne bohaterstwo, bo poza ryzykiem utraty życia, moja babcia musiała przepracować po kilka godzin dziennie, by nielegalnie (bez kartek) kupić dla tego żydowskiego dziecka jedzenie. Mało kto dzisiaj zdobyłby się na takie poświęcenie. x Musisz zrozumieć, że przed wojną Żydzi i Polacy trzymali się oddzielnie. Często dochodziło do bójek. Żydzi trzymali się razem i często uważali Polaków, za wołów roboczych. Dlatego istniała wzajemna niechęć. Po wkroczeniu Rosjan w 1939, młodzież żydowska chętnie przyłączała się do tego okupanta i wskazywała polskich działaczy, do wywiezienia na Sybir. Oczywiście nie robili tego wszyscy Żydzi, ale ludzie im to zapamiętali. Dlatego część ludzi nie życzyło Żydom dobrze. Powinieneś wiedzieć, ze Polacy byli jedynym narodem, który nie uczestniczył w eksterminacji Żydów. Ukraińcy, Estończycy, Łotysze sami mordowali swoich Żydów. W Polsce robili to Niemcy. Nawet tzw. granatowa policja, była w dużej części, podległa Armii Krajowej i sabotowała działania przeciwko Żydom. Dlatego podejrzewanie całego narodu polskiego, o przyklaskiwanie Niemcom, w eksterminacji Żydów jest ogromną obrazą. Zobacz: w jakim kraju uratowano największą liczbę Żydów i skąd pochodzili twórcy późniejszego państwa Izrael, a zrozumiesz: dlaczego ta obraza jest tak wielka.

Gość gość
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam już swoje lata, ba nawet maturę z historii ale takich wiadomości w szkole nie przyswoiłam. Oczywiście pierwszy raz o nienawiści podczas II wojny światowej Polaków do Żydów usłyszałam pare lat temu w mediach. Potem obraz dopelnil film "poklosie" i zglupialam. Obecnie mieszkam w Niemczech i tutaj też słyszałam o ludziach którzy pomagali Żydom. Slyszalam o tez o biedzie, o przymusie przystąpienia do partii oraz o strachu przed hitlerem. Podczas wojny nic nie jest czarne albo białe.

Gość gość
>>>Potem obraz dopelnil film "poklosie" i zglupialam.<<< Film Pokłosie jest najdelikatniej mówiąc, daleki od prawdy historycznej. Jego autorzy twierdzą, ze powstał na kanwie pogromu w Jedwabnem. Tyle, że organizatorami pogromu w Jedwabnem byli "polacy", którzy po wkroczeniu Rosjan, współpracowali z NKWD. Niemcy dali im "propozycję nie do odrzucenia" (ludzi z NKWD rozstrzeliwali wtedy natychmiast po schwytaniu). Ci zdrajcy zebrali z okolicy podobnych sobie śmieci i POD NIEMIECKĄ KONTROLĄ, zaczęli spędzać Żydów na rynek. Niemiecka żandarmeria zablokowała całe miasto, wyłapywała Polaków i zmuszała ich do uczestnictwa w tych działaniach. Całość operacji FOTOGRAFOWALI niemieccy oficerowie. Normalni mieszkańcy Jedwabnego wcale tych Żydów nie wyszukiwali, a nawet im pomagali. Np. jedna z mieszkanek została odznaczona orderem: Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata. Nigdy na polskiej ziemi nie doszło do pogromu podobnego temu z Pokłosia. Motyw nadziewania dzieci na widły i wrzucania do płonącego domu, autorzy zaczerpnęli z opisów pogromów, których NA POLAKACH dokonali UKRAIŃCY. W taki sposób wymordowali prawie 200 tysięcy Polaków.

Gość gość
[Ja bym się nie czepiała nazewnictwa, bo tu chodzi owszem o to, żeby się odżegnać od przeszłości i czy to takie dziwne, że ktoś, kto nie miał żadnego wpływu na to, co robił jego przodek, nie chce, żeby go ludzie z nim utożsamiali? Weź pod uwagę, że to odżegnywanie się to nie tyle jest po to, żeby ludzie zapomnieli, co Niemcy zrobili, tylko po to, żeby współczesny Niemiec nie był kojarzony z dawnymi nazistowskimi Niemcami.] ---ale sama przyznaj, ze zgodzenie sie na ich odzegnywanie od przeszlosci zmieniajac nazewnictwo czynow wlasnego kraju wychodzi teraz, ze to MY POLACY stawialismy te obozy?? nie uwazasz, ze zostalismy niejako wyrolowani?? niemcy stawiali obozy, niemcy palili zydow, ale ze nikt nie chce uzywac prawdziwego nazewnictwa zeby obecnym niemcom nie bylo przykro, wiec malo kto uzywa juz slowa nazistowskie obozy bo latwiej im jets powiedziec polskie skoro stoja na naszych ziemiach! zaloze sie, ze gdyby od poczatku swiat trzymal sie oczywistej prawdy i od poczatku bylyby to niemieckie obozy, to teraz nie byloby glupich 'pomylek' .

Gość gość
[A ja słyszałam zawsze o zbrodni katyńskiej] -- i co popelnili te zbrodnie KATYNCZYCY????? wedlug twojego rozumowania tak powinno byc :D zbrodnia katynska dotyczy miejsca tego wydarzenia a nie ludzi ktorzy ja popelnili. i nikt nie mowi ze to stalinisci zrobili tylko ruscy!! zawsze ruscy! rosjanie zabili w miejscu katyn polakow. a gdyby sie okazalo ze to niemcy zrobili to jak by dzisaj pisali?? oczywiscie ze NAZISCI!! nie niemcy! bo przeciez niemcy na te 5 lat w historii czasu znikneli! jeszcze raz! kazdy kraj ponosi konsekwencje swoich czynow! japonczycy takze! i nikt nie nazywa ich inaczej, dlaczego mamy inaczej traktowac niemcow?? bo im PRZYKRO??? :D :D :D jakos nie przykro im zmieniac teraz historii twierdzac, ze to sa polskie obozy. jak ktos wczesniej napisal, slowami kreujemy w jakis sposob rzeczywistosc i teraz ponosimy tego konsekwencje :O

"ale sama przyznaj, ze zgodzenie sie na ich odzegnywanie od przeszlosci zmieniajac nazewnictwo czynow wlasnego kraju wychodzi teraz, ze to MY POLACY stawialismy te obozy??" Ja pierniczę, jak grochem o ścianę. Czy Tobie się słowo nazista kojarzy z Polakami??? Bo mnie się jednoznacznie kojarzy z Niemcami tak jak pewnie 99% ludzi dorosłych więc dla mnie wyrażenie o nazistowskich obozach ma takie samo znaczenie jak o obozach niemieckich, tyle że jest nacisk na charakter polityki ówczesnych Niemiec. "i co popelnili te zbrodnie KATYNCZYCY????? wedlug twojego rozumowania tak powinno byc" Jakiego mojego rozumowania? Jak nie umiesz czytać to współczuję, ale ja właśnie o tym pisałam, że nie podoba mi się niekonsekwencja w nazewnictwie. To, że mówi się "zbrodnia katyńska" jest faktem, to że nazwa odnosi się do miejsca kaźni też, ale ja tę nazwę wymieniłam tylko po to, żeby napisać, jakie formy słyszałam obok tych mówiących o zbrodni "sowieckiej". Nigdzie nie napisałam, że termin zbrodnia katyńska rozumie się przez zbrodnię dokonaną przez katyńczyków i w ogóle nie wiem do czego pijesz, bo to nie ma żadnego związku z różnicą między nazistowskimi obozami a niemieckimi obozami. W tym przypadku żadna z powyższych nie sugeruje, że to Polacy budowali obozy, więc plujesz się zupełnie zbytecznie. Wiadomo, że nie można nazwać obozów od miejsca, w których były, bo były w tylu miejscach, że zwyczajnie się nie da. Więc nie czepiaj się nazwy zbrodnia katyńska, bo ona nie ma tu nic do rzeczy i nie da się jej odpowiednika zastosować do obozów, a wymieniona przez mnie była tylko dlatego, że mówiłam o nazwach, które wg mnie funkcjonują. A co do tego, że nie mówi się staliniści tylko ruscy - no jakoś ja się częściej spotykam z określeniem "sowieci" niż ruscy i nie ma tu znaczenia etymologia tego słowa, bo jaka by nie była zarówno słowo "sowieci" jak i "naziści" źle się kojarzy i ani Rosjanie ani Ruscy nie chcieliby, żeby do dziś tak ich nazywano. Więc skoro dziś mówi się na działania z tego okresu "sowieckie" a nie rosyjskie, to chyba naturalne, że mówi się też "nazistowskie", a nie tylko "niemieckie". Zresztą najczęściej mówi się po prostu o Niemczech nazistowskich i to jest najwłaściwsze określenie, jak tu już ktoś pisał.

Gość gość
niemcy to chory naród byli są i będą nazistami ,szkopami mendami niemieckimi poczytaj sobie książkę Justyny Polańskiej "Pod niemieckimi łóżkami" ten naród nigdy się nie zmieni !

Gość gość
Psychodelirium jestes imbecylem 😴 tak sie upierasz, ze 'walczysz' o nazewnictwo ale tylko i wylacznie tego, kiedy tyczy sie to niemcow vel nazistów :O tak łatwo ci sie zgadza z tymi którzy by biedny niemiec nie cierpiał, wymyślili, że wszystko co zostało popełnione złego przez niemców było nazywane, że przez nazistów, co jest nielogiczne i niekonsekwentne z ścisłym znaczeniu tego słowa, gdyż nie można zmieniać historii tylko dlatego, że części ludziom jest po fakcie z tego przykro! skoro japończycy (jak ktoś wspomniał) mieli udział w masakrze i mieli także swoje obozy; ruscy, a nawet polacy (choćby w Jedwabnem) czy kurdowie teraz, to te nacje wciąż nazywa się tak jak ZAWSZE! i nie ma wyjątku tak jak uczyniono to z biednymi niemcami, którzy odżegnują się od swoich zbrodni innym nazewnictwem! jesteś kompletnie niekonsekwentna i niezbyt racjonalna w tych argumentach, które tu tak udzielasz :O albo coś uczynili przedstawiciele państwa niemieckiego albo nazistowskiego, ale! skoro nigdy nie istniało państwo nazistowskie to znaczy, że za wszystkimi czynami tych ludzi stoją niemcy. tak samo jak za czynami rusków, czy siebie sami nazywali sowietami, stalinistami czy czymkolwiek innym, to wciąż są ruskie. i w przypadku każdego innego narodu, który splamił sobie w niechlubny sposób ręce. proste i logiczne, i nie wiem jak można się upierać w powielaniu zafałszowanej historii dotyczącej wymyślonego, nielogicznego nazewnictwajakim jest nazywanie niemców z jednego odcinka czasu - nazistami. p.s. a jezeli tobie się wydaje, że słysząc w tv 'polskie obozy smierci' ludzi wiedzą, że chodzi o niemieckie, to się grubo mylisz. bo jest własnie tak jak ktoś wcześnie napisał - słowa kreują rzeczywistość - i przy takim ciągłym powtarzaniu,zwłaszcza w NIEMIECKIEJ telewizji (jak ostatnio zdf), gdzie w szkołach niemieckich na historii o 2 wojnie światowej uczą się jedynie daty wybuchu i jej zakończenia, wiele czekac nie będzie trzeba by nowe pokolenia mialy dokładnie przed oczami polskie obozy śmierci a nie niemieckie.

Gość gość
[ gość dziś niemcy to chory naród byli są i będą nazistami ,szkopami mendami niemieckimi poczytaj sobie książkę Justyny Polańskiej "Pod niemieckimi łóżkami" ten naród nigdy się nie zmieni ! ] - oczywiście! czy to plemie germańskie, czy krzyżacy,czy prusy, czy niemcy - zawsze byli tacy sami!

"p.s. a jezeli tobie się wydaje, że słysząc w tv 'polskie obozy smierci' ludzi wiedzą, że chodzi o niemieckie, to się grubo mylisz." A gdzie ja tak powiedziałam? Nie chce mi się z Tobą gadać, bo kompletnie opacznie rozumiesz, co piszę, a już tyle to tłumaczę, że nie mam zamiaru się powtarzać. "tak łatwo ci sie zgadza z tymi którzy by biedny niemiec nie cierpiał, wymyślili, że wszystko co zostało popełnione złego przez niemców było nazywane, że przez nazistów, co jest nielogiczne i niekonsekwentne z ścisłym znaczeniu tego słowa, gdyż nie można zmieniać historii tylko dlatego, że części ludziom jest po fakcie z tego przykro!" Ja nie mówię o zmianie historii, tylko o uściśleniu słownictwa, moim zdaniem najbardziej logiczne byłoby nazywanie Niemcy ówczesne nazistowskimi, koniec kropka, tak samo jak się mówi o wojskach radzieckich, mimo że mowa o rosjanach. TU już nie chodzi o pieprzoną przykrość, uczepiłeś się jak rzep psiego ogonu, tu chodzi o to, żeby być konsekwentnym - a to że tak samo jest w stosunku do innych nazw z Japonią i dajmy na to Kurdami to prawda i też mi się to nie podoba, ale tutaj rozmawiamy o konkretnym przykładzie, czyli o Niemcach, dlatego piszę o Niemcach. W Polsce może co dziesiąta osoba orientuje się czym się różni Kurd od Turka, bo im wszystko jedno jak się nazywają, a prawda jest taka, że Kurdystan to praktycznie odrębne państwo, które chce niepodległośći. Więc sam widzisz, że masa jest takich uproszczeń i potem ciemniaki myślą, że to jedno i to samo. Zresztą przykłady, które podajesz są z d**y wzięte, bo chociaż Japonia i inne państwa też przyczyniły się do zagłady to oczywiste, że nie w takim stopniu jak Niemcy, nie znam na tyle literatury przedmiotu ale podejrzewam że w tych przypadkach nawet jest mowa o nazistowskich kręgach danych państw. Odbiegasz od rzeczy, a nie potrafisz odpowiedzieć na prosty argument odnoszący się do nazw "sowieci" i "naziści".Chodzi tylko o zależność: Skoro mówimy "wojska sowieckie" i "wojska nazistowskie" to niech takie określenia obowiązują, a skoro mówimy "wojska niemieckie" czy "obozy niemieckie" to mówmy też "wojska rosyjskie" --- a to ostatnie nie jest takim powszechnym określeniem. Ja nie mówię, żeby nie używać nazwy niemieckie obozy, tylko zastanawiam się, dlaczego akurat nad tym tak się upieracie, skoro jest masa podobnie "zmienionych" terminów odnoszących się do historii. I nie będę po raz dziesiąty pisała, że i tak każdy doskonale wie, że termin "nazistowskie" obozy jest równoznaczny z "niemieckimi" obozami, KAŻDY, a to że gimnazjaliści sobie mylą to już wynika z ich debilizmu, który teraz się przejawia na każdym kroku nie tylko w kwestiach historycznych. I nie nazywaj mnie imbecylem, bo mnie nie znasz i bez względu na moje poglądy idiotyzmem jest właśnie to, co robisz - czyli ocenianie ludzi pod kątem tego, czy zgadzają się w pełni z Twoim zdaniem, czy nie. Przyjmij do wiadomości, że mnie po prostu ta terminologia nie przeszkadza i daj sobie siana, bo czczym gadaniem to możesz jakieś słabe jednostki co najwyżej przegadać.

Nawiasem mówiąc to, co chcę tu powiedzieć to fakt, że kłócimy się o to, czy nazwą danej rzeczy powinna być jej substancja, czy forma - tu substancją byliby Niemcy, a formą nazizm. I ja uważam, że skoro forma (tu: ideologia) w historii nieco się zmieniała, to odnosząc się do historii należy w nazewnictwie wskazać tę konkretną formę albo substancję+formę, żeby było od razu odniesienie do odpowiedniego okresu przeszłości. Ty z kolei uważasz, że nazwa ma być substancją, czyli jakby nie było Niemcy budowali, Niemcy walczyli, to Niemieckie obozy. Pełna zgoda, ale ówczesna niemiecka ideologia była na tyle istotna w całej historii wydarzeń, że moim zdaniem należy ją ująć w nazywaniu obywateli Niemieckich tego okresu. Nie chodzi o to że biedni Niemieccy chłopcy nie chcą być tak nazywani - owszem podałam taki przykład, ale tylko po to, żeby wykazać różnicę między przeszłością a teraźniejszością. Jeżeli nadal nie rozumiesz mojego punktu widzenia, to ja już nie umiem tego inaczej wytłumaczyć, a jeśli rozumiesz to oczywiście możesz się z nim nie zgadzać, ale przynajmniej je uszanuj, zamiast mi wpierać, że Niemcy byli źli, bee, że to nie Polacy budowali obozy i że naziści to byli Niemcy, a co za tym idzie TAK, ówcześni Niemcy budowali obozy, bo wyobraź sobie, że z tego wszystkiego doskonale sobie zdaję sprawę.

Gość gość
przeczytajcie tę książkę tutaj poleconą ,naprawdę warto uśmiałam się serdecznie :D dobra książka , w sumie esej ale zgadzam się z autorką co do wszystkiego tyczącego niemców :) sama mam ciekawe wspomnienia ,książkę można poszukać w pdf w internecie ,polecam !!!

Gość gość
do ć dziś jaki tytul tej ksiazki?

Gość gość
ty wyzej podaj nazwe ksiazki a wracajac do tematu powinno byc to natychmiast zmienione i adekwatne do historii, czyli wszedzie (a zwlaszcza w samych niemczech) powinna byc jedna prawdziwa rzetelna nazwa: niemieckie obozy smierci.

Gość gość
do dziś zdadzam sie!!! skoro potrafia napisac "polskie obozy", to mogliby zgodnie z prawda napisac "niemieckie obozy"