Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak efektywnie zarządzać czasem przy dziecku

Polecane posty

Gość gość

Drogie mamusie, często tutaj czytam, że nie możecie się zorganizować przy dziecku, że macie problemy z brakiem czasu, chodzicie przemęczone, więc chciałam się podzielić moimi spostrzeżeniami i opracowanym planem dnia. Otóż, mam 4 miesięcznego synka i nasz plan dnia wygląda tak; 7.00 rano pobudka i mleczko, potem przytulanki, ok. 8 mój prysznic i makijaż, ok 9, ogarnięcie domu (zaścielenie łóżek, wstawienie prania)...itd oczywiście razem w międzyczasie coś tam gadam do niunia, zabawiam go...itd. Potem ok 11 on już śpi, a wtedy ja- obiad dla mężula i dla siebie, jakaś książka i film ( mały śpi ok. 3 h), a potem to już czas na nasze przyjemności- zabawy, spacerki, wyjście na kawę do koleżanki... Potem, ok. 18.00 wraca mężuś i już razem się opiekujemy szkrabem:) Ok. 20 mały już śpi i mamy wieczór dla siebie. Można dziewczyny, trzeba tylko sobie dokładnie rozplanować swój dzień:)

Gość gość
niunia... i przestałam czytać wypociny kolejnej nawiedzonej kretynki

Gość gość
Badzo interesujące. Przed urodzeniem niunia twój dzień był równie zorganizowany? Mój często wyglądał tak: 6rano pobudka i na 8 do pracy po pracy do innej pracy i spać o 2w nocy pobudka o 8 i do pracy... Przez 3lata pracowałam od 8 do12 szłam spać spałam do 15 bo na 16 biegłam do pracy i kończyłam po północy. Tak pracowałam prawie 20lat Przez kolejne 5lat w czasie których urodziłam dzidzia nie pracowałam na żadnym etacie ani nawet półetacie tylko na zlecenia a planowanie wyszło mi bokiem dawno dawno temu....

Gość gość
ma tylko jedną drzemkę? w tym wieku powinien mieć 3

Gość gość
gość dziś Jak widzisz tutaj siedzą same demonice a nie matki Pooglądaj sobie http://qck.pl/cJ od tego ta z 18:04 dostaje spazmów, staje się czterokopytna z takimi przyssawkami od spodu i skacząc po ścianach toczy pianę z gęby!

Gość gość
18:14 :D ha ha ha padłam ze śmiechu:D

Gość gość
Ma 2 drzemki, druga jest ok. 16.00, zazwyczaj na spacerku.

Gość gość
Ale żarcik, winszuję, szczyt błyskotliwości... To po urodzeniu dziecka tak Ci się cofnęło?

Gość gość
kotka poes dziś droga do serca mezczyzny prowadzi przez gardlo..... kobiety Wsadź se w gardło rurę od odkurzacza i wrzuć fotę na kafę pośmiejemy się z debilki albo debila A i radze ci nie używac określenia mężczyzna i kobieta bo to jest zarezerwowane dla ludzi a ty nie należysz to tej rasy.

Gość gość
Winszuję?-Kretynka debilka pustak ścierwo

Gość gość
no niestety ale określenia "niunio" "mężulek" rysują mi przed oczami blondusię tipsiarkę które myśli że pozjadała wszystkie rozumy, a jak się z niej śmieją to myśli że jej zazdroszczą (tylko czego?) w sobie nic złego nie widzi i myśli że jest chodzącym ideałem, nie znosi krytyki, nie umie przegrywać, biła się w podstawówce z innymi tipsiarami o ciuchy.

Gość gość
gość dziś Winszuję?-Kretynka debilka pustak ścierwo x Nie znasz znaczenia tego słowa? To wróć do szkoły zamiast się rozmnażać. Współczuję dziecku, że kiedyś będzie musiało wstydzić się głupiej matki.

Gość gość
Tu jest chyba jakiś zlot idiotek :D Albo autorka robi za cały chór. Od momentu kiedy pojawił się "niunio" zamiast mózgu używacie tylko macicy?

Gość gość
właściwie to w wyniku "regresji 4 m-ca" powinien przechodzić z 4 drzemek na 3. nie jesteś dobrą matką a dziecko masz przemęczone

Gość Matka jest tylko jedna
No jak w bajce po prostu. Zakładam, że większość matek czytając to kiwa głową z politowaniem lub nie odpisuje. Mój synek ma teraz 3,5 roku ale pamiętam dobrze totalne zmęczenie, które towarzyszyło mi przez pierwszy rok odkąd się urodził. Pierwszy miesiąc - nauka karmienia piersią, trudny połóg, w domu robiłam tylko to co byłam w stanie, gdy dziecko spało . Wieczory koszmarne bo od 20 do 22 atak kolki. Potem pozostawało mi paść na twarz i spać, oczywiście nie ciągle bo w nocy jadł jak każde niemowlę. Po 3 miesiącu okazało się że ma alergię pokarmową - wiele produktów musiałam wykluczyć z diety co skutkowało osłabieniem mojego organizmu. Przeszliśmy na butelkę i mleko na receptę. Gdy ukończył 6 miesięcy musiałam wrócić do pracy. W międzyczasie zdiagnozowano u niego wzmożone napięcie mięśniowe, przez które nie umiał obracać się na boki, a w konsekwencji raczkować siadać chodzić. No to 3x dziennie ćwiczenia voity, przy których bardzo płakał. Potem wycieczki na rehabilitację 2x w tygodniu przez wiele miesięcy do ukończenia 2 roku. Oprócz tego normalnie pranie sprzątanie, prasowanie, gotowanie, życie rodzinne itd. I dodam, że mam zdrowe dziecko, które tylko lekkie zawirowania miało ze swoim rozwojem. Na kawkę z koleżankami to ja sobie mogę teraz pójść jeśli oczywiście synek nie jest chory, bo odkąd poszedł do przedszkola więcej nie chodzi niż chodzi. No! to mi trochę ulżyło

Gość gość
Z calym szacunkiem ale co Ty kobieto mozesz powiedziec o organizacji czasu majac jedno grzeczne 4 miesieczne dziecko? Przeciez ono nawet sie nie przemieszcza jeszcze. Smieszne :)

Gość gość
te, niunia, zarządzaj to jak sama bedziesz miała małe , ryczące dziecko, nawet do ubikacji nie pójdziesz sama, zobaczysz:D:D mądrala.! Będziesz marzyła o chwili ciszy i snu i posiadaniu co najmniej dwu par rąk i propelera w tyłku, bys szybciej sie " ogarniała ''z bałaganem....i o zatyczkach do uszu.... kolejna 'apierowa mądralińska, co to bajeczek o aniołkach naoglądała sie z kolorowych pisemek.

Gość gość
luzują mnie właśnie takie mądre rady od osoby będącej matką od 4 m-cy, alfa i omega

Gość gość
Hmmm cudowne muszą być te spacerki w godzinach 16, zimą... Bajer, zimno, ciemno i do tego z niemowlakiem ;)

Gość gość
no dokładnie matka nieruszajacego sie 4 miesieczniaka sie madruje :D

Gość Trututam
No to ja jestem mało efektywna. Mała śpi do 11 ( z 1 przerwa na karmienie) i ja tez śpię. Pózniej sie z nią bawię, w trakcie jej drzemek robię szybki makijaż, szybki obiad i siedzę w necie, czytam albo coś oglądam. Sprzątam jak muszę. Co piątek pije drina. Chyba jestem leniem.

Gość gość
Ha ha poczekaj az zacznie zabkowac szybko c***adnie ten twój idealny układ dnia. I wtedy zobaczysz jak bardzo się mylisz , bo już nie będzie spalo po 3 h .Mój ma 5 miesięcy ,ja wstaje o 7 rano razem z nim a klade się o 23, 24 i w nocy 2 pobudki bo karmie piersią . Oczywiście jak dobrze pojdzie to ma 3 drzemki po 40 min i wtedy biegiem zabieram się za porządki czy obiad . Mysle ze nie powinno się wyciagac takich wnioskow po 4 miesiącach matkowania gdzie wszystko jeszcze przed Toba .

Gość gość
A kiedy odkurzasz , zmywasz podłogi wycierasz meble itd. ...itd. ? To nic nie sprzątasz , i tylko pranie wstawiasz ?

Gość gość
Powiem wam, że ja nie wiem jak efektywnie zarządzać czasem. Mam 3,5 latka, który chodzi do przedszkola (jeśli nie choruje) i roczniaka, który chodzi, przewraca się, obija, grzebie w koszu i kontakcie :) Śpi 2 razy po 40 minut. W ciągu pierwszej drzemki biorę prysznic, ogarniam coś tam w kuchni i mały się budzi. Jest to chwilka. Nie zdążam ze wszystkim, zawsze mam coś do zrobienia. Obiecuję sobie, że porobie wszystko jak dzieci zasną, a zazwyczaj padam z nimi.

Gość gość
Mi bardzo pomaga fakt ze staram się być osoba dobrze zorganizowana. Utrzymuje porządek, wszystko mam posegregowane w pudelkach z http://www.wok-kartony.pl/, dzieki czemu oszczędzam czas na szukanie roznych drobiazgow. W takim pudle trzymam tez zabawki Asi, po skończonej zabawie wszystko laduje w odpowiednim kartonie.

Gość gość
wszystko fajne gdy dziecko ma 4 miesiace zobaczysz tak za pol roku jak maly zacznie raczkowac zacna sie proby chodzenia nie bedziesz miala czasu zjesc kromki chleba ha ha