Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mozna w tym wieku juz odpieluchowywac?

Polecane posty

Gość gość

Naprawde już mi się ni che babrać w pieluchach, mam tego dość, dziecko dostaje szalu przy kazde zmianie pieluchy Ma 11 mscy. Czy wg was już to jest dobra pora na odstawienie pieluch i mogę dziecko w tym kierunku oduczać od pampersa? Dzisiaj sadzałam na nocni 2 minuty posiedziała z zabawką w reku i zaraz schodzi ucieka

Gość gość
Jeśli schodzi i ucieka, to musisz złapać równowagę i nie przymuszać dziecka do sadzania na nocnik. Owszem, są mamy, które odpieluchowały wcześnie, ale to wszystko ma się odbywać we współpracy matki z dzieckiem. Jeśli będziesz zbyt naciskać, dziecko nabierze urazu do nocnika, a wtedy nauka odpieluchowania może być żmudna i ciężka.....

Gość gość
na razie siedzi te 2-3 minuty gdy cos ma ciekawego w reku , czy ktoś jejn uwagę odrwaca ,ale jak zaraz jej się nudzi to wstaje i zwiewa

Gość gość
Zależy tak naprawdę od dziecka. Można sadzać na "dwójkę" kiedy już swobodnie siedzi a Ty możesz zaobserwować kiedy się dziecku chce. Efekt z tego głownie taki, że dziecko przyzwyczaja się i potem czuje dyskomfort kiedy ma kupę w gaciach. Moim zdaniem można próbować.

Gość gość serwisu
Ja jestem z tych nawiedzonych co zaczęła sadzać dziecko w 7 mscu, dla własnej wygody. Efekt? w wieku 15 mscy pieluszka tylko na noc. Dziecko w pełni odpieluchowane zanim skończyło półtora roku. Ale to kwestia indywidualna... Możesz zacząć teraz i szybko załapie, ale równie dobrze może robić w pieluchę do 2 roku życia czy dłużej.

Gość gość
dziecko ma być świadomo,a nie zajmować go czymś na nocniku.... ma wiedzieć do czego służy itd. a jeśli ci ucieka to chyba nie jest gotowy ja oduczałam w wieku 16mcy i zajęło mi to 3 dni,na noc pielucha była do 2 roku z córką chcę zacząć wcześniej,czyli jak będzie pewnie stać i chodzić,póki co dopiero co 10mcy skończyła,więc za miesiąc lub 1,5 zacznę

Gość gość
dużo dzieci niekumatych tak robi,ze nie wie o co chodzi,musisz poczekać jeszcze kilka miesięcy bo masz chyba dziecko które powoli lapie o co chodzi hehe

Gość gość
Tekst roku: Ja jestem z tych nawiedzonych co zaczęła sadzać dziecko w 7 mscu, dla własnej wygody. Efekt? w wieku 15 mscy pieluszka tylko na noc. Dziecko w pełni odpieluchowane zanim skończyło półtora roku. Siedze i kwiczę - dziecko odpieluchowane w 8 mies. sukces rzeczywiście i dobra rada dla osoby, która nie ma cierpliwości tylko, zeby dziecko przewinąć, a można poczekać i zrobić to w 3 dni... trzeba wrzuciś do mamusiek na forach;)

Gość gość serwisu
Ja dziecko na nocnik sadzałam a nie odpieluchowywałam, bo samo odpieluchowywanie rozpoczęłam w wieku 15 mscy. A te 8 mscy sadzania to była moja własna wygoda - robiłam to tylko i wyłącznie dla siebie, nie dla dziecka.

Gość gość
No pewnie próbuj. Zaraz się przyzwyczai do nocnika. To wymysł koncernów, że dziecko ma chodzić z pieluchą między nogami do 4 roku życia. Hehe a prawda taka, że jak już maluch ma te 1, 5 roku to śmiało można go pieluchy oduczyć w mig a jak już teraz nie masz do pieluch cierpliwości to i tak już sadzaj. Będzie mnóstwo wpadek bo jak ktoś powyzej napisal to sadzanie a nie odpieluszkowywanie ale każdy doświadczony Cu powie : zlapiesz kazde siku po spaniu oraz każdą twardą zdrową kupkę. A jak będziesz co godzinę dwie to i szybko skuma że trzeba robić siusiu. Znam dziecko teraz już przedszkolne, które jak było poniżej roku biło sobie brawo gdy zrobiło do nocnika siku a jak nocnik był pusty to rączkami pokazywało nie ma. Dzieci są znacznie bardziej kumate niż się większośći kafeterianką wydaje heh