Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dość tego

Już nigdy nie zatrudnię żadnej młodej kobiety na umowę o pracę

Polecane posty

Gość gość
w UK im się opłaca, bo nie ma płatnych L4 idiotki:D Jakby w Polsce przestali płacić za zwolnienia to też by im się opłacało pracować:D

Gość gość
Faceci odchodzą szukasz nowego i jest spoko - kobieta odchodzi na zwolnienie zatrudniasz kogoś nowego i wielkie ceregiele robisz :o Studentów też nie zatrudniaj, bo odejdą po szkole no i w ogóle roboty zatrudnij, bo pracownik może zachorować przecież :o Kobiety rodzą dzieci i to jest odwieczne naturalne prawo. Zamknij drzwi wszystkim kobietom i zatrudnij facetów fajansiaro!

Gość gość
pracująca w aptece ja w czasie ciązy stałam za pierwszym stołem 4h, resztę czasu siedziałam w receptach i w papierach. Chodząc po sklepach tez można się zarazić paskuctwem, a My przynajmniej mamy szybę która nas izoluje. Stojąc w kolejce nie wiem czy ktoś za mną jest zdrowy czy chory.

Gość gość
Popieram absolutnie! I co z tego ze to jest prawo natury? To niech w dzungli zamieszka i tam sie rozmnaza, pracowac tez nie bedzie musiala bo bedzie jesc to co maz upoluje. Nie lubie takiego cwaniactwa. Pracodawcy to kombinatorzy ale my pracownicy nie lepsi.

Gość gość
"paskuctwem" :D ło matko!

Gość gość
Popieram absolutnie! I co z tego ze to jest prawo natury? To niech w dzungli zamieszka i tam sie rozmnaza, pracowac tez nie bedzie musiala bo bedzie jesc to co maz upoluje. Nie lubie takiego cwaniactwa. xxx poczekamy aż sama zajdziesz zobaczysz jak szybciutko zmienisz zdanie no, ale oczywiście twoja ciąża to będzie coś wyjątkowego, szczególny przypadek - nie to co inne ciąże

Gość gość
po pierwsze-w większości aptek nie ma szyb, wiec farmaceutki nic nie chroni po drugie-do apteki przychodzą w 99% ludzie chorzy, kilkaset dziennie, mix zarazków niezły w sklepie czy gdzie indziej jak piszesz, ludzi chorych tyle % nie będzie, nie zetkniesz się z tyloma potencjalnie chorymi co w pracy nie widziałam ciężarnej lekarki czy pielęgniarki czy farmaceutki w pracy

Gość gość
Jak zajde to nie bede leciala w preta i siedziala na L4 skoro mi nic nie jest. dogadam sie z pracodawca tak zeby obydwie strony byly zadowolone.Bo ja akurat lubie pracowac. I jesli bym sie czula ok tzn. Nie rzucala pawiem na prawo i lewo oraz ciaza nie bylaby zagrozona to czemu nie?

Gość dość tego
jak ten chłopak co skończył studia odchodził to dał mi wypowiedzenie i miałam czas by kogoś znaleźć. Poza tym jak odchodzi to nie płacę za niego przez miesiąc pensji i składki. Najważniejsze jednak, że dają wypowiedzenia a nie przynoszą zwolnienia. Nie będę się już też patyczkować i robić z siebie matki Teresy, wiem, że może ucierpi przez to jakaś uczciwa dziewczyna, ale ja mam dośc zaniedbywania domu, dzieci i ryzykowania.

Gość gość
Aha i nie uwazam ze moja ciaza to byloby cos wyjatkowego. Ot pomylilas sie! Wlasnie dlatego chodzilabym do pracy. Kobiety w polu robily jak byly w ciazy! Jak gospodarke mieli to kobieta robila i nie brala L4 bo w ciazy.I rodzily zdrowe dzieci, wiec to pokazuje ze ciaza to nie dmuchawiec. To teraz sie baby tak trzesa nad soba, przewrazliwione i juz.

Gość gość
"u mnie na umowę na rękę 1650zł, może i to niewiele, ale u nas gdzie nie ma pracy i gdzie zatrudniają tylko na czarno i na śmieciówki to praca u mnie jest dla nich opłacalna" To wciąż mało i widocznie praca nie jest tak opłacalna jak siedzenie w domu z zasiłkiem macierzyńskim i brakiem perspektyw na powrót do pracy. Nie zrozum mnie źle - ja rozumiem, że ty nie możesz więcej płacić, rozumiem, że inni płacą jeszcze gorzej, ale po prostu to wciąż za mało by pracownik był zadowolony i identyfikował się ze swoim miejscem pracy. To ledwo wystarcza na przeżycie w zasadzie dla kobiety w ciąży. Kobieta, która tyle zarabia nie chodzi za często do pizzerii - więc ty mniej zarabiasz i koło się zamyka. Polska jest po prostu za biedna. "dlatego tak walą do mnie jak się zwalnia miejsce." Walą i szukają w mięczyczasie czegoś lepszego choćby i o te 50 zł - cały czas szukają. "Po pierwsze jestem o jedną pensję do tyłu, bo pierwszy miesiąc zwolnienia opłacam ja, po drugie nie mam kogo z dnia na dzień wytrzasnąć, bo też pierwszej lepszej osoby z ulicy nie wpuszczę." No przecież tyyyylu masz chętnych. No, ale doświadczony i zaufany pracownik to wciąż luksus, a za luksusy się płaci.

Gość gość
Taką mamy rzeczywistość, ze wszystkich stron nas dymają to i ludzie próbują kombinować jak mogą. Wiem, ze to nie twoja wina, ale sorry, za 1650 zł(g*wniane pieniądze) zapieprzać dzień w dzień po 8 godzin albo i dłużej przy tych zapachach w ciąży to ja też bym nie chciała, nieopłacalne a z taka ciężarną byś miała więcej problemów jeszcze, a jakby zwymiotowała na środku sali? albo pewnie byś musiała jej różne udogonienia robic inne i cały czas by były o to sprzeczki no bo jak to wymagania ma a tu sie źle czuje a tu jej słabo i nie może obsłużyć itp. Taki los pracodawcy, pracownika wcale nie lepszy w tym porąbanym kraju. Poza tym wątpię, że ci zaszła w ciążę na złość, moze się od dawna starala i postanowiła odpuścić a tu się trafiło.

Gość gość
"Później przez takie krowy rozplodowe nie chca zatrudniac normalnych kobiet,ktore wolą pracować niz nianczyc bachory" Nie, nie chcą zatrudniać bo ich zwyczajnie na to nie stać. Gdyby nie było płatnego L4 też trzeba liczyć się z kosztami, a małego przedsiębiorcy na to po prostu nie stać. Państwo jest okropne dla małych firm.

Gość gość
oj kochana nieźle dałaś sie nabrać babki specjalnie tak robią, szukają zaczepienia na stałe i dalej ciąza... u mnie w pracy też tak robią... popieram Ciebie i odradzam przyjmowania na stałe i mówie Ci to jako kobieta i jako właścicielka firmy

Gość dość tego
wiesz, u mnie w mieście umowa o prace na taką kwotę co ja daję to nie jest mało. Naprawdę nikt nie szuka czegoś lepszego, bo jak znajdzie nawet o 100zł więcej to nie u nas i musi na dojazd wydać, a dojazd to też strata czasu. To nie moja wina że w Polsce są takie pensje, ja tez za wiele nie zarabiam, a zus mnie po prostu wykańcza. Poza tym piszemy o pracy kelnerki, bez urazy, ale nie jest to jakaś super praca wymagająca nie wiadomo jakich kwalifikacji. Kucharz ma u mnie np. więcej. Pomijając już to co z tego, ze walą do mnie jak ja muszę mieć czas żeby w ogóle zobaczyć kto chce pracować, a powtarzam, że mam też swoją pracę. jak mi dziewczyna w poniedziałek przyniesie zwolnienie to ja we wtorek przecież nikogo nie zatrudnie.

Gość gość
Dla mnie to jest bezsensu ze pracodawca płac****erwszy miesiąc za L4 w ciazy . To ZUS powinien placic od poczatku .

Gość gość
dobrze powiedziane, teraz tylko dwie kreski na tescie i juz z dupa na tapcznie lezy, inaczej jak ciaza zagrozona ale zdrowa babka? na zachodzie tego nie ma bo lekarze nie szastaja tak zwolnieniami jak w Polsce i kobiety pracuja prawie cala ciaze, kiedys kobiety mialy po 6-10 dzieci i wielkie gospodarki, pracowaly, zajmowaly sie dziecmi i rodzily zdrowe dzieci a dzis same zdechlaki sie rodza od tego lenistwa matek, leniwe jestescie i robic sie nie chce, najlepiej kase ciagnac za lezenie a potem sie dziwicie ze pracy dla kobiet nie ma przez takie jak wy.

Gość gość
I masz racje autorko! Nie daj sie wrabiac w takie akcje! Takich cwaniar bronia te co same tak zrobily. Normalna dziewczyna to idzie sie dogadac z szefostwem a nie stawia ich przed faktem dokonanym rzucajac L4 i sobie na nie idac. Czego one potem oczekuja? Postawcie sie na miejscu tej drugiej strony. Rozkrecasz sobie biznes, zatrudniasz pracownikow a polowa widnieje Ci tylko w papierach bo w pracy ich nie widac. A kasy ubywa. Wiec nie broncie na sile takich cwaniar.

Gość gość
Ja ci wierze, że walą do ciebie drzwiam i oknami przy takim bezrobociu, ale niestety, oni nie traktują tej pracy poważnie, zresztą trudno sie dziwić, ty podejmowałaś ryzyko zakładajac taką działalność, za takie pieniądze to ledwo zawegetowac można, jedynie student może byc zadowolony z takiej pracy, w dodatku jeszcze poniekąd utrzymywany przez rodziców, najlepiej żeby jak murzyn zapi*przał i jeszcze był wdzięczny za te ochłapy, to w polskim systemi sie cos musi zmienić bo ludzie zwyczajnie nie chca robić za darmochę za wszelką cenę.

Gość gość
18;05 widać że jesteś kretynką i nie masz zielonego pojecia z czym wiąże się utrzymanie pracownika pzrez pracodawce doszkol się nieuku a potem się wypowiadaj bo tylko ciśnienie ludziom podnosisz nie chodzi o to, ze nie było ich w pracy, ale o koszty zwiuązane z utrzymaniem 2 pracowników zamiast 1 poczytaj sobie w necie jakie to są koszty kretynko

Gość gość
To na początek zatrudniaj na zlecenie . Jak bedziesz widziała ze babce zalezy do dasz umowę o prace . Czasami lepiej tez zatrudnić babke ok 30 lat która ma juz odchowane dzieci . Co do wychowawczego to nie mozesz miec żalu ze ktoś korzysta z takiego urlopu . Nie każdy ma babcie do pomocy czy żłobek w miescie ,

Gość dość tego
piszesz, że g*******e pieniądze, ok, to niewiele, ale w mieście gdzie nie ma pracy, a o umowie o pracę mozesz pomarzyć to już nie tak źle, masz opłacane składki, 8h dziennie nie dłużej, dwa dni wolnego w tygodniu. To naprawdę tak źle jak na rejon gdzie panuje bezrobocie? Większośc kobiet u nas dojeżdża 60km do zakładu w jedną stronę żeby dostać te same pieniądze. Także wiesz, g*******e to są pieniądze w większych miastach, u nas to nie jest taka najgorsza suma jak za prace kelnerki czy barmanki. Nie ukrywajmy też, że w godzinach rannych gości nie ma, więc dziewczyny i tak sobie na necie siedzą.

Gość gość
"wiesz, u mnie w mieście umowa o prace na taką kwotę co ja daję to nie jest mało. " To JEST mało, nawet jeśli inni płacą jeszcze mniej to nadal jest mało. Oczywiście że szukają - masz farta że nie mogą znaleźć, ale szukają. "To nie moja wina że w Polsce są takie pensje, ja tez za wiele nie zarabiam, a zus mnie po prostu wykańcza." Oczywiście, że nie Twoja, tylko zamiast kierować złość na winnych: rząd, durne przepisy, zus, obciążenia, lekarza wystawiającego lewe L4 bez zająknięcia ty kierujesz ją na pracownicę, ktora zachowuje się najkorzystniej dla siebie (prawo wolnego rynku) i uważasz, że zatrudnianie starych facetów jako kelnerów załatwi sprawę. Nie załatwi, bo nadal będą durne przepisy, zus, bezrobocie i kryzys. Zamiast zaangażować się w protest małych firm, opracować pomysł, zgłosić się do swojego posła wolisz wyładować się słabszej od Ciebie pracownicy. Może trochę Ci ulży, ale nic nie pomoże, bo następny pracownik tez odejdzie. "Poza tym piszemy o pracy kelnerki, bez urazy, ale nie jest to jakaś super praca wymagająca nie wiadomo jakich kwalifikacji." Nadal płacisz MAŁO. "Pomijając już to co z tego, ze walą do mnie jak ja muszę mieć czas żeby w ogóle zobaczyć kto chce pracować" Ale jak przychodzi do L4 pracownicy to nie masz kogo w firmie zostawić.

Gość dość tego
absolutnie nie mam pretensji o wychowawczy. Moja poprzednia pracownica, ta która powiedziała, że nie wraca była bardzo przeze mnie ceniona. pracowała do 6 miesiąca i chciała dłużej:D ale już jej powiedziałam żeby poszła odpoczywac, bo zasuwała naprawdę nieźle i to nie dlatego, ze ja ganiałam, bo mogła iść na przerwę kiedy chciała, ale to tkai typ, ze w miejscu nie usiedzi:)

Gość gość
Ja to rozumiem, ale ty też zrozum, że dla kobiety w ciąży taka praca nie jest lekka, no chyba, ze widziałaś, ze pracownica ci przyniosła z ironicznym uśmieszkiem zwolnienie i sie poszła? może ma ciągłe mdłości i ta praca byłaby dla niej męczarnią niesamowita a jeszcze ty byś miała kłopoty (jak pisałam, gdyby zwymiotowała na sali) to nie praca przy biurku w urzędzie w klimatyzowanym pomieszczeniu bez żadnych zapachów, moze sobie wyjść na przerwę kiedy chce do toalety itp.

Gość gość
dość tego dobrze płacisz u mnie w regionie tez bida i duze bezrobocie , Moj maz jest operatorem maszyny drukarskiej i zarabia 1850 zł na reke . Jego pomocnik i babki ktore składają teczki sa zatrudnieni na zlecenie za najniższa. Zreszta każdy przychodząc do pracy widzi jaka jest stawka . Jak nie pasuje to moze szukać innej .

Gość gość
"To naprawdę tak źle jak na rejon gdzie panuje bezrobocie?" Tak to nadal MAŁO, bo ludzie w rejonie dotkniętym bezrobociem mają takie same żołądki. Dlatego masz prawie 3 mln emigrantów (głownie z takich rejonów jak Twój). I ta liczba będzie rosnąć. Nie Twoja wina - po prostu wyjaśniam Ci przyczyny Twojej trudnej sytuacji. "Nie ukrywajmy też, że w godzinach rannych gości nie ma, więc dziewczyny i tak sobie na necie siedzą." Tak im zorganizowałaś dzień pracy :) One są kelnerkami a nie menedżerkami.

Gość dość tego
owszem to mało, ale to nie moja wina jak pisałam. sama nie zarabiam na tej knajpie nie wiadomo ile tysięcy:O W listopadzie na czysto miałam 2500zł, normalnie szał:O Na nikim się nie wyżywam, jestem miła dla każdego i uprzejma, bo tak mnie wychowano i nie ma znaczenia czy dziewczyna kombinuje czy nie, ja się nie odezwę. Owszem to wina przepisów, bo L4 nie powinny być płatne 100% moim zdaniem, ale co mam zrobić w takiej sytuacji? Iść protestowac jak rolnicy?Jedynym wyjściem dla mnie jest praca na umowę zlecenie, mniej będę wydawała na pracownika, a jak odejdzie to przyjdzie następny i żadnego żalu czy pretensji wzajemnych nie będzie. tak, to nie fajne, ale mam zamiar wykorzystać bezrobocie. Nie mogę myśleć tylko o innych, bo jak przychodzi co do czego to każdy myśli o sobie i swoich dzieciach.

Gość gość
Po prostu nikt się nie będzie katował żeby tobie ułatwić, bo każdy myśli o sobie, stety, niestety, miałaś pecha, ale nie "mścij" się na młodych dziewczynach bo to będzie tylko ze szkoda dla ciebie, zobisz jak zechcesz, ale widać, ze tu cwanisz, prawdą jest, ze to są małe pieniądze i ludzie idą tu z przymusu więc traktują to jak traktują - jako przetrwanie

Gość gość
"Jak nie pasuje to moze szukać innej ." Tak robią ludzie w bogatszych rejonach/krajach. Przy wysokim bezrobociu biorą co dają i szukają w miedzyczasie lepszej, żeby zwiać.