Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dość tego

Już nigdy nie zatrudnię żadnej młodej kobiety na umowę o pracę

Polecane posty

Gość gość
Znam wiele kobiet, ktore dostajac prace szybko zachodzily w ciaze albo juz byly w ciazy, popracowaly chwile i sru na zwolnienie. one nie chcialy pracowac, chcialy miec zaplecze finansowe, by urodzic.

Gość gość
Tak tylko, że pracodawca musi jeszcze tym kobietom zapłacić za urlop gdy były na urlopie macierzyńskim czyli za 1,5 miesiąca niepracy, przy 2 miesiącach pracy to kpina... nie mówiąc o zapłaceniu za 1 miesiąc zwolnienia. Czyli pracuje 2 miesiące a płacisz jej za 4,5 miesiąca. Sama jestem kobietą na macierzyńskim, zaszłam w ciąże po 6 latach pracy u danego pracodawcy i pracowałam do 8 miesiąca w bardzo stresujących warunkach bo chciałam być fair a nie cwaniakiem uciekającym na zwolnienie, roczny macierzyński i urlop. Na Zachodzie bardzo rzadko są zagrożone ciąże u nas prawie każda... Kpina. Sama mam koleżanki, które poszły w 6 tygodniu na zwolenienia i wyjeżdżały na wycieczki zagraniczne w tym czasie. wszystko to idzie z wspólnego kotła z ZUS i nie będzie dla mnie na emeryturę przez takie cwaniaczki. Całe szczęście wszystko w życiu wraca... wcześniej lub później.

Gość gość
W UK trzeba iles miesiecy przepracowac, zeby ci zaplacili za chorobowe a to tez w wielu miejscach nie placa calosci. Jezeli kobieta przepracuje 3 miesiace to nie powinna miec prawa brac L4 dluzszego niz np 3 dni a jesli musi to nieplatne. Smieszne sa te polskie przepisy.

Gość gośćania
a dziwicie sie polkom? Zus robi nas w ch....uja całe życie, kradnie nasze pieniądze, a ciaza to jedyny okres kiedy mozemy odplacic się pieknym za na dobre i miec pieniadze, ktore zwyczajnie sie nam naleza zeby nie bylo sama jestem w ciazy, 5 miesiac, pracuje bo sie boje , że po macierzynskim nie przedłuza mi umowy (umowa na czas okreslony, na 1,5 roku), ale rozumiem te wszystkie kobiety ktore ida wczesniej na L4, najzwyczajniej w swiecie je rozumiem, ze chca miec raz w zyciu spokój i wolnosc co do ciebie autorko-ty wrzucasz wszystkich do jednego wora (pracownice) to i ciebie beda wrzucac- jako pracodawce, nie dziw sie wiec ze skoro ty kombinujesz i chcesz dla siebie dobrze, inni tez chcą, poza tym sytuacje są rozne, ja 3 lata ciagle robilam na zlecenie, bez szansy na umowe o prace, a jak dostałam to od razu chciałam zajsc w ciaze bo jak nie teraz to kiedy? dostalam jedna umowe na czas okreslony (ok 2 lata), potem bedzie druga około 2 lata i pozniej dopiero na czas nieokreslony-wychodzi na to ze w ciaze ,,mogłabym za przyzwoleniem szefa" zajsc dopiero po 30stce, a nie kazdy chce z tym zwlekac, bo pozniej roznie bywa, jedna zajdzie, innej sie nie uda i zaden pracodawca mi nie zagwarantuje ze za kilka lat bez problemu zajde w ciaze

Gość Tasmanska
popieram autorke Sama mam bardzo podobne doswiadczenia

Gość gość
a co ty autorko myslalas ze w tej twojej smierdzacej pizzerii kobieta w ciazy bedzie zasuwac miedzy stolikami? ciaza to zbrodnia albo cos dziwnego wg cibie u kobiety w 25 roku zycia? co ty myslisz ze ludzie to niewolnicy pracujacy na ciebie? a dawaj smieciowki, juz teraz nikt 'pozadny" nie chce u ciebie pracowac, wiec jak bedziesz dawac smieciowki w tej twojej pizzeryjce na zadupiu to co misiac bedziesz szukac paracownikow, ktorzy i tak beda cie dymac bo za gowniane pieniadze nikt sie nie wczuwa

Gość gość
to zacznijcie zatrudniać w końcu osoby 40+ i nie bedziecie mieć takich problemów.

Gość gość
12:16 oraz 12:17 POPIERAM i podpisuje się obyma ręcyma ;)

Gość stuknij się w łeb
haha dokładnie dawaj sobie te śmieciówki, a zobaczysz, ze co chwilę będziesz miała poszukiwania pracowników i jeszcze nikogo porządnego nie znajdziesz. Bar ze śmieciowym żarciem, a wymogi jak do banku swiatowego hahaha najlepiej młodych, najlepiej magistrów i najlepiej bez życia prywatnego, bezpłodnych od 20-28 lat, oddanych firmie całym sobą za najniższą krajową :D

Gość lipssssi
niestety w polsce jako chyba jednynym kraju w europie 90% ciaz jest zagrozonych...nikt nie krontroluje lakarzy, ktorzy wydaj zwolnienia i kobiet, ktore rzekomo sa w ciazy zagrozonej....to powinno byc zbadane przez swiatowa organizacje zdrowia;)

Gość gość
nie widziałam ciężarnej lekarki czy pielęgniarki czy farmaceutki w pracy xxx A ja widziałam :D Moja lekarka z brzuszkiem po zeby normalnie przyjmowala pacjetów. Obslugiwala mnie cięzarna kelnerka, noszaca tace, pielegniarka pobierajaca krew mojemu dziecku była w ciązy.. Cięzarna fryzjerka czy nauczycielka w szkole mojego syna, normalka. No , ale ja nie mieszkam w Pl :D U mnie nie ma instytucji l4 dla cięzarnej, a jednak rodzi sie tu najwiecej dzieci w Europie :), srednio 4 na rodzine :D

Gość gość
Przyrost naturalny byłby znikomy bo głównie u bogatych by się dzieci rodziły albo u patologii co na zasiłkach jedzie i nawet takich oszustek by do pracy nie było za 20 lat. xxx Wiekszej bzdury nie czytalam :D Ile ty masz lat dziecko ? Bogaci mieli duzo dzieci , a biedota nie ? :D Przespalas lekcje literatury w szkole :D Obecne 40 latki przewaznie maja 2 rodzenstwa, a l4 platnych wtedy nie było :) A dzis ? Jedynak to norma, albo wcale, a mdłości czy zyganko to zawansowan "choroba ' biednych cięzarówek :D

gdyby L4ciażowe było płatne np. 50% pewnie większośc kobiet normalnie by pracowała. U nas też była taka laska. ledwie dostała umowe na stałe zaszła w ciazę- zostawiając rozgrzebany projekt. Nawet nie poprzekazywała tematów- z dnia na dzień poszła w p**du!! Dla mnie przesada i tyle.

Gość gość
jak tak czytam to poprostu wlosy deba staja. Tez jestem w ciazy 32tydzien i nadal pracuje zawodowo, a ciaza nie jest najprostsza. Jak potrzebowalam troche zwolnic to wzielam kilka dni chorobowego i wrocilam do pracy. Jezeli wszystko bedzie ok to zamierzam pracowac do 38 tygodnia...

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu nie kazda kobieta chce rodzić po 30 stce . Druga sprawa twoja praca nie jest az tak ważna i spokojnie moze ja wykonać ktos inny (np Ty bo i tak wiekszosc dnia spędzasz na kafe. ) :) to nie ratowanie życia TYLKO papiery.

no akurat miałam na myśli, że jeśli komuś zależy na pracy to nie zostawia po sobie rozgrzebanych rzeczy, Laska mogła poprzekazywać tematy i iść sobie na L4. Nawet jak przynosiła to L4 to, z racji tego, ze ja miałam dokończyc jej projekt, prosiłam, żeby zajrzała w wolnej chwili- a gdzież tam, po co? I zdziwiona, ze dostała wymówienie. A na marginesie- na papierze już mało kto projektuje :):)

Gość gość
zwolenniczka konkubinatu papier nie papier to nadal tylko projekt :) a nie ratowanie zycia . W sumie jakby miała pracowac z taka suka :) jak ty tez poszłabym w p**du :) nie pozdrawiam śmierdzący leniu :)

Gość gość
witam! gdybym dostala sie do pracy jako kelnerka to rowniez bym zaniosla zwolnienie i wykorzystala roczny macierzynski. gdy kasy nie ma na zycie to wszystko oznacza kombinatrstwo. sama pracowalam do 8 miesiaca ale w szkole nie knajpie.

Gość gość
Dlaczego autorko nie zatrudnisz kobiety po czterdziestce, która ma odchowane dzieci i będzie rzetelnym pracownikiem? Przecież jest mnóstwo kobiet które chcą podjąć pracę w regionach dotkniętych bezrobociem. Takie osoby są zazwyczaj solidne, sumienne, uczciwe i cieszą się, że im ktoś dał pracę, bo często jest to ich pierwsza poważna praca po odchowaniu dzieci. Może nie są magistrami i nie wyglądają jak miss świata ale świetnie się sprawdzają. No ale oczywiście tu psioczysz jak cię młode rolują ale starszej nie weźmiesz, bo musisz mieć dziunię z cycorami na wierzchu :o no coś za coś :)

Gość gość
powinno być tak jak ciężarna ma ciążę zagrożoną to powinna mieć l4 100%, a reszta l4na 30% Mieszkam w Polsce i jak leżałam w szpitalu to na obchodzi była pani doktor w ciąży, u nas w mieście 3-4razy widziałam farmaceutkę w ciąży, zdarzają się też panie ekspedientki w ciąży:P Jak się chce to można:P Gorzej jak się nie chce

Gość gość
dobrze ktos napisal Polska to jedyny kraj gdzie 2 kreski na tescie oznaczaja chorobe, w Polsce to kazda ciaza jest zagrozona, wszedzie na swiecie kobiety w ciazy normalnie pracuja i maja sie dobrze tylko Polska to jakis ewenement na skale swiatowa gdzie 90% ciaz wymaga lezenia.

Gość gość
to prawda, że tylko u nas jak kobieta zobaczy 2 kreski to jej ciąża z automatu staje się zagrożona. Nie mówię, że l4 w ciąży jest złe, ale należy z niego korzystać jak jest potzreba i tyle

Gość gość
do gościa 16:36 tu nie ma chce czy nie chce, farmaceutka czy lekarka pracująca w ciaży to nieodpowiedzialność, pracują w otoczeniu chorych ludzi i narażają na choroby nienarodzone dziecko!!! wiesz czym grozi różyczka czy ospa w ciązy??? a do apteki potrafi przyjść dziennie kilkanaście-kilkadziesiat chorych zakaźnie osób i nachuchać/nasmarkać/nakaszleć na personel!!!

Gość gość
dziś masz 100% racji czemu nie weźmie do pracy kobiety która jest wykluczona z ryzyka ciąży, bo ma już duże dzieci w liceum czy gimnazjum?

Gość gość
Ciaza to nie choroba w Szwecji pracuje sie prawie do ostatniego dnia. Zwolnienie lekarskie w czasie ciazy to cud. Mozna miec zwolnienie od pracy ale nie wiadomo czy ubezpieczalnia zaplaci. Na kontrol idzie sie dopiero w miedzy 8 a 12 tygodnie nie wczesniej. Tutaj szanuje sie prace.

Gość gość
..... i za tą pracę godnie płaci zapomniałaś dodać :) Tak jak mnie szanuje pracodawca tak ja szanuję jego, tak jak nie dyma państwo tak ja mu sie odwdzięczam. Pozdrawiam :)

Gość gość
Na zachodzie wszystko drozej kosztuje wiec bedzie wieksza pensja. Bochenek chleba 15 - 20 zl litr mleka 4-5 zl ser zolty taki sredni w smaku okolo 50 zl . Na zachodzie nie idzie sie do lekarza z bolem palca. Nie ma tutaj wczasow zdrowotnych chyba to sanatorium. ZA wszystko musisz placic lekarz w przychodni 75 zl pogotowie 160 zl .

Gość gość
W Szwecji jest dosc duzo polek i wiem ze pierwsze pytanie to jest zwolninie lekarskie w ciazy, Tutaj tego nie ma. Polska to bogaty kraj.