Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość guslek

Kwiaty doniczkowe, gdzie kupić?

Polecane posty

Gość guslek

Gdzie kupujecie kwiaty doniczkowe?

Gość gość
na targu dojrzały kotku:)

Gość gość
Sklep ogrodniczy, kwiaciarnia lub Ikea.

Gość guslek
no ale konkrety poproszę, do ikei to musiałbym na drugi koniec miasta jechać, czy jest sens np. kupować kwiaty w marketach w tych promocjach?

Gość ogrodniczka42
jasne, że jest sens, można kupić w atrakcyjnych cenach fajne roślinki, ale trzeba uważać na ich jakość :)

Gość gość
Ogrodniczko Znasz się na kwiatkach ? Jeżeli tak to odpowiedz mi proszę na pytanko : Mam zamiokulkasa ( biedny ,zmarnowany z jakąś pleśnią na " ziemi " a raczej jakiejś korze . Tu moje pytanie -w czym go przesadzić -do ziemi czy kupić znowu te dziwne podłoże ( bo siedzi w tym od początku istnienia i rośnie ) Dzięki ;)

Gość ogrodniczka42
Najlepiej przesadzić na wiosnę. Niezbyt głęboki pojemnik, w którym korzenie miałyby swobodę, na dnie drenaż, a podłoże to najlepiej mieszanka substratu torfowego z piaskiem lub żwirem z odczynem kwaśnym lub lekko kwaśnym. Dziwne podłoże koniecznie ;) I zrób to bardzo ostrożnie, bo korzenie się bardzo delikatne.

Gość gość
Bardzo dziękuję Ogrodniczko .Ten zamiokulkas ma dla mnie szczególne znaczenie bo kilka lat temu kupiłam go ojcu a teraz jest moją pamiatką po nim.

Gość ogrodniczka42
Na pewno roślinka odżyje, zwłaszcza jak czuje, że jest ważna :) Trzymam kciuki. A co do oferty polo, myślę, że ze spokojem coś wybierzesz - kroton jest dość łatwy w utrzymaniu, chociaż wymaga sporo światła, ale dobrze się prezentuje i trudno ją wykończyć. Podobnie jak draceny ;)

Gość guslek
a hiacynta da się uprawiać w domu?

Gość guslek
no i czy za 6,99 zł trzy cebulki są okay? :P trochę tanio

Gość ogrodniczka42
Jak na cebulki i market to cena jest dobra, jak najbardziej możesz w domu hodować, tylko przesadź do większej doniczki. No i hiacynty kwitną tylko na wiosnę, ale generalnie warto, śliczne są ;)

Gość guslek
teraz widziałem, że będzie nawet większy wybór, amarylis, pierwiosnek, begonia i monstera w podobnych cenach :)

Zobacz w nietypowym miejscu... w polomarkecie. Ostatnio widziałam tam bardzo fajną ofertę na kwiatki.

Gość gość
duży wybór maja w "Rośliny do ogrodu" na aukcjach allegro ja często tam kupuje i pięknie kwintą

Gość Tomasz

To zależy jakie kwiaty w doniczkach. Takie do domu to zazwyczaj kupuję na targu, a do ogrodu czy na taras to w ogrodniczym po sąsiedzku mam albo zamawiam. Na przykład ostatnio z Podkarpackich Sadów dostałem kilka odmian hortensji w doniczkach, do sadzenia na tarasie. 

Gość JEZUSA

W SKLEPIE OGRODOWYM