Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

związkowe dylematy

Polecane posty

Gość gość

sprawa ma się tak. mieszkamy razem od roku i już nie wyrabiam. proszę o radę w tej sprawie bo jedyne co mam ochotę zrobić to zwyczajnie zwiac jak najdalej. wynajelismy wspólnie mieszkanie. oboje pracujemy (czy ma to naprawdę znaczenie kto zarabia więcej????) i założyliśmy że mamy wspólny budżet. płacimy z tego rachunki, kupujemy jedzenie itd.... kto potrzebuje to bierze. oczywiście konsultujemy się ze sobą w poważniejszych wydatkach. i wymyślilismy sobie uzbierać na wakacje w Hiszpanii. niestety sytuacja wygląda tak że ja oszczędzam na czym tylko mogę a on wydaje wydaje i wydaje. nie potrafię mu przemówić do rozsądku a po rocznym zbieraniu nasze oszczędności wynoszą 0. poza tym jeszcze to że on pracuje do wieczora a rano śpi wiec domem w szeroko pojętym znaczeniu zajmuje się ja i mimo proszenia mówienia - nic zero reakcji. nic po sobie sam z siebie nie zrobi ani nie posprzata. nic nie wie gdzie co w domu jest. czasem gotuje obiad na dwa dni a on potrafi to wszystko zjeść w jeden wieczór. jestem nieprzytomnie zmęczona nie mam nawet kiedy książkę poczytać, sobą się zająć. to jakaś masakra jest życie z facetem. oczywiście on ma taką postawę ze nic nie muszę. nie wymaga tylko w zamian będzie żarl fast foody na mieście i nie tylko wydawał jeszcze więcej ale też jadł syf a jak jego matka się dowie o tym to mnie zje. co robić? ogólnie tez doszłam do wniosku ze będąc sama spokojnie się utrzymywalam, jadłam czasem też jakieś wyjście się zdarzyło i ciuch czy kino czy książka to spokojnie co miesiąc. no szlag mnie chce trafić! też tak macie?

Gość gość
To nie jest ok, w związku trzeba się wzajemnie szanować i odnosi się to też do prowadzenia domu, wydatków. Najwidoczniej nie dobraliście się, jeżeli już teraz Cię to frustruje, a on się nie zmienia, to później będzie jeszcze gorzej

Gość Ann1611
Gość wyżej ma rację- z czasem będzie coraz gorzej. Dlatego powinniście zmienić sposób planowania finansów. Co Ty na to, byście otworzyli wspólne konto, na które będziecie przelewać PROPORCJONALNIE swoje wynagrodzenia? Ot, np. 70% pieniędzy na rachunki i jedzenie, 10% na konto oszczędnościowe dołączone do rachunku a to co wam zostaje jest wasze? A co do obowiązków domowych- kiedy zapuścisz dom tak, że góry śmieci będą przysypywały dostęp do lodówki, a podłoga zacznie się wdzięcznie kleić do kapci, on się za to weźmie. Lub zainicjuje rozmowę o bałaganie. Ale wtedy to Ty już jesteś na wygranej pozycji. A więc do dzieła!