Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W naszym domu tylko ja pilnuję dzieci by myły ręce przed jedzeniem i kiedy

Polecane posty

Gość gość

wrócą do domu. U was też tak jest? Kiedy mnie nie ma to rąk się nie myje bo mąż nie przywiązuje do tego większej wagi.

Gość gość
Ale pamiętam jak mieszkałam z rodzeństwem które miało dzieci i tam też tylko ono dbało o takie zasady higieny w tym mój brat! Bratowa też się tym nie przejmowała. Czy tylko nas rodzice tego nauczyli? Wy nie myjecie rąk?

Gość JaxinOsoa
Czytałam kiedyś artykuł o tym że tylko 5% ludzi myje ręce przed jedzeniem i przed przygotowywaniem posiłku oraz po powrocie do domu i korzystaniu z toalety. Także możliwe że ty i twoje rodzeństwo należycie do tych 5% światowej populacji.

Gość gość
20:56 Obawiam się że możesz mieć rację. Ostatnio w śród moich znajomych wszyscy na antybiotykach Jedna ma gronkowca inna chlamydię a jeszcze inna owsiki Dla mnie to szok bo my nigdy nie chorowaliśmy na takie rzeczy. -Ale boję się o dzieci!

Gość gość
Jeśli stoję przez godzinę przy garach, gotuję, w między czasie sprzątam, myję mimowolnie ręce co 5 minut, bo cały czas zmywam, płuczę, przeciera, to nie idę przed samym posiłkiem do łazienki myć rąk. Wg ciebie jestem fleją czy nie? Kiedy dzieci wracają ze szkoły - zawsze gonię je do mycia rąk, zwłaszcze jeśli za chwilę mają jeść. Jeśli wolam je na obiad w niedzielę, a one siedzą sobie w pokoju, malują kolorowanki czy oglądają tv, nie przykładam do tego zbyt wielkiej wagi. Jestesmy czyści, higieniczni, moje dzieci z gó/w/nem się nie biją. Uważam, że przesadzacie. Oczywiście nie liczę sytuacji koniecznych: po powrocie z pracy/domu, po wyjściu z wc, po podróży komunikacją miejsk, po zakupach itd.

Gość gość
ja gonie nawet męża do mycia rąk. Niestety moja teściowa również nie ma nawyku mycia rąk i nieraz obrzydziła mnie podając kromkę chleba ręką niemytą a robi z nią różne rzeczy nawet drapie się po piczce w mojej obecnosc-obrzydliwość. Oczywiście nie biorę od niej tego chleba ale ona już mnie zna na tyle, że wszystko muszę sprawdzić zanim coś wezme np. czy szklanka jest umyta bo u niej zdarzają się niedomyte naczynia. Ja myję ręce zawsze po powrocie do domu, po skorzystaniu z toalety i koniecznie przed jedzeniem!!

Gość gość
należę do 5%

Gość gość
21:01 To co piszesz to nie są fakty Fakty są nieubłagane Ludzie chorują na choroby brudnych rąk Mają zwierzęta w domu i nie myją rąk za każdym razem kiedy powinni. Ja też stoję przy garach i też moczę ręce ale kiedy mam zamoczyć ręce w jedzeniu idę je umyć i wyczyścić paznokcie. Wcześniej nie miałam zwierząt w domu ale teraz mamy królika. Odkąd jest z nami dzieci mają myć ręce za każdym razem kiedy chcą coś zjeść.

Gość gość
ja równiez myję ręce często tak jak ktos napisał, gotuje obiad i sprzątam i za każdym razem jak podejde do garów myje ręce. Ale takie rzeczy wynosi się z domu, moj tata zanim wyrabiał kotlety mielone szorował ręce i paznokcie szczoteczką :-)

Gość gość
Nie znam nikogo, kto chorowałby na chorobę brudnych rąk, żyję 43 lata, nigdy nie szorowałam paznokci przed robieniem mielonych i zapewniam was, że mamy się z rodzinką świetnie. Fakty są jakie są - ok, nie przeczę, nie podważam. Ale żadna skrajność nie jest dobra, pamietajcie. Skoro po zabawie z królikiem myjesz ręce, tym bardziej powinnaś to zrobić po każdym napisanym smsie lub przelączeniu kanału pilotem tv - to też są fakty, nie moje fantazje.

Gość gość
U mnie tak samo. Nawet mężowi musze mówić żeby poszedł umyć ręce...

Gość gość
"""""tam też tylko ono dbało o takie zasady higieny w tym mój brat!"""""" rozumiem że "jedno" ale mimo to zdanie brzmi komicznie, czy Wy chociaż podstawówki pokończyłyście?

Gość gość
Nie słyszałaś o chorobach brudnych rąk, to w jakim świecie Ty zyjesz? W moim domu nigdy nie mieliśmy grypy żołądkowej- mam jobla na punkcie mycia rąk, u mojej siostry żołądkówkę przechodzą z dwa razy w roku, calutki dom, tyle że u nich nikt rąk nie myje i tak się zarażają. A co z grypą, owsikami, glistami....

Gość gość
U nas podobnie, ja pilnuje mycia rak, maz niekoniecznie. A tesciowa to juz calkiem inna bajka, nawet herbaty brzydze sie u niej pic bo szklanki niedomyte, na blatach zawsze brud jak szykuje jedzenie. Niestety moj maz wyniosl takie nawyki z domu a teraz jak chce odrobaczyc dzieci to on mowi ze nie bedzie nic bral bo "on nie ma pasozytow" - a tak na prawde robaki ma wikszosc ludzi i nawet o tym nie wiedza wiec mysle ze raz na te dwa-trzy lata mozna sie odrobaczyc.

Gość gość
Myję ręce po wejściu do domu, skorzystaniu z toalety, przed jedzeniem i (ale to już moja nerwica natręctw) po dotknięciu telefonu (używam go jak jadę w mpk a tam c***j wie co na tych rurkach siedzi).

Gość gość
Ja akurat telefon, klawiaturę i baterię od e-papierosa regularnie przecieram żelem antybakteryjnym. Obrzydza mnie jak ludzie jedzą gołymi rękami, np. skubią bułki w komunikacji miejskiej i w hipermarketach, łapią za takie zasyfione rączki wózków sklepowych, poręcze w tramwajach a potem pakują to do ust, blee... Tak samo z klamkami- pilnuję żeby regularnie myć. Fakt że nie myję rąk osobno przed jedzeniem, ale myję zawsze po korzystaniu z toalety, po przyjściu do domu, dziecko tego samego nauczone, a mąż to osobna sprawa bo ma lekkiego bzika na tym punkcie i myje ręce po wszystkim, wstanie od komputera- myje, zrobi kanapkę- myje, umyje zęby- myje ręce, serio :) I co z tego że dziecko uczone higieny (w przedszkolu pilnują mycia przed posiłkami) jak i tak w przedszkolu właśnie złapał pasożyty... wystarczy jeden kolega który rąk nie myje, poda mu zabawkę a mały paluch do buzi wsadzi i gotowe.