Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktos mi powie jacy sa Niemcy? Jaka ich mentalnosc?

Polecane posty

Gość gość
A duzoooooooooooo moglabym takze napisac w jakich warunkach sprzatalam ale obedzie sie bez szczegolow ;)

Gość gość
Ktoś wczoraj tutaj polecił książkę "Pod niemieckimi łóżkami" Justyny Polańskiej , przeczytałam i szczerze każdemu ją polecam kto chce poczytać o niemcach jacy są ich zachowaniach , mentalności ! Można się również pośmiać , choć nie które kawałki są wręcz niewiarygodne i obrzydliwe ! Opowiadanie na faktach ! Powiem jedno , Niemcy to delikatnie pisząc chory naród :O

Gość gość
Niemcy lubią palić Żydami w kominkach , lubią też mydło z Żydów. W niektórych domach zwykle starszych Niemców można spotkać lampy z abażurami z ludzkiej skóry - zwykle jest to pamiątka po dziadku z SS. A i jeszcze mają nad łóżkiem portret takiego faceta ze śmiesznym wąsem zdaje się jakiegoś malarza z Austrii .

Gość gość
Jezeli o higiene osobista chodzi to uwazam ich za czystych choc wiadomo, ze zdarzaja sie wyjatki bo flejtuchy sa w kazdym narodzie. Poza tym, oni nie maja tej cechy zeby sie pokazac. W domach memble sa funcjonalne ale zazwyczaj nie maja jakos ladnie urzadzone. Ubieraja sie tez dosc przecietnie, nie lubia wydawac pieniedzy na strasznie drogie ciuchy, a te co maja to nosza latami choc wyszly z mody. Ten narod ma bardzo duzo zalet ale jezeli o wady chodzi to bym powiedziala, ze nie sa goscinni, brakuje im spontanicznosci i ciepla oraz autoironii i poczucia humoru.

Gość gość
A wy myslicie, ze pod Polskimi lozkami jest inaczej? :O Tez moznaby znalezc rozne rzeczy. W kazdym kraju znajda sie brudasy. Ogolnie rzecz biorac chcialam autorce napisac, ze mam nadzieje, ze sposoba sie jej rok pracy w Niemczech :)

Gość gość
A ma ktos moze z Was jakies doswiadczenia wlasnie z osobami - starszymi Niemcami, takimi, ktore przezyly II wojne i na niej sluzyly? Spotkaliscie sie w Niemczech z takimi osobami badz podejrzewacie,ze braly udzial w wojnie? Ciekawa jestem...

Gość gość
7.39 tak wg mnie jest inaczej pod naszymi łózkami a poza tym nie rozumiem tych wstawek glupich a u nas jest inaczej my jestesmy inni?? Tutaj piszemy o Niemcach a o nas najwyzej niech oni sie wypowiadaja. oni na siebie nie plują wiec ja tez na swoj kraj nie bede.

Gość gość
A ma ktos moze z Was jakies doswiadczenia wlasnie z osobami - starszymi Niemcami, takimi, ktore przezyly II wojne i na niej sluzyly? Spotkaliscie sie w Niemczech z takimi osobami badz podejrzewacie,ze braly udzial w wojnie? Ciekawa jestem...

Gość gość
spotkalam wielu starszych co to wygladali tak ze napewno zyli w czasach wojny ale czym sie zajmowali? Myslisz ze beda sie Polakom spowiadac?? Raczej nie wracaja do tamtych wspomnien oni udaja ze to nie oni tylko polacy sprowkowlai Hitlera. Nawet z ksiazek niemieckich znika zapis o tym sie jak I wojna swiatowa rozpoczela. Gdyby nie Auschwitz to juz dawno nikt by nie pamietal co i jak. Ten oboz to ich sol w oku.

Gość gość
To prawda oni o tym nie lubią gadac chyba ze miedzy soba.

Gość gość
Ja raz bylam w takim domu wielopokoleniowym gdzie w pokoju wisial obraz pradziadka wojskowego z wasem takim jaki mial Hitler. I nie mam watpliwosci co do uczestnictwa w wojnie tej rodziny - starszego pokolenia.

Gość MariaPiekna
Ja mysle,ze nawet tacy jeszcze zyja... Ale to prawda... Nie chca o tym rozmawiac bo sie wstydza wojny,obozow itp....

Gość gość
zyja zyja i to wielu takich co przezylo wojne. Ilu tam jest takich 85-95 latkow. Jak kiedys jechalam do opieki to do wyboru mialam tylko taki przedzial wiekowy. Wojny nie wspominaja bo w tym wieku to albo demencja albo alzheimer. Zreszta co tu wspominac. wg mnie to zyja jeszcze zbrodniarze hitlerowcy bo przeciez nie wszytskich złapali i niektorzy sie ukrywali. Juz napewno sa przy koncu zycia ale sa tacy

Gość gość
Sa sa moi drodzy... Jeden prawie 90letni dziadek mowil mi,ze po polsku dobrze liczy do 100 :) i nic wiecej nie pamieta bo byl kiedys w Polsce ale to bylo bardzo dawno temu. To co byscie sobie pomysleli??? Liczyl ludzi w obozach czy co???

Gość gość
a kto go tam wie, raczej nie byl u nas zeby nam pomagac nie?

Gość gość
no nie

Gość gość
To zalezy na jakich Niemcow sie trafi Jeden bedzie pedantycznym czysciochem a drugi czystoscia nie bedzie grzeszyc Wszystko zalezy od czlowieka W kazdym kraju i kazdej narodowosci tak jest Jeszcze to zalezy bo mozesz trafic na wszystkich czystych lub wszystkich brudasow Dlatego tez pozniej wyrobisz sobie sama zdanie Ze swojego doswiadczenia ;)

Gość gość
Fajny i ciekawy temat Jeden z ciekwaszy ostatnio na kafeterii ja choc mieszkam w PL to duzo sie moge dowiedziec o sasiadach z Zachodu czytajac tu rozne watki, wypowiedzi a ta ksiazke ''Pod niemieckimi lozkami'' napewno przeczytam z czystej ciekawosci

Gość gość
o niemcach to mozna wiele ksiazek napisac to sa dziwni ludzie pelni sprzecznosci. zupelnie ich nie rozumiem ale oni nas tez -czesto to podkreslaja

Gość gość
Niemcy bardzo lubia zlota bizuterie - pierscionki,kolczyki,lancuszki,bransoletki nie spotkalam sie z ich uwielbieniem do srebra

Gość gość
niemcy sa rozni jedni chamscy i wredni a drudzy otwarci grzeczni sympatyczni zalezy

Gość gość
dziela sie na wrednych i falszywych :D :P

Gość od 14 lat w de
dominuje w nich mentalnosc ewangelikow, uwielbienie pracy i prosty styl jedzenia badz ubioru, dopiero niedawno odkrylam ten zwiazek :)

Gość honorata333
wszystko zależy od 'zależy' ja na przykład jestem bardzo wdzięczna i mam szacun do prawdziwych niemców z krwi i kości duzo się od nich nauczyłam i dostałam pomocy ,porad , życzliwości czego nie mogę powiedzieć o "polskich niemcach" koszmarnie pijących ,zazdrosnych i mających się nie wiem za co ?! jak miałabym wybierać zamieszkanie to tylko wśród rodowitych i małych aglomeracjach .

Gość gość
dobry niemiec to martwy niemiec :) nie ma dobrych niemców są poprawni bo tak ich wytresowano ale w gruncie rzeczy są ,tylko szkopami i tacy pozostają aż do śmierci tak mi powiedział kiedyś jeden Niemiec czysty rodowity Niemiec :) Skoro oni sami o sobie tak mówią to chyba coś w tym jest ;) Powiedział też, że gdyby drugi raz wybuchła wojna Niemcy zrobiliby dokładnie to samo co kiedyś bo taka ich natura !

Gość gość
Moja siostra wyjechała 15lat temu do Niemiec Dziś jej nie poznaję i nie utrzymuje kontaktu Zrobiła się zimna wyrafinowana S...A W domu się nie przelewalo Ale takie czasy były ale tak było u większość ona natomiast jak wyjechała to we łbie się poprzewracało Polskę i tu którzy tu zostali nazywa biedota i wiesniakami, gardzi ludźmi o niższym statusie materialnym To że ma kasę szybko zapomniała jak żyła A jest przy tym sknera na potęgę kiedyś pozyczyla mi 12zł na bilet przy następnej wizycie w biednej Polsce upomnuala się Oczywiście nie mówimy ze wszyscy tacy są Ale ich mentalność jest jak choroba

Gość gość
No tak, ale ja nie rozumiem dlaczego siostra ma ci robic prezent z 12 zl na bilet? Pozyczylas to sama powinnas byla oddac. Nie cierpie takiej rozczeniowej mentalnosci gdzie sie ludzie rzadza czyimis pieniedzmy. Sama jestem zamozna i mnie to wkurza, gdy cala rodzina uwaza, ze nie mam nic lepszego do roboty niz im sluzyc za bakomat na kazdym kroku. W knajpie oczywiscie zawsze plc bo oni akurat pieniedzy zapomnieli albo nie siegaja nawet po portfel :O I tak ze wszystkim. Nie mam ochoty spotykac sie z nimi bo tylko mnie przeliczaja co moglabym im dac :( To prosze bardzo samemu rekawy zakasac, do roboty i wtedy dawac innym ot tak sobie. Juz to widze!

Gość gość
Powiem szczerze tak Tez mam rodzine w Niemczech,ktora wyjechala 20 lat temu co prawda juz jezyk perfekt Praca dobra bo wiadomo z czasem mozna tam ogarnac sie znajac jezyk ALE jak przyjezdzaja do Polski na wakacje lub w odwiedziny TO NIE POGADASZ bo czuja I zachowuja sie jak NIEMCURY nawet to SPECYFICZNE POCZUCIE HUMORU weszlo im w krew mowiac: ''No ja to juz tyle razy zmienialem samochod a Ty czym jezdzisz? Dalej tym starym Audi''? Sorry no tak trzeba pokazac,ze niektorym Polakom ktorzy wyjechali to w DE tak sie powodzi,ze HO HO'' Zeby sie co poniekturzy nie zesrali :D

Gość gość
z kolei moja ciotka zostawila swoja chora sama matke na raka w Polsce i nawet nie odwiedza ja raz do roku. jej sprawa ale nie chciec pomos jej w jaki kolwieg sposub to juz przegiecie

Gość gość
Jak macie jeszcze jakies doswiadczenia czy cos to piszcie ;)