Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy ktos mi powie jacy sa Niemcy? Jaka ich mentalnosc?

Polecane posty

Gość gość
montuja kamerki? chyba zartujesz :D

Gość gość
pod miłym bogiem :D teraz są te możliwości zatem zanim się podrapiesz po tyłku dobrze się rozejrzyj hahahah :D

Gość gość
nie wiem gdzie moja odpowiedź ale tak montują te poje..by :D

Gość gośćangieeee
Jak się nie da? Czemu ciocia niby ma opowiadać bajki? Ja mam u niektórych klientów 12 euro za godzinę. Niech ciocia dziewczyny pracuje za 12 euro. 12 euro razy 20 Godzin, i razy 4 tygodnie to 940 euro. Do tego jeszcze 2 dni zostaje do końca miesiąca, bo miesiąc to ponad 4 tyg i jest 1000 euro. Co w tym dziwnego?

Gość gość
a co to jest 1 tys eu w DE ? nic zupełne nic , po wydatkach na opłaty jedzenie i paliwo nie zostaje właśnie nic

Gość gość
sztywniacy i skąpiradła tacy sa Niemcy. od ciebie wszystko chetnie wezma a tobie nawet szklanki herbaty nie zaproponuja chyba ze juz sama poprosisz. kasy jak lodu a jedza i zyja jak menele. Zupa albo pierozki z puszki do tego polska sprzataczka bo inaczej syf.

Gość gość
Jak pracowałam u takiego jednego dupka szkopskiego 2x w tygodniu po 4 godziny to ta ściera nawet wody nie zaproponował , choć pracowałam u niego okrąglutkie 5 lat ! Bogaty jak krezus chytry jak żyd i brudas jak skunks ! Na zewnątrz dla ludzi wypicowany wyperfumowany a w domu kurz szpachelką można było zbierać ! oczywiście sprzątanie tylko powierzchowne czyli ściereczką tam i owdzie , koniec :D

Gość gość
ja uwazam ,ze praca sprzatczki nie jest jakas mega trudna i ciezka napewno o duzo ciezsza jest opieka nad starszymi ludzmi

Gość gość
W mym pytaniu Czy macie jakies doswiadczenia sprzatajac chodzilo mi o to czy spotkalyscie sie z jakimis dziwnymi zwyczajami panujacymi w tych domach tudziez dziwactwami szokujacymi badz odpychajacymi itp.

Gość gość
13.00 to zalezy. ja jestem opiekunka starszych z zawodu. lubie te prace choc moze to dziwne. w tej pracy robi sie wiele rzeczy nie tylko zmienia pampersy. I wlasnie ja lubie byc opiekunka za to nie widze sie w roli sprzataczki. Podziwiam panie sprzataczki bo ja kompletnie nie umiem sprzatac. Wiadomo kurze przetre, odkurze, okna umyje itp itd ale jakbym miala to robic na czas i za pieniadze to bym wogole nie wiedziala od czego zaczac

Gość gość
Hahahha co to za zlot sprzątaczek wylewających swoje żale?

Gość gość
Serio 1000 eu to mało ? Czy w Niemczech ogólnie się dużo zarabia ?

Gość gość
Moim zdaniem 1000 euro nie jest malo. Z tej wyplaty mozna spokojnie wyzyc na miesiac a druga osoba jak zarobi tyle to odlozyc. Wlasnie tak robi moja siostra i tak zyje. Ale nie zyja tez ponad stan. Zyja normalnie

Gość gość
1000 € jesli jestes sama to nie duzo.Jesli musisz Sama sie utrzymac zaplacic mieszkanie,prad jakies ubezpieczenie,auto To naprawde nie wiele zostanie.Ale jesli masz partnera lub meza To jak na kobiete 1000 Euro jest OK.Ja mam taka sytuacje maz 2500 ja 1200 dwoje dzieci ,2 auta /bez auta nie mögli bysmy pracowac Maz ma zmiany ja tylko Nocki/splacamy kredyt za mieszkanie ,corka studiuje- nie narzekamy.

Gość gość
1000 eu dla jednej osoby to mało , przeliczając opłata za mieszkanie 2 pokoje ponad 300eu prad 40 eu tv co miesiac 20 internet co miesiac 20 dojazdy do pracy i jedzenie około 300 oszczędnie żyjąc to już sama widzisz ,że to naprawdę mało :) Gdy jest druga osoba i zarabia drugie tyle lub więcej , to już jest w miarę choć na za wiele pozwolić sobie nie pozwolisz. Zarobki zależy co robisz ale średnio Kobieta 1000-1200 mężczyzna 1400-2300

Gość gość
1000 e to wegetacja

Gość gość
szkopy to dziwne głupie ludzie mają coś z głowami i okropnie fałszywi

Gość gość
to od noszenia hełmow w czasie wojny

Gość gość
hahahahaaaaa :D

Gość gość
iech ciocia głupot nie opowiada , bo są ludzie co tu mieszkają kope lat i łatwo można przeliczyć ile się zarobi za godzinę 10eu , to ile ta twoja ciocia musiałaby zapierdzielać aby mieć ten tysiak ? smiech.gif bajek nie piszcie i nie wierzcie w nie ! x ja biore 15 euro na godzine ( nie mieszkam w Niemczech ) pracuje 8 godzin dziennie , przewaznie dwa domy obok siebie po 4 godz albi jeden duzy na 6-7 godzin i jakies malutkie mieszkanko na 2 godz pracuje 40 h tygodniowo co daje mi 600euro razy 4 tygodnie :)

Gość gość
ja trafilam na sympatycznych,otwartych,grzecznych Niemcow :) tylko jeden ,ktorego spotkalam to troche dziwny Niemiec ze specyficznym poczuciem humoru I osobowoscia - cyniczny typ czlowieka :/ W Niemczech jest tak,ze jak masz w miare dobra prace a np. parter tez ma i jestescie tam we dwojke to jest naprawde dobrze :) zyjesz na poziomie i do tego mozna odlozyc . Stac cie na wszystko. Nie odmawiasz sobie wielu rzeczy. A w Polsce bylo tak ,ze ja i moj partner obydwoje pracowalismy i zawsze tych pieniedzy brakowalo. Zycie drogie, oplaty,samochod na utrzymaniu, Polska to dla wiekszosci ludzi wegetacja. A jak w Niemczech mamy prace to naprawde zycie w miare na poziomie. Bez porownania. Naprawde. Tylko jeden warunek : ZNAJOMOSC JEZYKA chociaz na poziomie komunikatywnym !

Gość gość
oczywiscie,ze mozna wyjsc z 1.000 euro miesiecznie przy 20 - stu godzinach tygodniowo. Wystarczy,ze ciocia jest w dobrym regionie Niemiec i bierze 12 euro za godzine. Nie wszystkie sprzataczki w calym kraju w DE naginaja za 10 lub mniej euro

Gość od 14 lat w de
Niemcy, Niemcami.. musze sie zgodzic z wiekszoscia opinii tutaj :o, ale Polacy/ Polki bija ich niestety na leb, przez wiele lat mialam zero badz bardzo nikly kontakt z rodakami/rodaczkami i teraz spotkalam sie ponownie z racji tego, ze moje dziecko idzie do Komunii, wiec przygotowania itd. i NIESTETY, ale o ile nasi rodacy jeszcze ujda, choc potrafia na takich spotkaniach odprowadzajac dziecko juz byc " cyknieci" to nasze rodaczki, no zesz kurcze rozwalaja system- od wiesniaczek i przekupek, ktore doslownie potrafia drzec morde na caly kosciol opowiadajac co robily przez caly tydzien i inne intymne detale, ludzie zniesmaczeni, slychac je na caly kosciol, uplynelo conajmniej 15 min, w koncu nie wytrzymalam zwrocilam uwage, bezczelne odzywki na poziomie przedszkola, pozniej posilek, darcie mordy z jedzeniem w gebie itd. do tego przychodzenie na takie spotkanie z tlustymi wlosami i ogolenie jak delikatnie mowiac fleje z wielka mokra plama pod pacha ..spojrzmy na siebie, wielu z nas to tez niestety wielkie buraki badz BURACZKI :D

Gość gość
od 14 lat w de jak opuścisz to swoje rodzinne patologiczne środowisko to poznasz normalnych ludzi, Polaków , to Twoja rodzina jest patologią nic dziwnego,że wyjechałas do Niemiec

Niemcy to sztywniacy i większość skąpych na kasę. Siostra męża trafiła tam jakieś 10 lat temu i dlatego wiem. A i byłam parę razy i widziałam na własne oczy. Oczywiście nie wszyscy tacy są.

Gość gość
up

Gość od 14 lat w de
pisalam nie o mojej rodzinie tylko innych Polakach bioracych udzial w przygotowaniach :) jak widac powinny byc specjalne kursy rozumienia tekstu :D

Gość gość
1000 ojro to dla was dużo? za sprzątanie, ja w Polsce zarabiałam 3000 zł. bez wyjazdów i rozłąki. Ok. może i dużo, ale się nie opłaca, bo w PL można też dobrze zarobić na sprzątaniu.

Gość gość
ale gdzie jest napisane,ze pracujac w DE wszyscy tu sa w rozlakach?

Gość gość
Niemcy z punktu widzenia Polaka sa skapcami bo Polak to najlepiej zastaw sie a postaw sie :-D Musi sie pokazac :O A Niemcowi to zwisa i powiewa. Ma kase a woli chodzic w wygodnych starych spranych jeansach i zapylac wzedzie na rowerku. Najlepiej tez starym bo inaczej ukradna. Tu nikt nikomu nie usiluje imponowac urzadzeniem domu bo kazdy ma tak jak chce i lubi a nikogo nie interesuje ile na to wydal. Nikt sie nie zabija zeby kupic dom czy mieszkanie na 30letni kredyt. Nawet bogaci zyja na wynajmie i maja to gdzies. Prawa wynajemcy sa tu bardzo chronione. Jak na urlop jada to tez najbardziej lubia gdzies w naturze, laza wszedzie na wedrowki, wetkna nosa w najbardiej odlegly region :-D i wcale drogo takie spedzanie czasu nie kosztuje. Tyle, ze oni to robia bo tak lubia - moim zdaniem to ich narodowa cecha. Urlop w wiekszosci przypadkow polega na aktywnym spedzaniu czasu na wlasna reke. Jak na plazy to nieraz siedza na golasa nie dlatego ze ich nie stac na designerowski kostium kapielowy :) tylko dlatgeo ze maja zupelnie inny stosunek do golizny niz Polacy niz Anglicy i w ogole ich to nie rusza. Dzieci i rodzice goli i wesoli, zadne nie zazenowane. Niech sie inni wstydza :) Jedyne gdzie rzucaja sie z kasa to na samochody bo na tych autostradach to naprawde trzeba miec sprawne auto. Wcale nie uwazam ich za skapcow. Po prostu sa inaczej niz my wychowani i do czego innego przywiozuja uwage. Nie szastaja kasa tak jak Polacy, nie ma pozerstwa. Bardzo lubie ten kraj :)