Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana umowy w ciąży doradźcie

Polecane posty

Gość gość

hej dziewczyny, pracuje aktualnie na umowę zlecenie która kończy mi się 31 marzec 2015 , okazało sie że jestem w ciąży i szefowa powiedziała że da mi umowe o pracę na czas nieokreślony ale pod warunkiem że sama zapłace sobie ZUS za 3 miesiące czyli koło 650 zl za miesiąc a po 3 miesiącu pójde na l4 , myslicie że to dobry pomysł? czy lepiej iśc na bezrobocie? bo tam pewnie od razu mi za l4 zaplacą a ja nie bede musiała zadnych kosztów ponosic? doradzcie plis

Gość gość
pójdziesz na L4 bez nowej umowy to nie będziesz ubezpieczona w dniu porodu i zasiłku macierzyńskiego nie dostaniesz.

Gość gość
Szefowa baaaardzo Ci idzie na rękę.

Gość gość
Coś tu szefowa kręci. Skoro daje Ci umowę o pracę, to ona musi płacić ubezpieczenie, a nie Ty dobrowolnie. Wtedy już po miesiącu możesz iść na L4

Gość gość
pewnie chodzi o to że autorka tylko na papierze będzie pracować -znaczy będzie umowa ale pensji nie dostanie a tylko zwróci pracodawcy kasę na ZUS a potem pójdzie na L4. ale czemu akurat 3 mies, miałaby autorka opłacać ubezpieczenie? Skoro na umowie o prace już po miesiącu można iść na L4.

Gość gość
no tak,ja nie musiałabym chodzic do pracy, tylko zwrócić jej za ten zus, mówiła 3 miesiące żeby jej sklepu nie skontrolował zus, nie wiem ja sie na tym nie znam :( , jak myslicie zgodzic sie?

Gość gość
a to już zależy od ciebie. Zus może przyjść na kontrolę tym bardziej że wpierw umowa zlecenie a potem umowa na czas nieokreślony i zaraz L4. A nie możesz tych 3 miesięcy popracować?

Gość gość
A nie może Ci dać np. umowy na 4 miesiące? Potem ona automatycznie przedłuży się do dnia porodu, jeśli kończy się po 12. tygodniu ciąży. Po miesiącu już możesz iść na L4

Gość gość
Coś kombinuje Twoja szefowa.Dlaczego masz płacić ZUS za 3 miesiące?Zgłoś się do radcy prawnego,udzielają porad bezpłatnie w gminie.Jeżeli masz płacić ZUS to za pierwszy miesiąc.

Gość gość
Przy umowie o pracę prawo do płatnego l4 zyskujesz już po 30 dniach.

Gość gość
ale po miesiącu opłacania składek (a potem L4) masz murowaną kontrolę z ZUS po 3 miesiącach opłacania składek już ZUS ma mniejsze szansę się przyczepić "wyłudzenia" zasiłku chorobowego, znajoma w Zusie też mi radziła żeby opłacać składki trochę dłużej niż tylko 30 dni.Szefowej propozycja jest dobra bo masz stałą umowę i w razie 2 ciąży na urlopie macierzyńskim, znowu masz płatne L4 i tak dalej, a po drugie o czym szefowa zapomniała zapewne, gdy po macierzyńskim do niej nie wrócisz musi zapłacić Ci za niewykorzystany urlop - ekwiwalent (który "na zbiera" Ci się na L4 i macierzyńskim) no albo udzielić w naturze po powrocie do pracy. Zapewne nie będzie chciała ale to i tak masz na plus dla siebie.

Gość gość
tylko jej nie mów o tym urlopie bo się jeszcze rozmyśli