Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pentaxim, opinie. Proszę o radę.

Polecane posty

Gość gość

Hej, będę szczepić swoją 19miesięczną córką pentaximem. Tzn właśnie nie wiem czy pentaximem, czy wybrać jednak szczepionkę standardową. Co myślicie, jakie macie doświadczenia? Pediatra radzi mi ten Pentaxim, ale wiadomo jak jest, wolałabym usłyszeć opinie mam, które już mają to za sobą. Córka powinna mieć szczepienie w 16 miesiącu, ale mieliśmy wcześniej obsuwę z mmr i tak to się poukładało, że dopiero jak będzie miała 19miesięcy (czyli za miesiąc) przypada błonica, tężec i krztusiec. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie opinie!!

Gość gość
Takie tu zażarte dyskusje o szczepionkach i nikt się nie wypowie? :(

Gość gość
szczepilam pentaximem.dziecko po szczepieniu bylo spokojne. nie mialo goraczki obrzeku itp

Gość gość
dzięki za opinię!! i czekam na więcej :)

Gość gość
ja szczepiłam Pentaximem juz 3 razy i zawsze było ok, nic się nie działo małemu; dlaczego masz obsuwę z mmr?? Ja jestem przed ta szczepionką i troche przeciągam, bo mam obawy, a maly ma skończone 14 miesięcy

Gość gość
Dzięki! ;) Wiesz co, u nas się obsunęło, bo najpierw mała była podziębiona, później wychodziły jej boleśnie trójki (wszystkie na raz, gorączkowała), potem był okres świąteczny i szczerze - nie chciałam tych objawów poszczepiennych na święta bo wyjeżdżaliśmy i nie było mi to na rękę. Potem po nowym roku pomyślałam, że przeciągnę ją do lutego, bo znowu była zakatarzona po pas, aż w końcu nastał marzec i wreszcie poszłam ;) Także totalnie przypadkiem. Ale w zasadzie podświadomie też miałam z tyłu głowy to, że to dobrze, że jest nieco starsza niż ten roczek na koncie.

Gość gość
Syn jest szczepiony pentaximem z uwagi na niskie wartości neutrocytow, a pentaxim jest lagodniejszy od szczepionek Państwowych. Po pierwszej dawce zero problemów, po drugiej - 1,5 tygodnia i przyplątało się zapalenie ucha z anginą. Oczywiście może to być przypadek.