Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wkrotcemama

podział wkładu do domowego budżetu a urlop macierzyński

Polecane posty

Gość wkrotcemama
następna mundra sie odezwała :(

hmm czy faktycznie co niektórzy dzielą w małżeństwie kasę na moja i twoją - to dla mnie coś nowego. My mamy wspólne konto i wspólnie z niego korzystamy. Rachunki płacę ja i robię też zakupy ale to nie oznacza, że rządzę całą kasą. Nie no dalej jestem pod wrażeniem - teraz powiem już tak przykładowo wyolbrzymiając zapewnie sytuację ale jak to się będzie miało jeśli kiedyś któraś para z Was się rozwiedzie. Ten stolik to ja kupiłam z mojej wypłaty a sztućce Ty ze swojej ???? Sorry ale trochę nie ogarniam

Gość wkrotcemama
Kingastefanka... Podział byl omówiony jeszcze przed zajsciem w ciążę czy zamieszkaniu razem. Dopóki miałam 100% pensji plus nagrody mieliśmy opłaty uiszczać po połowie. Niedoplaty kwartalne za prąd czy wodę zawsze regulował sam. Jednak na wypadek powiększenia rodziny on miał wspomóc mnie finansowo, a ja miałam opłacać mniej. Zdawalam sobie sprawę że będzie ciężej i sądziłam że ustalenia wchodza w życie. Jednak zaczely sie pretensje i wyliczanie. To mnie bardzo zaskoczyło dlatego sięgam po opinię innych.

hmm czy faktycznie co niektórzy dzielą w małżeństwie kasę na moja i twoją - to dla mnie coś nowego. My mamy wspólne konto i wspólnie z niego korzystamy. Rachunki płacę ja i robię też zakupy ale to nie oznacza, że rządzę całą kasą. Nie no dalej jestem pod wrażeniem - teraz powiem już tak przykładowo wyolbrzymiając zapewnie sytuację ale jak to się będzie miało jeśli kiedyś któraś para z Was się rozwiedzie. Ten stolik to ja kupiłam z mojej wypłaty a sztućce Ty ze swojej ???? Sorry ale trochę nie ogarniam

Gość gość
Ja pierdziele, co za patologie teraz w tych związkach, aby się tak rozliczać jak współlokatorzy ??? Nie dorośliście oboje do związku, brać rozwód już teraz, bo potem będzie tylko gorzej. Nic dziwnego że obecnie 80% małżeństw rozwala się w mniej niż 5 lat. Takie wyrachowanie to zguba każdego związku. Uczcie się żyć jak rodzina a nie judasze liczące każdy grosz sobie nawzajem. Co to z tą Polską się dzieje do cholery, patologia za patalogią, ręce opadają.

Gość wkrotcemama
Justynka81 do tej pory tylko po połowie rozliczalismy sie z rachunków za media, kredyt. Zakupy itp robiliśmy raz jedno, raz drugie. Zgrzyt zaczął sie tak naprawdę od wyprawki dla dziecka ... Czekał aż ją ją zakupie i pewnie do tej pory bym jej nie miała gdybym sama nie zapłaciła za wszystko - czesc rzeczy zakupili dziadkowie. Nie zmienia to faktu ze ostatnio przeslalam mu fv do opłacenia w sklepie za pieluchy a on zapytał czy to niezbędne...

Gość wkrotcemama
ja niestety zmuszona jestem dorabiac sobie w agencji towarzyskiej bo chce jakoś zyc na ludzkim poziomie, ale i tak kasy nie starcza bo klientów ostatnio mało

Gość gość
U nas kasa wspólna nikt nikogo nie rozlicza dwójka dzieci, koto ma więcej więcej dokłada tak samo z domem kto ma więcej czasu, piereszy w domu ten sprząta,gotuje itd

Gość gość
To napiszcie w jaki sposób może rozmawiać z takim facetem? Jak mu wytłumaczyć?? A nie tylko piszecie jak to u każdej jest wspaniale. To żadna rada :/

wkrotcemama czy ja dobrze widzę, dorabiasz w agencji. Coś mi tu nie gra - czy Ty aby nas nie wkręcasz. Bo nie chce mi się wierzyc, że kobieta, która za chwilę zostanie matką tak naraża swoje nienarodzone jeszcze dziecko

Co mam napisać :o moim zdaniem rozmawianie nic nie da bo jakby był normalny i uczciwy sam pierwszy dążyłby do tego, żeby jego kobieta nie była pokrzywdzona w tej sytuacji. Skoro tego nie robi wiadfomo, że nie chce i że jest zwykłym chamem a nie żadnym facetem. Można najwyżej liuczyć na to, że na widok dziecka zgłupieje i będzie chciał mu kupować to, co najlepsze....z tym że nie liczyłabym na to za bardzo

Gość wkrotcemama
Gosc 20:03 do tej pory było naprawdę dobrze :-) poprostu teraz mam mniej środków na koncie i chcę to jakoś sprawiedliwie podzielić, skoro zaglądam w portfel i widzę że nie mam za co kupić nawet chleba. Owszem pewnie bym sobie poradziła odmawiając wszystkiego, farbujac włosy w domu, czy też kupując nowy ciuch w ostatecznosci. Tylko ze ją daje z siebie 100% - a mój narzeczony nie wychodzi mi naprzeciw pomimo rozmów.

Gość gość
ja to mam taki plan, ze jakbym chcial dziecko to wczesniej odkladamy pieniadze na ten czas co bedzie male i beda najwieksze wydatki, a ogolnie z wydatkami to tez bym chcial tak, ze wszystko na jedno konto a to co sie zostanie po oplatach i jedzeniu na pol i kazdy odklada sobie, i co z tym pozniej zrobi to juz kazdego sprawa , tak byloby najsprawiedliwiej, ale niestety nie ufam kobietom i z zadna sie nie zwiaze

Gość wkrotcemama
Justynka nie mam zaczernionego nicku więc trolle sie wcinaja w dyskusję. Poprostu głupie teksty opuszczaj. Nie dorabiam nigdzie.

Gość gość
Coś mi się zdaje, że za wszystko dla dziecka będziesz płacić sama... Już teraz współczuję.

HAHAHAHAHA :D oj facet facet :p akurat kiedy dziecko jest małe wydatki też sa małe....a potem rosną proporcjonalnie do dziecka ;) nazbierać można sobie najwyżej na wyprawkę :)

Gość wkrotcemama
Gosciu 20:34 nie muszę mięc wspólnego konta, nie musze korzystać z jego pieniedzy. Ale skoro bede matka jego dziecka to chce idąc na spacer mieć komfort ze bez problemu mogę zapłacić za pieluchy które sie skończyły i np. Za nowa bluzkę bym mogła dbać i o siebie. W dniu dzisiejszym musialabym wybierać i czekac do następnej pensji .. a i wtedy pewnie coś byłoby ważniejsze :-)

Gość gość
a możecie napisać JAK rozmawiać z takim facetem? Jakie argumenty użyć? Co mu przemówi do rozsadku??

Gość wkrotcemama
Gosciu 20:36 niestety na to wygląda, przynajmniej w tej chwili. Mocno będę zastanawiała sie co z tym fantem zrobić i być może ktoś podsunie ciekawa radę - napewno jeśli nic sie nie zmieni wypelnie wniosek o urlop tylko na 4-6 mcy a reszta będzie musiał sie zająć sam.

Nooooo może jedynie wcale nie rozmawiać tylko jednorazowo oznajmić, że albo podział wydatków będzie uczciwy, albo wszystko będzie osobno - w tym jedzenie, pranie, spanie, sprzątanie...wszystko. Ja to w ogóle dałabym mu kopa w dupsko i niech spada. Szkoda że przed ciązą nie zauważyłaś jaki jest samolubny i cwany :o

Gość gość
nauczylas chama wygody i teraz bedzie sie buntowal, swoja droga mam swoje lata i na takiego dziada nawet bym nie spojrzala, facet powinien mnie tak samo traktowac jak ja jego , rozpieszczac, kupowac kwiaty, prezenty,a nie oszczedzac na mnie, teraz zona to tani odpowiednik prostytutki, tez sie nie szanuje, a wychodzi taniej jak pojscie do burdelu :o kobiety co z wami??!!! czy wy jestescie slepe???

Gość gość
czas przestac dawac z siebie cokolwiek, zero seksu i gotowania, sprzatania niech spierd***

Gość gość
Nie jesteśmy ślepe tylko faceci sa tak wychowywani teraz przez swoje nadopiekuńcze mamusie że patrza tylko żeby im było wygodnie. Nasłuchaja sie jakie to sa straszne kobiety i potem taki facet robi tak żeby jemu było dobrze.

Gość gość
Co to za rada "niech spierda/la"?? Pojdzie do innej baby a my same z dzieckiem zostaniemy ;/...o to ma chodzic? Trzeba sie jakos dogadać tylko jak z nim rozmawiac zeby doszło...?

Gość gość
tutaj pomoze tylko terapia szokowa

Gość gość
Próbowałaś rozmawiać - nie dało rady to go postaw przed faktem dokonanym - powiedz mu ile wpłacasz i kiedy ma wziąc tacierzyński, bo Ty wracasz do pracy i już.

Gość gość
jestes za slaba by sie jemu postawic

Gość gość
najgorsze jest to, ze on jest tego swiadom i to wykorzystuje