Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Właściciele DOMÓW szeregowych i bliźniaków

Polecane posty

Gość gość
koleżanko z 10;01 a skąd jesteś/ Moze zbudujemy sobie bliźniaka i będziemy czuć się bezpieczniej haha ja bym chciała właśnie tak ze znajomymi w bliźniaku, bo z obcym to kurde loteria na maksa, a tak sobie myślę, ze skoro mam podosić wszelkkie trudy utrzymania domu, to już wolę być całkiem osobno i mieć spokój, a nie świadomość że sąsiad za ścianą.

Gość gość
Z woj. Śląskiego jestem, nie Śląsk ani zaglebie, miasto spokojne ma 250 tyś mieszkańców. Ale ceny domów u nas kosmiczne, mało co spadły, śledzę wszystko na bieżąco i wiem co gdzie i za ile. Ja też bym chciała taka opcje z kimś pewnym za ściana.:) Zapaleniec jestem na maxa i chociaż cześć życia chciałabym tak sobie pomieszkać. Też mi się podoba tak pod miastem, przy lesie, ale mam cykora tak samej. Znając moja wyobraźnię, to może być ciekawie:-)

Gość gość
witej ślązoczko! Jo żech jest z okolic Tychów

Gość majeczka999
Buduj domek jednorodzinny, ja samotna babeczka za 2 lata planuję zacząć budowę :) i może w 2 lata się uwinę :) Chcę średniej wielkości dom 100m2. Działkę już mam na wsi :) I nic mnie nie powstrzyma!!!!!!!! :)

Gość majeczka999
Za rok w wakacje zaczynam już załatwianie formalności. W te wakacje kopię studnię głębinową :) Nie bój się, koszty utrzymania dobrze wyizolowanego domu są niższe niż mieszkania. Bez porównania opłaty za mieszkanie 100 m2 i domu :) A komfort nieporównywalny. Ja mam już stary dom, obok miejsca w którym chce budować, kilka metrów :) I wcale nie było mi jakoś szczególnie strasznie samej tam. A warunki o wiele gorsze niż w przyszłym domku :) Szukaj działki blisko miasta i buduj!!!! Nie zastanawiaj się!!!

Gość gość
Dom to min.150m2,czyli po 75m2na piętro.To wcale nie jest duży dom.Jak juz budowac czy kupowac to isc na całość.Klitki to moga byc w bloku.A porobić maleńkie ,nieustawne pokoiki to szkoda kasy.Znajomi taki postawili,bo na większy ich nie bylo stać.I co z tego ze w domu mieszkaja jak dalej ciasno.Dzieci maja takie pokoje,ze tylko szafa ,biurko i lóżko i obrócić sie "nie da".W blokch ludzie maja wieksze- takie "byle co"postawic to strata kasy.Salon min.musi mieć 40m2+aneks kuchenny + wc+lazienka+holl-75m2na pietro to min.Inaczej wygląda śmiesznie -dom a nie ma sie "gdzie ruszyc'-taki kurnik.

Gość gość
To ja, która "nadaje" na tych samych falach, co autorka tematu. Jesteś z okolic Tychów? Majeczka-jakas ekipę na całość bierze czy na etapy budowy? Odważna babeczka z Ciebie, a nie boisz się, że Bob jakiś budowniczy będzie miał ręce do siebie? Może mężczyznę masz do nadzoru? Fajnie, że piszecie, idę obiad robić, potem przybiegnę:)

Gość majeczka999
Mam kolegę do nadzoru ale to tak doraźnie tylko. Chcę na dwa-trzy etapy budowę podzielić. Za 2 lata sso zrobić i tu murarz + ekipa do dachu...poszukam takiej w miarę po znajomości...a do wykończenia mam już kogoś :) Będę wszystkiego bardzo pilnowała. Raczej nie odstąpię budowlańców na krok :) Nie mam wyjścia za specjalnie nie chcę kupować mieszkania, działkę mam. NIe idealną ale jest

Gość gość
A pozwala Ci na to praca/obowiązki? Jaki projekt wybrałaś?

Gość majeczka999
Stan surowy otwarty planuję budować podczas urlopu miesięcznego w wakacje. Mam nadzieję, ze wszystkim się wyrobić a jeśli nie , to moja mama dopilnuje. A reszta też podczas urlopów. NA razie skupiam się na jednym etapie, pierwszym:) Dalej się okaże. 4 lata które planuję na budowę domu poświęcić to szmat czasu. :)

Gość gość
Ja się napaliłam na projekt opałek, ale przeróbki muszą być. Ja nie to bliźniak w mieście tyle, że developerzy z tymi cenami przegięli, to jest przeszacowane i to sporo!:(

Gość gość
witajcie ktoś przez chwile udawał mnie - czyżby początki choroby dwubiegunowej ;-] ja nie jestem z Tychów, jestem z dolnośląskiego. Majeczka cudownie, ze się odezwałaś, czy byłabyś tak uprzejma i napisała mi po kolei co trzeba zacząc robić aby w ogóle rozpocząc budowe. W necie wyczytałam, że można mieć swoja wodę ze studni i wtedy za wodę [i ścieki] nie płacisz, bo masz swoja, ale czy to prawda/ Do pana którego bulwersują metry kw. czy rozumie Pan że nie każdy ma potzrebę afiszowania się i budowania pałaców/ Na co mi więcej jak 70mkw. Sądzisz że nie będę się miała sama jak okręcić w 70 mkw, w takim razie- dom na 2 osoby musiałby mieć 140m, a na rodzinę 4 osobową - 280mkw. Nie obchodzi mnie co inni będą myślec o moim domu, a niech się zastanawiają czy czasem nie utknęłam miedzy jedną ścianą a drugą.

Gość gość
a i ja nie chcę domu z pietrem, tylko parterowy nie wiem jak to się ma do ogrzewania, bo chyba lepiej ogrzać mniejsza powierzchnię, ale z pietrem niż większą powierzchnię parteru. sama nei wiem. czy ktoś sie na tym zna/// ALE Z DRUGIEJ STRONY PRZECIEŻ soory za capsa ludzie budują też parterowe i jest ok

Gość 33tka
buduj się. ja za msc odbieram pozwolenie na budowe. mam 33 lata i moje marzenie o domu niedługo sie spełni :)

Gość gość
33tka gratuluję jesteś moją rówieśnicą ;-D rozumiem że nie chce Wam się pisac co trzeba po kolei załatwiać, muszę sama przetrząsnąc neta i zanotować wszystko a powiedz mi jak możesz jaki jest ten 1 z najpierwszych krok. W głowie zapada decyzja - BUDUJĘ SIĘ I JUŻ i co dalej/ jak zdecydowałaś się na projekt/ ja oglądam setki tych projektów i wiele mi sie podoba, ale jednak większość nie... czy ja mogę sama stworzyć projekt swojego idealnego domu i ktoś mi go wykona/

Gość gość
słuchaj, piękny ten Twój domek, chyba czytasz mi w myślach, ze go wstawiłaś. Idę oglądać p,.s jak zdecydowałaś się, że jednak z tej firmy a nie z innej bierzesz projekt, znasz tą firmę/ czy co powodowało Twoją decyzją o wyborze tej a nie innej firmy od projektów/

Gość 33tka
hej :) ja do decyzji o budowie dojrzewałam 2 lata, az zapadła spontanicznie - w to BN przeglądałam archona i zakochałam się w tym projekcie. dom jednorodzinny, klasyczny, z rozsadnym wg mnie ukladem pomieszczem, w sam raz pod las gdzie mam działkę ;) pierwsze co zrób znajdz dobrego czyli obeznanego w urzedach gdzie bedziesz sie budowac architekta. pokazałam mu ten projekt i on na wzór tego zaprojektował mi mój (powiekszył mi go). on powinien cię poprowadzić. musisz miec mapę od geodetydla celów budowlanych, zobacz czy w twojej gminie nie trzeba tez wytyczenia granic działki... troche tego jest ale frajda niezmiemska. ps ja jestem singlem, i też na poczatku miałam obawy co do bezpieczeństwa. bedzie alarm, ochrona i burek. dam rade :)

Gość majeczka999
Widzisz, ja nie zaczęłam jeszcze budowy, także ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie. Zaczynam od wykopania studni głębinowej i ustalenia gdzie na działce chcę dom mieć. Projekt raczej mam juz wybrany, taki do 100 m2. Zapewne pójdę najpierw do jakiegoś architekta i on mnie pokieruje, obczytam internet i pójdę do urzędu gminy :) Tak w skrócie. Poszukam ekipy. Ustalę koszty i zacznę budowac fundamenty jak będzie już pozwolenie na budowę:) No masa formalności ,masaaa:)

Gość 33tka
ja nie kupiłam tego projektu, architekt który mnie prowadzi wzorował sie na nim i mi narysował identyczny ;)

Gość majeczka999
Dokładnie, alarm, burek i nie ma stresu :) Tez jestem singielką. I dokładnie, wezmę projekt i pójdę do architekta. Też chcę o 2 m poszerzyć pomieszczenia i małe zmiany wprowadzić :-) Dziewczyny, trzeba realizować marzenia. Dom to jedno z moich marzeń. Inne marzenie właśnie realizuję :-) Życie jest fascynujące!!!!! A frajda mieszkania we własnym domu, dla którego tyle się poświeciło, będzie nieziemska jak ktoś wczesniej napisał:)))!!!

Gość majeczka999
Powiedz mi, ile wyniesie Ciebie architekt? I czy ze wszystkimi sprawami papierkowymi pomaga? :)

Gość gość
Wspaniale, bardzo Ci gratuluję, projekt super, ale mam dodatkowy problem, bo będe chciała dodatkowe pomieszczenie i smo malutkie wc tuż przy wejściu do domu [to na moją firmę, bo nie chcę żeby ludzie mi sie kręcili po domu]. Dziękuję za wskazówki, ja jakoś sobie tego nie potrafię wyobrazić. Ja po prostu nie mam kiedy sie tym zajmowac i to mnie martwi, pracuję po 10-13h dziennie, także w soboty... ale wewnętrznie czuję takie ogromne pragnienie... A możesz mi napisać jaką kwotę planujesz wydać na stan zamknięty/

Gość 33tka
wow - jest nas więcej, fajnie :) bede zagladać! na razie uciekam. milego popołudnia :)

Gość gość
oglądałam projekty na muratorze i tam poza cena projektu np.2000zł była kwota stanu surowego zamkniętego np.83.000 zł Zastanawia mnie czy jest to wiarygodna kwota///

Gość gość
jest na 3 aktualnie ;-D 33tka, majeczka i ja

Gość majeczka999
Kwota jest wiarygodna jeśli wybiera się przeciętne materiały i uważa na koszty robocizny. Taki domek jak ja chcę ktoś inny zbudował z meblami i sprzętem za 200 tys :) :) :) domek 100 m2 Ciekawa jestem kosztów architekta i zakresu pomocy. Dokładnie, sporo nas tu :)

Gość gośćAutorka
Dziewczyny a możecie napisac ile zarabiacie, ze planujecie budowę/ ja usłyszałam, ze przy moich zarobkach to mogę sobie waciki kupić a nie budowac dom. Ja się po prostu na tym nie znam, ale widze ile ludzi się buduje, czy wszyscy zarabiają po 30tys/mc/

Gość gość
majeczka a wstawisz tutaj swój projekt/ nie przerażają was ukryte koszty/ właśnie te, których nie można przewidzieć/ BO CO INNEGO jak ktoś powie biurokracja 10.000zł, architekt 10.000, materiały, robocizna i stan surowy 100.000zł niż takie zawieszenie biurokracja niewiadomo ile, architekt niewiadomo ile, materiały, robocizna i stan surowy niewiadomo ile... tego się boję własnie najbardziej. boję się, z epostawię fundamenty, załatwię formalnosci kasa sie skończy. Chciałabym zeby mi ktoś od początku do końca powiedział ile na to tzreba kasy, zeby mogła sobie to przemyśleć i wtedy decydować czy porywać sie na to czy nie, a tak to jak lawirowanie we mgle...

Gość gość
17;19 to ja autorka