Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto powinien zapłacić za sukienke dziewczynki niosącej obraz na ślubie

Polecane posty

Gość gość

Bo obraz będzie mi niosła moja chrzesnica i tutaj jej matka pytała jaka ta sukienka ma być i powiedziałam że fajnie by było jak była taka i mogę w sumie zamówić bo od tego samego sprzedawcy zamawiam sukienkę dla swojej corki. I teraz zastanawiam się czy ja powinnam płacić za tą sukienkę czy jej matka? Bo ona chyba nie myśli za nią płacić

Gość gość
Jak to kto? ide na slub jako gosc, wiec sama ubieram siebie i rodzine. No chyba, ze pannica mloda ma wymagania co do wygladukreacji-wtedy niech buli z wlasnej kieszeni.

Gość gość
jaki obraz? Jak to jest twoj pomysł to ty zapłać za ta sukienkę .

Gość gość
Jak ty wymyślasz jaka chcesz by zalozyla to ty powinnaś placic,a jak ja matka ubierze w co jej pasuje to zaplaci sama. To chyba logiczne skoro wymagasz to plac,tym bardziej ze dziewczynka będzie niosla obraz dla ciebie,wiec ty tez tyle mozesz zrobić.

Gość gość
Co to znowu za obraz?

Gość gość
też pierwsze słyszę żeby jakaś dziewczynka niosła obraz- jeżeli już pojawia się taki element, to biora go rodzice lub chrzestni, a jak chcesz jakąś specjalną kieckę, to za nią zapłać

Gość gość
Obraz czy obrączki ?

Gość gość
obraz :O? jaki kurna obraz? znowu jakaś dziwna tradycja sląska jak z tymi kołaczami :D?

Gość gość
No obraz pani mlodej robiacej loda panu mlodemu..u was nie ma takiej tradycji?

Gość gość
dziewczynka niosaca obraz... :O co za skonczone wiesniactwo :O i nie dziwi pytanie kto ma zaplacic za TWOJ wymysl co do wygladu dziewczynki, zwlaszcza te oburzenie, ze matka dziewczynki sie nie kwapi :O kto taka wiesniare w ogole postanowil poslubic? lepiej usytuowany jeden z Kawalerów Do Wzięcia a polsat play??

Gość gość
obraz hahahaha takie nieświatowe jesteście dziewcyzny przeciez to normalne że na ślubach ą ę przed para młodą idą nieletnei dziewice w białych szatach i niosa obrazy, a za nimi 12-letni chłopcy niosą haczyki do tych obrazów, a jeszcze za nimi idą teściowe z młotkami

Gość gość
Ale jaki obraz?? Matki Boskiej Częstochowskiej czy św Rity patronki spraw beznadziejnych??

Gość gość
Jaki obraz? Co to, procesja na Boże Ciało? Omg.

Gość gość
No, oczywiście sukienka dla niosącej obraz. A co z sukienkami niosących szarfy od obrazu? :D

Gość gość
Obraz czy obrączki ?

Gość gość
a krawezniki na bialo tez kazalas sasiadom i koscielnemu pomalowac? jak lazic z jakims obrazem to jzu w ogole z pompą!! badz powazna konkurencja dla procesji bozego ciala i zamiast dziewczynki z jakims marnym obrazkiem, zamow 4 gosci, ktorzy poniosa ci 3 metrowy feretron!

Gość gość
Co to za obraz? Pierwszy raz słyszę o czymś takim. O co chodzi autorko?

Gość gość
Postaram się odpisać bez obrażania. W moim regionie to normalne, że dziewczynka lub inny z rodziny niesie obraz pod ołtarz. Jeżeli masz wymaganie jak konkretnie dziewczynka ma być ubrana to Ty powinnaś ponieść koszty. Niestety. Tak samo jak w przypadku świadkowej, druhny.... Jeżeli dajesz im wolną rękę jak mają być ubrane, to już powyższe osoby ponoszą opłaty.

Gość gość
Takie głupoty to stawiam,że na śląsku :D

Gość gość
Ja jestem ze śląska i byłam na bardzo wielu weselach a o czymś takim pierwszy raz w życiu słyszę. A co to za obraz -co on przedstawia i co ten obrzęd symbolizuje?

Gość gość
może chodzi o obraz dla księdza w ramach podziekwania za posługę? czasami 1000zł to za malo dla księdza i daje sie jeszcze święty obraz na rzecz kościoła.

Gość gość
Taki obraz ma zapewniać Młodym płodność. To obraz Marki Boskiej Mlecznej, czy inaczej Karmiącej.

Gość gość
ale jaja, o co chodzi z tym obrazem? :D

Gość gość
Widziałem na weselu za Młodymi rysunek Pary Młodej na rowerze, coś w rodzaju karykatury.

Gość gość
obraz pary młodej w łóżku - wiesza sie ten obraz na sali weselnej nad młodymi a potem nad swoim łóżkiem - jest poświęcony w kościele. Taka tradycja jest na Lubelszczyźnie

Gość gość
JAKI OBRAZ??? o co chodzi w ogóle???

Gość gość
OBRAZ Pary Młodej - jak leżą w łóżku - to ma świadczyc o płodności

Gość gość
Obraz wielkiego kutafona tescia

Gość gość
Obraz kutafona księdza

Gość cołko prowda
Czemu się śmiejecie z czyichś zwyczajów? przecież co kraj to obyczaj. Dziewczyny czemu takie wulgarne jesteście :) Ja byłam zaskoczona tzw "bramami" jak pojechałam kiedyś przez pół Polski na wesele, bo u mnie tego nie ma ale nie drwiłam z tego. Dziwiło mnie też przywitanie młodych chlebem i solą przez matki. Fajnie, że dowiedziałam się czegoś nowego i tyle :) Przystopujcie z tymi prostackimi tekstami.