Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozsądnie i prawidłowo karmić psa proszę o rady

Polecane posty

Gość gość
aaaa ktoś pisze o kościach drobiowych!! ludzie litości , tych kości się psom nie daje!!! są cienkie i łamią się, mogą przebić coś psu w przewodzie, przełyku :O ja mojego pilnuje by na spacerach takich kości szczególnie nie jadł a co do gotowanych zgadzam się, moja babcia gotowała swojej suczce i ta dożyła 17 lat :) ja niestety nie mam czasu na gotowanie, sama jem suche rzeczy

Gość gość
z kurczaka kosci nie wolno bo sa male i ostre ja mojemu zawsze od kosci oddzielam

Gość gość
okropny i obskórny miał boks w schronisku,zamknełam oczy i powiedziałam panu żeby mnie prowadził póki nie powiem stop,bo bym albo wzięła wszystkie albo żadnego i trafiło na luśka ,bo tak się wabił,nie zmieniłam mu bo reaguje ładnie jak go wołam

Gość gość
teraz piesio bedzie szczesliwy ze ma juz dom

Gość gość
cieszę się bardzo szczęściem Twoim i Luśka :) oby Wam się dobrze zyło :) ja rok temu adoptowałam mojego... nie wyobrażam sobie życia bez takiego łobuziaka , a co do karmienia, rób to na czuja, tak naprawdę dla niego najważniejsze jest,że znalazł domek i kochającą pańcie a ilość pokarmu to mąły pikuś

Gość gośćautorka
podnoszę ,co sądzicie o mokrej karmie animonda CARNO? kupiłam dzisiaj ,400 g za 4,90 Lusiek szamał aż mu się uszy trzęsły ,jest 38 % wołowiny i 30 % indyka ( podroby wołowe i drobiowe) a w pedigree i chapi 4% !!! Polećcie proszę inne dobre i cenowo przystępne mokre karmy bo zauważyłam że Lusio woli mokre,z suchych najchetniej frolic.

Gość gośćula
up :) bo też mnie interesuje ten temat

Gość gość
a ja się podłączę i zapytam o najlepszy preparat insektobójczy,co zaś do karmy to menu twojego lusika jest bardzo dobre ,wyeliminuj tylko chapii i pediree a frolika dawaj sporadycznie.

Gość gośćula
ja polecam ektopar,jest niedrogi i skuteczny,co prawda nigdy nie mielismy inwazji pcheł ,ale stosuję ten preparat kilka lat ,raz w mc ( zimą raz na 2 mc) i jeszcze żaden kleszcz ani pchła sie nie przyplątała,a pies jest bardzo aktywny,zabieram go na łąki,do lasu. Ostatnio sprawdzałam skład reklamowanego adwitexu (nie wiem czy poprawnie napisałam) i jest do d**y.

Gość gość
Mój lubi Taste of the Wild, Orijen i Purina Pro Plan. Kupuje hurtowo wielkie paki, to wtedy wychodzi taniej.

Gość gośćula
a zaopiniuje ktos brit? jeszcze nie kupowałam ,a ponoć dobry skład i cena ok. ps: mój też kocha frolic ,a wiesz czemu ? bo jest mięciutki a sucha acana jest twarda.

Gość gość
mysle ze jeślitwoj kundelek jest zdrowy, to taka dieta jest ok., ale jeśli miał kiedys jakies problemy to lepiej skonsultować to z weterynarzem. Ja dostałam wiele porad odnośnie dietetyki u psów przychodni weterynaryjnej w Chorzowie http://www.weterynaria.slask.pl/.

Gość gość
Ja swojemu psu kupuję od masarni http://cezan-ubojnia.pl/ kupuję kości w ramach uzupełnienia diety i na zęby

Gość robaczek99
najlepszą karmą jest purina pro plan

Gość Milena Nowakowska
Przede wszystkim nie resztkami z obiadu! Potrawy, które my jemy są dla psa niezbyt wartościowe, a przede wszystkim niezdrowe. W naszym jedzeniu jest pełno przypraw, które psu szkodzą. Gotowanie psu? Jak najbardziej, zdrowe nie ma chemii i wiemy co w nim jest, jednak nie potrafimy dobrze zbilansować diety psa na poszczególne składniki, których potrzebuje. Polecam Gotową karmę, sucha jest bardziej kaloryczna, więc piesek nie będzie głody, ale mokra nie jest dużo gorsza + raz w tygodniu żółtko z twarogiem :) Mój Lucky uwielbia mokrą jak i suchą jednak, gdy ma za suchej dużo, zaczyna zaczyna się nią bawić, ale w końcu to jeszcze szczeniak :)

Gość gość
Piersią, zdecydowanie piersią :classic_cool:

Gość gość
Najlepiej psa karmić suchą karmą a jako dodatek dać saszetkę Pedigree

Ja szczerze polecam karmę Pedigree, to jedna z ulubionych karm mojej suni. Nie dość, że zajada ją, aż jej się uszy trzęsą, to jeszcze dzięki niej stała się żywsza, bardzo energiczna. Dziękuję Pedigree za taką zmianę w moim psie! A co do karmy, pierwsza klasa!

Gość sygi
Jestem właścicielem pieska i ostatnio troche interesuje się żywieniem naszych pupili. Jeśli nie umiemy odpowiednio dobrać ilości karmy proponuję mokrą karme Pedigree mieszać z suchą np na zmiane. Zmniejszamy odpowiednio o połowe zalecane dawki jednej i drugiej. Na opakowaniu fajnie sa opisane odpowiednie ilości. Dzięki temu zapewniamy psu pełnowartościową diete i nie ma potrzeby gotowania mu czegokolwiek.

Gość Ismena125
Karmienie psa powinno być dopasowane nie tylko do jego wagi i wielkości, ale też do trybu życia, jaki prowadzi. Dieta dla psa powinna być dobrze zbilansowana, zawierać potrzebne dla psa witaminy i mikroelementy. Absolutnie nie powinno się podawać psu resztek z obiadu - ludzie mają tendencję do używania duzej ilości ostrych przypraw, których nasz pupil nie powinien jeść. Sama posiadam psa bardzo aktywnego, więc karmienie go nie jest takie łatwe - muszę zapewnić mu wystarczającą ilość energii na cały dzień, oraz nie przekarmić. Jeśli nie mam czasu sama przygotować mu posiłku (najczęściej jakiś ryż, mięso różne, warzywa), to podaję mu karmy PEDIGREE. Są dobrze zbilansowane i zawierają wszystko, co jest potrzebne mojemu psu. Ma zdrowe zęby, błyszczącą sierść, brak problemów trawiennych a przy tym nie brakuje mu energii na cały dzień.

Gość marzenasiwy
ja goraco polecam karme Purina ProPlan Medium jest dla doroslych psow w wadze od 10 do 25 kg zawiera bardzo duzo miesa i skladnikow odzywczych, moj pies ktory nalezy do bardzo wybrednych bardzo szybko sie do niej przekonal, obecnie caly czas sie jej domaga, karma jest wystarczalna jako glowny posilek dla psa, mojemu Tofikowi nie burczy w brzuchu czyli jest po niej wystarczajaco najedzony, co przy innych karmach bylo raczej niemozliwe, nie ma zadnych dolwgliwosci zoladkowych, jestem z niej bardzo zadowolona

ja goraco polecam karme Purina ProPlan Medium jest dla doroslych psow w wadze od 10 do 25 kg zawiera bardzo duzo miesa i skladnikow odzywczych, moj pies ktory nalezy do bardzo wybrednych bardzo szybko sie do niej przekonal, obecnie caly czas sie jej domaga, karma jest wystarczalna jako glowny posilek dla psa, mojemu Tofikowi nie burczy w brzuchu czyli jest po niej wystarczajaco najedzony, co przy innych karmach bylo raczej niemozliwe, nie ma zadnych dolegliwosci zoladkowych, jestem z niej bardzo zadowolona

Gość gość
ja gotuje mojemu serduszka z kurczaka 10 minut w wodzie z odrobina soli. moj maly dostaje zarcie rano i wieczorem. znaczy 2 razy dziennie,

Gość 55malami
Mam dwa psy sunię Soffi i psa Bruno. Soffi nie ma żadnych przeciwskazań dietetycznych natomiast Bruno ma nietolerancję pokarmową. Czytałam wiele wypowiedzi na temat gotowania samemu jedzenia, otóż wbrew pozorom nie jest tak łatwo przygotować dobrze zbilansowany posiłek da psa, często można nieświadomie pominąć albo żle dobrać składniki i już pies nie ma wystarczającej dawki witamin. Podawałam gotowane samemu posiłki i gotowe karmy weterynaryjne oraz zwykłe i z biegiem czasu zauważyłam że te gotowe karmy świetnie się sprawdzają.Pies z nietolerancją pokarmową od gotowanych posiłków przeszedł na royal canin potem jadł brita a teraz z apetytem próbuje smakołyki i mokre karmy PEDIGREE i uwaga uwaga NIC MU NIE JEST. Suczka też chętnie zjada PEDIGREE. Pies powinien mieć 1-2 posiłków na dobę, porcja zależna od jego wagi, 1 raz dziennie powinien dostać puszkę mokrej karmy. Nie podawajcie psu samego mięsa bo to wbrew pozorom nie jest njlepsze rozwiązanie i nie przesadzajcie z ryżem bo łatwo wyjałowić zwierzę, :)

Gość gość
Mój pies je sucha karmę bellosan a z mokrej to karma w batonie raffi

Gość asioleczka
Witajcie! Na początku każdy właściciel powinien pamiętać o tym,że aby nasz pupil był w pełni zdrowy, powinien spożywać posiłek w pełni zbilansowany, polecane są karmy gotowe, które spełniają takie wymogi. Taki posiłek jest pełnowartościowy i dostarcza wiele niezbędnych wartości odżywczych. Samo przygotowanie takich posiłków może być bardzo trudne -wiem, bo sama próbowałam na początku żywić mojego psiaka -dietą BARF, co skończyło się niewypałem. Za takie metody mogą się zabierać osoby niezwykle doświadczone,hodowcy,którzy posiadają niezbędną wiedzę. Psiaki powinny jeść od jednego do dwóch posiłków na dzień. Na gotowych produktach mamy podane jak karmienie takie powinno wyglądać. Do wyboru każdy ma albo karmę suchą albo mokrą. Na przykładzie moich piesków,dobrze sprawdziły się karmy mokre. Mogę polecić firmy Pedigree ( z możliwością dla szczeniaków albo dla dorosłych psów )oraz Lukullus :-) Psiaki mają ładne kupy i każdego dnia nie mogą się doczekać,aż nadejdzie pora posiłków. U mnie są to dwa posiłki,rano oraz wieczorem. Pozdrawiam wszystkich i polecam się na przyszłość.

Gość asioleczka
Witaj! Karmienie psa,szczególnie jeśli właściciel sam przygotowuje posiłki (nie wolno podawać resztek ze stołu!)może okazać się bardzo trudnym zadaniem, a co za tym idzie spowodować w przyszłości u naszego pupila szereg chorób, czego byśmy nie chcieli. Pies powinien mieć dostarczone niezbędne składniki odżywcze dla zdrowia. Warto tutaj wspomnieć, że pełnoporcjowe, zbilansowane karmy posiadają to wszystko o czym wyżej wspomniałam. Dlaczego,więc nie warto ułatwić sobie życie i dać pełnię zdrowia naszego zwierzakowi, kupując taką gotową karmę. Ja ze swojej strony mogę polecić Ci karmy Pedigree, mokre lub suche. Trzeba pamiętać też o tym,że pies nie jest wyłącznie mięsożercą, potrzebuje też innych składników odżywczych. Od czasu do czasu, świetnie jest też sprawić naszemu pupilowi radość karmiąc go przysmakami (Pedigree -Rodeo),ale i przysmakami, które wspomogą w utrzymaniu higieny jamy ustnej (Pedigree- Dentastix).

Gość gość
Od kilkunastu dni serwuję swojemu swojemu jamnikowi Pedigree dla dorosłych psów. Wprowadzałam ją stopniowo, mieszając z wcześniej podawaną karmą. Na szczęście okazało się, że mój psiak bardzo łatwo i bez sensacji, np. żołądkowych zaaprobował ją. W składzie mięso, witamina B, cynk, olej słonecznikowy... - optymalny zestaw dla każdego czworonoga. Jako dodatek jest specjalny składnik, dzięki któremu na zębach psa nie odkłada się kamień. Milka po zjedzeniu Pedigree nie jest ociężała, nie ma wzdęć i robi "ładne kupy". Absolutnie nie daje jej żadnego "ludzkiego" jedzenia. Po pierwsze, nie trzeba, po drugie - dla psa to niewłaściwe.