Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak rozsądnie i prawidłowo karmić psa proszę o rady

Polecane posty

Gość gość
Mój je jeden raz gotowane, a reszta to sucha i mokra karma

Gość gość
polecam, Pedigreepal, mój pies ma już 7 lat i dawałem mu różne karmy, nawet gotowałem sam, ale po niektórych wymiotuje, odkąd dostaje pedigree problemy się skończyły , piesek zadowolony, ja nie muszę sprzątać w domu, a i sprzątanie na spacerze jest łatwiejsze, bo kupy mają właściwą konsystencję, nie ma biegunek.

Gość gabrielak
Spróbuj Pedigree. Od szczeniaka mój pies jest karmiony tą karmą. Raz sucha, raz mokra, ważne by dostosowana do wieku zwierzęcia, aby dostarczyć mu odpowiednią ilość składników odżywczych. Dzięki temu, że podaję mojemu psiakowi karmę o stałych porach, mało kiedy domaga się jedzenia np. kiedy my jemy obiad. Staraj się tego unikać, bo nie każde jedzenie dobre dla ludzi jest tak samo dobre dla zwierząt. Co więcej, mój pies nie choruje i jego waga jest prawidłowa. Polecam! :)

Gość gośćKarolina
Na pewno nie powinno się przygotowywać posiłków pupilowi samemu! Jest to bardzo trudne, ponieważ trzeba odpowiednio zbilansować składniki. Lepiej dobrać karmę gotową. Karma sucha jest bardziej kaloryczna niż karma mokra, dlatego lepiej podawać jej mniej , aby pupila nie przekarmić. No i oczywiście można podawać różne przysmaki przy zabawie lub treningach, np. firmy Pedigree. Absolutnie nie podawać parówek, kawałków szynki, bądź sera! Dużo osób tak robi, a jest to bardzo szkodliwe dla zwierzaka.

Gość gośćmadzia
po otrzymaniu paczki z karmą nie byłam pewna czy nasz pupil będzie chciał ją jeść i jakie było moje zadowolenie kiedy z chęcią zaczął chrupać suchą karmę :) saszetki to jego ulubione danie a rodeo to od teraz ulubiona przekąska za to ja zważyłam poprawę w wyglądzie sierści jest miękka i puszysta i świecąca jego zachowanie też się poprawiło nie jest ospały i bardziej skory do zabaw

Gość hesta2222
polecam karmy pedigree sa dopasowane do psow a whiskas dla kotow :)

Gość Dzabelka
Jestem właścicielem 4- letniego psa. Karmię go karmą Pedrigree i jestem zadowolona razem ze swoim pupilem, za każdym razem na wizycie kontrolnej u Pani Weterynarz wszystko jest w idealnym porządku. Więc to co ja mogę powiedzieć o karmieniu pupila to, trzy podstawowe zasady. 1. Pies musi mieć dostęp do wody najlepiej o temperaturze pokojowej, oczywiście obok wody miska z porcją suchej karmy ( w moim przypadku to Pedigree o smaku kurczaka) dostosowaną do wagi i wieku psa oraz jego aktywności fizycznej. 2. Mokra karma, podawana dwa razy dziennie, rano i wieczorem. 3. Smakołyki ( Mój pies zajada się Pedigree Dentastix, polecam każdemu kto chce aby jego pies miał czyste białe zęby), to dobry sposób nagradzania psa, a przy okazji dbanie o kondycje zdrowotną Pupila. Oczywiście Pamiętajmy o tym, że Pies jest względnym mięsożercą więc nie pogardzi warzywami ! Pozdrawiam

Gość gość_ania
Ja mam dwa psiaki, również kundelki. W podobnej wadze. Jeden to suczka, a drugi jej synek Maks. Dostają od czasu do czasu gotowane lub wędzone kości, ale głównie żywią się produktami gotowymi. Dawno, dawno temu jak jeszcze Maksia nie było to psiaki dostawały jak to nazwałaś "śmieciową karmę", bo przecież jak głodne to i tak zjedzą, prawda? I otóż nie, karma leżała dniami w misce, nie chciały jej jeść, jadły to co dostały od mojej mamy. Ale w końcu postanowiłam kupić lepszą karmę. I wychodzi na to, że najbardziej podpasowała psiakom karma Pedigree. Jest bardzo aromatyczna, znika z miski w mgnieniu oka. Psiaków nie głodzimy, a czasami warczą na siebie przy misce jakby któryś przez kilka dni nie jadł :D Kupuję im różne warianty i mokrą i suchą. Obie uwielbiają. Karmy mają dodatkowo witaminy. Od czasu do czasu przekąski też dostają (również Pedigree). Ich sierść jest błyszcząca, pieski mają mnóstwo energii i widać, że są szczęśliwe. Co do wielkości posiłków. Karmę suchą zawsze mają w misce, mokrą dostają raz dziennie plus jeszcze jakiś posiłek, który przygotuje im moja mama. Co 2-3 dni dostają psie ciasteczka czy też inne przekąski. Nadwagi, ani niedowagi nie mają, także jest ok :)

Gość omich
Kiedy mój szczeniak był całkiem malutki - miał 5 tygodni - dawałam mu odrobnę mleka, wtedy jeszcze psy mają enzym trawiący mleko, potem gotowałam ryż z marchewką i kurczakiem, powoli wprowadzając suchą karmę PEDIGREE. Teraz pies ma 5 miesięcy i głównym pożywieniem jest ta właśnie karma. Bardzo mu smakuje, pies jest zdrowy, nie ma problemu z trawieniem, wypróżnianiem. Czasem dostaje saszetkę - jako deser, jedna to zdecydowanie dla niego za mało, więc jest takim dodatkiem. Regularnie też daję mu przekąskę dentastix - a to z powodu wymiany ząbków i tendencji do gryzienia wszystkiego. Ogólnie polecam te produkty, cenię je za skład i dostosowanie do wieku psa.

Gość gośćroksana
To tak samo jak mój kundelek domowe obiadki mu nie służyły :( zresztą domownicy podrzucali mu kąski ze stołu wiec większość karm mu nie smakowała dopiero po kilku próbach zaczął jeść Pedigree ;) Nawet przysmaki wcina raz dwa , zmiana diety mu posłużyła a i z pyszczka mu już tak nie śmierdzi ;)

Gość gość
Moja suczka adoptowana ze schroniska jest chora i musi być na karmie weterynaryjnej. Dostaje leki więc waźne jest, żeby nie tyła ani nie chudła. Podaję jej mieszane suche z mokrym, wyliczone wg opakowania karmy, karmię dwa razy dziennie. Karmę kupuję przez internet, tak jest najtaniej i dowoża mi do domu. Jako przysmak dostaje czasem kawałek suszonych żołądków (tzw żwacze, kilka zł w zoologicznym). No i staram się konsekwentnie nie ulegać żebraniu.

Gość Magda eM
Moj piesek jest rasy malatnczyk, odkad Go dostalam karmiłam go mlekiem i karmą Pedigree szaszetką jak i zarówno kruchą karmą dla szczeniąt, pózniej w miare upłyu miesiecy i lat jego zapotrzebowanie się oczywiscie zmienilo i z karmy przeznaczonej dla szczeniat przeszedl dla doroslych psów, dzieki mare Pedigree również dbam o zeby swojego psa dzieki Dentastic co bardzo sobie cenie, bo ciezko jest dbac i zeby psiaka tymbardziej ze nie lubi ON szczotkowania zebow jak i chyba kazdy piesek, pozniej do tego doszly różnorakie przekaski tej samej firmy, od lat ją sobie cenie;) Teraz przyszła mi paczka na 2 tygodnie dla mojego zwierzaka i jestem bardzo zadowolona szczeolnie dlatego iż przygotowanie karmy która spełnia wszystkie zywieniowe potrzeby dla mojego psa jest bardzo ciezkie a taka karma zaiwiera juz niezbedne składniki:) Pozdrawiam

Ja mam 4 miesięcznego szczeniaka i karmiłem go karmą Orijen (droga, nawet bardzo) i mieszałem ją z ryżem, marchewką i mięsem z kury. Przez jakiś czas mu to służyło ale później biegunka i wymioty. Musiałem zmienić karmę i przerzuciłem się na stare, dobre Pedigree. Od tej pory żadnych problemów i oby tak pozostało. Domowe gotowanie też jest dobre, bo masz pewność czym karmisz pupila ale karma przygotowane specjalnie dla piesków zdecydowanie lepsza, zbilansowana i zdrowa ! Polecam Pedigree.

Gość gość
Moja psinka, już wiekowa, od szczeniaka jest wielbicielką karmy Pedigree. Chociaż ma już ponad 12 lat nadal jest bardzo żywa, ma lśniącą i mocną sierść oraz zdrowe zęby jak na swój wiek (weterynarz pochwalił, że moja pupilka ma zęby 8-letniego psa). Dlatego szczerzę polecam. Karmy Pedigree posiadają absolutnie wszystko, co powinno znaleźć się w racjonalnym żywieniu psów. Dodatkowym plusem jest to, że nie kosztuje dużo. Mogę z czystym sumieniem polecić Ci karmę mokrą (najlepsza z wołowina), suchą, przysmaki np Rodeo oraz Dentastick na zdrowe zęby.

Gość MagdaKambasadorpedigree
pies nie powinien jesc makaronów, powieważ może mieć uczulenie na mąkę, ryż tez nie bardzo, bo są to węglowodany, więc pies przytyje. Mój pies, kiedy zjadł kaszę to od razu zwymiotował, więc nie daję mu jej. I jeszcze jedna ważna rzecz. Nie mieszaj mu kilku gatunków karmy, bo moze mieć uczulenie na których składnik. Najlepiej jedną karmę, a jeśli chcesz mu zmienić, lub musisz to zrobić, bo nie mogłaś nigdzie dostać tej starej to karmę zmienia się stopniowo. 1. Dzień: 75% starej karmy i 25% nowej. 2. Dzień: 50%/50% karmy. 3. Dzień: 75% nowej karmy i 25% starej. a kolejnego dnia juz 100% nowej. I kolejna bardzo istotna rzecz. Jeśli juz gotujesz mięso swojemu czworonogowi to nie przyprawiaj go. Pies nie może jeść TYLKO MIĘSA, ponieważ nie zawiera ono wszystkich mikroelementów potrzebnych do prawidłowego rozwoju Twojego Przyjaciela oraz nie może jeść ludzkich przypraw, bo mogą prowadzić do zatrucia. Nie można dawać też do jedzenia cebuli, czosnku, winogron/rodzynek i czekolady. Pies się po nich poważnie rozchoruje. Proponujję dostosować odpowiednią karmę dla Pupila i dawkować mu, żeby nie był grubiutki, jak mój. Bardzo polecam karmy Pedigree, mó pies je uwielbia. Sierść mu lśni i jest zdrowsza. Kupuj też Pedigree Tubos i Dentastix, które zapobiegają rozwijaniu się kamienia nazębnego. Karma sucha jest bardziej kaloryczna niż mokra, więc musisz zbilansować mu dawki i koniecznie 24h musi mieć dostęp do świeżej wody. Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam.

Gość hesta2222
moja suczka jest karmiona karma pedigree moze to drozsza karma ale warto zaplacic pare zlotych wiecej gdyz pies ma inne potrzeby zywieniowe niz kot czy my :)

Gość mlodaaga
Od kilku dni mamy przyjemność testować produkty Pedigree. Do tej pory stosowaliśmy inne karmy - zarówno te suche jak i mokre. Z naszym psiakiem nie było problemu aby zmienić karmę - bardzo szybko ją zaakceptował. Posmakowała mu zarówno ta sucha jak i mokra. O przysmakach Rodeo nie wspomnę. Gdy tylko usłyszy szelest ich papierka od razu nadstawia uszy i skacze aby mu je dać. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tymi produktami i polecam je każdemu. U naszej Kropki nie wystąpiły żadne "skutki uboczne" (biegunki itp.) Psiak jest szczęśliwy gdy ją wcina więc my też jesteśmy zadowoleni

Gość gość
Zgadzam się z tym, że karma Pedigree jest dobra dla psa w każdym wieku. Moja kropka ma 10 lat i waży 9-10 kg. Mój pies je suchą karmę, mokrą i smakołyki właśnie z tej firmy i nigdy nie miał problemów po zjedzeniu właśnie tej karmy. Lubi suchą i mokrą karmę pedigree jak również przekąski rodeo i dentastix- bez których nie może się obejść. Zauważyłam, że po pedigree jest bardziej chętna do zabaw z moim synem, a sierść ma lśniącą i gładką.

Ja osobiście polecam karmę Pedigree. Bardzo smakuje mojemu psu i ma w sobie składniki dobrze dobrane. Polecam sprawdzić ;)

Gość Chabrowa123
Mój pies jest głównie karmiony suchą karmą Pedigree. Do tego karma mokra ta z saszetki. O czym jednak warto pamiętać to fakt, że pies musi coś sobie podgryzać. Czasami trzeba go jakoś wynagrodzić za dobrze zrobione zadanie. To co moja Cleo kocha to przysmak Pedigree Rodeo. Gdy widzi paczkę z jej ulubionym daniem aż skacze do góry. Zjada je w mgnieniu oka.Inne przysmaki albo były dla niej zbyt twarde lub nie pachniały tak pięknie. Męczyła się z nimi. Ten jest jej ulubionym :)

Gość grzesiekpoelcam
witam a ja serdecznie polecam karme PEDIGREE super karma w super cenie. moejmu psu bardzo smakuje i dobrze działa na jego zdrowie oraz sierść. A ich smakołyki to juz wogole BOMBA :d

Gość BG99402
Karma Pedigree jest najlepsza dla psów dorosłych jak i szczeniaczków, jest wiele produktów do wyboru, dla psa dużego, dla szczeniaczka, oraz różne smaki, ja się jeszcze nie zawiodłam na tej firmie a mój psiak cały czas zadowolony cieszy się każdym smakołykiem jak i obiadkiem od Pedigree. Polecam

Gość Aga0809
Ja już od początku miałam nieco ciężej :/ psa dostałam od znajomych, miał wtedy niecały rok. Karmiony byle czym, i podkarmiany przez starszą panią tym, co miała pod ręką, "z miłością". Głodny nie chodził ;) ale zdrowo nie wyglądał... brzuszek sięgał mu prawie do ziemi! To mały piesek, kuzynka nazywała go Pączkiem :P kiedy trafił do mnie, najtrudniej było go oduczyć "żebrania" i podgryzania kiedy tylko może. Wprowadziłam pory karmienia, zaczęłam podawać karmę specjalistyczną- i wygląda jak na psa przystało :) Najczęściej je Pedigree (powiedzmy, że zależy to też od zasobności portfela właścicielki ;) ale zawsze jest karmiony jedzeniem dla piesków- czasami tylko z niższej półki) , oprócz karmy szczególnie polecam Dentastx'y; oprócz tego że się najada, i mu smakuje fajne są praktyczne opakowania, i informacje na nich zawarte- jak karmić, czym i ile :) Polecam!

Gość RKKK
Mój pies od urodzenia je gotową karmę i uważam, że to najlepsza opcja. Karma ta zapewnia zdrowy i zbilansowany posiłek. Obecnie karmimy go karmą Pedigree :) piesia ją uwielbia.

Gość gość
Pedigree to syf debile. Dzieci tez wola mcdonald.

Gość malgos9527
Mam dwa pieski. jeden staruszek, a drugi 1,5 roczny. Dostałam paczkę Pedigree do testowania. Pieski chrupią z apetytem. Wcześniej nie chciały jeść innej mokrej karmy, a Pedigree jedzą z apetytem.

Gość MagdaKambasadorpedigree
dzisiaj otrzymałam paczkę Pedigree. Miałam wrażenie, że mój pies wiedział o co chodzi, że to jedzenie, bo od razu chodził przy niej. Kiedy ją otworzyłam i dałam psu jeść to bez zawahania zaczął gryźć. Kiedy kupowałam mu karmę innej marki, podchodził do miski, wąchał i odchodził, nie był zainteresowany, a dzisiaj nawet kot przyłączył się do jedzenia.

Gość gość
Ja ostatnio kupiłam mojej kropce Pedigree Biscrok w 3 różnych smakach. Jest to chrupiąca przekąska w kształcie kości z kurczakiem, wołowiną i jagnięciną, z kwasami Omega-3, witaminami i minerałami, bez barwników i aromatów. Bardzo jej to zasmakowało i teraz nie może się bez nich obejść. Czy ktoś też już kupił dla swojego pieska? Polecam

Gość gość
Witam może ktoś mi pomoże jak prawidłowo karmić 8 letniego owczarka niemieckiego, który ma problemy ze stawami. Czy sa jakies przeciwwskazania co do produktów, których pies nie powinien jesc?