Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia25ggg

TK GŁOWY ktoś miał ?bardzo się denerwuje

Polecane posty

Gość kasia25ggg

Dzisiaj miałam TK mózgu (od roku mam zawroty głowy) wykonali mi je bez kontrastu (tak zadecydował radiolog) Czy jeśli w głowie by był jakiś guz od razu by mnie poinformowali ? czy oni widzą mój mózg podczas tego badania ? Proszę o odp.

Gość brak pomysluuu
raczej mozdzku bo zawroty glowy sa chyba zazwyczj od blednika wiec robia tk/rezonans katow mozdzkowo jakichs tam. radiolog wpada na pare godzin do szpitala i opisuje zdjecia jak opisze to ci dadza wynik. musialas miec fatalne wyniki kreatyniny jesli mialas miec z kontrastem a go nie podali. zaluj jesli zawroty sa skutkiem niedokrwienia blednika to nie bedzie tego widac. lekarzem nie jestem ale nie wydaje mi sie aby bylo duze prawdopobienstwo guza jesli masz tylko zawroty glowy,niepotrzebnie panikujesz.

Gość gość
Ja też miałam bez kontrastu,ale wcześniej nikt niczego w tym kierunku nie planował.Wyniki z kreatyniny,miałam o.k.

Gość Kasiaa24lat
Nie miałam mieć z kontrastem ... wszystkie wyniki wyszły mi dobrze po prostu dostałam info . że radiolog sam decyduje w trakcie trfania tk czy dać kontrast .. u mnie nie było potrzeby ..

Gość Kasiaa24lat
*trwania

Gość Kasiaa24lat
aha i nie tylko zawroty mnie męczą :( ... długo by pisać ......

Gość gość
ogólnie każdy mój dzień wygląda jak z matrixa ... jak wstaję z rana modlę się żeby mnie głowa nie bolała ......

Gość brak pomysluuu
no skoro nie mialas miec z kontrastem to zrobili jaki mieli zrobic wiec dlaczego panikujesz.mn sie wydaje zelekarz pisze na zleceniu czy z kontrastem czy bez a ew. na miejscu przy wysokiej kreatyninie nie podaja kontrastu. skad radiolog ma wiedziec czy podejrzewaja u ciebie cos na tle naczyniowym cyz nie on tylko opisuje zdjecia a nie zna sie na diagnostyce wszystkich specjalnosci.

Gość brak pomysluuu
jak masz zawroty glowy to idz na konsultacje do laryngologa. to niekoniecznie problem neurologiczny a tym bardziej jakis guz.

Gość Kasiaa24lat
powiedzieli mi że to on zadecyduje czy dostane kontrast ... wczesniej musiałam podpisać zgode że się na to zgadzam ...i podpisałam ... więc z tąd oje pytania czy on widzi podczas trwania przeswietlenia mój mózg skoro decyduje.......

Gość Kasiaa24lat
byłam już u laryngologa jak i u innych lekarzy wszystko jest niby ok .

Gość gość
a jakie jeszce masz objawy,gdzie cie ta glowa boli?

Gość brak pomysluuu
mialem juz chyba z trzy razy tk albo rezonans i zawsze bylo ze z kontrastem albo bylo +przeplywy czyli na jedno wychodzi,wiec nie wiem skad masz infomacje ze to on decyduje jak ma byc a nie diagnosta ktory na badanie kieruje to troche nielogicznejak dla mnie. mam wysoka kreatynine tzn. ponad norme i w moim przypadku na miejscu decydowali sprowadzalo sie to do tego ze mi pielegniarka podawala na raty ale jak masz zdrowe nerki i brak uczulenia to masz badanie take jak na skierowaniu. z doswiadczenia wiem ze spotkac dobrego laryngologa to nie lada wyczyn wiec moze idz do innego jesli masz zaburzenia rownowagi pochodzenia blednikowego czyli masz chorobe morska/lokomocyjna do tego albo jakies szumy,problemy z zatokami etc. a bol glowy masz rownoczesnie z zaburzeniami rownowagi czy nie ? o ile masz.

Gość aliutka
O podaniu kontrastu decydują podczas badania ( miałam TK i RM głowy pięciokrotnie, więc wiem). Gdy coś w głowie siedzi ( tak jak w moim przypadku) podają kontrast , żeby sprawdzić przepływy. Mnie przed pierwszym badaniem uprzedzano, że możliwym jest, że w czasie badania będą musieli podać kontrast. Wiadomo, gdy go podali, wpadłam w panikę, bo już wiedziałam, że coś jest nie tak.

Gość Kasiaa24lat
aliutko a co ci dolega ? Jest tak jak mówisz ... czyli jednak oni mniej więcej widzą już podczas badania czy coś złego się dzieje ... Wiesz ja nie tylko guza się boję może to być również ZR lub jakieś inne cholerstwo :/ Moje objawy : nagłe zatykanie uszów , w niektóre dni uczucia wpadania w podłogę /albo że jetem o wiele niższa niż normalnie .... uczucia lekkiego kręcenia się np. łóżka na który leże ... ból głowy w różnych miejscach , uczucie niestabilności , szybkie męczenie się ..... zaczęło się z dnia na dzień rok temu (jednego dnia byłam całkowicie zdrowa następnego zaczeło sie). Byłam u lekarzy przeróżnych specjalizacji , miałam różne badania krwi wszystko ok .

Gość kasia25ggg
podobno obecności mózgu nie stwierdzono w trakcie badania tak mówił mi profesor

Gość gość
A nie masz przypadkiem nerwicy ?

Gość Psychodelirium_
Miałam rezonans z kontrastem i nic nie komentowali, ale do zdjęcia dołączona była kartka z wynikiem, jakby coś było poważnego widocznego na pierwszy rzut oka to by Cię poinformowali raczej na pewno. I np. mi nie podawali w trakcie badania kontrastu tylko od razu.

Gość brak pomysluuu
Wiadomo, gdy go podali, wpadłam w panikę, bo już wiedziałam, że coś jest nie tak. >>>nieprawda ja mialem wynik prawidlowy a kontrast podany i to zawsze tak bylo. podanie kontrastu nie swiadczy absolutnie o niczym wiecej jak tym ze zobrazowane sa naczynia krwionosne albo np. uklad trawienny kiedy pijesz kontrast. podanie kontrastu nie wynika z tego ze radiolog cos tam zobaczyl,zazwyczaj opisuje on zdjecia po kilku dniach a nie podczas badania. masz zawroty i bol glowy jednoczesnie czy nie ? jak nie to poczytaj o chorobie meniera cyz jakos tak mas zna tym forum nawet temat. uszy mozna miec zatkane od trabek bylas u laryngologa to ci chyba tymponometrie czy jak sie to nazywa zlecil.mialas otoemisje akustyczna,audiogram ? jak masz podcisnnie wyjdzie w badaniu na wykresie to sa na to sterydy wziewne a jak masz sprawne trabki to moze sie to z zawrotami glowy laczyc, mozesz miec uszkodzony blednik powodow moze bcy multum .