Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie dajmy się wkręcać emerytom

Polecane posty

Gość gość
Ci którzy wykupili.mieszkania.za grosze powinni być pozbawieni emerytur

Gość gość
Ci którzy wykupili.mieszkania.za grosze powinni być pozbawieni emerytur x teraz cwaniakują jacy to oni zaradni byli

Gość gość
Ci którzy mieli wykształcenie i pracowali mają dobre emerytury nie 1000 a nawet 3 z przodu.. Ci co coś robili a nie kombinowali. Najśmieszniejsze są rolnicy biadolą ze 1000 żł tylko he a wcześniej kombinowali oby KRUS jak najmniejszy było trzeba odkładać. Albo ktoś od 20 lat na czarno to i emerytka marna. I płacz na własne żądanie

Gość gość
SBcy, partyjniaki i reszta tych komuchowatych mend dostaje po 3 do 5 tysięcy Zresztą, obecny system emerytalny to kpina z obywateli. Monopol państwa bez żadnej konkurencji na rynku ubezpieczeń emerytalnych dyktuje ceny ubezpieczeń wg jego widzimisie.

Gość gość
Emeryci mnożą nam kolejne coraz większe długi, oprócz złodziejskich składek do ZUS budżet dopłaca z naszych podatków ponad 30 miliardów rocznie. Łoją nas po kieszeniach podwójnie, z podatków i składek.

Gość gość
Tak nieudolnie budowali PRL aż zbankrutował do reszty, teraz do ruiny doprowadzają III RP. Istna szarańcza.

Gość gość
To racja, ze PRL bylo nieudolne. Ale są jeszcze oszołomy, co Jaruzelskiemu kwiaty na grobie kladą. Masz pretensję do emerytów, którzy mają esbeckie emerytury? Slusznie! PiS rządzil rok i 3mce, robil, co mógl, by uporządkować te komunistyczne emerytury..To PiS teraz największym oszołomem? Większosc enerytów w Polsce klepie biedę, zrozum to autorze. 20, 30 lat temu nie bylo innej opcji jak ZUS. Ci normalni, biedni emeryci tez czują się oszukani przez system. Dobrze rozeznaj się przed wyborami i glosuj na tych, co cię nie oskubią w OFE, nie każą ci pracowac do 100tki. Poziom frustracji w calym spoleczenstwie jest wysoki, tylko nielicznym jest dobrze w tym kraju.

Gość gość
Utrzymanie tylko samej instytucji ZUS kosztuje podatników kilkanaście miliardów rocznie, ponadto ZUS nie jest Bankiem i nie pomnaża wpłacanych pieniędzy, czyli kolejna strata kapitału składkowiczów. Następna kwestia to dziedziczenie wkładu którego ZUS nie obejmuje, czyli nagromadzone składki z chwilą śmierci podatnika bezapelacyjnie przepadają. Wymóg pracy do określonego wieku również jest wymysłem totalitarnym, nie wszyscy mają ochotę pracować do starości. Chora instytucja funkcjonująca na zasadach pasożytniczych.

Gość gość
Emeryci do gazu, ich mieszkania dla młodych!

Gość gość
w mojej rodzinie wszyscy mlodzi mają juz swoje mieszkania, więc chyba jeszcze pozyję:)

Gość gość
12.06, a ty nie slyszales o prawie wlasnosci??

Gość gość
Jako emeryt nigdy nie wierzyłem w państwowe ubezpieczenia, mam prostszy sposób na emeryturę każdego z nas. Każdy pracujący powinien mieć konto bankowe, na które pracodawca był zobowiązany przekazywać część zarobków odpowiadającej składce emerytalnej. Pracownik dokąd nie przejdzie na emeryturę miałby tylko wgląd do niego, ale korzystać z tych pieniędzy mógłby tylko pod warunkiem przejścia na emeryturę. Przejść mógłby nawet po roku czy dwóch latach pracy jeżeli przez ten czas by uzbierał odpowiednią kwotę. Nikt by wtedy nie psioczył, że co niektórzy mogą iść na emeryturę po 15, 20, czy 40 latach pracy. Stać go na to - więc idzie, i nikt do tego nic nie ma. Tylko to jest bardo piękne aby mogło być prawdziwe, ale z czego by żył ZUS?

Gość gość
załuzmy tepy fifolku,ze emeryci znikaja z powierzchni ziemi no i co z tego ? myslisz,ze dostaniesz to swoje 1100 zeta do kieszeni ? za cienki w uszach jesteś i nie znasz sie na polityce totalnie :D

Gość gość
Wprowadzic polisy ubezpieczeniowe na wszystko z gwarancja dziedziczenia oraz mozliwoscia przekazywania np. składek zdrowotnych na kogos w rodzinie, kto pilnie potrzebuje pieniedzy na leczenie, kiedy ja ubezpieczony ich nie potrzebowałem przez kilka lub kilkanaście lat, a zebrałem nalezna kwote. Tak jest na Zachodzie. Ale u nas jeszcze dlugo nie będzie, bo ogromna rzesza bezproduktywnych darmozjadow musiałaby wyladowac na bruku

Gość gość
nie wiem o jakim zachodzie mówisz, bo tak naprawde wszedzie oprócz indywidualnych ubezpieczeń funkcjonuja tzw emerytury państwowe w wysokości takiej o jakiej polscy najnizej uposażeni emeryci moga tylko marzyć

Gość gość
Wielka Brytania ma jednolite emerytury państwowe, każdy kto chce mieć wyższą emeryturę może ubezpieczać się w prywatnych funduszach emerytalnych lub odkładać pieniądze indywidualnie. Polska oczywiście musi dalej kontynuować oderwany od rzeczywistości idiotyzm, zamiast czerpać wzory z korzystniejszych rozwiązań systemowych innych państw.

Gość Waciaaaaae
precz z pasozytami 80+