Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

daga_jaga

Czy używacie ksylitolu do słodzenia?

Polecane posty

oczywiście, że używam ksylitolu- od jakiś dwóch lat. Polecam. Ale nie przesadzać z ilością. Ktoś tu pisał, że podaje roczniakowi- radzę się zastanowić, można zaszkodzić. A z ciekawych produktów polecam avocado- ma kwasy omega 3, których najcześciej nam brakuje i kaszę jaglaną- ze względu na krzem i odkwaszenie. Aa, i pranie w płatkach marsylskich, zastąpienie płynów do płukania octem z dodatkiem olejku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Mi bardzo cukier spadł po ksylitolu z 5,8 na 4,3 tak wiec dla mnie to chociaż by dlatego warto! Ale używam tylko i wyłącznie Fińskiego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dzieciom do 3 lat nie powinno się podawać wogóle ksilitolu. Dorośli 3 -4 łyżeczki dziennie to maksimum. Niestety, nadmiar jest szkodliwy. Na zachodzie Europy zaczynają pojawiac się publikacje o ujemnych skutkach przyjmowania tego specyfiku. Kto zna angielski niech poczyta, podejrzewany jest o powodowanie raka wątroby i trzustki, choroby nerek. Ile w tym prawdy nie wiadomo, do obrotu wprowadzony w latach 90, dopiero teraz zaczyna się badać skutki uboczne po długotrwałym użytkowaniu tego specyfiku.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Dobrze, że zwykły cukier nie jest szkodliwy i niczym nie grozi jego wieloletnie spożywanie :D ach ten zły ksylitol :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Używam od 3 lat, w ciągu tego czasu udało mi się pozbyć kilku kilogramów nadwagi, candidy i czuje się dużo lepiej. Niepohamowana ochota na słodycze też gdzieś wyparowała. Dodatkową zaleta jest to że wygląda i smakuje jak cukier, można go dodawać do ciast i przetworów. Polecam wszystkim, którzy mają świadomość jak bardzo szkodliwy jest biały, rafinowany cukier. Kupuje tutaj, maja świetna cenę http://www.ziolavita.pl/ksylitol-cukier-brzozowy-1kg-finski-p1205.html

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja nie używam, sama chemia. ostatnio pije dużo soków (taki sprzęt polecam http://terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-b6000) i coraz bardziej odchodze od cukru - najpierw piłam tylko owocowe a potem coraz wiecej szpinaku iinnych zielonyc warzywek i teraz juz o wiele mniej cukru potrzebuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ty idiotko nie reklamuj tu tego swojego szmelcu, bo nie o tym jest temat i jak nie wiesz co to jest ksylitol to nie pisz, bo to na pewno nie jest ta słynna "sama chemia" co za desperacja pewnie łazisz po domach i sprzedajesz ten bubel :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martyś a
Hahaha...dobre, ksylitol jest zupełnie naturalny, gorzej z jego działaniem ubocznym. Zauważyłam jednak że po dłuższym stosowaniu odzwyczaiłam się od cukru (przynajmniej od dużej jego ilości) natomiast efekt przeczyszczający wcale nie minął jak mi obiecano. :D Herbatę wolę posłodzić syropem Paola, w kilku kroplach jest mnie cukru niż w 3 łyżeczkach. Odkąd schudłam z acetomale nie przytyłam ani grama. Fakt że nie przesadzam ze słodyczami ani fast foodami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja ksylitol i stewie używam bo dzieci leczyłam i tak już zostało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
a czy ksylitol jest bardziej podobny w smaku do cukru niż erytrytol? bo jak dla mnie erytrytol w herbacie jest nie do zaakceptowania.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ksylitol z brzozy czy z kukurydzy to nie ma znaczenia bo to jest ta sama substancja chemiczna a rożnica jest w cenie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Używam. Poziom cukru dzięki temu wrócił do normy. Jedyna na co trzeba uważać to żeby nie kupić ksylitolu z chin i jakichś tanich podróbek, bo to jest pozyskiwane np z modyfikowanej kukurydzy itp. Warto w jakichś ekologicznych sklepach kupować. Ja zamawiam w http://www.tobio.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Upieczchleb.pl Promocyjna cena 29,99zł za 1kg Polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hm. A ja od kilkjunastulat używam ksylitolu od https://www.ksylitol.com/. Oryginalny fiński i brzozy nie kukurydzy. Każde opakowanie z banderolą...Ale to chyba nie miejsce na wymianę linkami....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
używam ksylitol, wczeniej stosowałam stewię ale ksylitol lepiej mi smakuje, trzeba w końcu zacząc dbać o siebie. Zamawiam go w tej nowej eaptece https://eapteka.pl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja używam :) już dość długo i jestem zadowolona, Ksylitol jest o tyle fajny że ma niski indeks glikemiczny, i mało kalorii :D Możesz sobie na przykład tutaj o tym poczytać https://eapteka.pl/blog-porady/ksylitol-stewia-syrop-z-agawy-czym-zastapic-cukier/ bo ma sporo fajnych właściwości i jest sporo argumentów żeby zmienić cukier na ksylitol

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Hej sprawdzony ksylitol w super cenie kupuje od kilku lat w sklepie internetowym upieczchleb. cena i jakosc nie do przebicia. polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość3123
Ja kupuje w internecie szybka wysyłka i jakość najlepsza.. upieczchleb polecam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A po co wy w ogole slodzicie ?? Slodki smak to jeden z najobrzydliwszych

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ksylitol jest super. Do słodzenia kawy i herbaty jak najbardziej. Niestety do pieczenia już niekoniecznie, ponieważ ma właściwości antygrzybiczne i już np. ciasto drożdżowe nigdy na nim nie wyrośnie. Warto też zwrócić uwagę na podróbki, czyli ksylitol z Chin, który nie jest robiony z brzozy ale z kukurydzy. Tutaj jest o tym wpis https://www.fitness-food.pl/blog/2013/ksylitol-czyli-cukier-brzozowy/ warto mieć to na uwadze przy wyborze ksylitolu w sklepie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×