Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Problem z matmą! :(

Polecane posty

Gość gość

Cześć, chodzę do 1 klasy gimnazjum i mam dużo problem z matematyką. Za przeproszeniem z d**y wzięłam się w klasie matematycznej, ponieważ zdawałam na humana, ale mniejsza. Mamy panią od matmy rozszerzonej, daje nam zadania na poziomie co najmniej liceum, gdy coś tłumaczy ja tego w ogóle nie ogarniam. Jak oddaje sprawdzian to zazwyczaj podchodzi do mnie i słyszę tylko marne: "No, dobrze Ci poszło". Już mam nadzieję na chociaż trójkę czy czwórkę. Patrzę, a tam dwója. Jestem załamana, przez to osłabiłam się z reszty przedmiotów, z których dotychczas miałam piątki. Czuję się jak kompletna idiotka. Staram się rozumieć to co mówi, rozwiązuję zadania w domu... Rodzice nie ogarniają zbytnio matmy, więc mi tego nie wytłumaczą, a w klasie jest tylko kilka osób, które to ogarniają. Jest jeden problem - nie cierpię ich. Co mam zrobić, żeby poradzić sobie z matmą? :(( PROSZĘ, TO WAŻNE. :(

Gość gość
@up Odpowiedzcie :(

Gość gość
Korepetycje

Gość gość
Może powinnaś iść na korepetycje

Gość gość
Matematyka jest najprostrzym przedmiotem. Tam tylko10 cyferek i na nich opiera sie cala nauka.. Wszystko robi sie wedle schematu. Czego nie rozumiec ??? No bo chyba nie o geometrie chodzi..

Gość gość
W gimnazjum są jakieś profile? Od kiedy? Spróbuj korepetycji. Jeśli nie masz kasy to spróbuj poszukać jakiego ucznia czy studenta. Za 15 zł znajdziesz korepetytora :)

Gość gość
Dla niektórych matematyka jest prosta, a dla innych trudna. Należę do tej drugiej grupy osób. Nie każdy musi wszystko idealnie rozumieć. A co do korepetycji... Chodzę już na dodatkowe zajęcia z angielskiego i śpiewu, rodzice by się nie wypłacili... Nie chcę rezygnować z ani jednego ani drugiego.

Gość gość
Wez ksiazke spojrz na przyklad i rozwiazanie. Dopasuj co do czego i dlaczego.. Poki nie zrozumiesz nie nauczysz sie

Gość gość
No właśnie staram się to zrozumieć, skupiam się na lekcjach jak mogę, po szkole oglądam książki i próbuję analizować zadania, szukam informacji w necie, ale ja mam barierę w mózgu, której po prostu nie da się zniszczyć, boję się, że po prostu nie zdam. :(

Gość gość
No raczej na pewno nie daje wam zadan na poziomie liceum bo w liceum jest calkiem co innego niz te p*****ly w gimnazjum. Jezeli zle Ci idzie matma to idz na korepetycje. I przede wszystkim badz systematyczna.

Gość gość
Ja mialam taka tepa dzide w LO jako profeserke ze na polrocze I klasy byly dwie czworki. dwie dwoje i same paly. Masakra normalnie. Ale ja nigdy nie rozumialam co nauczyciele do mnie mowia. Zawsze uczylm sie sama..

Gość gość
No dobra, może przesadziłam z tym liceum, ale naprawdę jak na 1 klasę gim. Jestem systematyczna, ledwo odrabiam zadania z tej matmy, ale pani i tak ich nie sprawdza. Chyba przełamię się co do tych korepetycji, bo nie wyrabiam. :/

Gość gość
ale naprawdę jest trudno jak na 1 klasę gim.*

Gość gość
Daj jakies zadanie z I gimnazjum. :-/zobaczymy ile pamietam tylko latwiejsze prosze..

Gość gość
No wlasnie daj jakies zadanie lub temat podaj to Ci wytlumaczymy ;) ja z matmy dobra bylam a mialam 8 a czasem 9 h matmy tygodniowo w gimnazjum. W dodatku z dyrektorka ;) w lo mialam po 8h a hodzilam do humana.

Gość gość
Wiem, że to głupie, ale mam problem z większością zadań, nawet jeżeli wydają się łatwe. Bez sensu będzie podawać wam jedno zadanie, skoro i tak wszystkiego innego nie rozumiem. Zwykłe wyrażenia algebraiczne dla klasy 1 na dowodzenie... Równania, eh, kosmos. ;C

Gość gość
W gimnazjum nie ma klas matematycznych i humana. Dopiero w liceum.

Gość gość
To nie są do końca profile, zresztą sama nie ogarniam co to jest. Mamy klasę matematyczną, językową, sportową i ogólną. Nie mnie to oceniać. ;p

Gość gość
Dawaj przyklad a nie marudzisz.

Gość gość
Mam rozumiec ze chodzi Ci w tej chwili o np 2x-3=0?

Gość gość
Naucz się rozwiązywać jedno takie równanie, a będziesz umiała wszystkie :)

Gość gość
Nie łam się nienawidziłam matmy w szkole, w liceum ciągle musiałam poprawiać sprawdziany bo same pały miałam, bałam się matmy jak cholera. A mature zdałam na 78%

Gość gość
Życzysz sobie rozwiązanie tego przykładu czy je znasz?

Gość gość
Też w gimnazjum dostawałam dwóję z matmy, a w liceum najpierw 3 i 4, a pod koniec piątki, bo chyba dopiero wtedy mój umysł do tego dorósł. Ale też dopiero wtedy zaczęłam samodzielnie rozwiązywać prace domowe z matmy, wcześniej uznawałam że nie umiem i spisywałam od koleżanki, więc lenistwo swoje zrobiło.

Gość gość
Ee to akurat proste , przenosimy na jedna strone x na druga wszystko pozostale , jednak gdy przenosimy zmieniamy zna na przeciwny, np.plus na minus 2X-3=0 2X=0+3 2X=3 X=3:2 x=1,5

Gość gość
To zarzuć czego nie kumasz, może twoja pani z matmy akurat przyjdzie i wytłumaczy lepiej niż na lekcji :)

Gość gość
oj to nie autorka :x ale i tak proste...

Gość gość
Oni maja to twierdzenie talesa porypane :-/ jak dlugo zyje jeszcze mi sie nie przydalo, a wrecz zapomnialam o nim:-/

Gość gość
moze to są jakies problemy z koncentracją, pamięcia. sama nie wiem. Tu http://www.biomed.org.pl/ poczytaj o probelmach z nauka i moze cos ci sie rozjasni. A najlepiej jak poadasz z pedagogiem.