Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gąsiorka

Czym się różni alkohol na chrzcinach od alkoholu na weselu?

Polecane posty

Gość gość
Dziecko można zostawić z nianią, a nie ciągnąć na imprezę dla dorosłych. Na koncert metalowy też dziecko zabierzesz?

Gość gość
a chrzciny to jest niby impreza dla dzieci i się je tam zabiera, bo co? no błagam :o też bo nie ma z nimi co zrobić. Ja się zawsze nudziłam na takich niby dziecięcych imprezach jak mops i błagałam zeby mnie w domu zostawiali, bo zawsze tato z z jakimś wujkiem się użerali kto jest za komuną, a kto za wałęsą, a w ogóle to w rządzie złodzieje, a służba zdrowia i takie żale.... grrrrr :P

Gość gość
Impreza dla dzieci to taka, gdzie uczestniczą SAME DZIECI, urodziny kilkulatka z kolegami np. I tyle. Wszystko inne imprezą dla dzieci nie jest.

Gość gość
do pani od wesel na których nie ma wina kurde ja też od dobrych paru lat widuje wino na weselach i to nie po lampce tylko normalnie jest osobny stolik i sobie nalewasz co chcesz albo kelner otwiera i bierzesz butelkę do swojego stolika z jakiego miasta jesteś? Ja z Wałbrzycha moze takie zwyczaje u was i jeszcze się nie przyjęło? U mnie na weselu był w ogóle barek i kazdy brał co chciał oprócz tego wódka też była na stołach.

Gość gość
Najnowsza fobia kafeterii- alkohol! :)Już nie jak kiedyś w ciąży, czy w domowym zaciszu gdy dziecko śpi (i wizja pogotowia, nagłych ataków śmiertelnych chorob, rozbitych głów itp) tylko teraz już nawet na uroczystościach rodzinnych, zdarzajacych się raz w życiu, nie wolno się napić. I jak zwykle bez dystansu, bez zdrowego rozsądku, wszystko czarne albo białe, nic pośrodku. Eh młodociane mohery..

Gość gość
No bo jak one z rodzinnego domu powynosiły "wzorce" pijanych przy byle okazji, albo i bez okazji, ojców i wujków, to się nie dziw... Syndrom DDA jak nic...

Gość gość
No właśnie piszemy o alkoholu w normalnej atmosferze w normalnych ilościach i kulturalnie, a tu już drą ryje jedna przez drugą, że one nie chcą mieć na imprezach pijaków zakichanych, ze dziecko małe śpi a tu wszyscy rzygają.... matko jakie wizje. Serio dla was inna opcja picia nie istnieje jak tylko sodoma i gomora? hahaha ciekawe albo totalna abstynencja albo patola, a nic po środku :o

Gość gość
No i dalej nie ma odpowiedzi na to czym się różni alkohol po tych dwóch sakramentach i dlaczego na weselu was nie razi.

Gość gość
bo wesele jest dla pary młodej a chrzciny są dla dziecka tyle w temacie może zabierajcie pijanych wujków na kinderbale jeszcze?

Gość gość
chrzciny nie są kinder balem tylko imprezą dla dorosłych u nas przynajmniej żadnego dziecka nie było, bo nikt nie zabrał. W sumie tylko dwie pary miały dzieci które zostawiły z babciami. Na weselu też są dzieci, które widza picie i alkohol i co z tego, że to nie ich impreza? Myślisz, że to się czymś różni?

Gość gość
na kinder balu jest tort słodycze i nie ma alkoholu, bo to impreza dla dzieci ale na litość boska to już wszystkie imprezy są dla dzieci? Nie zesrajcie się nad tymi waszymi dziećmi :o Na chrzcinach normalnie był alkohol u nas i starsza córka widziała jak pijemy. Nikt się nie zataczał, nikt nie wywijał, nikt się nie schlał. Dzieci siedziały w innym pokoju, wiedziały, że jest alkohol i tak było za moich czasów też. Sceny dantejskie się nie działy ani wtedy ani teraz. Trzęsiecie się jak potłuczone. Tak wiem zaraz powiecie, że nie mogłam wytrzymać i nachlałam się wódą, a dziecięcej imprezie ło borze, ło jeżu :o w kółko macieju to samo gderacie i głuche jesteście :o

Gość gość
Chrzciny są dla dziecka? Czy aby na pewno?Kilkumiesieczne dziecko na pewno wiele rozumie z całej sytuacji i bardzo przeżywa duchowo wstąpienie do kościoła katolickiego:) Na pewno też świetnie się bawi w niewygodny ubraniu, gdy polewaja mu głowę zimna woda a potem na spędzie, w większości obcych mu ludzi:) No faktycznie impreza dziecięca, długo będzie ja wspominać:)

Gość gość
Gość 18:41 dokładnie. Bardzo trafne spostrzeżenia.

Gość gość
Wy naprawde bez alkoholu nie wyobrażacie sobie zadnej imprezy? Nie umiecie posiedzieć i pogadac z rodzina bez wodki , wina czy piwka ? U mnie na chrzcinach i komunii dzieci nie ma alkoholu i nie bedzie . Jak komus tak bardzo to przeszkadza to zawsze moze odmówić .

Gość gość
gość dziś [18:41 ojej nie posraj sie heheh Idiotki które bez kieliszka nie przeżyją zadnej uroczystości rodzinnej nawet takiej jak chrzciny .

Gość gość
Jezu to się można produkować ale i tak kwoka jedna z drugą nic nie zrozumie, dalej jak zdarta płyta gdacze "czy sobie nie wyobrażacie imprezy bez alkoholu blabla blabla" To odpowiem, może ci się lepiej zrobi. Nie, kuzwa! Nie wyobrażamy sobie! Jesteśmy non stop narabane, każdy dzień zaczynamy i kończymy wódka, a pomiędzy wypijamy 10 piw. Pasuje? Zadowolona?

Gość gość
następna "nie umiecie" umiemy ale po co? skoro umiemy pić, lubimy się delektowac przyjemnym smakiem wina i jest kultura przy alkoholu to w imię jakiej idei mam nie pić? Ja nie robię imienin, urodzin, dużo pracuję, wyjeżdżam w delegacje więc w domu też nie piję. Ogólnie tyram jak wół cały rok. Na komunii syna nie było alkoholu ale jedyną okazją są właśnie chrzciny, bo na weselach najczęściej jestem kierowcą. Jest rodzina z daleka, wyjmujemy instrumenty, bo prawie wszyscy jesteśmy muzykami i jest wesoło, są tańce, śmiechy i nie widzę w tym niczego złego, a ty na weselu nie umiesz bez alkoholu się pobawić albo twój mąż?? bo rozumiem, że nie masz nic przeciwko i sobie rozmawiasz z rodziną i kontemplujesz filozoficzne zagadnienia?

Gość gość jjnb
Ja uważam, że wszystko jest dla ludzi. Nie muszę się napić na każdej imprezie ale też nie przeszkadza mi alkohol na tego typu uroczystościach rodzinnych, wino do obiadu pasuje zawsze. Można też podać lekkie, kolorowe drinki dla pań i kilka kieliszków wódki dla panów. Alkohol tak ale z umiarem. Nie wypada moim zdaniem iść i się nabombolić albo dostawiać ciągle flaszki na stół ale nie widzę nic złego w wypiciu dwóch kieliszków wina czy drinka. Najgorsze jest popadanie w skrajności, że albo wcale bez alkoholu albo pić do oporu, przecież jest też coś pośrodku.

Gość gość
gość dziś won trollu do nory!

Gość gość
no teoretycznie to można wcale nie pić, bo na grillu to źle - nie umiecie wytrzymać bez alko pijaczki, w domu wieczorem z mężem przed kominkiem - to juz w ogóle patola, bo bez okazji, samemu, o matko :o wesele - nie umiecie bez wódy kulturalnie się bawić? chrzciny - jak tak można przecież dziecko będzie miało traume to jst impreza dla dzieci :o wino do obiadu - to już kompot wam nie wystarcza? impreza w klubie - to juz nie umiecie bez alko potańczyć żałosne alkoholiczki? To w takim razie kiedy wolno pić praworządnej kafeteriance?

Gość gość
Za kilkanaście lat naciągną wam czarne szmaty na te durne łby, będziecie 5 razy dziennie biły nimi w dywanik ale za to na żadnych chrzcinach nie będzie kropelki alkoholu... ani tego chamskiego schabowego.... w ogóle żadnych chrzcin nie będzie :P Będziecie wtedy w swoim raju i będziecie się wyśmienicie bawić, bo nie będzie alkoholu :D

Gość gość
Ha ha miałam właśnie napisać coś w podobnym tonie:) Muslimy powinni się już cieszyć, młode pokolenie alkoholu juz nie lubi. To już prosta droga to zdominowana nas.

Gość gość
Czym się różni wódka na weselu od wódki na chrzcinach lub komunii? Wesele to impreza osób dorosłych. W roli głównej młoda para - osoby dorosłe. Do tego tradycyjna impreza z kapelą/DJ-em/wodzirejem, czyli innymi słowy z głośną muzyką i do białego rana. Moim zdaniem zabieranie dzieci na taką imprezę to raczej ostateczność, ale wiem, że tutaj na forum są gorące zwolenniczki obecności dzieci na weselach. Komunia i chrzciny to impreza, gdzie główną osobą jest dziecko, więc to "jego" impreza. Tradycyjnie z małym przyjęciem, bez zespołu czy muzyki. Nie mam pojęcia co trzeba mieć w głowie, żeby nie zauważać różnicy. I dla mnie niepojęte jest jak wielkie parcie na picie alkoholu mają niektórzy, że na każdej imprezie musi być alkohol. I że wódka na komunii, czy do rodzinnego niedzielnego obiadu to taka norma. Serio, aż tak trudno wam z tego zrezygnować? Nie da rady bez picia? Jak się widzicie w gronie rodzinnym musicie usta zamoczyć w wódce? Żeby nie było: nie jestem przeciwnikiem picia, ale wszystko z umiarem. A picie przy każdej okazji to przesada.

Gość gość
Co wam tłumaczyć jak macie chrzest za tradycje, folklor czy obowiązkowe gusła, jeśli dla kogoś jest sakramentem włączenia do wspólnoty chrześcijańskiej to nie zadaje takich głupich pytań. Chrzest, komunia to święta dziecka i dla niego są te spotkania, nie dla okazji do wypicia, nawet symbolicznego.

Gość gość
chrzest tak w kościele jest dla dziecka ale chrzciny są dla dorosłych no nie pierniczcie, że dziecko w tym uczestniczy albo to pamięta:P co do komunii to się zgodzę a ta pani z 20.56 to ma podwójną moralność widzę, bo "tradycja" jest z orkiestrą na weselu i już można wódeczkę pić, już jest ok, mimo, że to chrześcijański sakrament i powinna być konsekwentna serio nie możecie na weselu się pobawić bez alkoholu?? dlaczego?

Gość gość
A weź załóż temat o weselu bez alkoholu (albo bez dzieci - skoro impreza z alkoholem to nie dla dzieci) - zjedzą cię i się zaplują po pachy :D Ot, logika :D

Gość gość
impreza po chrzcinach jest nadal dla tego dziecka, bo z okazji chrztu odbywa się całe spotkania. Nie mogę pojąć debilizmu rozumowania i wypowiedzi autorki oraz reszty..

Gość gość
a ta pani z 20.56 to ma podwójną moralność widzę, bo "tradycja" jest z orkiestrą na weselu i już można wódeczkę pić, już jest ok, mimo, że to chrześcijański sakrament i powinna być konsekwentna serio nie możecie na weselu się pobawić bez alkoholu?? dlaczego? XX to ja pisałam o 20:56:) Nie uważam, abym miała podwójną moralność. Nie wiem czy ty nie znasz znaczenia słowa tradycja czy udajesz, że nie rozumiesz? Tradycją weselną jest huczna impreza dla gości, po nabożeństwie w kościele (tudzież w Urzędzie Stanu Cywilnego). Nie wiem od kiedy niby tradycją jest podawanie wódki na imprezach dla dzieci? Bo raczej nie u mnie w mieście i nie w mojej rodzinie.

Gość gość
A kto tu mówi o imprezie dla dzieci? :/

Gość gość
"impreza po chrzcinach jest nadal dla tego dziecka" A stypa po pogrzebie dla nieboszczyka? I jak nieboszczyk był dajmy na to wege to robimy stypę wege?