Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ladywell

Czy noworodek musi mieć meldunek, dostaje z automatu czy trzeba zglosic?

Polecane posty

Gość Ladywell

Witajcie, Mam pytanie jak wygladaja na ten moment formalnosci dotyczace meldunku noworodka? Nadal istnieje ten obowiazek, prawda? Mam troszke skomplikowana sytuacje. Wraz z mezem wynajmujemy tymczasowo mieszkanie w Warszawie, za chwilę rodzi nam się córcia, planujemy tutaj porod. Obydwoje mamy z męzem inne adresy zameldowania, z domow rodzinnych, ja z Torunia, mąż z Bydgoszczy. Czytalam, ze dzidzia dostaje z automatu adres meldunkowy po matce. Czy to prawda? Jesli tak to co powinnam zrobic w przypadku, kiedy wlasnie dowiedzialam sie, ze rodzice mnie wymeldowali i rodzinny adres jaki mam w dowodzie nie jest juz aktualny? (Rozumiem tez, ze musze wyrobic nowy swoj dowod, tylko jaki meldunek podac skoro na ten moment go nie mam?! ) Prosze o pomoc, powiedzcie tez, czy te formalnosci dzidziusiowe (meldunek, pesel) zalatwiam/ zglaszam sama, czy nastepuja automatycznie? Wiem ze najpierw fatyguje sie do USC w Warszawie po akt urodzenia, to ok. Tylko co dalej? Pozdrawiam Zula

Gość gość
Meldunek z automatu po matce

Dziecko dostaje meldunek automatycznie po matce, jezeli nie ma stałego, to dzieciak nie będzie miał meldunku! Jakieś 10 lat nie mam stałego meldunku i w niczym , absolutnie w niczym to nie przeszkadza, nie mam nawet czasowego:] Jedyny problem to byłby chyba gdybym chciała pójść do urny. Pójdziesz do US z dokumantami ze spitala ze urodziłaś i pesel zostanie nadany dzieciakowi. Meldunek nie jest konieczny tylko miejsce zamieszkania. Córka też nie ma meldunku, a nie chciało nam się kombinować by po ojcu dostała. Rejonizacja obowiązuje wedle miejsca zamieszkania(ale tu o szkołę chodzi-to jeszcze daleko)

Gość gość
Nie jest prawda ze dostaje meldunek po matce. Wy decydujecie gdzie meldujecie Mialam taks sama sytuacje jak ty i dziecko zameldowalam u meza. Musisz sie tylko liczyc z tym ze po numer pesel dziecka bedziesz musiala udac sie do gminy w ktorej bedzie maluszek zameldowany

Gość gość
A jak pojdziecie sporzadzic akt urodzenia wtedy urzednik zapyta gdzie meldujecie dziecko i mowicie adres ojca. Ja rok temu przez to przechodzilam i wiem.