Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy komuś udało się odstawić "niebutelkowego" maluszka?

Polecane posty

Gość gość

Błagam powiedzcie jak to zrobiłyście? Chce odstawić powoli moją 7 miesięczną małą,próbuję od dwóch tygodni i nic. Przy butelce płacze, nie umie ciągnąć tylko liże ją i to samo z niekapkami (Aventy Nuki i Babyono wypróbowałam na razie). Łyżeczką weźmie kilka łyków i się denerwuje, kubkiem zalewa się cała. Opowiedzcie jak tego dokonałyście, może butelki jakieś możecie polecić? Jak to zrobić??

Gość gość
tez jestem ciekawa bo chce pomalu odstawic 9 miesieczne dziecko

Gość gość
ja odstawiłam moją córkę na rurkę :) naprawdę. Nauczyłam ją pić przez słomkę, szybko załapała i zachwycona że już potrafi sama piła tak mleko, choć pierś została (tylko w nocy) aż do roku.

Gość gość
Moj syn tez nie umial obslugiwac butelki Dostawal i dostaje kaszki na gesto lyzeczka W akcie desperacji dostal tez kilka razy mleko z butelki po wodzie min. z ustnikiem ;)

Gość gość
Cześć mój synek również anty butelkowy i anty smoczkowy! To było coś strasznego gdy chciało musie pić tylko łyżeczką , bo nie chciałam żeby piersi kojarzył z ugaszeniem pragnienia. Ok. roku nauczyłam go pic ze słomki. Kupiłam bidon ze słomka i super się sprawdza do dziasiaj (2 lata)Kasza tylko na gęsto łyżeczka i oczywiście pierś przed drzemka w dzień na noc i w nocy wieeleee razy. Próbowałam odtawiac nie dawać płacz krzyk pisk. Odpuściłm. W marcu (tego roku) zachorował na zapaleni oskrzeli. Zupełnie nie miał apetytu i nie uwierzysz ale SAM odstawił się od piersi! I zaczął przesypiać całe noce! Cos pięknego trwa to juz 2 miesiące :)

Gość gość
niekapek z tommy pipe czy jak to sie pisze. butelka od wody kubusia jest z ustnikiem niekapkiem a eraz mleko pije z butelki po wodzie. ze slomki pic potrafi ale nie pasuje jej.

Gość gość
ja od butelki po wodzie ;) mój synek też sam się odstawił od piersi! :D nie mogłam w to uwierzyć :D po prostu został na jednym karmieniu i pewnie miałam co raz mniej pokarmu i pewnego dnia synek uznał, że to Mu po prostu nie wystarcza ;) także odstawienie poszło gładko a obawy miałam straszne!

Gość gość
Mój synek niebutelkowy przestawił się bez większych problemów. No ale on miał 1,5 roku. Duży już był. Niemowlak 7 miesięcy to jeszcze małe jest dziecko :( No ale skoro musisz to po prostu podstawiaj dziecku butelkę co jakiś czas ale nie za często i nie na siłe. W końcu coś musi zaskoczyć

Gość gość
baaardzo polecam butelkę canpola lovi aktywne ssanie z dynamicznym smoczkiem. Też przeszliśmy przez masę butelek i niekapków przy odstawianiu i tylko ta zaskoczyła i to za pierwszym razem. Niby nie zaburza odruchu ssania i ma nabardziej zbliżony kształt do sutka ale ile w tym prawdy to nie wiem, dla mnie ważne było że zadziałała!! :)

Gość gość
Mój synek miał około 8 mies kiedy odstawiłam go od piersi. W tym wieku ma juz więcej pokarmów innych niż mleko, więc karmiłam rano i wieczorem. Potem wieczorne karmienie tylko butelką. Następnie rano. CZYLI STOPNIOWO. U nas sprawdziły się butelki DR Browna w których wcześniej podawałam wodę. Bardzo dobre jakościowo, kształt smoczka i otwór w nim odpowiedni do wieku dziecka.

Gość gość
Ja odstawiłam córkę w wieku 14 miesięcy, ale nigdy mleka żadnego nie piła mm ani kaszek. Dość wcześnie zaczęłam jej wprowadzać nabiał i odstawiłam pierś nie wprowadzając niczego w zamian. Ja nakarmiłam wieczorem, powiedziałam, że już wypiła całe mleczko, że nie m więcej, że jest już duża i będzie się ciągle do mamy przytulać ale już mleka nie ma. Pierwsza noc była ciężka, niepotrzebnie wróciłam do domu, bo wieczorem wyszłam i zasnęła bez piersi a w nocy wrzask. Ale wytrzymałam, głaskałam, zakołysałam. Zabandażowałam się, pokazałam rano że nie ma.Kolejnego wieczoru sama podeszła, pokazała pierś i powiedziała "mleka ma" ;-) Już więcej się nie upominała. Poszło w sumie lekko, gorzej było ze mną, bo mleko miałam jeszcze przez kilka tygodni. Ostatecznie jednak uporałam się i z tym. Zaczęły się przespane, spokojne noce.

Gość gość
Nie wyobrażam sobie karmić do 2 r.ż. Żeby mi takie duże, mądre dziecko podeszło, popatrzyło mi w oczy i powiedziało "mama cyca". Aż mi się niedobrze na taką myśl robi.