Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam juz dosc harówy za grosze

Polecane posty

Gość gość
I wyjeżdżając tylko przedłużą czas doganiania Niemiec.Ale mają prawo do jechania tam gdzie chcą i gdzie będzie im lepiej. Tym m.in. różni się współczesna Polska od tej którą rządziły komuchy.

>>>Nie da rady. Procesów ekonomicznych nie można przyśpieszyć tak znacznie.<<< x To prawda. x Naszym największym problemem jest zniszczenie gospodarki, które cofnęło nas praktycznie do poziomy sprzed powstania S. Polskie S spowodowało w Polsce większe zniszczenia, niż SS kiedyś w Austrii :D :D :D.

>>>Jak mogły je zlikwidować jak konkurencje jak nie były żadna konkurencja?<<< x Normalnie. Zakłady, które przetrwały pierwsze "czystki" gospodarcze produkowały towary cenione w Polsce i na zachodzie. Dlatego zostały zniszczone "od środka". Sam znam konkretne przypadki, zakładów związanych z elektryką i energetyką.

Gość gość
Naszym największym problemem jest zniszczenie gospodarki, które cofnęło nas praktycznie do poziomy sprzed powstania S.xxA tutaj to już przesadziłeś. Porównaj współczesne PKB do tego sprzed S.

>>>I wyjeżdżając tylko przedłużą czas doganiania Niemiec. Ale mają prawo do jechania tam gdzie chcą i gdzie będzie im lepiej. Tym m.in. różni się współczesna Polska od tej którą rządziły komuchy.<<< x I właśnie po to, zostaliśmy do Unii wcieleni. Im groziła zapaść systemu emerytalnego, a dzięki MURZYNOM z Polski uzyskali miniony WYKSZTAŁCONYCH i MŁODYCH ludzi pracujących dla ich gospodarki. Niszcząc polską gospodarkę, Unia odsunęła od siebie, widmo kryzysu systemów emerytalnych i zdobyła ogromne rynki zbytu dla własnych wyrobów i technologii.

Gość gość
Przesadzasz... Popatrz ilu wyjechało w porównaniu do ogólnej liczby mieszkańców UE.Zmiana (jeśli była) jest jest raczej na poziomie pary procentów i to raczej z licz typu 1, 2, 3, 4,...

>>>A tutaj to już przesadziłeś. Porównaj współczesne PKB do tego sprzed S.<<< x Nie gniewaj się, ale PKB jest częścią tzw. statystyki, a każdy rozumny człowiek wie, że nie ma nic bardziej fałszywego od statystyki. Ja porównuję koszty codziennego życia większości polskiego społeczeństwa, do czasu, który obecnie poświęca na pracę zarobkową. Nie możesz porównywać ilości telewizorów plazmowych, których wtedy nie było, ale możesz porównać szansę i czas oczekiwania na mieszkanie (bez względu na tytuł do tego mieszkania) oraz szansę na zdobycie pracy, za której wynagrodzenie można przeżyć, po zakończeniu nauki. Porównaj też kwotę zadłużenia zagranicznego i wewnętrznego Polski dzisiaj i przed działaniami S.

Gość gość
Nie gniewaj się, ale PKB jest częścią tzw. statystyki, a każdy rozumny człowiek wie, że nie ma nic bardziej fałszywego od statystyki.xxNie. Jest najważniejszym wskaźnikiem gospodarczym I nie jest statystyką bo PKB to konkretne LICZBY.

Gość gość
ale możesz porównać szansę i czas oczekiwania na mieszkanie (bez względu na tytuł do tego mieszkaniaxxMogę.Po wpłaceniu pieniędzy mieszkanie odbieram następnego dnia.

Gość gość
Nie ma lepszego narzedzia niż statystyka

Gość gość
Porównaj też kwotę zadłużenia zagranicznego i wewnętrznego Polski dzisiaj i przed działaniami S.xxNie da rady bo to kraje o różnych gospodarkach...

Gość gość
gość dziś Nie ma lepszego narzedzia niż statystykaxxPKB to nie statystyka.

Gość gość
Dla wszystkich krajów z UE to raczej mała różnica, bo przecież nie tylko z Polski mają imigrantów. Dla Polski, która nie zapełni rynku tanimi pracownikami (bo przybysze ze wschodu pracują głównie na czarno lub za kwoty, od których podatki nie pokryją niczego, zresztą i tak po paru latach zwiewają), jest to różnica ogromna i nie przybliża nas do "poziomu Niemiec za 50 lat" a wręcz przeciwnie.

>>>Przesadzasz... Popatrz ilu wyjechało w porównaniu do ogólnej liczby mieszkańców UE. Zmiana (jeśli była) jest jest raczej na poziomie pary procentów i to raczej z licz typu 1, 2, 3, 4,...<<< x Jak na mój gust, 3 miliony MŁODYCH Polaków to jakieś 20% najefektywniejszych pracowników Polski. Tylu nawet Hitler z Polski nie zabrał :(. x Jeżeli zsumujesz ilość imigrantów z całego byłego bloku wschodniego, to da Ci to liczbę, potrzebną starej Unii, do utrzymania systemu emerytalnego.

Gość gość
gość dziś Dla wszystkich krajów z UE to raczej mała różnicaxxDokładnie. Własnie o tym napisałem jako odpowiedź na:x"I właśnie po to, zostaliśmy do Unii wcieleni.Im groziła zapaść systemu emerytalnego, a dzięki MURZYNOM z Polski uzyskali miniony WYKSZTAŁCONYCH i MŁODYCH ludzi pracujących dla ich gospodarki."

Gość gość
Jak na mój gust, 3 miliony MŁODYCH Polaków to jakieś 20% najefektywniejszych pracowników Polski. Tylu nawet Hitler z Polski nie zabrał smutas.gif .xJeżeli zsumujesz ilość imigrantów z całego byłego bloku wschodniego, to da Ci to liczbę, potrzebną starej Unii, do utrzymania systemu emerytalnego.xxxMoże. Nie mam takich danych ale przypominam, że rozmawialiśmy o emigracji z Polski.Cenię Cię kolego ale zaczynasz zachowywac się jak pisowcy...:O

Gość gość
A tu dowód na moje słowa:x"I właśnie po to, zostaliśmy do Unii wcieleni.Im groziła zapaść systemu emerytalnego, a dzięki MURZYNOM z Polski uzyskali miniony WYKSZTAŁCONYCH i MŁODYCH ludzi pracujących dla ich gospodarki."xxZnikam na czas jakiś i pozdrawiam.

>>>Mogę. Po wpłaceniu pieniędzy mieszkanie odbieram następnego dnia.<<< x Teraz kpisz, czy tylko żartujesz :D. x Rozumiem, że wg Ciebie każdy dzisiaj dostaje od państwa pieniądze na zakup pięknego, nowego mieszkania :D ? x Wyraźnie napisałem: "bez względu na tytuł do tego mieszkania". Mieszkanie nie musi być moją hipoteczną własnością, by móc w nim wygodnie mieszkać :). Policz średni czas, jaki ćwierć wieku temu czekało się na własne lokum i porównaj go do dnia dzisiejszego (bez uwzględnienia kredytów hipotecznych, których kiedyś nie było).

Gość gość
Krajom starej UE robi to małą różnicę czy jedziemy pracować do ich fabryk czy jak np. Indusi będziemy robić za grosze w kraju innym. To nam robi większą róznicę, że te 3 mln wyjechały, wśród nich tacy murarze jak autor tego topiku, z którego można się śmiać, że debil nie zna języków i nie zna się na ekonomii, ale mimo wszystko nie należy gardzić parą zdrowych rąk, kiedy właśnie tego nam coraz bardziej brakuje.

>>>Nie da rady bo to kraje o różnych gospodarkach...<<< x Co ma wspólnego Twoja gospodarka do kwoty ^Twojego długu? x To są konkretne pieniądze, które spłacić musisz i nie jest ważne, jak to zrobisz.

Gość gość
Rozumiem, że wg Ciebie każdy dzisiaj dostaje od państwa pieniądze na zakup pięknego, nowego mieszkaniaxxSocjalizm się juz skończył. Mieszkanie to towar. PAństwo może ewentualnie pomóc najbiedniejszym.

Gość gość
Już na orange... x Co ma wspólnego Twoja gospodarka do kwoty ^Twojego długu? x x Co ma? Np to, że spłata długu np w wysokości 100 miliardów dla gospodarki Niemiec to nic a dla gospodarki no Ukrainy to kwota ogromna. Rozumiem, że chcesz, żeby Twoje było na wierzchu ale... Po co??? CZeść.

Gość gość
Ja zupełnie nie rozumiem porównywania czasu na lokum, które zresztą kiedyś nie było własnościowe. Zarówno kiedyś jak i dzisiaj mogłeś dostać nazajutrz a mogłeś czekać latami, co zależy od masy różnych rzeczy. W kontekście finansowym tj. ile czasu potrzeba Kowalskiemu na zarobienie na metr mieszkania własnościowego wydaje mi się, że dawne czasy (kiedy notabene mieszkań własnosciowych praktycznie nie było, ale można przyjąć jakiś przelicznik ich wartości) wypadają lepiej bo nie było tak nadmuchanej bańki jak dziś.

Gość gość
skoro polska bedzie za 50lat bogata jak niemcy to jak bogaci beda niemcy za 50 lat chyba ich gospodarka w tym czasie tez bedzie sie rozwijac to po tych 50 latach niemcy beda tak bogaci ze nic nie beda robili tylko murzyni na nich z innych krajów wschodniej europy

>>>Może. Nie mam takich danych ale przypominam, że rozmawialiśmy o emigracji z Polski. Cenię Cię kolego ale zaczynasz zachowywac się jak pisowcy...<<< x Dziękuję za szacunek i zapewniam o wzajemności :). x PiS-owcy piszą często o prawdziwych problemach, tylko chcą je rozwiązać w nierealny sposób. Dlatego widzę w nich zagrożenie dla resztek polskiej gospodarki :(.

>>>Ja zupełnie nie rozumiem porównywania czasu na lokum, które zresztą kiedyś nie było własnościowe. Zarówno kiedyś jak i dzisiaj mogłeś dostać nazajutrz a mogłeś czekać latami, co zależy od masy różnych rzeczy. W kontekście finansowym tj. ile czasu potrzeba Kowalskiemu na zarobienie na metr mieszkania własnościowego wydaje mi się, że dawne czasy (kiedy notabene mieszkań własnosciowych praktycznie nie było, ale można przyjąć jakiś przelicznik ich wartości) wypadają lepiej bo nie było tak nadmuchanej bańki jak dziś.<<< x Nie wiem, czy to jest bańka, ale wiem, że człowiek MUSI gdzieś mieszkać i mieć PRACĘ, za którą może kupić, potrzebne do przeżycia rzeczy. x W "złej komunie", były różne formy mieszkań np. zakładowe, czy też hotele robotnicze, w których mieszkałeś prawie za darmo. Praktycznie dużo wcześniej można było dostać własny kąt. I to jest człowiekowi potrzebne do życia, a nie najnowszy model Mercedesa. Tak samo praca, bezpośrednio po szkole wystarczała na podstawowe potrzeby i można było ją dostać bardzo łatwo. x Podsumowując: biednemu człowiekowi, żyło się dużo lepiej i BEZPIECZNIEJ niż dzisiaj :(.

>>>Co ma? Np to, że spłata długu np w wysokości 100 miliardów dla gospodarki Niemiec to nic a dla gospodarki no Ukrainy to kwota ogromna. Rozumiem, że chcesz, żeby Twoje było na wierzchu ale... Po co??? CZeść.<<< x Po to dyskutuje się, by kogoś do swoich racji przekonać lub poznać inny punkt widzenia :). x My porównujemy zadłużenie Polski sprzed ćwierć wieku, gdy polska gospodarka, była mocna w skali europejskiej, do wielokrotnie większego długu obecnie, gdy polska gospodarka ledwie funkcjonuje :(. Nawet w porównaniu długu do Twojego PKB, siedzimy dzisiaj w głębokiej, czarnej d_pie :(.

>>>Socjalizm się juz skończył. Mieszkanie to towar. PAństwo może ewentualnie pomóc najbiedniejszym.<<< x Wszystko jest towarem. x Kubek wody na pustyni, albo ponton na środku oceanu również :D. x Dlatego nie do wszystkich towarów należy podchodzić w ten sam sposób (oczywiście z punktu widzenia ludzkiego, a nie kapitalistycznego :D :D :D ).

Gość gość
Shatyn dziś Porównaj też kwotę zadłużenia zagranicznego i wewnętrznego Polski dzisiaj i przed działaniami S. > "przed działaniami S." to okres sprzed 1980 roku a nie" "My porównujemy zadłużenie Polski sprzed ćwierć wieku, gdy polska gospodarka, była mocna w skali europejskiej". Zreszta i tu i tu gospodarka polska była w fatalnej kondycji.

>>>Zreszta i tu i tu gospodarka polska była w fatalnej kondycji.<<< x Rzeczywiście: polska gospodarka sprzed 25-ciu lat została już rozłożona na łopatki, przez działaczy S :(. Można porównywać, tylko do okresu, sprzed roku 1980.