Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

nie rozumiem nagonki na ciężarne

Polecane posty

Gość gość
A i planuje mieć więcej dzieci i oczywiście z L4 skorzystam jak tylko się dowiem, ze zaciążyłam. Pozdrawiam te, które robią z siebie meczennice ciazowe. Pamiętajcie zeby z wydaleniem dziecioka poczekać do końca zmiany bo jak bóle się zaczną w trakcie pracy to lipa...jak opuscisz stanowisko to naciagniesz pracodawcę .

Gość gość
haha no i zero macierzyńskiego a co najwyżej 6 tygodni - dalsze siedzenie w domu z dzieckiem to okradanie podatników i wyłudzanie -przecież dziecko może zostać z babcią

Gość gość
" A słyszałaś o tym, że pracodawca ma obowiązek zmienić kobiecie ciężarnej stanowisko pracy? Złożyłaś podanie o to? " Tak słyszałam. I co ty myślisz że mi by pracodawca zmienił stanowisko. Nie bądź śmieszna. Zejdźcie na ziemie ludzie. Lepiej iść na L4 niż sie sądzić z pracodawcą.

Gość gość
ja ciaza 5 mcy na fabryce robilam sory ale duszno slabo mi bylo gdzie mial mnie przeniesc??do biura?? jaja robisz chyba:)

Gość gość
sory ale prsez mdlosci wstac nie mam sily a mila bym do pracy isc??o nie///jaki by ze mnie byl pracownik.co biega do toalety dla mnie moja ciaza to stan mega patologiczny.moze sa babki co maja ok./moja to trauma i tragedia/najgorsze co moglam iczuje w zyciu/moze potem sie zmieni.poki co spie rzygam i placze

Gość gość
W pierwszych tygodniach wszystko może się zdarzyć i wpływu na to nie mamy my ani tryb życia, chyba żebys pracowała w Czarnobylu, czy podobnym miejscu. XX Ja nie wiem skąd wy podobne mądrości bierzecie? Bo na pewno nie od lekarza, no chyba że do szanownego profesora Chazana chodzicie, albo kogoś podobnego... Jasne, że w pierwszych tygodniach jest największe prawdopodobieństwo poronienia, ale to nie znaczy, że nie można go zminimalizować. Ile jest przypadków, gdzie kobiety mają jakieś plamienia/krwawienia na początku ciąży? Bo ja osobiście znam niewiele kobiet, które miały początki bez tych "atrakcji". A w przypadku plamień//krwawień zalecany jest oszczędny tryb życia i leki.

Gość siedze na l444444
ja tam tez jestem bardzo zadowolona z siedzenia na l4. mam w sumie nawet wiecej kasy niz dostawalam pensji, bo srednia mi wyszlo bardzo korzystna. mam czas na przygotowanie sie do macierzynstwa, a nie bieganie z wywieszonym jezykiem pomiedzy praca, zakupami a domem. panstwo co miesiac bez skrupulow zabiera mi kupe kasy, do tego czegokolwiek nie kupie, wszystko jest obciazone podatkami. ilez mozna? chociaz sie troche pociesze odpoczynkiem. planuje jedno dziecko wiec raczej wiecej nigdy mi cos takiego dane nie bedzie.

Ja tam nie rozumiem kobiet, które od razu idą na L4, mimo, ze dobrze się czują i ciąża jest zdrowa. Ale błagam, nie piszcie, że ZUS okradają! Ja sobie ostatnio policzyłam ile, mniej więcej przez wszystkie lata pracy oddaliśmy z moim facetem kasy na ubzpieczenie zdrowotne- i uwierzcie mi, że mogłabym chyba parę lat nie pracować. Dodam, że z lekarza na NFZ praktycznie nie korzystam- mamy prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Pomijam ile Państwo z nas zdarło na emeryturę, podatki i nne. Pomijam również VAT, który płacimy Państwu za każda rzecz, którą kupujemy! Zluzujcie z tym okradaniem Państwa, bo mi się ciśnienie podnosi :)

Gość gość
A mi się ciśnienie podnosi, jak myślę o polaczkowym podejściu, czyli jak nagiac przepisy, żeby jak najwięcej z tego wyciągnąć dla siebie. Bo nieuzasadnione l4 jest naginaniem przepisów, gdyż nie uprawniają one zdrowej ciężarnej bez problemow z ciaza do wzięcia zwolnienia. Zwolenniczko, sorry ale zaczynasz mnie wkurzać, nie w każdym zagadnieniu argumentem jest to co TY masz, TWOJA prywatna opieka zdrowotna, TWÓJ facet i inne gledzenie.

Gość gość
A do tej co wspomniała Chazana- zabawne, bo właśnie o bezmozgowiu/ bezczaszkowiu myślałam pisząc o Czarnobylu. Tak się złożyło ze byłam we wcześniej ciąży przed usg polowkowym, gdy wyszła cała ta afera. I bardzo bałam się tej choroby. Wyczytałam ze jest to wada genetyczna, bez wpływu czynników zewnętrznych, chyba że mowa o mocnym promieniowaniu.Tak z jest z wiekszoscia wad genetycznych i to, czy chodzisz do pracy czy lezysz na kanapie nie uchroni dziecka.

Gość gość
Sory ale będziemy pracować do 67 roku życia więc te kilka miesięcy na l4 to tak na prawdę nic. Zal wam?>

Gość gość
Najsmieszniejsze z calej tej dyskusji jest to , ze na L4 to od zapłodnienia biegniecie, bo zdrowie dziecka i wogóle dziecko najwazniejsze ! A jak juz urodzicie to równie szybko uciekacie do pracy, bo przeciez kariera, rozwój, a nie bycie kura domowa jest najwazniejsze ! :D A gdzie sie podziala ta najukochansza fasoleczka ? Jej dalszy rozwój poza brzuchem nie jest juz wazny ? Nagle ta praca tak zła z brzuchem , tak zła dla fasoleczki , nagle w cudowny sposób jest dla was najlepsza i najważniejsza ? :D Nie fasoleczka jest dla was najwazniejsza tylko kasa :P Jak za darmo to brac :D

Gość gość
Gdyby zwolnienie ciążowe było płatne 80% to trochę mniej by ich było.

Gość gośćwizarz
E tam majaczycie. Pewnie wam żal bo wy musiałyście zapieprzać do końca hehe. Ja tam bycze się na L4 i nic wam do tego.