Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wiecie ze w cywilizowanych krajach Europy pierwszy trymestr ciazy

Polecane posty

Gość gość

w ogole nie jest monitorowany przez polozna ( do lekarza cala ciaze sie nie chodzi jak jest wszystko ok) w ogole nie jest brany pod uwage bo organizm kobiety ma 12 tyg na to aby sie z "intruza" oczyscic albo silny zarodek bedzie sie rozwijal dalej w Polsce natomiast baby tak sie z tymi ciazami sraja jak nie wiem co pechowiec.gif i od zaplodnienia na L4 i wizyta u ginekologa co miesiac i grzebanie w cipsku

Gość gość
a chyj ci do trego, to ty grzebiesz w cipsku ze ci zal dupsko sciska?

Gość gość
też tego nie rozumiem, przez takie baby tylko kolejka u ginekologa. a ostatnio przed gabinetem słyszałam, jak lekarz narzekał do położnej, że te w zaawansowanej ciągle przychodzą bo nie czują ruchów dziecka. On im tłumaczy, że dzieciak spi że to normalne a te przyłazą żeby budzić

Gość gość
Rozżalona co mieszkasz w raju UK?A luteine musiałaś kupić przez internet?

Gość gość
może jak urodzicie martwe dziecko albo poronicie to nie będziecie tak narzekały na to, że kobiety zbyt często chodzą do ginekologa ;) wam nikt w cipsku nie grzebie, że tak płaczecie? :D

Gość gość
Nie tylko w UK tak jest, gasko :D W wiekszosci krajow tak sie podchodzi do ciazy. Mieszkasz w Polsce, masz swoja opieke, ciesz sie i rozluznij poslady - co sie tak spinasz bido? :D

Gość gość
autorko módl się o to, żeby nigdy nie stracić dziecka bo być może kiedyś pożałujesz swoich słów :D

Gość gość
Kultury w sobie za grosz nie masz kobieto... nie ma co z tobą dyskutować. Bida-jak to mnie nazwałas.

Gość gość
Buhahaha, autorka pracuje na zmywaku albo wyciera tyłek staremu Helmutowi i zazdrości normalnego traktowania ciężarnych tak jak to jest w PL :D :D :D Wal się na ryj, ruro :D

Gość gość
Po pierwsze w ciazy nie nalezy jak to wulgarnie nazywasz: grzebac w cipsku. S yjke mozna skontrolowac na usg. Po drugie w Polsce jak ktos chce becikowe to musi byc pod opieka lekarza minimum od 10.tygodnia ciazy. Po trzecie nikt Ci nie kaze chodzic do gonekologa przed upkywem 12 tygodni. Ja juz raz poronilam,bo lekarz za pozno zlecil badania (w ciazy zaczela mi sie niedoczynnosc tarczycy,miesiac wczesniej robilam badania i bylo ok),wiec w nastepnej ciazy bylam u ginekologa juz w 4.tygodniu. Od razu dostalam luteine (mialam plamienia) i skiero do endokrynologa (bralam Euthyrox od 6.tygodnia). Urodzilam zdrowa coreczke. W UK i innych cywilizowanych krajach te ciaze pewnie tez bym poronila. I wg Ciebie to jest w porzadku?

Gość gość
Do 21.50 tylko w sredniowiecznej polsce ginekolodzy kaza lazic do siebie by miec kase z nich!Ale trafiaja sie ginekolodzy normalni nie zboczeni i dla kasy.My bylismy potwierdzic z mezem(bo maz jest podczas Kazdego badania nawet pochwy i wspieral porody) po raz pierwszy w swoim zyciu potwierdzic ciaze.Raz badala pani ginekolog ciaze w trzecim miesiacu i nastepny raz dopiero badano przed porodem rozwarcie.Nie ingeruje sie do pochwy by nie narazac na: zakazenia bo rekawiczki chronia tylko lekarza,nie spowodowac podszycia czy nawet poronienia!W UK tak wlasnie sie nie ingeruje w pochwe! A nawet w polsce mamy Prawo Pacjenta ust 2008 r art 21 gdzie pacjent decyduje o obecnosc***artnera nawet w szpitalu podczas badan i zabiegow.Zaraz zacofane osoby i ginekolodzy beda Krytykowac bo im kasa ucieknie i sie czesto nie podnieca gdy nie.Nas uczciwy ginekolog nauczyl meza osluchiwania tetna plodu uchem.I gdy spadalo czy popularnie stawal sie brzuch to zalecil polozyc sie i swobodne oddychac czasami w cieplej wodzie w wannie nie goracej!A gdy bierzemy leki uspokajajace to mamy potem efekt u dziecka ADHD!Zawsze powinien wspierac nas osoba bliska zwlaszcza podczas badan wtedy pada diagnoza ktorej sie nie wycofa ginekolog gdy cos nie tak bo mamy dla ginekologa partnera niewygodnego Swiadka!

Gość gość
Gdyby nie te czeste wizyty u lekarza to przypuszczam ze moj syn nie spalby teraz kolo mnie. Kobieta w ciazy musi byc pod stala opieka. Moj lekarz by ci powiedzial,ze lepiej przyjsc o jeden raz za duzo i byc spokojnym niz nie przyjsc i wrazie tragedi pluc sobie w twarz ze moglo byc inaczej.wcale w " cipsku" nie musi grzebac , wystarczy samo sprawdzenie tetna.

Gość gość
No k/u/r/w/a, to się nazywa cywilizacja, jak ci dziecko 14-tygodniowe spuszczają w kanał, szczyt po prostu.

Gość gość
ja 1 raz bylam w 15 tyg u nas to norma..polecilamw 8 przeprosilii kazali na 15 tyg sie zjawic/1us/dwa razy krew i raz cukier i to wszystko/porod moglam wybrac jaki chce ccc czy sn-Germany

Gość gość
gość wczoraj Nie tylko w UK tak jest, gasko smiech.gif W wiekszosci krajow tak sie podchodzi do ciazy. Mieszkasz w Polsce, masz swoja opieke, ciesz sie i rozluznij poslady - co sie tak spinasz bido? xxx Ty się nie spinaj, bo tu jesteśmy w Polsce i nic na to nie poradzisz :) Nie obchodzi mnie co jest w innych krajach :D jestem w 6tc i już byłam na 2 wizytach pierwsza aby potwierdzić ciążę, a druga, bo sam lekarz kazał przyjść :) Nie popłacz się czasem

Gość gość
lazenie nic nie da jak mazs poronic poronisz/tyle

Gość gość
Ale sa rozne przyczyny poronien i wbijcie to sobie do tych pustych lbow,bo to kolejmy taki sam temat w ciagu kilku dni. Nie wszystko mozna zbadac przed ciaza,niektore problemy np z hormonami zaczynaja sie juz w ciazy. Nikt Wam nie kaze sie badac i lazic co miesiac do ginekologa. Powiedzcie,ze nie zyczycie sobie badan,bo wg Was sa zbedna i tyle. Po chuj ta dyskusja. Nie badaja- zle,badaja- tez zle. No k***a ludzie zdecydujcie sie jaka sluzba zdrowia Was satysfakcjonuje.

Gość gość
w ogole nie jest monitorowany przez polozna ( do lekarza cala ciaze sie nie chodzi jak jest wszystko ok) xxxx a skad masz wiedziec czy jest wszystko ok skoro sie nie badasz?? Wiedza poloznych jest bardzo skapa. I to mierzenie brzucha w UK...Jakies sredniowiecze...

Gość gość
Ty się nie spinaj, bo tu jesteśmy w Polsce i nic na to nie poradzisz usmiech.gif Nie obchodzi mnie co jest w innych krajach smiech.gif jestem w 6tc i już byłam na 2 wizytach pierwsza aby potwierdzić ciążę, a druga, bo sam lekarz kazał przyjść usmiech.gif Nie popłacz się czasem xx A ty lubisz napelniac innym portfel :D A przed toba jeszcze tyle usg, pierdyliony niepotrzebnych badan :p Zbieraj tez kase na cesarke czy znieczulenie :D

Gość gość
A skad wiesz czy niepotrzebnych badan?? Za zadne USG nie placilam- a mialam chyba z 15 mialam plamienia i musialam kontrolowac). Za badania krwi i moczu tez nie placilam. A to.dzieki badaniu krwi wyszly u mnie.problwmy z tarczyca,cukrzyca ciazowa, lekka niedokrwistosc pod koniec.A samo sprawdzenie.czy serce bije nie zawsze wystarczy. Wiem z doswiadczenia. Powtarzam jeszcze rsz - jak ktos nie chce sie badac to niech sie nie bada. Tylko niech potem nie placze jak cos bedzie nie tak. Ja wole byc pod opieka. Za cesarke tez nie placilam,szpital panstwoy. Dali mi wynor. Nie bylo to po znajomosci. Porozmawialam po prostu z ordynatorem. Mialam sale jednoosobowa i tez nie placilam. Trzeba poszukac dobrego szpitala. A Ty stosuj sobie dalej metody rodem z ciemnogrodu,niech maz przystawia Ci ucho do brzucha i slucha sobie serdca dziecka. Bije- znaczy,ze wszystko z ciaza, lozyskiem,szyjka macicy i wodami plodowymi ok. Dziecko nie ma zadnych wad rozwojowych. Jest supweer jest supeeer.

Gość gość
Właśnie bardzo dobrze ze w Polsce jest tyle badań... A potem idziesz ulicami Irlandii a tam co 5 z zespołem Downa ( to dopiero cywilizacja) . tez nie popieram L4 od zapłodnienia. .. Ale, badania co miesięczne krwi i moczu super. .mI w każdej ciąży wykrywają cukrzycę... Wam nawet nie robią krzywej cukrowej, potem trabia o 6 kg noworodka ( fotka opaslej matki z opaslym noworodkiem który będzie miał tysiące problemów rozwojowych bo w UK nie robią takich badań).... To jest właśnie średniowiecze, podejrzewam ze to dlatego iż tamte kraje nie borykają się z problemem ujemnego przyrostu naturalnego( tak baby mają po 4/6 dzieci to norma) wiec jak jest inna co roni to Huj z nią.... Obyś to ty autorko nie była tą roniaca..... w Polsce każde dziecko jest na wagę złota bo jest ich mniej.... Mam rodzinę w UK i Irlandii, dziewczyny robiły masę badań płatnych bo tam im nikt nie chciał zrobić.... Jednej przeciętność karku wyszła ponad normę, ale tam jest podejście ze dawn to takie od zwykle zaburzenie.... Dziewczyna samochodem do polski na badania przyjechała genetyczne ( wiadomo lot nie jest wskazany) żeby wszystko sprawdzić, tak jest w tym wspaniałym UK....Autorko, oj zazdrościsz co????

Gość gość
to ja autorka wypowiadam sie pierwszy raz . piszcie co chcecie ale jestescie mocno przewrazliwione z tym tataniem z kazda p*****la do ginekologa , nie moja sprawa, nie za moje pieniadze latacie ale zwyczajnie mnie to troche smieszy szczegolnie jak lekarz sugeruje przy pierwszej wizycie takiej spanikowanej mamusi odwiedzanie jego gabinetu co 2 tydzien , wszystko dla dobra dziecka oczywiscie :) badanie krwi , USG , tetno to wszystko z powodzeniem robi polozna i wystarczy raz na 4-6 tygodni i jakos sie dzieci zdrowe rodza

Gość gość
Widze,ze do Ciebie Autorko nic nie dotarlo... Nie slyszalam,zeby lekarz kazal komus przychodzic co drugi tydzien. Chyba,ze ciaza mocno zagrozona (ale wtedy to raczwj szpital),albo na poczatku cos kiepsko sie rozwija,albo to koncowka ciazy i trzeba kontrolowac. Badanie krwi i usg tez z reguly robi sie tu co miesiac czyli co 4-5tygodni. Po prostu zamast do poloznej ide do lekarza. Uwierz,ze polozne czasem potrafia takich glupot nagadac...nie konczyly medycyny. Jesli chodzi o latanie z kazda p*****la... Takie mam praw. Wole sprawdzuc 3 razy niz zalowac. Ruchy plodu sa akurat baaaardzo wazne. To nie p*****la. Moj lekarz zawsze mowil,ze jezeli cokolwiek mnie zaniepokoi. Ruchy beda slabsze lub bardziej g***towne to od razu na KTG. Owszem rodza sie zdrowe dzieci. Przeciez nawet u patologii zdarzaja sie zdrowe donoszone ciaze,a kobieta sie nie badala. Ale nie wiesz ile % w tych "cywilizowanych krajach" rodzi sie chorych lub wcale sie nie rodzi,bo lekarz machnal reka na wczesna ciaze i kobieta poronila z innych powodow niz wady plodu.

Gość gość
22.34 rozumiem ze powinno sie chodzic najlepiej jka pisze z tatusiem dzidziusia by czul sie od poczatku ojcem.Ale w mniejszych miastach to podczas ciazy za kazda wizyta pcha lapska do pochwy! Do tego matol ginekolog stwierdzil tetno plodu i po badaniu poronila.Okazalo sie ze dziecko od okolo dwoch tygodni bylo martwe.Dlatego powinien byc zawsze przy calym badaniu partner.,bo ginekolog pacjentce powiedzial ze sie pani przeslyszala o tetnie plodu,gdyby byl partner wtedy by miala osobe swiadka.Dlatego trudno jest znalezc dobrego ginekologa,nam zalecal kilka razy dziennie osluchiwanie i mierzenie tetna plodu uchem pokazal mezowi podczas jednym z badan w ktorym miejcu ma sluchac.

Gość gość
autorka, nie ma poziomu, ma tzw. "pozium " :) wiec nie widze sensu dysktsji :) pozdrawiam

Gość gość
No to widac jakich wy profesjonalistow znacie, skoro lekarz narzeka na pacjentki. Albo to wymyslilas albo chodzisz do konowala. Sadze ze zmyslilam. Co do.poprawienia autorki tylko do 12 tygodnia ciaza nie jest monitorowana, dalej.monitorowanie odbywa sie tak samo wszedzie. Nie wiem skad masz takie informacje, ze ciaza porod i wszystko. Ciaze trzeba monitorować, tam dzieki temu ze mamy sprzet wysokiej jakosci po to by wykrywac wady, operacje odbywaja sie juz w ciazy. Co za glupoty... A slyszalas o komplikacjach w ciazy? Ja mialam taka gestoze, ze smierc grozila mi i dziecku. Gestoze przechodzilam w ostatnich miesiacach ciazy! Puknij sie w leb tempa idiotko!

Gość gość
Autorko czyzbys byla bezplodna i z zazdrosci taka zbulwersowana (?)

Gość gośćaaa
Nie wiem w czym jest problem, ale autorka chyba trochę się zagalopowała :) Masz jakieś dziwne pretensje do kobiet w ciąży które się badają, chciałabym się Ciebie zapytać autorko, jak przebiegała twoja ciąża?

Gość gość
Ona jest bezplodna, zdesperowana lata do lekarza nic nie pomaga, a tu jeszcze kobiety w ciazy ktorym tak bardzo zazdrosci. Za swoja zlosliwosc zycze ci nirszczescia po to zebys sie nauczyla pokory!

Gość gość
W Polsce też wiele kobiet nie chodzi do ginekologa w 1 trymestrze. Co więcej, są tak "oświecone" (w Twojej terminologii), że w ogóle nie chodzą do lekarza. Nie zażywają kwasu foliowego, piją, palą - to dopiero oświecone matki. Cesarka na życzenie, później od razu butla. Nic, tylko podziwiać.