Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak zaczac mowic dziecku o Bogu?

Polecane posty

Gość gość

W jakim wieku? Jak to było u Was?

Gość gość
normalnie... mówisz, zę jest taka bajka i niektórzy w nią wierzą, ale tak w ogóle to boga nie ma . I tyle

Gość gość
Najlepiej wcale. Po co wciskać człowiekowi kit już od dziecka?

Gość gość
Wcale nie mówiłam. Dorósł sam zaczął się interesować religia i wybrał swoją .

Gość gość
Ja sama jestem wierzaca i chcialabym przekazac wiare dzieciom, dlatego pytam jak to bylo u Was?

Gość gość
Dokładnie, najlepiej powiedz że sa różne grupy oszołomów, które podzielają mrzonki o istnieniu nadprzyrodzonej siły, ale że nie warto się do nich przyłączać, bo to źle działa na psychikę.

Gość gość
Naprawde dziwie sie ,ze w 21 wieku ludzie wierza ta kie rzeczy ,ale jeszcze bardzoiej dziwne jest to,ze chca wlasne dzieci oklamywac od malego i uczyc czegos co nigdy miejsca nie mialo.

Gość gość
Po odpowiedziach w tym temacie juz znam odpowiedz dlaczego w tym dziale jest tyle kłótni, nienawiści, złośliwości i wredoty - nie dziwne skoro 90 % piszących tu kobiet to ateistki. A odpowiadając na pytanie Autorki: mój 2-letni synek modli sie już z nami wieczorem tzn. żegna się i odmawia "Aniele Boży", jak widzi święty obrazek oraz jeśli przejeżdżamy autem obok kościoła to mówi: "bozia", w niedzielę jak idziemy do kościoła to też wie, że idziemy do Bozi.

Gość gość
jezeli chcesz przekazac dziecku wiare to im wczesniej tym lepiej, ja mam 5 latke roczniaka i juz wlasciwie od chwili kiedy zaczelysmy czytac ksiazki czytam jej rozdzial Biblii dla dzieci do snu a przedtem sie modlimy razem, maluszek jest obok i wmiedzyczasie pije mleko ale jest juz przyzwyczajony ze teraz cisza bo mama cos robi z siostra, poza tym swietnie jest chodzic co niedziele razem do kosciola wyrabiasz jej dobr nawyki poza tym mozesz czasmai jak cos fajnego sie przydarzy razem z nia podziekowac za to Bogu lub przed wyjsciem do przedszkola poprosic Boga razem z nia o fajny dzien i opieke, badz w tym spontaniczna bo Bog nie jest starym dziadkiem w niebie ktorego trzeba szanowac i sie go bac tylko przyjacielem ktory szuka drogi zeby do nas dorzec i pomoc w tym trudnym swiecie i w zyciu

Gość gość
ja natomias bardzo chciala bym poznac Boga osobowo, czuc jego obecnosc i miec wiare jak niektorzy swieci bo wiem ze wtedy wszystko sie uda i bede szczesliwa, i wiem ze nie wiem jak bym starala sie dobrze robic to nie jest droga do spotkania osobowego Boga, moze ktos doradzi jak sie do Niego zblizyc i jak sie w Nim zakochac?

Gość gość
w Bibli sa zbyt skompllowane i zawije słowa jak na dziecko , jets to stary jezyk , dziecko biblii w dużej mierze nie rozumie co oznaczają zwroty, wiec czytanie biblii dziecku to nieporozumienie. Tak samo jakbys czytala dziecku na dbranoc ogurodzice, co ono z tych zwrotow pojmie? nic

Gość gość
To sa opowiadania biblijne dla dzieci. Nikt dziecku nie będzie Biblii czytał to logiczne... :)

Gość gość
no tak logiczne, ze same niektóre doradzają czytac dziecku biblie, faktycznie bardzo logiczne. Logika najwyraźniej nie jest wasza mocną strina w takim razie

w dzisiejszych czasach jest taka mnogość wydań rozmaitych Biblii ,że każdy znajdzie coś dla siebie czy swojego dziecka . Celowo napisałam o czytaniu Pisma dziecku dostosowując jej fragmenty do wieku i rozumienia przez dziecko . Oczywistym jest , że żaden rodzic nie zacznie czytać kilkulatkowi Apokalipsy :) ale Biblia w obrazkach , Biblia jako komiks , rozmaite parafrazy niosące przesłanie biblijne - czemu nie ?:)

Gość gość
moje dziecko nie jest wcale zainteresowane biblia i nie potarfie zachecic jej do słuchania i skupienia się na tym co pokazuje, co czytam. Co mam robic? kary nie skutkuje bo dalej nie ejst zaintersowana i nie slucha

widocznie problem jest w tobie :) a przymusem jeszcze nikt z nikogo wiernego nie zrobił :)

Gość gość
no wlasnie jak zainteresować dziecko biblia jeśli ono nie wykazuje zainteresowania i domaga się czytania, omawiania innych bajek, bohater bog Jezus, apostołowie to dla dziecka nudne i nie zwraca uwagi na to co się omawia, woli prawdziwe bajki , co robic ? :) Groźby,, zmuszanie powoduje odwortny efekt

Gość gość
jak problem we mnie? czytam omawiać, tlumacze w tym z edziecko nie zadaje pytan tylko wymusza inne książki i bajki, na mój sprzeciw zapada w gluchosc wybiorcza i nie jest skupione na biblijnych przypowoesciach , na omawianiu boskich zeslannikow itd

Gość gość
gdy kaze powtórzyć co wcześniej przeczytałam,lub zadam ptanie dot. tego co tlumaczylam odpowiada z enie sluchala bo ją to nie ciekawi, to jets nudne a nawet głupie!! tak powiedziała. Woli wszystko inne a cos związane z naszą wiara co jej się czyta, pokazuje odrzuca sama z siebie i nie wykazuje zainteresowania. Przymus tylko pogarsza sprawę

słuchaj , nawet ja popadłabym w głuchość wybiórczą przy " omawianiu boskich zesłanników " :D ileż lat ma to twoje dziecko ,że je tak katujesz takimi opowieściami ?i co chcesz przez to osiągnąć ?

najlepiej wcale. Sama pamiętam bezsensowne klepanie paciorków przed snem i okropnie nudne msze w niedziele :O tyle ma to wspólnego z Bogiem co nic. Nie katujcie tym dzieci.

Gość gość
Ja już nie zasilam grona "owieczek" i nic nie zamierzam swojemu dziecku o żadnych "boziach" mówić, ale doradzę Ci autorko. Gdy miałam 5-6 lat miałam taką książkę "Pozwólcie dzieciom przyjść do mnie". Były tam opowiadania biblijne, przypowieści, itd. dostosowane do wieku dziecka. Na komunię dostałam biblię dla dzieci i młodzieży w komiksie i też lubiłam ją czytać, od niej zaczęła się moja miłość do komiksów, która trwa do dziś :P.

albo taka książeczka -http://www.katakumbus.pl/ksiazki/101-pytan-dzieci-na-temat-boga-szczegoly.html a w niej rzeczywiście pytania które zdają kilkulatki np. - czy gdybyśmy polecieli wysoko dolecielibyśmy do nieba ? albo - jeżeli Jezus umarł na krzyżu , w jaki sposób może dziś być żywy ? czy - skąd Adam wiedział jak nazwać zwierzęta ? ech , cudowne czasy kiedy jedynymi problemami rodziców są odpowiedzi n takie pytania :D

Gość gość
dlaczego chcesz zasmiecac dziecku glowe bzdurami , lepiej zacznij opowiadac o przyrodzie zwierzetach i ogolnie jak ten swiat jest poukladany moj syn uwielbia takie opowiastki ja dane zwierzatko zyje , gdzie mieszka co je albo skad sie bierze deszcz i wiatr dlaczego mamy zime a inni w tym czasie lato to sa ciekawe i wazne informacje a nie p*****ly

Gość gość
ale ją to w ogole nie interesuje co czytam , midlitwa nie, słuchanie boblii nie, wcale nie jest sklonna chociaż posluchac tego co się jej czyta i mowi, zaczyna się denerwac ze chce inne książki, inne bajki, biblia ją nie interesują aniz adne przypowieści Biblijne. Najbardziej zaczelo się od tego kiedy poraz pierwszy na mszy dla dzieci była i ksiądz chodzil z mikrofonem po lawkach wyrywkowo pytając dzieci to co wcześniej przeczytal, moją o cos zapytal, ona nie odpowiedziala i ją osmieszyl, od tej pory wręcz ucieka cokolwiek związane jest z biblia , modlitwa. Nie lui chodzic do kosicola, boi się i zapiera się

Gość gość
kościol tylko zniechęca i odstrasza dzieci, sami są winni ze tyle osób wycofalo się z uczestnictwa na mszy i także wyrzekło się wiary, przez ich podejście do wiernych i terorryzowania dzieci

Gość gość
ja czyram Bibkie dla dzieci dzieciom wieczorem jak sa lozku czasem przy tym zasypiaja i nie chodzi o to ze podoba sie czy nie poprostu czytamy tak jak myjemy zeby na zasadzie nawyku

Gość gość
zaraz wtedy w bunt zaczyna wpadać prosić ,abym przestała czytac , albo inną książeczkę ,albo wcale nic . Pytam się co ja mam w takiej sytuacji robic? dalej czytać pomimo tego ze dziecko nie che tego słuchać i prosi abym wkoncu przestala jej przeszkadzać spac i wyszla , czy odpuszczać i nie męczyć ja tym czytaniem bo ona zaczna być zaraz zla jak dalej czytam , krzyczy ze nie chce czytania w takim razie niczego . Macie jakieś rady? Obraza się na mnie ze w ogole jej nie słucham i nie licze się z jej zdaniem, przeszkadzam jej jak to czytam i tak dalej :/