Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Skoro tak lubicie stare imiona to dlaczego

Polecane posty

Gość gość
Moda na imiona była zawsze, to prawda, ale mam wrażenie, że powtarzalność imon kiedyś była mniejsza i Internet do tego nie był potrzebny.Rodzice brali do ręki kalendarz i szukali imienia, które im się podobało. Jestem z pokolenia lat 60-tych, a oto imiona z mojej klasy w szkole podstawowej: Małgorzata Łucja Bożena Beata Krystyna Lucyna-2 Dorota Hermina Izabela Alina Aleksandra Iwona Elżbieta Ewa Barbara Marlena Jolanta Renata Stanisław Jerzy Adam-2 Grzegorz -2 Roman Jarosław Andrzej Zbigniew Konstanty Bogdan Jak widać potwarzaly się trzy imiona. A Nawojki znam dwie, jedna przed 40-tka, druga przed 30-tka.

Gość gość
Nie wszystkie stare imiona mi się podobają, tylko niektóre. Głównie dlatego, że ktoś w rodzinie nosił już takie imię (dziadek, prababcia czy ktoś taki) i dobrze tę osobę wspominam. Niektóre imiona po prostu ładnie brzmią i w oryginale i w zdrobnieniu.

Gość gość
Napisze imiona rodzeństwa mojej babci (80 + ) Franciszka Władysława Stanisława Maria Feliks Stanisław Józefa Róża

Gość gość
Pytanie autorki jest bez sensu. To, ze komuś podobaja się stare imiona nie znaczy, ze wszystkie bez wyjatku. Tak samo jest zreszta z wszystkimi kategoriami imion np z zagranicznymi imionami. To ze podoba sie komus np Ella, Lilly i May nie znaczy, ze tak samo musi lubic Catherine, Esme i Abigail. Wszyscy maja jakies swoje typy w danej kategorii imion albo niektore kategorie wykluczają. PS. Moja corka ma na 2 Franciszka apropo watku startowego.

Gość gość
Dokładnie tak, autorka zadaje pytania na poziomie 5letniego dziecka. Dlaczego tak a nie tak. To, ze komus podoba sie imie Franek, niekoniecznie oznacza, ze Henryk tez musi. Tak samo możesz sie zapytac swoich rodzicow dlaczego masz na imie Kasia a nie Ania, dlaczego Magda a nie Monika.

Gość gość
14:56 Znasz dwie Nawojki? To jest niesamowite, Tomire, Nawojki, Jagny. Spytam z jakiego wojewodztwa jestes?

Gość gość
Nawojka, Wanda i Dobrawa wszystkie super imiona. Ja dalam bardzo rzadkie imie corce, ale tez nie popisalam sie poniewaz jest pochodzenia greckiego, a dziewucha sliczna blondynka z zielonymi oczkami i okragla buzia. Powinna miec na imie Nawojka, Kalina lub Kalmira. Z drugim dzieckiem napewno dokonam lepszych wyborow. Tak przy okazji Dobrawa jest super wyborem i podskoczyla troche do gory na listach wiec niunia nie bylaby sama.

Gość gość
Moi prarodzice Anna, Antoni, Wiktoria, Stanisław, Bolesława, Władysław, Jan, Stanisława. Anna, Wiktoria, Antoni, Jan i Stanisław bardzo popularne teraz.

Gość gość
gość dziś RZYGAĆ mi się już chce tą twoją kalmiścierą! Psu bym tak na imię nie dała, a co mówić dziecku! :O

Gość gość
23:52 Madziu nie unos sie tak. Wiem, ze oprocz bluzgania nic innego soba nie reprezentujesz, ale ja nie znize sie do twojego dna i nie zaczne klac na twoje imie chociaz bardzo Madzki nie lubie. Nie wywolasz u mnie takiej reakcji wiec mozesz przestac bluzgac.

Gość gość
Walentyna, Anastazja moze Jadwiga

Gość gość
gość dziś :D :D :D Też miałam takie skojarzenie! :D Szkoda, że nie Kallipyga (dosłownie pięknodupna) :D

Gość gość
Po modzie na nowoczesne imiona przyszla moda w telewizji na staromodne imiona i akurat okazalo sie, ze te w telewizji sa piekne, a tysiace innych sa po prostu brzydkie. To chyba logiczne prawda, ludzie tak sie czepiaja. Tylko kilka starych imion jest pieknych przeciez.

Gość gość
Mi najbardziej podoba sie Mordalena, Maglowena i Mongodolena.

Gość gość
Autorka dobrze mowi. Podbaja sie stare imiona tylko dlatego, ze gdzies tam w serialach ktos mial i dlatego tylko 5 imion robi furore. Gdyby naprawde podobaly sie stare imiona ogolnie to byloby ich wiecej i roznorodnych to chyba logiczne.

Gość gość
Nie o to chodzi, ze Stasiu jest brzydkim imieniem poniewaz jest bardzo ladne, ale dlaczego same Stasie?

Gość gość
Wg. mnie Stas to brzydkie imię, nie podobało mi się jak miałam 5 lat i nie podoba jak mam 35, zdania nie zmienię.

Gość gość
Naprawde uwazacie, ze tylko 5 starodawnych imion sie nadaje? Serio? Spójrzcie na statystyki z poprzednich lat to sie mocno zdziwicie. Jest masa bardziej lub mniej popularnych imion, tez tych starodawnych, nadawanych dzieciom. Moja córeczka ma jedno z nich, zdecydowanie spoza listy top 20 najpopularniejszych a dla mnie najpielniejsze. Jak kogos tak bardzo to oburza to chyba nadal jakies obciachowe imie dziecku i po czasie sie zreflektowal. Nie będę podawac przykładów, każdy wie o co chodzi.

Gość gość
A mnie się Staś podoba i Zosia tez

Gość gość
8:35 Naprawde ludzie uwazaja, ze tylko kilka starych imion jest tak pieknych. Rozumiem cie poniewaz dla mnie jest to rowniez nie zrozumiale. Czasami to wydaje mi sie, ze to jakies zbiorowe szalenstwo. Tyle imion do wyboru jest dzisiaj, a jak dodasz jeszcze te babcine to lista sie ciagnie stronami, a ludzie nic tylko te samo na okraglo. Fakt, Stasiu 10 lat temu byl jeszcze poza pierwsza 50-tka wiec nadajac to imie niewiele osob spodziewalo sie takiego ich wysypu. Zreszta nadal jest poza pierwsza 10-tka, ale chyba nie na dlugo. Fajne imie, ale chyba czas rozejrzec sie za innymi opcjami.

Gość gość
Kilka dni temu ktos nadal imie Salomon Filip.

Gość gość
Oprocz Stanisława jest jeszcze jedno polskie imie meskie, ktore poszlo do gory na listach. W 1994 w Polsce bylo 909 Mieszkow. W 2017 nadano to imie 453 razy. Obecnie w polowie 2018 roku jest ich razem 4 245 i plasuje sie na 77 miejscu. Takze Stanisław i Mieszko nagle zrobili sie popularni.

Gość gość
gość dziś a ta znowu swoje... :O

Gość gość
Ja dzieciom nadaje imiona międzynarodowe , a drugie po przodkach. Niekoniecznie imiona mi się podobają naj naj, ale wole zeby w klasie bylo pieć dziewczynek o takim samym imieniu niż, by była jedna na całe osiedle. Dziecko przebojowe przybierze sobie ksywke i w ten sposób bedzie rozpoznawalne, dziecko skryte i zamkniete w sobie, nietypowym imieniem zostanie skrzywdzone! Tak mysle. Córka ma 13 lat i na drugie Boguslawa, mina 6 lat starszej siostrzenicy , gdy uslyszała jej drugie imie, conajmniej wyrazala zdumienie i niedowierzanie!Syn na drugie ma Stanisław i choc teraz to bardzo popularne, nie ałabym tak dziecku na pierwsze imie. Kolejne dostanie na drugie Jan lub Jana

Gość gość
Gosciu z 8.13 Nie sądzisz, ze to smutne ze slowianskie imiona budza zdumienie a takie Nicole czy inne Wioletty sa teraz norma. Co jest takiego dziwnego w imieniu Bogusia? Naprawde to tylko pokazuje, jakie imiona sa popularne wsrod dzieci. 6 latka przebywająca wsrod Amelek, Julek i Lenek może sie dziwić ale gdybys ty nadala swojej corce na pierwsze imie Bogusia to ta mała kyzynka znalaby je od dziecka i zapewniam cie, ze byloby dla niej tak zwyczajne jak i każde inne. Dlatego ciesze sie, ze ludzie sa różni i wsrod tysiecy Oliwii, Maj czy Julii znajdzie sie tez Bogusia, Rozalia czy Kalina. Nie wierze, ze rzadziej nadawanym i imieniem krzywdzimy dziecko (nie mylić z imionami, ktore sa przesmiewcze). To raczej dzieci, ktore maja mega popularne imiona jakoś nikna w tlumie tych Jasiow, Kubusiow i Julek i w przyszlosci ciężej, zaistnieć. Pomysl sama, dostajac 5 podobnych cv, z czego 4 dziewczynki to Maje a jedna Estera, na ktore bardziej zwrocisz uwage?

Gość gość
gość dziś Na CV osoby, której wykształcenie i kompetencje będą się pokrywać z zapotrzebowaniem. Imię nie nic wspólnego ani z jednym, ani z drugim, można być dobrą w swoim fachu Nikolą i nic nie potrafiącą Pęcsławą.

Gość gość
córka ma teraz 13 lat, te 10-12 lat temu kiedy siostrzenica zapytała o drugie imie mojej córki, nie było mody na stare imiona. Zdarzał sie Staś czy Antek ale królowały Kacpry, Jakuby, Nicole, Julki i Maje. Więc drugie imie córki było wówczas dziwne! Dla jej ojca jednak wyjatkowe i sentymentalne i to było najwazniejsze. Jeleli chodzi o CV to jest tez taka rubryczka pt zainteresowania i na to bym zwróciła uwage,bo imie w zaden sposób nie determinuje charakteru, a zainteresowania juz tak. Podtrzymam moje zdanie, dziwnym imieniem mozna wyrzadzic dziecku krzywde. Mam koleżankę Inez , wszyscy wołali na nią Ina , w dniu 18 urodzin poszła do US i przemianowała się na Nina. Znam też Denisa kilka lat młodszego ( a ja juz po 30 jestem) który miał jakies 14 lat i namówił rodziców na zmiane imienia i został zwykłym Tomkiem. Teraz popytaj wsród znajomych , a moze sama znasz kogoś kto zmienił imie i zastanów się ze znaczna wiekszosc osób które zmienia imie , ma je poprostu dziwaczne. Dzieciaki bywają okrutne ,a Denis vell Tomek ktorego znam, był bardzo skryty , bo zwyczajnie bal sie przedstawiać i nawiazywac nowe znajomosci, po zmianie imienia, odzył w szkole sredniej stał sie peenym siebie zawadiaką i dusza towazystwa. Oczywiscie nie twierdze ze kazde dziecko tak bedzie miało, bo niejedno swoje unikatowe imie przekuje w zalete, ale nie kazde.

Gość gość
gość dziś biorac pod uwage, ze Nikoli bedzie duzo a Peclawa moze jedna na caly kraj w danym przedziale wiekowym, to i statystycznie duzo wieksza bedzie szansa, ze na biurko szefa trafi wartosciowe cv ktorejs Nikoli niz tej jednej Peclawy