Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak słyszę słowo Bóg to robię się

Polecane posty

Widzicie debile, bóg nie może być miłością bo skoro stworzył zło to zło musiało także w nim istnieć.

Gość gość
Annil, nic nie mogło istnieć przed Bogiem, dlatego że Bóg nie ma początku ani końca. Zło jest wynikiem buntu Lucyfera, który sprzeciwił się Bogu z powodu własnej dumy, i został wygnany z raju, od tamtej pory pozostając w konflikcie z Bogiem. Lucyfer (Szatan) zbuntował się gdyż nie chciał służyć ludziom, i dlatego teraz cała jego złość kieruje się na nas. Dlatego właśnie chce nas nakłonić do grzechu i do tego, żebyśmy z własnej woli odrzucili Boga, po to żebyśmy zostali po śmierci potępieni i żebyśmy na wieki cierpieli.

To dlaczego Jezus zachęcał do cierpienia zamiast korzystania z życia? Nie pokonasz mnie debilu w logice na religie. Książkowy Lucyfer też się sam nie stworzył - co za tym idzie nie mógł znać zła. To ów bóg natchnął go złem, to bóg jest zły a ów Lucyfer to jego sługa. Poza tym bóg w starym testamencie także czyni zło - przyznaje się że to on zatwardził serce Faraona żeby Faraon mógł być zły, nie ma tam mowy o działaniu szatana.

Gość gość
Tak to właśnie jest jak się interpretuje Biblię dosłownie...największym grzechem i bluźnierstwem jest przypisywanie Bogu cech demonicznych. Jezus nie zachęca do cierpienia, tylko do wyrzeczenia się rzeczy materialnych na rzecz dóbr duchowych, oraz uczy, że gdy ktoś Cię bije albo znieważa, to mu nie oddawaj, bo w ten sposób tylko mnożysz nienawiść.

Odpowiedz mi na pytanie debilu, skąd wzięło się zło skoro Lucyfer został stworzony przez boga? Lucyfer nie mógł być zły bo wcześniej nie istniał, a skoro poza bogiem nic nie może istnieć to znaczy że bóg tchnął w niego zło. To jest prosta logika, za trudna dla debilów wyznających swojego nielogicznego i zmyślonego bożka. To bóg jest zły, a szatan jest jego sługą.

Gość martyna 33
Gość 21.59 Bardzo dobrze napisałaś :-) Czasami ludzie mówią, że nie ma Bo.ga. Podważają Jego istnienie. A to nierozsądne twierdzić, że nic się nie dostrzega z Bo.żej mocy i bos.kości w cudach stworzenia, z którymi mamy na codzień do czynienia. Dlatego Biblia mówi, że nie ma dla takich ludzi usprawiedliwienia. Wielu ludzi uznaje teorię ewolucji, zaprzeczając istnieniu Stwórcy, który w Swej mądrości, tak cudownie wszystko uczynił. Oni mienią się mądrymi, ale stali się głupcami ( Rzym.1.22 ). Co gorsza zwodzą innych ludzi na drogę, która prowadzi do moralnego upadku. Bo ich teorie głoszą, że nie ma żadnej wyższej instancji, przed którą człowiek jest odpowiedzialny. A to jest absolutne kłamstwo!!!

Gość gość
Szatan jest największym sądystą, nie będąc zaś uwarunkowany czasem ani przestrzenią, działać może jednocześnie w różnych miejscach. Od chwili swego buntu przeciw Bogu nie przestał nigdy ani chwilę knuć spisków, zbrodni i nikczemności wszelkiego rodzaju. Szatan zawsze jest w ruchu, zawsze gotowy zastawić pułapki dusze nieostrożne i nieroztropne, by uczynić z nich swoje ofiar). Na świecie są nie tysiące ale miliony osób cierpiących fizycznie, moralnie i duchowo z jego winy. Są też osoby w domach dla umysłowo chorych nie z powodu rzeczywistej choroby ale z jego winy, który tak potrafi swoją obecność ukryć, że prowadził do upodlenia lub rozpaczy. Swą nienawistną tyranią objął cały świat a świat w swej głupocie nie wierzy w jego istnienie

Twoja religia jest nielogiczna i można ją obalić co zrobiłam w postach powyżej.

Gość gość
Na niebie powstała wielka bitwa, bitwa rozumu i woli. Trudno wam to sobie wyobrazić. Zwyciężeni przemienili się w okropnych szatanów i zrzuceni zostali do piekła trawieni duchową namiętnością. opanowani nieugaszoną nienawiścią, która zdradza najniższe namiet ności. Przepełnieni są nimi i bez nadziei żalu oddali swe życie złu, są tylko złem, z krórym się utożsamiają. Nie mogąc zlewać swej nienawiści na Boga, wymiotują ją ciągle na ludzkość. Dzikość diabla jest be2 listości i bez wytchnienia. Za przygotowana na pierwszych rodziców miała swój skutek i nazywacie to winą pierworodną.

"Szatan jest największym sądystą, nie będąc zaś uwarunkowany czasem ani przestrzenią, działać może jednocześnie w różnych miejscach." x To tak jak bóg :) Podoba mi się to.

Gość gość
Jego nienawiść przeciwko Najświętszej Maryi Pannie była nie mniej dzika i wielka bo — — Ona zajęła jego dawne pierwsze miejsce w świecie niewidzialnym i widzialnym jako pierwsza wśród wszystkich stworzeń po Bogu Stwórcy w Trójcy Jedynym, — ponieważ Jej filat” uczyniło możliwym Odkupienie i zadało potężny cios panowaniu czarta nad ludzkością, uzyskanemu przez zasadzkę zastawioną pierwszym rodzicom, 3. — Jeszcze inna przyczyna jego niepohamowanego gniewu na Niepo kalaną wynikla stąd, że ta upokarzająca porażka pochodziła od wątłego stworzenia od niewiasty niższej od niego z natury.

Gość gość
Mówiłem ci o wyższości ich natury nad waszą, o ich mocy nad materią. Wielu wyczuło to, ale z obawy i wstydu by nie być uważani za zacofanych, mówią o parapsychologii Wynaleźli to słowo by usprawiedliwić fakty, których nie rozumieją, albo jeśli czasem wy czuwają ich pochodzenie i przyczyny, zamilczają o tym dla względów ludzkich. Synu, mówiłem ci o życiu tych istot nieczystych, zupełnie pogrążonych w złem. Szatani są złem i każdego zła są początkiem przyczyną. Oni nienawidzą Boga, który jest Dobrem,, nienawidzą również tych, którzy czynią dobrze. Dlatego właśnie dobrzy mają tyle różnych przykrości, których nie mają źli.

Chcę być jak szatan, on dostał taką moc od boga, bóg obdarował go najczystszym złem, więc bóg musi być najczystszą kwintesencją zła. To bóg powołał i stworzył zło więc jest jego ojcem.

Gość gość
Taaa... Bog stworzyl HIV. Bog stworzyl powodzie. Bog stworzyl jedzenie, a raczej jego brak. Ale wiecie co? Bog tez stworzyl miejsce dla kazdego z nas na tej ziemi - o nikim nie zapomnial. Bog stworzyl piekne krajobrazy - bysmy w chwilach rozpaczy mogli Go dostrzec. Bog stworzyl w nas uczucie milosci i szczescia. Czego wam brakuje? JHWH nie chcial bysmy cierpieli - ale teraz musimy, upadlismy. Tylko zauwazmy... Mimo wszystko, nie odebral nam wszystkiego. Nie wykluczyl nas z Ksiegi Zycia. Nie zburzyl tego co stworzyl. Gdyby teraz tak popatrzec, On stara sie umilic nam zycie jak najbardziej. Mamy tyle mozliwosci ! A wy co? Narzekacie. I narzekaja ci ktorych zadne z wymienionych rzeczy nie dotknela. Dla kogo Bog jest zly, dlatego jest zly. Ale dla kogo Bog to milosc, wsparcie i cos bez czego nie mozna sie obejsc , dla tego Bog faktycznie jest miloscia i wsparciem. Wiecznie dostrzegacie zle strony wszystkiego, a nie widzicie ile nam dobrego dal zebysmy przetrwali i z cieprliwoscia czekali az sie dopelnia dni.

Ale g****o mnie obchodzi co jeszcze dobrego stworzył i jak wspaniałe by to nie było faktem jest że stworzył także zło i tylko ten jeden fakt obala całą religię i jej prawa. Poza tym kto powiedział że okrutnicy i czyniący zło nie korzystali z dobra - korzystali i dziękowali za to.

Gość gość
Tak tylko sie wtrace, 'logiczna istoto', szatan, zanim stal sie zly, byl rozumna istota. Mogl wybierac. I wybral. Proste? Proste. Bog dopuszcza istnienie zla, nie wykluczy go do skonczenia swiata. Teraz korzysta z tego ze poznalismy co to zlo, i sprawdza tych najwytrwalszych. I nie wiem jak ty, ale - dla mnie wiara w Boga nie jest zadna strata. Chcesz to nie wierz, okaze sie ze to my mamy racje - nie bede cie musiala ogladac w Raju, ty bedziesz musiala przezywac katusze, a reszta ludzi bedzie doznawac szczescia jakiego ty tutaj nigdy nie doznasz. Natomiast jesli bedzie odwrotnie, tez nic nie strace. Naprawde, ci wspolczuje.

Gość gość
Dziecko drogie, to co piszesz wcale nie obala wszystkich religii. Skoro masz swiadomosc ze istnieje zlo i szatan - a on jest duchowa istota - to rzecza glupia jest nie wierzyc w Boga. Nawet moj kolega satanista, przyznal, Bog jest, 'szatan mu powiedzial'. I oni twierdza ze pokonaja Boga. Ale jak sie myla...

Gość gość
bóg nie stworzył zła to szatan stworzył zło stworzył takze i piekło po 2 szatan zanim został demonem był aniołem i jego mocy nie odebrał Mówiłem to zawsze, że Ja nie chcę zła, bo jestem Bogiem, jestem Miłością! Bóg jest nieskończoną Doskonałością, a zło zawsze jest niedoskonałością. Ale dopuszczam zło, by było zaczynem dobra.

Gość gość
Relacja sporządzona przez znanego jezuitę, o. Oomenico Mondrone, który bezpośrednio doświadczył spotkania ze złym duchem podczas rytualnego wykonywania egzorcyzmów: Nigdy nie zdołasz zrozumieć - mówi szatan - jak bardzo nienawidzę was, ludzi. Jak bardzo jesteście wstrętni. Chlubicie się najwyższą godnością wśród zwierząt, a jesteście z nich najohydniejsi. Wasze istnienie budzi we mnie wstręt. Uważam was za coś gorszego od waszych świń. Sądzicie, że jesteście inteligentni, a okazujecie się bardzo głupi. Wystarczyłoby zobaczyć, co wam podsuwam przez wielu "naukowców", którzy są na mojej służbie, i co daję wam w formie napuszonych, uczonych bredni. Pomyśl o tym, czym poję i karmię przez moją prasę! Wy mielibyście być Jego najszlachetniejszym stworzeniem? Wystarczy parę świństw, aby was kupić. Zaraz poddajecie się pokusom mych posłańców. Przywiązujecie wielką wagę do waszej wolności, a pozwalacie się schwytać w moją niewolę. Och, jakie kpiny mogę sobie z was stroić w imię tej waszej wolności. Okazujecie wstręt wobec tego, co jest brudne, a tymczasem jesteście zupełnie, ulegli waszym namiętnościom, tarzacie się w waszych obrzydliwościach, jak świnie w błocie... Dla kobiety, czy dla garści złota jesteście gotowi pozarzynać się, co jest cudowne. Wiele zyskał Ten - tam, że przelał krew, aby was odkupić? Odkupić was od czego, od grzechu? Przecież nurzacie się w nim tak, że omal nie utoniecie! A co dopiero mówić, gdy wywołam wśród was ducha zazdrości, oszczerstw, nienawiści, rywalizacji, zemsty. Innym razem szatan wyznaje: Maryja jest tą, która wprowadza ogromne zamieszanie w moich planach. Jest niszczycielką mojego królestwa. Nie pozwala odnieść mi zwycięstwa i już przygotowuje mi klęskę? Ciągle plącze mi się pod nogami, wciąż przeszkadzając mi, przecinając mi drogę, podpuszczając swoich fanatyków do odbierania mi dusz. Tam, gdzie sięgają moje głośne podboje, Ona w rozprzestrzeniającej się ciszy mnoży swoje zwycięstwa.

Takie tłumaczenie tym bardziej udowadnia że to wyłącznie bóg jest zły, bo skoro nawet szatan przed staniem się złym był dobry to czym było zło jeśli nie było szatanem? Czymś całkowicie osobnym musiało być, całkowicie odrębną rzeczą że szatan mógł sobie je wybrać. Czyli kto wtedy zarządzał tym złem jeśli nie szatan, bóg zarządzał przed szatanem, bo bóg je stworzył, a zrzuceniem winy na szatana chciał umyć ręce za to że sam jest wszystkiemu winny. To świadczy że nie ma gorszego chama od boga - bo bóg obwinił niewinną, czystą istotę swoimi uczynkami. Tu dochodzi się do symboliki Jezusa - obwinienie niewinnego wszelkimi grzechami, Jezus jest tu czystym szatanem na którego spłynęło całe zło jego ojca - czyli boga. Bóg jest zły, nawet nie ludzie, żadna istota - tylko i wyłącznie sam bóg jest zły.

Gość gość
Bóg nie obdarował Szatana złem, tylko dał mu wybór, tak samo jak nam, dlatego że Bóg nikogo nie zniewala. Więc i Lucyfer miał wybór, czy zostać z Bogiem, czy się od Niego odwrócić. Wybrał to drugie, i dlatego musiał ponieść konsekwencje. Bóg nikomu nie podarował zła ani grzechu; dał za to wolną wolę, i to od nas zależy, jaką drogą pójdziemy. Tak samo było z Szatanem i demonami.

Gość gość
ale o czym my tu rozmawiamy ? Przeciez stwórca dobrze wiedział ze szatan sie przeciw niemu obróci , bo sam go stworzył on potrafił przewidzieć przyszłość . W koncu byl stwórcą ...

Gość goscbvv
ktoś chce wciskać kit ze to szatan jest zródłem zła .. Ale ktoś tego szatana stworzył ?.. Wiec na poczatku nie był szatan tak samo czy zła rasa psów jest zła ? A moze ktoś sprawił że niebezpieczne psy istnieją a tym kimś jest człowiek , bo to czlowiek mieszał gatunki psów tak by powstały te najbardziej agresywne .. To był zabieg celowy Wedlug biblii szatan byl stworzony przypadkowo . Nie mógł być przypadkiem . Stwórca wiedział ze on sie od niego odwróci juz w momencie gdy powołał go do życia.

Gość gość
Ujmijmy to w ten sposob, ze Bog jest w wielu rzeczach bardziej swiadomy od nas. Tak samo gdy stworzyl aniolow, mial swiadomosc zla. Ale nie chcial do niego dopuscic. Myslisz ze potym gdy szatan sie mu przeciwstawil, dowiedzial sie co to zlo? Po odstepstwie jednego z aniolow, poddal probie i ludzi. A moze nawet niedokonca probie. Chodzi o to, ze chcial nas chronic przed zlem. Nie bylo Jego zamierzeniem szerzenie zla na swiecie. A na to dowody sa w Biblii. Bo jesli uwaznie poczytasz Stary Testament, wiele razy dawal ludziom szanse, i mimo ze myslal sobie ze moze nie powinien byl tego stwarzac, pozostawil nas przy zyciu.

Gość gość
JAKI JEST PAN BÓG ? Jest wszechmocny - stworzył wszechświat z niczego. Jest miłosierny - czyli przebacza "bezwarunkowo" nasze uchybienia. Jest sprawiedliwy - uznaje naszą wolność - "za złe karze" tzn. że daje nam wolność w wyborze zła, ale to zło tak całkowicie "nie pójdzie w niepamięć". W końcu jest "samą miłością", czyli "nie może nas przestać kochać". O SPRAWIEDLIWOŚCI PANA BOGA Pan Bóg jest również sprawiedliwy. To jest również jego przymiot. Ciekawe jest to przymiot jego miłosierdzia. Sprawiedliwość Pana Boga "zapobiega nadużywaniu jego miłosierdzia. Nadużycia takowe to postawa "mogę grzeszyć bo jest jego miłosierdzie.", czyli coś w stylu "pogrzeszę a potem się wyspowiadam. To jest problem. bo co innego tzw. słabość (skłonność do grzechu") a co innego grzeszenie całkowicie świadome. Wyjaśnię na czym to polega. Skłonność do grzechu to nasza "upadła natura", czyli pewne reakcje emocjonalne z którymi sobie nie radzimy. Ponieważ czasem grzeszy się pod wpływem emocji tak więc całkowicie to nie jest świadome. Grzeszyć świadomie to taka postawa gdzie mówi się "po co mi Pan Bóg albo "kościół się na tym nie zna" ?. Czyli gdy ktoś nie idzie na mszę św. nie spowiada się i nie praktykuje modlitwy to to jest już świadome (na zimno podjęte). Pan Bóg szanuje taką naszą wolność ale jednocześnie mówi "zgrzeszyłeś ciężko - zniszczyłeś więź między mną a Tobą, sam się potępiasz". Napisałem sam ponieważ to człowiek decyduje, że "nie chce mieć nic wspólnego z Bogiem. Pan Bóg szanuje wolność ludzką ale jednocześnie wzbudza w grzeszniku wyrzuty sumienia. Gdy człowiek słucha swego sumienia to powraca do swego ojca poprzez sakrament pojednania. Tak więc taka bojaźń przed sprawiedliwością Bożą jest pożyteczna chociaż wzbudza tzw. żal niedoskonały. No ale wzbudza i to dlatego jego sprawiedliwość jest oznaką jego miłosierdzia.

Mi chodzi o genezę powstania zła - kto był ojcem zła - bóg. I tyle. Szatan to symboliczna marionetka, można podstawić pod nią każdą postać Hitlera, Trynkiewicza bo prawda jest taka że oni wypełniają złe plany tego co stworzył zło - czyli boga. Księga Hioba mówi że szatan wypełnia polecenia boga i jest mu posłuszny - zbuntowany szatan nagle stał się posłuszny bogu? Kolejna biblijna sprzeczność która wynikła u pisarzy ze zbyt małego rozumku. Zresztą religie były też zaplanowane i zniekształcone celowo bo gdyby każdy na świecie uświadomił sobie jak zły i okrutny jest bóg w jednej chwili sami byśmy się pozabijali - każdy każdego lub siebie. Może tak kiedyś będzie? W końcu bóg jest władcą umysłów.

"i mimo ze myslal sobie ze moze nie powinien byl tego stwarzac, pozostawil nas przy zyciu." x Ja znam myśli siły wyższej i ludzi traktuje on jak baterie aby sobie dogadzać bądź cierpieć aby dopełniać sinusoidy wrażeń i mieć skalę porównania, w ostatecznym rozrachunku planuje zrobić z nami to samo co z dinozaurami.

Gość gość
Hej! A co z tymi ludźmi, którzy są milosierni dla innych, kochają, nie krzywdza, ale nie wierzą w Boga? Mają iść do piekła, chociaż nikogo nie skrzywdzili? Skoro bóg jest miłością, to powinien nagradzać takich ludzi, przynajmniej po śmierci, a nie karać za to, że pomimo dobrych uczynków, nie caliwalu go w stopy i nie chwalili pod niebiosa, jaki to on miłosierny.