Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dlaczego mała firma musi płacić 1100 zł ZUS?

Polecane posty

Gość gość
ja bym chętnie zalozyla firmę (korepetycje, pisanie prac) gdyby zus byl taki jak w UK czyli groszowy, a tymczasem jestem bezrobotna bo po oplaceniu zusu nic by mi nie zostalo, a prace pisze na czarno

>>>@misio1 Propozycja składki od obrotu, a nie od dochodu, nie jest głupotą.<<< x Wg mnie jest głupotą zupełną :(. x >>>Rząd nigdy by nie poszedł na płacenie od dochodu, natomiast opcja z obrotem ma szansę przejść.<<< x I zniszczyć firmy, które jeszcze egzystują :(. x >>>Dlaczego? To proste: obrót jest zawsze "widoczny", a z dochodem to chyba wiesz, jak można kombinować<<< x Pleciesz bez sensu. Jak podatnik nie wystawi paragonu lub faktury, to żadnego obrotu widać nie będzie. Większość małych rzemieślników, wykonujących remonty mieszkań, oferuje klientom opcję pracy na czarno lub udokumentowania robót fakturą o 25...30% drożej. Oni bez problemu mogą obrót ukrywać. x Na własne oczy widziałem mały, wiejski sklepik, gdzie kasa fiskalna miała na sobie "tonę" kurzu, więc za często używana nie była :).

Gość gość
Zgodzilabys sie tez zeby za tyle miesiecy czy lat ile placisz maly ZUS dostawalabys tez proporcjonalnie mniejsza emeryture czy rente?

>>>wlasnie dlatego , ze jest małą firma.. nie zatrudniasz pracowników , a więc niszczysz gospodarke kraju im ktos wiecej zatrudnia prawcowników tym ma wieksze ulgi przy placeniu podatków .. Logiczne to przecież jest.. duze firmy ktore zatrudniają ponad 1000 ludzi często wcale nie placa podatków albo bardzo niskie podatki<<< x Prawictwo: x podziwiam Cię :D, x Ty jesteś KOMPLETNYM IDIOTĄ :P, x w każdym temacie, który dotykasz. x Tak ZUPEŁNEGO idioty nie widziałem już dawno.

>>>Zgodzilabys sie tez zeby za tyle miesiecy czy lat ile placisz maly ZUS dostawalabys tez proporcjonalnie mniejsza emeryture czy rente?<<< x Dla mnie jest to zupełnie oczywiste :).

Gość gość
ZUS jest placony od osoby i jaka to firma nie ma znaczenia.

Gość gość
Dla Ciebie Misio to oczywiste tak jak dla mnie. Ale oni chcieluby placic maly ZUS ale emeryture dostawac taka jak ci ktorzy placili normalna skladke.

Gość gość
pieprzenie :) mundurowi w ogole nie placą skladek a emeryturki mają że hoho i to po 15 latach pracy. Więc nie pieprzcie bzdur. W UK jakos zus jest groszowy a emerytury tez są normalne i da sie na nich wyżyć. Poza tym skoro poslowie zarabiają miliony i jedzą kolacje za 2 tys to chyba nie jestesmy takim biednym krajem.

>>>Dla Ciebie Misio to oczywiste tak jak dla mnie. Ale oni chcieluby placic maly ZUS ale emeryture dostawac taka jak ci ktorzy placili normalna skladke.<<< x To jest głupotą. x Ja musiałem przez kilka lat prowadzić firmę, mimo, że z powodu zdrowia, moja praca była niemożliwa. Niestety wg ZUS-u byłem i jestem zdrowy, więc przez cały czas płaciłem i płacę pełną składkę, mimo, że dochodu żadnego nie osiągam.

Gość jeszczejeden
Ale jaki jest sens płacić gdy się nie zarabia? Wówczas narażamy się na długi a to nei służy ani naszemu biznesowi ani Państwo, bo nasza firma ma zahamowane możliwości rozwoju, dlatego według mnie płacenie Zusu i innych danin powinno być wprost proporcjonalne do dochodów. A co do ustawy Budrewicza z tego co wiem podstawowe założenia to: (a) multideregulacja - uchylenie WSZYSTKICH koncesji i zezwoleń, chyba że wymaga tego prawo UE albo ewidentnie chodzi o bezpieczeństwo innych osób (budowa elektrowni, zawód lekarza itp.); (b) domniemanie wolności gospodarczej - to urząd musi wykazać, że potrzebne jest zezwolenie na konkretny biznes; (c) instytucje kontroli instytucjami doradztwa - Sanepid, PIH, PIP itp. mogą wydawać niewiążące zalecenia, ale jeśli firma ich nie zastosuje i powstanie szkoda, to domniemywa się winę tej firmy; (d) nowe zasady składki ZUS - proporcjonalnie do przychodu z limitem 50-600zł miesięcznie; (e) nowe zasady prawa pracy dla mikrofirm - brak konieczności wypowiedzenia umowy, dowolna liczba umów terminowych, czas pracy określony wyłącznie umową. I dla mnie sa to o niebo lepsze pomysły niż to co mamy teraz :)

Gość gość
Jak nie masz na zapłacenie takich podstawowych opłat to znaczy że ta twoja firma jest g****o warta i nie opłaca się jej prowadzić. Znajdz sobie zatrudnienie w porządnej firmie.

Gość Sunsin
up - puknij się w głowę. Ludzie często z takich małych firm żyją, co więcej te małe firmy i troszkę większe to 70% polskiego PKB, więc w skrócie bez tych firm by nie było pensji na budżetówkę (wojsko,policja,nauczyciele, urzędnicy) emerytur i praktycznie żadnych inwestycji. Są projekty które to mają zmienić jedna z ciekawszych inicjatyw ustawa Budrewicza która zakłada dostosowanie ZUS do zarobków nieobowiązkowe zdrowotne i wiele innych rzeczy, które obecnie są potrzebne. Odsyłam - http://www.robimyustawe.org/ każdy może dołączyć do pisania.

Gość gośćR
To jeszcze nic - takie składki chorobowe - mam dwie firmy - jedną na siebie i drugą spółkę cywilną - na obu muszę płacić składki chorobowe, tak jakbym podwójnie chorował; to wszystko złodzieje i bandyci.