Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do wierzących.

Polecane posty

Gość gość
modliła się od zawsze biedota i ciemny lud wmawiano im , że potem będzie im to wszystko wynagrodzone tymczasem ludzie bogaci wcale nie spędzali czasu na modłach, tylko korzystali z życia , bawili się, zmieniali żony czy mężów, mieli kochanki / np. królowie / kler zawsze trzymał się z bogatymi i wpływowymi , a tylko ciemnej masie biedoty wmawiał, że taki ich los i musza dziwgac swój krzyż dla bogatych kościół jest wyrozumiały / małżeństwo unieważni i winy wytłumaczy i przymknie oko tu i tam/ to przeciętny człowiek ma być posłuszny, bac się piekła, biegac do kościoła i utrzymywać największy kartel na świecie czyli kościół katolicki

Gość gość
"Nie jestem religijny więc nie czuję respektu przed żadną religią. Uważam, że wszystkie religie były fałszywe, oszukańcze i szkodliwe. Zarówno judaizm, jak i chrześcijaństwo. To, że jestem Żydem, ułatwia wywołanie śmiechu, gdy opowiadam niektóre żarty. Słowo Żyd stało się zresztą wytrychem, bo ludzie są na tym tle przewrażliwieni. Powiesz "żyd" i wszyscy wybuchają śmiechem. Powiesz "katolik" i wszyscy wybuchają śmiechem. To zupełnie jak z seksem. Uważam, że wszyscy ludzie należą do tej samej religii i wszelkie wyznania postrzegam jak kluby zrzeszające miłośników pielgrzymek, masonów, itd. Nie rodzimy się żydami, katolikami czy muzułmanami, tylko przyłączamy się do nich i dajemy im pieniądze, po czym uzyskujemy w ten sposób usprawiedliwienie naszej niechęci do innych. Nagle jestem z tymi, a nienawidzę tamtych. Nie ma to żadnego związku z religią - w jej głębszym, indywidualnym sensie.":-( Woody Allen, "Wprost" nr 51-52/2001

Gość gość
No właśnie wiara na pokaz,ale niektóre komentarze wyraźnie pokazują jak ta wiara u niektórych wygląda.

Gość gość
kazda religia to jeden wielki zabobon. nie ma zadnego boga !! to wszystko wymyslili ludzie: mily starszy pan na chmurce i przystojny syn na krzyzu?, pozal sie... mahomet?, abraham?, jehowa? re?(ra) - kompletne bzdury wyssane z palce bez ABSOLUTNIE ZADNYCH dowodow, podobnie jak w egipcie tylko azeby podporzadkowac sobie ciemnote. wiara to tylko WLADZA i KASA !! ja jestem wolny i mnie to nie dotyczy. wydaje mi sie ze wiara w "cos" jest potrzebna (bez obrazy) tylko ludziom slabym, glupim, strachliwym etc... ewentualnie zeby wytlumaczyc cos czego nie rozumiemy lub nie jestesmy w stanie ogarnac naszymi mozgami (np. kosmos czy stwozrenie swiata), a biblia, koran czy tora to taki sam dowod na istnienie boga jak to ze istnial spiderman na podstawie tego ze ktos zrobil o nim komiks. jak mozna wiare skorelowac z teoria darwina ?? bardzo chcialbym zeby ktos mnie przekonal ze jest inaczej i ze to akurat jego bog jest prawdziwy ale nie ma takiej opcji bo dowodow na teorie istnienia bostw BRAK.

Gość gość
Biblia to są bajki zmyślone przez ludzi podobnie jak koran,tora czy mity egipskie,greckie i rzymskie.Ten kto się chodź trochę interesował religioznawstwem wie że Jezus nie był jedynym Bogiem zrodzonym z dziewicy ani zmartwychwstałym.podobnie jak wielu Bogów urodziło się 25 grudnia.Przecież to są fakty.

Gość holabaloa
Religia to efekt uboczny ewolucji. Ludzie całe życie wierzą w bzdury i razem z tymi bzdurami umierają. Teizm to choroba psychiczna którą trzeba leczyć. Każdy myślący człowiek jest ateistą Ernest Hemingway Największe oszustwo w dziejach ludzkości?Religia i Bóg!!!

Gość gość
Rząd i kieckowi szamani nieźle nas dymają z pieniędzy! Czym się Bóg różni od tego Boga z Korei Północnej czyli Kim Dzong Una?Zarówno w jednym jak i w drugim przypadku jeżeli będziesz w niego wątpić lub nie będziesz go wysławiać że istniejesz i masz wszystko dzięki niemu zginiesz.Przecież podobieństwo jest uderzające.Ponadto wiara w Boga to nic innego jak sadomasochizm.Bo jeżeli masz kogoś kochaś i jednocześnie masz się go bać jesteś sadomasochistą.

Gość gość
poziom intelektualny katolików potwierdza tezę o negatywnym wpływie indoktrynacji katolickiej na stan mentalny jednostki. idźcie się uczyć na porządnej uczelni zamiast słuchać bredzących biskupów i pseudo-profesorów w sutannach którzy muszą wiarę stawiać ponad wiedzą naukową.

Gość gość
W świecie zwanym przez wyznawców obcego, nadjordańskiego kultu Jezusa, dzikim i pogańskim występowało wielu Bogów i są obecni do dziś. Wszystkie te dawne przedchrześcijańskie kultury i cywilizacje, jak Celtowie, starożytni Skandynawowie, Słowianie, Germanie, Persowie, itd mimo tylu Bogów, nie posiadali armii posożytujących duchownych, jak kościół katolicki. Może dlatego, że kapłanem nie mógł zostać byle wyświęcony chłystek i taki kapłan pracował jak inni na swoje utrzymanie. Po drugie nikt tak gorliwie jak chrześcijanie nie nawracał swoich bliźnich pogan, innowierców, gdzie tylko się pojawili i dlatego potrzebowali całej armii "apostołów", bo ich duchowni, księzą, zakonnicy, mnisi, są wszędzie. Persja była kiedyś najwiekszym imperium, obejmujacym ogromne obszary, łączacym wiele kultur, lecz bez ingerencji w tradycje, kulture i wierzenia podbitych społeczności, narodów. Wówczas rządzili władcy, a nie religijni fanatycy, którzy duchowość sprowadzili do poziomu dna, posługując się nią do zdobywania władzy, bogactw, do wpływania na świeckich władców, do władzy politycznej. To chrześcijaństwo rozlało się po świecie jak zaraza za pośrednictwem zakonników/misjonarzy i uzbrojonych po zęby zołnierzy dla ochrony świętej misji. A kto nie wierzy w Jezusa i nie chce się "nawrócić" tego poćwiartować, sciąć, powieśić, podpalić, ale wcześniej torturować, bo nie ma tak dobrze. Samo zadanie śmierci im nie wystarczało :-(

Gość gość
Mnie nie obchodzi kto w co wierzy,ale jeżeli już ktoś śmie nazywać się wyznawcą jakiejś religii,to chyba powinien stosować się do pewnych zasad obowiązujących w danej religii. Każda religia powinna sprawiać,że stajemy się lepsi.

Gość gość
Czy można to leczyć? Skoro ktos wierzy w cos bez żadnych dowodów czy jest normalny? Skoro nie można z nim porozmawiać, wszystko podważa bo wierzy w jedna słuszna hipotezę to przecież jest paranoja wiary,to jeden z głównych obja.wów schizo.frenii tzw błędne przekonania zapraszam na portal jarka kefira lista samo.bojstw IIIRP ciekawa lek.tura zwlaszcza dla schizo.frenikow. wiara w teorie spiskowe wskazuje na prymitywizm umysłowości. taka wiara jest niczym innym jak prymitywnym wytłumaczeniem sobie tego czego się nie rozumie a więc zamiast nauki, faktów wymyśla się bzdury będące ich zastępstwem. oczko.gif Myślę że osoby które są tego wszystkiego nieświadome są chore psychicznie-ponieważ ograniczona zdolność rozumienia świata również jest pewnego rodzaju dysfunkcją, czyli chorobą umysłu :p

Gość gość
Lu.dzie z wyso.kim IQ unika.ją kościoła .

Gość gość
Kościół to największy wróg wolności ! Przypominam że na indeksie ksiąg zakazanych były dzieła większości filozofów ! Kościół wściekle atakował wolność słowa. Kościół był przeciw transfuzjom i przeciw transplantacjom. Kościół to siłą wsteczna cywilizacji . Wszystkim religią świata udało się właściwie przekonać ludzi że tam gdzieś jest pewien niewidzialny człowiek który nic innego nie robi tylko dzień i noc cię obserwuję i ten niewidzialny człowiek ma specjalną listę 10 rzeczy których nie chcę żebyś robił.A gdy zrobisz którąś z tych rzeczy ma dla ciebie przygotowane specjalne miejsce zwane piekłem będziesz tam się męczył,krztusił,smażył i cierpiał całą wieczność.Ale ten niewidzialny człowiek cię kocha!Kocha cię i potrzebuję kasy!Bo Wszechmocny mógł stworzyć świat w 6 dni ale z kasą mu nie wychodzi.Szmal potrzebuje od ciebie! Wszystkie religie,wiary i sekty lękają się postępu nauki niczym ćmy światła poranka bo demaskuje ona sztuczki z których żyją.

Gość gość
Nie ma baranie żadnego zbawiciela ,aniołów ,dziewic i innych bzdur!Ewolucja trwała setki milionów lat był Hominid,Neandertalczyk,Homo Erectus,Ausralopitecus i Homo Sapiens który istnieje ponad 200 tysięcy lat a nie jakieś bzdury biblijne . Czy można to leczyć? Skoro ktos wierzy w cos bez żadnych dowodów czy jest normalny? Skoro nie można z nim porozmawiać, wszystko podważa bo wierzy w jedna słuszna hipotezę to przecież jest paranoja wiary,to jeden z głównych obja.wów schizo.frenii tzw błędne przekonania zapraszam na portal jarka kefira lista samo.bojstw IIIRP ciekawa lek.tura zwlaszcza dla schizo.frenikow. wiara w teorie spiskowe wskazuje na prymitywizm umysłowości. taka wiara jest niczym innym jak prymitywnym wytłumaczeniem sobie tego czego się nie rozumie a więc zamiast nauki, faktów wymyśla się bzdury będące ich zastępstwem. Myślę że osoby które są tego wszystkiego nieświadome są chore psychicznie-ponieważ ograniczona zdolność rozumienia świata również jest pewnego rodzaju dysfunkcją, czyli chorobą umysłu

Gość gość
W niebie traci się pamięć. Nie pamiętasz dawnego ziemskiego życia.

Gość gość
ale się tu zleciało tego lewactwa -pieniactwa ze swoimi wyklepanymi na blaszkę ateotekstami :classic_cool:

Gość gość
Biblia nie jest żadnym słowem bożym tylko jakimiś głupotami napisanymi przez pastuchów pustynnych.

Gość gość
niech sie zlatuja i pisza prawde

Gość gość
gość dziś No tak,bo niektórzy katolicy to nie są pieniacze.

Gość gość
Proste - ludzie z wiekszym IQ sa bardziej ciekawi swiata, wiecej czytaja, analizuja, szukaja odpowiedzi na nurtujace ich pytania. Dlatego tez czesciej cech./uje ich sceptycyzm i krytyczne nastawienie do spraw zwiazanych z religia. Tacy ludzie potrafia samodzielnie myslec i wyciagac wnioski. Wiedza, ze koscielna interpretacja biblii nie zawsze jest ok. Ktos kto kiedykolwiek czytal pisma filozoficzne wie co mam na mysli. Ale wiara to tez cos bardzo osobistego, subjektywnego, opartego na wlasnych doswiaczeniach i przezyciach. :-)czytałem złudz.enia Dawkinsa świe.tna lek.tura . :classic_cool: Jahwe czy Jezus czy Zeus czy Horus czy Allach czy Kriszna czy Budda nie istnieją no chyba że w ludzkim umyśle. :-) No właśnie tak myśli większość ludzi wiara jest udawana na zasadzie wszyscy robią to ja też w Czechach jest 80% nie wierzących i mają święty spokój z darmozjadami w sukienkach,funduszami kościelnymi i innymi głupotami a ile kasy mają zaoszczędzone.

Gość gość
wklepują notorycznie np. te same teksty np.wyznania stetryczałego obleśnego żyda -W. Allena owładniętego przez całe życie kultem w********* wszystkiego co możliwe :classic_cool:

Gość gość
nie tylko ten - reszta także są powtarzanymi wklejkami, które notorycznie wrzucają na forum

Gość gość
i co z tego ze ktos wkleja to samo? ((( reszta także są powtarzanymi wklejkami, które notorycznie wrzucają na forum ))) ZABRONISZ? moze ktos ma cos lepszego do powiedzenia od ciebie!

Gość gość
grupa noblistów udokumentowała, iż nie było czegoś takiego jak ewolucja, możliwe że miejsce miała mikroewolucja. Tak więc przykro mi ale teoria ewolucji jest to także wiara Karl Popper znany profesor logiki i metodologii napisał: „Nie istnieje żadne prawo ewolucji, a tylko fakty świadczące, że rośliny i zwierzęta ulegają zmianom, a dokładniej — że ulegały. Koncepcja prawa wyznaczającego kierunek i charakter ewolucji jest typowym dziewiętnastowiecznym złudzeniem mającym swe źródło w przypisywaniu ‚Prawu Natury’ funkcji tradycyjnie przyznawanych Bogu.”

Gość gość
nikt niczegio nie zabranie :D ale metody prostackich komsomolców -dobrowolców zawsze są takie same - dawniej dostawali teksty od starszych towarzyszy do rozpropagowania a teraz ...dostają podobne teksty od starszych towarzyszy do rozpropagowania :classic_cool: - zwykła cielęcina :classic_cool:

Gość gość
do gość dziś widze ze nic innego nie robisz ,nie masz rodziny,hobby,tylko wysiadujesz na kafe ?