Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zareczyny

Polecane posty

Gość gość

W zeszłą sobotę ,poszłyśmy w kilka koleżanek do pizzeri.2 z nas w tym roku ślubują jedna początek wrzesnia a 2 w polowie pazdziernika.Ale do rzeczy...od słowa do słowa i powstał konfilkt i ostra wymiana zdan dotyczaca czasu zareczyn...jak wy myslicie czy dlugie tkwienie w takim zareczeniu to strata czasu czy po zareczynach natychmiast nalezy cos planowac?wiem ze to niby indiwidualna sprawa ale taka reakcja na czas zareczyn kolezanek zmusila mnie do refleksji na temat tego jak to inni postrzegają??;)

Gość gość
okres narzeczeństwa (po zaręczynach) jest okresem przygotwań do ślubu. Powinien trwać maks. rok. Tak było, taka jest tradycja i tak powinno być.

Gość gość
Szczerze mówiąc, nie bardzo rozumiem pary które po zaręczynach ślubu nie planują, a tu na forum to nagminne- chcę żeby się oświadczył, nie musimy przecież od razu planować ślubu... Rozumiem pary które wiedzą że chcą być ze sobą na zawsze ale nie wiedzą kiedy będą mogły zamieszkać razem, ale poza takimi przypadkami? Czytam czasem- "zaręczyliśmy się, ale ze ślubem nam się nie śpieszy, chcemy się uczyć, rozwijać, podróżować, awansować a potem dopiero zakładać rodzinę"- rozumiem to tylko w przypadku par dla których ślub=dzieci i rodziny w wariancie 1+1, przynajmniej czasowo, nie widzą. Brałam ślub w niecałe 5 mcy po zaręczynach... bo dla mnie zaręczyny to deklaracja że chcemy brać ślub właśnie, on mnie pytał czy za niego wyjdę, skoro chcemy- na co czekać? Wiem że niektóre pary składają długo na ten wymarzony ślub i wesele, ale to robią z planem- odłożymy tyle a tyle, zrobimy ślub za dwa lata, ale tak bez planu? Po co? Dla pierścionka? Deklaracji?

Gość gość
Dla mnie ten czas nie powinien trwać dłużej niż 2 lata. 2 lata to dość czasu aby coś zorganizować. Jestem zdania że skoro się para zaręczyła to w wiadomym celu. To moje zdanie ,ale każdy robi jak uważa.

Gość gość
Glupie takie zaręczyny trwające przykładowo 5 lat

Moim zdaniem zaręczyny=początki organizacji ślubu i wesela. Po zaręczynach powinno się rozmawiać o dacie, zacząć coś ustalać... nie za bardzo rozumiem takie sytuacje, gdzie jest się zaręczonym a ślub to nie wiadomo kiedy i tak latami...

Gość gość
Przedłużanie stanu zaręczyn najczęściej kończy się rozpadem związku

Gość gość
U nas nie całe 3 lata od zaręczyn ślub ale to dlatego że z przyczyn nie zależnych pieniądze przeznaczone na ślub musieliśmy wydać na co innego. Tzw zdarzenie losowe ale w październiku się pobieramy.

Mnie mój chłopak skutecznie zniechęcił do ślubu. Byliśmy razem ponad 6 lat, aż w końcu ja zaczęłam mówić o zaręczynach, ślubie, itp. Niedługo później zabrał mnie do parku na hamburgera na wynos i dał mi pierścionek zaręczynowy. Przyjęłam go oczywiście, ale teraz codziennie żałuję, że ja nie siedziałam cicho, a że jemu choć trochę bardziej nie zależy. Czy ja jestem dziwna, że po takich "zaręczynach" nie mam ochoty brać ślubu?

Gość gość
Miałam takie zaręczyny, kupno pierścionka, ale narzeczony nie kwapił się ze ślubem, więc go zostawiłam, dla mnie bez sensu jest kupowanie pierścionka tak po prostu, zaręczyny to deklaracja i organizacja ślubu, a pierścionek to tylko dodatek.

Gość gość
teraz faceci dają dziewczynom pierścionki właśnie po to, żeby przestały napierać na ślub! pierścionkiem zamykają im dzioby i przedłużają bzykanko na jakieś 3-4 lata a potem wymiana na kolejną naiwną