Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ile wydajecie miesięcznie na mm?

Polecane posty

Gość gość
Rozumiem, dziękuję za informacje raz jeszcze. Zobaczę jak to wyjdzie w praktyce. Mleko też trzeba bedzie dopasować do gustu dziecka. Spróbuję chyba na początek z Enfamilem.

Gość gość
Ja Ci powiem, że przy pierwszym synku wypróbowałam Nan Pro, Bebilon AR (moje dziecko ulewało),Humanę..... ale skończyłam na Enfamilu + zagęszczacz Nutriton. Natomiast za drugim razem nie bawiłam się już w żadne mleka, z którymi same problemy były tylko od razu jak przeszłam na mm to kupiłam Enfamil. Położna, która do mnie przychodziła, za każdym razem mówiła... "oj to się pani wykosztuje, oj jakie to drogie.. no ale w sumie to roll royce w śród mlek".. a ja jej na to, że kupuję na allegro, że nie wychodzi jakoś strasznie drogo, że przecież mogę przyoszczędzić na czymś innym :)

Gość gość
0 zł. Syna karmiłam 2 lata, a potem od razu przeszliśmy na mleko krowie. Kupiłam w życiu 1 puszkę mm, na samym początku, na wszelki wypadek. Po 2 latach wyrzuciłam ją wciąż nieotwartą.

Gość gość
No tak Enfamil jest drogi, ale słyszałam też właśnie to co napisałaś, że dzieci bardzo go lubią i ma dobry skład.

Gość gość
Jak odezwała się mama karmiąca 2 lata, to ja przyznam się karmiłam 4 lata, nie wydałam na mleko modyfikowane ok. 7000 zł, licząc 200zł na miesiąc przez pierwsze 2 lata i 100zł przez kolejne 2, ile nie wydałam na lekarstwa? Na pewno duuuużo.

Gość gość
tak jak mówię... na allegro, przy dużych zakupach wychodzi ok 22zł za 400g... pewnie ten najnowszy bebilon czy hipp podobnie kosztują w sklepie.. w każdym razie Enfamil ma fajne dodatkowe składniki, nie powoduje większych problemów z układem pokarmowym.. itp.. bardzo fajne mleko.. jedynie wg mnie tabele z ilością podawanego mleka dzieciom są zawyżone.. i nie stosowałam ich ani do starszego syna, ani teraz (wg tabeli powinnam teraz dawać synkowi mleko na 210ml wody, a robię, w zależności od pory karmienia od 120 do 180)

Gość gość
szkoda, że zarówno tej od karmienia przez 4 lata, jak i tej od 2, dzieciaki wraz z mlekiem wyssały inteligencję, bo w przeciwnym razie potrafiłybyście przeczytać pytanie ze zrozumieniem i na nie odpowiedzieć

Gość gość
A dlaczego nie napisać, może któraś z mam zastanowi się zanim da butelkę, są osoby które muszą się liczyć z każdym groszem a jeśli nie przemawiają im do rozumu kwestie zdrowotne, to może chociaż finansowe.

Gość gość
pytanie było jasne i proste, jeżeli nie jesteś w stanie na nie odpowiedzieć, to się nie udzielaj, bo nikomu tu misjonarz kp nie jest potrzebny

Gość gość
A szkoda, że twoje dziecko nie wyssało, twojego mleka bo naturalne i zdrowe, może przydałby mu się komórki macierzyste, nigdy nie wiadomo.

Gość gość
moje akurat jest na karmieniu mieszanym, ale przecież TY wiesz lepiej, prawda??

Gość gość
ale już niedługo...

Gość gość
4 puszki nan pro 1 po 40 zl mała ma 4 msc je po 120, 150 ml mleka

Gość gość
a to już nie jest twoja sprawa, czy długo czy nie i polecam zająć się własnym dzieckiem i jego zdrowiem, a nie cudzymi

Gość gość
Dziewczyny od kp, super że tak długo udało Wam się karmić, jednak ja już podjęłam decyzję. Jak już wspominałam wracam niedługo do pracy, dziecko będzie miało wtedy 7 miesięcy i naprawdę nie wyobrażam sobie odciągania pokarmu, nieprzespanych nocy itd. Zadałam pytanie i wiele odpowiedzi było pomocnych. Nie ma powodu, żeby znów rozpoczynać spór mm kontra kp.

Gość gość
A po co miałabyś odciągać mleko? Też wróciłam do pracy jak dziecko miało 7 miesięcy, można obejść się bez mm. Jak zdecydowałaś, to twoja sprawa ale praca nie równa się sztuczne mleko.

Gość gość
Bez mleka w ciągu dnia byłoby ciężko na tym etapie, na którym jest synek, więc w mojej sytuacji nie widzę innej alternatywy dla kp niż właśnie mm. Ze stałymi pokarmami dopiero się rozkręcamy i nie sądzę, żeby nie domagał się mleka przez ponad 8 godzin, kiedy będę poza domem(liczę z dojazdem)

Gość gość
U nas to samo, praktycznie tylko pierś i smakował innych rzeczy ale nie dostawał mm po moim powrocie do pracy ani nie pił odciągniętego mleka. Reklamy robią nam straszną wodę z mózgu i mama myśli że tak musi być, idzie do pracy to trzeba w tym czasie dać butelkę a to nieprawda. Dzieci są cwane bardzo szybko akceptują sytuację taką jaka jest i wiedzą, że mama jest to jest pierś, nie ma mamy to nie ma piersi.

Gość gość
Czyli myślisz, że po prostu będzie jadł inne rzeczy jak mnie nie będzie? A nie powinien jednak w tym wieku dostawać jeszcze w większości mlecznych posiłków?

Gość gość
Jeśli miałoby to być mm, to lepiej jak dostanie coś innego. Masz prawo zdecydować inaczej i przestawić dziecko na butelkę, chciałam ci tylko uświadomić że sztuczne mleko nie jest konieczne do rozwoju dziecka.

Gość gość
Co do większości mlecznych posiłków, to spójrz na zalecenia dla dzieci w pierwszym roku życia, tam już są 3-4 posiłki niemleczne, oczywiście zalecenia te są sprzeczne z ideą karmienia piersią i mogą być wręcz szkodliwe dla laktacji, jednakże dziecku nic nie będzie jeśli nie dostanie butelki jak będziesz w pracy.

Gość gość
misia.jak.twoj maluszek toleruje mleczko rossmanowe? nie ma problemow z kolkami albo uczuleniem?

Wlasnie mial kolki tyle co ja mlek przerobilam to glowa mala i po kazdym byl krzyk i wogole to w koncu kupilam to z rosmana i problemy z brzuszkiem sie uspokoily moge smialo polecic. I jest lepsze w smaku jak inne mleka nie jest tez takid slodkie co niektore a to na plus i teraz moj maly nie przepada za slodyczami :-) chociasz nie wiem czy to ma jakis zwiazek z tym :-) jak masz jeszcze jakies pytania to pytaj

Gość gośćlaleczkasolareczka
Ja nic nie wydaje muj chłopak kradnie w Rossmanie :) Jest zaradnym dobrym ojcem

Gość gość
"Twuj" chłopak to geniusz:)

Gość gość
Michałek ma 7,5 miesięcy. Piję mleko Bebilon Pronutra. Kupuję ok 3 opakowania mleka 1200g i pewnie połowę opakowania 1000g na miesiąc. Wypija ok 180 ml x 4 dziennie. Wydaję 230 zł na miesiąc.

Gość gość
Ponad 200 zł na Bebilon Pronutra. Córeczka ma 7 miesięcy.

Gość Jessi31
Dziewczyny, może któraś z Was pomoże. Mój Syn ma już 9 miesięcy, generalnie jest "dokarmiany" piersią, to znaczy, że zjada moje mleko na śniadanie, ewentualnie przepije sobie pierś popołudniu, a wieczorem kaszaka. Ogólnie dążę do tego, aby nie podawać dziecku mleka modyfikowanego (tak, wiem, że w kaszce jest mleko modyfikowane). Uważam, że sprawa z mlekiem modyfikowanym jest rozdmuchana przez wielkie koncerny, takie jak np. Nestle. Ale do rzeczy: jak mogłabym uniknąć podawania dziecku mleka modyfikowanego? Wcześniej któraś z Pań pisała, że po piersi od razu podała dziecku kaszę mannę... Myślę również o takim rozwiązaniu, natomiast praktycznie we wszystkich źródłach odnajduje info, że mleko krowie można podać dziecku dopiero od 2 roku życia. Dodam tylko, że nabiał już wprowadzam mu do diety - mały je już jogurt naturalny i serki homo.

Gość gość
Ale po co chcesz dawać mleko krowie? Wystarczą te 2 karmienia na dobę i nabiał, nawet ta kaszka z mlekiem modyfikowanym jest niepotrzebna. Tym bardziej po co chcesz dawać mannę, pszenica nie jest tak wspaniała i zdrowa aby dziecko karmić nią kilka razy na dobę i tak niedługo dziecko będzie jadło chleb, są lepsze kasze np. jaglana nie można przecenić jej wartości, nauczysz dziecko jeść jaglaną, to będzie ją jadło.

Gość Jessi31
Wprowadziłam już Małemu kaszę jaglaną (w zupie) oraz płatki jaglane (z jogurtem i owocami). Chodzi mi o to, że widzę, że Syn coraz mniej chętnie je pierś. Co w takim razie mogłabym podawać dziecku zamiast cyca i mm np. na śniadanie. Wszyscy się rozpisują o wspaniałych właściwościach mm, ale do mnie to nie przemawia. Wolałabym dziecku podawać jakieś suplementy diety, a nie karmić go sztucznym mlekiem.