Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gazpacho

Chudniemy na pysznych domowych zupach

Polecane posty

Gość gazpacho

Wiek 50+, umiłowanie domowego jedzenia i sporo nadbagażu. Mam ochotę schudnąć, ale przede wszystkim lekko się czuć, nie męczyć się i nie być ospała. Narzucając sobie dietę nie potrafię na niej wytrwać zbyt długo, gotuję dla rodziny, urządzam przyjęcia, bywam na takich i wcześniej czy później pękam, a kilogramy wracają. Bo po prostu narzucone schematy jedzenia i ścisłe przestrzeganie reguł to nie dla mnie, dlatego zamiast czerpać przyjemność ze zmian jakie zachodzą podczas diety, ja nerwowo odliczam etapy i porównuję pomiary. Ktoś kiedyś powiedział, że dieta musi pasować jak dobrze skrojony garnitur, bo inaczej wcześniej czy później zarzucimy ją. Pomyślałam o zupach, bo bardzo lubię i jest ich taka ilość, różnorodność, można je z powodzeniem odchudzić by były niskokaloryczne lub sprawić by stały się pełnowartościowym obiadem. Więc postanowiłam, ze zupa będzie podstawą mojej diety:) Może ktoś ma podobne upodobania i chce do mnie dołączyć, zawsze to raźniej i można się wymieniać przepisami:) Już od dwóch dni jem zupy i na razie jest fajnie, dzisiaj na śniadanie też zjadłam miskę kremu z dyni, czuję się najedzona a na obiad planuję pomidorową. Może powiem jak to menu u mnie wyglądało wczoraj: -na śniadanie zjadłam owsiankę na wodzie podbarwioną trochę mlekiem ze szczyptą cynamonu. -w południe zjadłam miseczkę domowej grochówki z poprzedniego dnia i grzanki z jednej kromeczki razowca. - na obiad rosół (bez makaronu)z pokrojonymi warzywami z rosołu i kawałkami wołowiny i kurczaka - wieczorem zrobiłam pyszny krem z dyni z imbirem i to była moja kolacja, zupę posypałam kilkoma kostkami fety. zapraszam:)

Gość gość Agniecha
Witam. Jeśli mogę zapytać jak robisz krem z dyni? Mi udalo sie schudnac 20kg, trwalo to 10 miesiecy ze stabilizacją ale warto, teraz waga się utrzymuje. Jadam 4 regularne posiłki i dwie przekaski. Pozdrawiam

Gość gazpacho
Witaj Agniecha, bardzo Ci zazdroszczę tych 20kg i takiej długoterminowej solidnej roboty, teraz to pewnie już masz wyrobione zdrowe nawyki i wiesz co i jak:) Jeśli chodzi o dyniową to mój przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu i ma niedużo składników. Pokrojoną w kostkę dynię wrzucam do garnka, dodaję 1 marchewkę, białą cześć pora, pół dużej lub mniejszą cebulę, ząbek czosnku i 3-4cm imbiru - wszystko pokrojone, dodaję listki laurowe ziele angielskie, zalewam wodą żeby zakryła warzywa i gotuję do miękkości (ok25min). Usuwam listki, ziele, czosnek i miksuję, doprawiam do smaku. Nie daję selera ani pietruszki, bo dominują smakiem i zmieniają smak zupy, lubię posypać zupę płatkami migdałów, bryndzą czy fetą albo ciapnąć łyżkę śmietany lub jogurtu. Agniecha a jaką dietę stosowałaś?

Gość gazpacho
a, zapomniałam dodać, że tej dyni tak70dag do kilograma

Gość gazpacho
nie ma chętnych do odchudzania zupkami? No trudno, ja trwam i traktuję wpisy tu jak swoisty dzienniczek, zobaczymy ile wytrwam i jaki skutek będzie:) Dzisiejsza zupa dnia to śmietniczek z jaglanką czyli włoszczyzna w słupki, pierś z kurczaka i kasza jaglana. Powstał mi taki dobry krupnik jaglany z dużą ilością warzyw i mięsną wkładką A dzisiaj planuję: śniadanie: miska zupy 2 śniadanie: grejpfrut lub jabłko, kilka orzechów włoskich obiad: zupa i mięso z zupy podwieczorek: plaster twarogu z łyżką miodu, kolacja: miska zupy.

Gość gość
prochu nie wymyśliłaś;)

Gość gość
Ja dyniowa robię jeszcze prościej - gotuję pęczek włoszczyzny I małą dynię (wielkości grejpfruta), dodaję lubczyku - po ugotowaniu miksuję. Jest pyszna I delikatna. Ani pietruszka, ani seler nie zdominowały smaku, zupa jest dość słodka (jak na zupę oczywiście). Nie potrzeba nawet solić. Z takiej porcji wychodzi mi niecałe półtoralitra zupy po zmiksowaniu. Pomysł z zupami fajny - ja też bardzo lubię zupy. Szczególnie jesienią I zimą w chłodnie dni bardzo rozgrzewają. Ale nie wiem czy się przyłączę, aby 3 razy dziennie zupę jeść, bo lubię też podjadać inne rzeczy. Pozatym musiałabym z tą zupą do pracy chodzić.

Gość 007agnieszka
można chodzić do pracy z termosem. Ja tak robię. Zakupiłam mały i szeroki z miseczką w zakrętce. Super patent. Też lubię zupy- fajne przepisy można znaleźć na blogach np. Lepszy smak czy smakoterapia.

też lubię zupy. Zabieram je w termosie do pracy. To nie problem. Zakupiłam mały szeroki termos ma nawet miseczkę w zakrętce. Mniam mniam...Polecam przepisy z blogów kulinarnych np. lepszy smak

Gość gazpacho
Hej! Witam miłośniczki zup, dokładnie też tak robię Agnieszko, że zabieram sobie zupkę w termosie takim płaskim miskowatym, tylko muszę sobie kupić nowy, lepszy, bo ten mój stary słabo mi trzyma ciepło. Dziękuję bardzo za podpowiedzi blogów, muszę sobie trochę poszperać i urozmaicić moje zupy. Zupę gotuję wieczorem i staram się zjeść ją przynajmniej dwa razy w ciągu dnia, oczywiście nie rezygnuję z innych potraw tak zupełnie, ale chętnie zamieniam kanapki do pracy na zupę właśnie. Mam takie przeczucie, że od zupy nie przybędzie mi aż tyle w boczkach, a pojem ile trzeba bez wyrzeczeń:) Po tych kilku dniach czuję się bardzo dobrze i jeszcze mi nie przeszła ochota na zupy, dzięki nim przestałam jeść smażone i pieczone potrawy, trochę odpocznie mi mój przewód pokarmowy od steków, grillów, zapiekanek, to też dobrze mu zrobi:) Dzisiejsza zupa dnia to kapuśniak na żeberkach, a w drugim garnku mam ugotowane w kostkę ziemniaczki. śniadanie: kapuśniak z ziemniakami 2 śniadanie: kapuśniak z kromką razowca obiad: kapuśniak z ziemniakami i gotowane żeberko podwieczorek: jogurt naturalny i dużo jagód kolacja:może żeberko z kapuśniaka jak zostanie coś lub coś innego :), bo kapuśniak pewnie mi już zbrzydnie, chociaż jest cudowny i pachnie obłędnie:)

Gość gość Agniecha
Witam. Dziękuję za przepisy na dyniowa. Wczoraj właśnie sobie kupilam dynie i coś zamierzam stworzyć :-). Jeśli chodzi o moją dietę to bardziej to była nauka zasad żywienia. Kochalam jeść i jadlam prawie na okraglo, nie zważając na nic a co gorsza zajadalam stres slodyczami. Pamiętam, że na początku było to dla mnie bardzo trudne. Regularne posiłki, małe przekaski typu owoc lub jogurt naturalny, porcje male, ale wytrwalam i teraz organizm jest tak przyzwyczajony, że sam wie kiedy ma dostac am :-). A wyglada to mniej więcej tak: sniadanko 7.30 - dwie kromki chleba grahama posmarowanego serkiem do chleba plus wedlina i do tego salatka np z pomidora, marchewki wymieszana z jogurtem. Około 10 owoc. O 12 kanapka z wedlina lub serem bialym, okolo 14 jogurt. O 16 obiad - przewaznie filet z kurczaka lub ryba, ziemniaki lub ryz lub makaron albo kasza i do tego warzywa. O 19.30 kolacja kromka chlebka z serem bialym i salatka. Oczywisnie na poczatku wazylam produkty aby nie przekroczyc kalorii lecz z czasem to juz wchodzi w krew. Przez pierwsze miesiące oczywiscie bylo zero słodyczy, ale teraz mogę pozwolic sobie na małe co nieco :-) Pozdrawiam...

Gość gazpacho
Agniecha, jak czytam twoje zasady i menu to takie proste i oczywiste się wydają, ale wiem że to mega trudne jeśli ma się taki niepohamowany apetyt jak ja, dlatego bardzo Ci gratuluję konsekwencji. U mnie kiepsko właśnie z systematycznością, mam sporą rodzinkę i dorastających chłopaków- sportowców, którzy muszą zjeść i to jest wieczne stanie przy garach (chociaż lubię) i kombinowanie, żeby chłopaki jednak wybrali domowe, a nie ponajadali się byle czego poza domem. A przy gotowaniu to się podjada niestety i próbuje i człowiek nie wie kiedy a nadprogramowy posiłek zje:( A jak jest zupa, to nie musimy sięgać po przekąskę zanim zrobi się obiad właściwy . Wszyscy na tym korzystamy:)

Gość gość
Rozumiem Cie doskonale i zgadzam się z Tobą. Najlepsze są obiady domowe. Wiem jak to jest gotowac i nie spróbować :-) U mnie tylko jeden syn w domku i w dodatku niejadek więc i tak jemu gotuje co innego niz sobie. A przyjemnie jest coś ugotowac jak wszyscy zjadają i chwala że pyszne :-) i pewno u Ciebie tak jest.

Gość gość Agniecha
Powyzszy post to ja Agniecha, chyba muszę się zarejestrować.

Gość gazpacho
Agniecha niejadek to też niemałe wyzwanie. Dzisiejsza zupa dnia to barszcz ukraiński, częściowo z mrożonki (włoszczyzna), ale buraki i zakwas moje. Do tego ziemniaczki i fasolka szparagowa, żeby treściwiej było. Na dzisiaj: śniadanie: owsianka na wodzie z mlekiem 2 śniadanie: plaster twarogu, jagody obiad: zupa i kalafior gotowany z przyrumienioną bułeczką na maśle podwieczorek: jogurt naturalny i śliwki kolacja: zupa Pomału eliminuję chleb i mączne z jadłospisu, ciuchy robią się luźniejsze.

Gość gość
hej moge dolaczyc? mam plus 50 , i troche kg do zrzucenia. skad macie przepisy na zupki/