Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak długo podawać dziecku papki?

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie, jak długo podawałyscie?

Gość gość
W ogóle, bo rozszerzałam dietę metodą BLW.

do 9 miesiąca potem koniec z papkami , kroiłam marchewkę i inne warzywa i ziemniaczki w kosteczkę i mała się zajadała :)

Ciężko mi odp. na to pyt. bo podaję dziecku dania w słoiczkach. Chyba od 8 mies. już znajdowały się tam większe kostkowe kawałki warzyw. Jednak od 9 mies. za pomocą wafli ryżowych uczyłam dziecko gryźć. Oczywiście przy nauce gryzienia trzeba zwracać baczną uwagę na dziecko aby się nie zadławiło.Teraz nie ma z nim kłopotu.

Gość gość
Tutaj mądrze piszą: Wielu rodziców zapomina o tym, że dziecku rosną zęby i wykształca się umiejętność gryzienia. Jeśli maluch zbyt długo dostaje papki lub puree, później ma problem z umiejętnością gryzienia i nauką mówienia, ponieważ narząd mowy nie miał szans na prawidłowy rozwój. http://www.zdrowemaluchy.pl/przekarmianie/

Gość gość
Nie ma jakiegoś stałego wieku. Jak dziecku wyjdą zeby. Jak przegapisz ten moment to będą problemy. Dziecko musissię uczuc gryzc

Gość gość
Nie czeka się aż wyjdą zęby! Co za głupoty. Koło 8-9 miesiąca można spokojnie zacząć podawać kawałki do miażdżenia dziąsłami, ewentualnie w zupach lekko rozgniatać widelcem.

Gość gość
U nas do 6 miesiąca bo tyle czasu miksowałam warzywa i mięso na obiady. Wyjątek stanowiły owoce które dało się rozgnieść widelcem i tak syn mając 4,5 miesiąca dostał utarte tarką jabłko a w 5 miesiącu rozgnieciony widelcem banan. Od 6 miesiąca nie blendowałam na puch ale podawałam jedzenie z grudkami i to też niedługo bo od 8 mies syn nie chciał jadać nic co nie miało kształtu (nawet kaszek na mleku) więc przyszła pora na kawałki. Mojemu dziecku szybko wyszły ząbki bo w 7 miesiącu miał już 6 zębów.

Gość gość
To zależy od dziecka, jedno mając 8 mies nie przełknie nic co ma grudki (zazwyczaj wina nie przyzwyczajania i zbyt długiego blendowania) a są dzieci które szybko irytuje jedzenie "leiste". Umownie mówi że że papki są dla niemowląt od 4 do 6 miesiąca a od 7 mies powinno się wprowadzać maleńkie kawałeczki, tak by tekstura jedzenia miała własnie grudki i z każdym miesiącem coraz większe. Dla 7 miesięczniaka najlepiej przygotować danie tak że część warzyw miksujemy na masę a część rozgniatamy lub poddajemy półmiksowi tak by powstały grudki i mieszamy to ze sobą. Ja swojej córce (8mies) przygotowuję posiłki w Taki sposób by w kaszce czy obiadku były maleńkie miękkie kawałeczki. Do kaszki dodaję utarte na jabłko lub rozgnieciony banan . Moje dziecko ma 4 zęby . Grudkowa konsystencja jest też dobra przełyku i żołądka bo takie jedzenie dłużej jest trawione więc na dłużej syci i żołądek intensywniej pracuje .