Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zagubiłam dowód osobisty, zastrzegłam w banku, ale...?

Polecane posty

Gość gość

Zgubiłam prawdopodobnie we wtorek lub środę, musiał wypaść, dopiero dziś wieczorem skapnęłam się, że dowód został skradziony. Czy ktoś już mógł mi wziąć pożyczki, czy mógł zostać już wydany kredyt itp?

Gość gość
wszystko możliwe :o

Gość gość
Mam nadzieje że na policje zgłosiłaś.

Gość gość
Nie zgłasza się na policję, tak pisze. Tylko wtedy gdy został skradziony. Czekam na 8:00 i dzwonię rano do BIK by mi udzielili informacji czy ktoś nie wziął kredytu, potem do urzędu miasta, ehh szkoda słów :/

Dzień dobry, Zgubiony lub skradziony dowód osobisty w pierwszej kolejności należy zastrzec, aby osoby niepowołane nie mogły się nim posłużyć. Od niedawna można to zrobić na stronie BIK i jest to najszybszy sposób. Zastrzeżenie dokumentu jest bezpłatne. Żeby to zrobić należy wcześniej założyć konto w portalu BIK, gdzie rejestrując się potwierdzamy swoją tożsamość danymi osobowymi i skanem dokumentu. Dzięki temu w kilka minut zastrzeżemy utracony dokument tożsamości, a informacja ta dotrze do Systemu Dokumenty Zastrzeżone ZBP a stamtąd do wszystkich banków w Polsce. W sytuacji, jeśli nie posiadasz konta w BIK, można zastrzec dowód w banku (nawet jeśli nie masz w nim konta). Ryzyko stracenia dokumentu może mieć fatalne skutki - jednym z nich jest wyłudzenie kredytu lub pożyczki na Twoje nazwisko. Fakt ten możesz odkryć w momencie otrzymania wezwań i monitów od banku. Kolejnym etapem jest otrzymanie nakazu windykacji. Na dowód można wziąć abonament na telefon, kupić drogi sprzęt na raty. Wynajmując mieszkanie lub zakładając firmę również podajemy dane osobowe oraz numer i serię dowodu osobistego. Fakt wyłudzenia możemy sprawdzić w BIK, ale jeszcze lepiej sprawdzają się Alerty BIK. Dzięki nim, za każdym razem, gdy wpłynie zapytanie o nas do BIK, otrzymamy powiadomienie smsem lub mailem. Wiemy wtedy, że bank lub inna uprawniona instytucja sprawdza naszą historię kredytową w bazach BIK w celu udzielenia kredytu na nasze dane. Jeśli to nie my składaliśmy wniosek kredytowy, jest to sygnał ostrzegawczy, alarmujący o możliwej próbie wyłudzenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie zareagować bardzo szybko. W razie dodatkowych pytań, służę pomocą. Pozdrawiam, eRzecznik BIK

Gość gość
nie, no spoko, wysłać skan dokumentu, którego się nie ma świetna rada :-)

Gość gość
nie wiem czemu ty nie, ale ja mam porobione pełno skanów🖐️